Windows 10/OneDrivehan aina välillä ehdottelee että mitä jos backuppaisit sitä sun tätä pilveen. En kuitenkaan ole ottanut mitään automaagisia backuppeja käyttöön vaan pelkästään tarvittaessa siirrän tai kopioin dataa manuaalisesti OneDriveen haluamiini hakemistoihin. Sekä tietokoneitteni että mobiililaitteideni osalta.
Nyt kuitenkin sattumalta huomasin että OneDrive olikin alkanut yhdellä läppäreistäni vaivihkaa omin lupinensa (tai en ainakaan tietoisesti ollut aktivoinut featurea) synkkaamaan tai "backuppaamaan" tämän koneen Oman tietokoneen alta löytyvät hakemistot Desktop, Documents ja Pictures pilveen kuten spoilereissa näkyvästä kuvasta voi havaita.
Käytännössä kuitenkin kyseisten hakemistojen sälät olivat siirtyneet kokonaan pilveen eikä koneen hakemistossa ollut enää kuin eräänlainen pikakuvake kertomassa siitä että tavara on pilvessä. Myöskin File Exploreria avattaessa voi havaita että siellä normaalisti näkyvien hakemistojen (Folders) osalta kyseiset Desktop, Documents ja Pictures olivat saaneet kuvakkeitaan ryydittämään eräänlaisen pilvisymbolin.
Havaitsin tilanteen vasta jälkeenpäin kun yritin yhdessä sovelluksessa hakea eräänlaista tallentamaani presettiä jonka olin seivannut ohjelman oletuspolkuun jolloin se päätyy tietokoneen Documents-hakemistoon ja siellä vielä sovellukselle varattuun alihakemistoon. Nyt tätä tiedostoa ei tietenkään löytynyt koska kaikki data oli OneDrivessä eikä siinä polussa missä olisi pitänyt. Nyt tilanne oli se että File Explorerissa koneen Documents-hakemistossa olevat sälät näyttivät sisällön osalta mukamas olevan käytännössä samat kuin OneDriven Documents-hakemistossa. Mutta oikeasti koneen Documents-hakemistossa oli vain pikalinkki pilveen.
Ihmettelen vaan että miten ihmeessä kyseinen tilanne on päässyt syntymään? Ilman mitään vahvistamista tai hyväksymistä. Ehkä olen läppärin kosketuslevyllä vahingossa pyyhkäissyt koneen hakemistoja pilveen? Mutta kuulostaa oudolta. Ja miksi vain nämä kolme hakemistoa?
Sain kuitenkin tilanteen suhteellisen helposti korjattua painamalla spoilerin kuvassa olevassa ikkunassa "Stop backup"-nappuloita ja tuhoamalla käsin pilvessä olevat ylimääräiset sälät sekä palauttamalla Macrium backupeista koneen kyseisten hakemistojen datat takaisin paikoilleen. Onneksi dataa ei ollut ehtinyt kertyä paljoakaan koska kone on suhteellisen uusi.
Vähän vaan ihmetyttää että miten näin pääsi käymään.