Käytetty ZTE MC7010 DNA versio tuli hommattua seniorille vietäväksi.
Perässä on sitten Huawei AX3 QC reititin ja liittymänä, joilla pitää saada mobiilinetti toimimaan Telian liittymä Yhteisverkossa. Tähän en voi vaikuttaa kun määräaikainen liittymäsopimus voimassa.
Yritin laittaa ulkomokkulasta päälle DMZ tilan osoitteeseen 192.168.8.2 ja tilaksi vehkeelle reitittävä ulkomokkulan hallintasivuksi jätin 192.168.8.1. Sitä ennen määrittelin APN yhteyspisteeksi prointernet, jotta laite saa julkisen ip-osoitteen.
Reitittimestä sitten määrittelin, että staattinen ulkoinen ip ja osoite 192.168.8.2 eli WAN osoite ja sitten
WAN Subnet mask: 255.255.255.0 ja WAN Gateway: 192.168.8.1 ja Huawein boksin tila reittivä. Huawein boksin LANissa sitten DHCP on päällä ja osoitteet 192.168.3.1 ja siitä eteenpäin ja boksin hallintasivu 192.168.3.1.
Yhteys toimii hyvin ongelmitta 1-30 tuntia. Yhteys myös palautuu OK kun virtoja kokeilee käyttää ajoittain pois.
Sitten Huawei reittimen boksissa alkaa palamaan punainen virheen valo ja nettiyhteys kadonnut eikä se palaudu muuta kuin käyttelemällä virtoja kaikista laitteista pois. Mahdollisesti yhteys katkennut yöllä kun ajastanut ZTE ulkomokkulan boottaamaan itsensä.
ZTE vehkeestä kokeillut DHCP asetusta ottaa pois ja pistää päälle ja kokeillut muuttaa sen alkua 192.168.8.2 ja 192.168.8.3 osoitteeksi, mutta ei mitään vaikutusta. Toimii siis aikansa ja sitten hyytyy ja perässä oleva Huawein boksi alkaa ennemmin tai myöhemmin herjata ettei nettiyhteyttä.
Kokeilin vaihtaa myös ZTE:n PoE injektorin ja Huawein boksin välissä olevan verkkokaapelin toiseen, jos vika on siinä, mutta ei vaikutusta.
Eli mikähän tässä on nyt se ongelma joka noin oireilee ja jota en nyt vain hoksaa ja ymmärrä? Enkä saa sitä nyt noin toimimaan DMZ tilassa. Voisiko ongelma liittyä kenties siihen, että Telian mobiiliverkon ulkoinen ip-vaihtuu ajoittain toiseen ja siitä tuo systeemi ei toivu? IP-osoitteeksi antaa mobiilinetille esimerkiksi nyt tämän alkuista 193.210.23X.XXX kun sen katsoo ZTE boksin tiedoita eli julkinen ip-toimii ok.
Pistin nyt ZTE ulkomokkulan DMZ tilan pois päältä ja DHCP:n päälle 192.168.8.1 alulla tai 192.168.8.2 alulla ja Huawein reitittimen perästä siltaavaan tilaan. Nyt näyttäisi toimivan, mutta pitää vuorokausi pari seurailla toimiiko ongelmitta ja palautuuko booteista.
Onko tuossa tilassa, että ZTE MC7010 on reitittävässä tilassa, mobiilinetti julkisella ip-osoitteella ja perässä oleva Huawein reititin siltaavana jotain ongelmaa verrattuna siihen, että ZTE olisi DMZ tilassa ja perässä oleva reititin boksi siihen DMZ porttiin laitettu kiinteällä ip-osoitteella ja Huawein boksi reitittävässä tilassa? Laitoin myös Huawein boksista IPv6 pois päältä ettei se aiheuta ongelmia ja palomuurin turhana.
Vehkeiden sijoituspaikassa käyttö tulee olemaan jotain kevyttä käyttöä tyyliin Netflix, Yle Areena, www-sivujen selaamista, VoWifi puhelut ja sen sellaista. Verkossa on tarjolla vain 800 ja muistaakseni 2100 4G taajuudet. Ja sisäverkon laitteiden keskinäinen tiedonsiirto sisäverkossa luokkaa olematonta. Ja liittymänä 4G liittymä kun alueella ei ole 3,5 GHz 5G verkkoa vaan vissiin pelkkä 700 Mhz 5G. Eli se reititettävä nettiliikenne on maksimissaan suuruusluokkaa 100 Mbit/s tai ehkä 150 Mbit/s.
Lähinnä tuo ulkomokkula on tärkeä saada nyt vain toimimaan luotettavasti kun itse 70+ vuotias seniori ei ymmärrä nettilaitteiden sielunelämästä yhtään mitään ja siitä ei tule mitään jos pitää alkaa alvariinsa virtajohtoresettiä tekemään.
Jostain syystä esimerkiksi www-sivun avaaminen tahtoo jäädä joskus johonkin "mietitään tilaan" ja lataaminen alkaa viiveellä tai pitää ladata sivu uudelleen kun epäonnistuu.
IPv6 asetuksin laitoin ZTE purkista näin, niin lähti tahmaamiset. Oletusasetuksella ruksi oli ylimmässä vaihtoehdossa. Yritin ottaa koko IPv6 pois, mutta ei löydy asetusta siihen josta sen saa kokonaan pois. Samoin DNS osoitteet olisin vaihtanut Googlen 8.8 alkuisiksi, mutta niidenkään osalta en löydä valikoista kohtaa josta ne voi muuttaa.
Edit: Nyt tämä MC7010 alkoi toimia ok. Ongelmat korjaantuivat sillä, kun kolme neljä kertaa painoin laitteen pohjassa olevaa reset-nappulaa sen 10 sekuntia tms. ja sillä nollasin se "tehdasasetuksiin". Välissä siis katsoin aina että lähtee käyntiin ookoo. Sitten asetukset kuntoon. Aiemmin hallintasivulla ylhäällä ollut signaalivoimakkuusmittari ei näyttänyt mitään arvoja koskaan ja boksin etusivulla oleva kolmen led-valon signaalivoimakkuusmittari ei myöskään näyttänyt mitään valoja koskaan. Nyt nekin toimivat.
Eli jos joku ostaa boksin käytettynä, niin kannattaa tehdä tuo reset temppu useampaan kertaan. Ja jos on vanhakin oma boksi, niin välissä tuo muistaa tehdä samoin useampaan kertaan.
Reitittävään tilaan laitoin tuon boksin. Ihan ookoo näyttää toimivan kun perässä oleva wifi-reititin on siltaavassa tilassa. Viiden kuuden tunnin pingailussa ei ollut yhtään kadonnutta pakettia. Tuo yksi taitaa tulla tuosta ctrl-C painamisesta. Jos pistää vaikka nettinopeusmittarin koneelta yhtä aikaa päälle, niin pingit nousee usein luokkaa 500 ms ja ylikin joskus. Taitaa olla noiden romujen mobiiliverkkojen "ominaisuus" se pingin raketointi maksimikuorman alla ja siihen ei taida auttaa muuta kuin kaistanhallinta jolla joka laitteen maksimilatausnopeudet pidetään sellaisena ettei koskaan mene tukkoon kaista tuollaisista.