Mutta toinen polttanee sähköä merkittävästi enemmän.
Kumpi ja missä tilanteessa?
AMDllä on selvä etu valmistustekniikan energiatehokuudessa, mutta Intelin pikkuytimet ovat arkkitehtuuriltaan selvästi energiatehokkaampia kuin zen4.
Ja AMD on nostamassa uuden kantansa teholimittejä selvästi edellisestä.
Itse oletan, että riippuu hyvin paljon siitä, paljonko ytimiä on kuormitettuna ja mitkä ytimistä on kuormitettuna, että paljonko Raptor Lake vie sähköä.
Jos halutaan maksimaalista säeikohtaista suorituskykyä (pienellä säiemäärällä), käytetään isoja ytimiä 1 säie/ydin, ja Raptor lake omaa selvästi huonomman energiatehokkuuden.
Mutta jos ajossa on vaikka 16 säiettä ja nämä kaikki laitetaan pikkuytimille, Raptor Lake voi hyvinkin olla energiatehokkaampi kuin zen4.
Toisaalta, sitten kun mennään 32 säikeeseen ja isot ytimet on täydellä kuormituksella, ze4n lienee taas energiatehokkaampi.
Tulee kyllä vaihteeksi ihan mielenkiintoiset julkaisut molemmilta.
Itse pitäisin kyllä zen4sta selvästi mielenkiintoisempana; Kaikki mitä Raptor Lakesta on kuulunut sanoo että se on lähnnä Alder Lake jossa tuplattu pikkuydinten määrä (mikä toisaalta kyllä parantaa sen kilpailukykyä suurella säiemäärällä merkittävästi), zen4ssa taas tulee selvästi uutta sekä ytimen mikroarkkitehtuuriin, järjestelmäarkkitehtuuriin että vielä uusi valmistustekniikkakin.
Zen4ssa ehkä itselleni mielenkiintoisinta on että millainen sen AVX-512-toteutus on ja millainen suorituskyky siinä on AVX-512lla; Onko ihan täysi 512-bittinen datapolku vai pilkotaanko kahteen osaan. ja onko siellä esim. jotain tiettyjä (harvoin käytettyjä) AVX-512-käskyjä jotka on selvästi hitaampia.