Ajoimme Toyota bZ4X:llä ensimmäiset 2 000 kilometriä Suomen talvessa – ja jouduimme pettymään
TEKSTI
LAURI AHTIAINEN
KUVAT MARKUS PENTIKÄINEN
Toyotan odotettu sähköauto bZ4X aloitti
Tekniikan Maailman 60 000 kilometrin käyttötestin
tammikuun alussa. Nyt autolla on ajettu ensimmäiset 2 000 kilometriä, joten on hyvä kerrata ensikokemuksia. Etenkin auton sähkövoimalinjan luonteenpiirteet kannattaa tiedostaa ennen Toyota-kauppaan kävelemistä.
Ajoimme bZ4X:llä
ensimmäisen kerran maaliskuussa, kun tutustuimme sen prototyyppiin. Auto osoittautui jo silloin varsin hyväksi ajaa. Sähkövoimalinjan ominaisuuksia ei lyhyellä koeajolla voi arvioida, mutta tehtaan insinöörien puheet rauhoittelivat. Viime aikojen Toyotat ovat sitä paitsi olleet tosi hyviä autoja, joten kai yhtiön sähköautokin olisi?
PERINTEISTEN AUTOASIOIDEN osalta bZ4X toimiikin mainiosti. Valitettavasti sähkövoimalinjan puutteet tekevät pitkien talvimatkojen taittamisen haastavaksi.
Toyota ilmoittaa WLTP-toimintamatkaksi käyttötestiautollemme 502 kilometriä, mutta talvikelissä korkean sähkönkulutuksen takia noin kymmenessä pakkasasteessa toimintamatka on noin puolet siitä. Se on WLTP-arvoon ja ilmoitettuun 71,4 kilowattitunnin akkukapasiteettiin nähden vähän. Ison kulutuksen (noin 25 kWh/100 km) lisäksi tämä selittyy sillä, että 71,4 kWh on akun teoreettinen kapasiteetti, eikä käytettävissä oleva energiamäärä. Osa valmistajista ilmoittaa käytettävän kapasiteetin, osa molemmat. Ensikoeajon perusteella olimme käsityksessä, että 71,4 kWh olisi käytettävä kapasiteetti, mutta käsitys oli väärä.
Joka tapauksessa odotimme Toyotan liikkuvan kymmenessä pakkasasteessa ainakin noin 300 kilometriä. Onneksi päivitys on tuomassa mittaristoon akun prosenttinäytön, joka helpottaa puristamaan autosta kaikki kilometrit irti. Toimintamatkan näyttävä mittari toimii sinänsä luotettavasti, mutta varmuusmarginaalia on jätetty aivan liikaa. Lukeman näyttäessä nollaa autolla ajaa pikkupakkasessa peräti 30 kilometriä.
LYHYEN TOIMINTAMATKAN pahin vihollinen on hidas pikalataus, ja valitettavasti tämä yhdistelmä löytyy Toyotasta. Vielä maaliskuussa Toyotan insinöörit puhuivat ajoakun lämmönhallinnasta. Lopullisessa tuotantoautossa akun lämpötilaan ei voi vaikuttaa, eli esilämmitystä pikalataukselle ei ole. Maahantuojan puolustukseksi todettakoon, että asiasta
ilmoitettiin Toyotan verkkosivuilla varsin selkeästi heti asian käytyä ilmi.
Valitettavasti
Tekniikan Maailman alustavat mittaukset vahvistavat bZ4X:n talvisen pikalataussuorituskyvyn olevan huhutun huono.
Ensimmäinen pikalataus Saariselän Nesteen 150 kilowatin laturissa tehtiin koko päivän kestäneen pätkittäisen ajon ja sitä seuranneen 26 kilometrin siirtymän jälkeen. Lataus aloitettiin 36 prosentista, ja puolen tunnin latauksen jälkeen luovutimme. Keskiteho jäi 38 kilowattiin. Puolessa tunnissa saimme siis akkuun 75 kilometriä.
Epäilemättä pidemmällä latauksella keskiteho nousee akun lämmetessä, ja pitkää matkaa taittaessa seuraavakin lataus saattaa mennä nopeammin. Mutta aika moni 50 000 euron hintaluokan sähköauto jatkaisi jo puolen tunnin kohdalla matkaa.
Ilmoitettua
kahden päivittäisen pikalatauksen rajoitusta emme ole vielä testanneet.
TÄMÄN HINTALUOKAN sähköautolle yhdistelmä korkeaa kulutusta ja hidasta pikalatausta on anteeksiantamaton. Kotilataajia haittaa myös autossa toistaiseksi oleva 1-vaiheinen vaihtosähkölaturi, joka onneksi vaihtuu myöhemmin 3-vaihelaturiksi. Muutakin hienosäätöä on tulossa, mutta akun esilämmitystä ei ainakaan vielä ole odotettavissa.
Ensikokemusten perusteella bZ4X:n joutuu tuomitsemaan pettymykseksi etenkin talvikäytössä. Se on sääli, sillä moni suomalainen kenties lykkäsi täyssähköauton ostamista, kunnes Toyota sellaisen tekee.
TL;DR