Jos näin kävisi (ja itsekin pidän todennäköisenä että käy) niin eikö olisi kolmas kerta tällä vuosituhannella eli joka toinen kerta?
Joko silloin voi sanoa että järjestelmässä on vikaa? Väite siitä että kaikkia osavaltioita tulee kuunnella ei mielestäni oikein toimi kun käytännössä valitaan vain kahdesta vaihtoehdosta joita kumpaakaan ei kiinnosta sen maanviljelijän tilanne. Asia on eri esim Suomen eduskunnassa jossa sentään jokaisesta vaalipiiristä valitaan vähintään yksi paikallinen. Lisäksi onko valitsijamiesten ja äänestäjien suhde nyt oikein ja lopullinen? Näissä oli muistaakseni kolminkertaisia eroja. Jos taas neliökilometreillä on väliä niin muistaakseni Alaskan ja Teksasin suhde valitsijamiehissä oli vähän hassu.
en tiedä onko mitenkään todennäköistä että äänet ja valitsijamiehet menisivät toisinpäin ristiin tai edes se että republikaanit enää ikinä voittaisivat kokonaisäänten enemmistöä.
Järjestelmässä ei ole vikaa, koska perustuslailla on näin säädetty, juuri siitä syystä, etteivät nämä väkirikkaat osavaltiot dominoi pelkällä väkimäärällä.
Tilanne on mielestäni enemmänkin se, että ääripäät jäävät vähemmälle huomiolle kampanjoinnissa, kunhan polittiikka vain on heille ylipäätänsä sopivaa ja taistelu käydään niistä osavaltioista, jotka voivat matemaattisesti voiton varmistaa ja ovat liikuteltavissa. Trumpin on turha käyttää mainosrahaa tai aikaa kiertämällä Kaliforniaa, kun Biden sen todennäköisesti voittaa ja Bidenillä sama tilanne jossain Nebraskassa tai Wyomingissa. Jos vaalit ratkaistaisiin popular votella ei näille nyt taistelun kohteena oleville Georgialle, Coloradolle, Arizonalle jne. annettaisi juuri painoarvoa Floridaa ja Pynnsylvaniaa lukuunottamatta kun voittoon riittäisi Kalifornia, New York, Texas ja Florida tms mistä ikinä se 50% tuleekaan kokoon.
Puolet Usa:n väkimäärästä asuu yhdeksässä osavaltiossa: Kalifornia, Texas, Illinois, Michigan, Ohio, Pennsylvania, New York, Georgia ja Florida.
Tällä mallilla on menty se 200 vuotta ja ihan hyvin on toiminut. Yhden Hillaryn tappion takia en lähtisi perustuslakia repimään, kun tappioon löytyy muitakin syitä ihan omasta strategiasta ja kandidaatin ominaisuuksista jne.
Republikaanit voivat hyvinkin voittaa enemmistön jatkossakin, edellyttäen että demokraatit jatkavat sosialismin julistamista. Näistä syistä esim. latinot ovat usein USA:han tulleet sosialismia pakoon ja yksilönvapauksia ja henkilökohtaista vastuuta korostavat republikaanit ovat arvokonservatiivisille oikea puolue.
Suomeen kun verrataan niin moniko olisi halukas antamaan tässä EU:n liittovaltiossa Saksalaisten ja Ranskalaisten päättää kaikista asioista ilman, että on mahdollisuuksia pistää hanttiin, jos sellaisia päättäjiä Suomesta jossain tilanteessa löytyisi.