Tapanasi on vaatia todisteita muilta. Tästä tähtäämisestä voisit näyttää todisteita.Ja koska oikeuslaitos tähtää tuomioiden yhtenäisyyteen niin olisi erittäin outoa (ja epätodennäköistä) että jotenkin nyt maagisesti Tynkkysen kohdalla tulisikin toisenlainen tuomio.
Tuomioiden yhtenäisyys ei toteudu Suomessa:
Suomalaisten oikeusturva vaarassa: Tuomioiden välillä käsittämättömän isoja eroja
Suomessa kuolee joka vuosi noin 60–70 ihmistä henkirikoksen uhrina. Suomen käräjäoikeuksissa tuomittiin vuosina 2010–2017 keskimäärin 44 henkilöä taposta ja noin 21 henkilöä murhasta vuosittain. Tuomioista annettavien rangaistusten pituudet vaihtelevat kuitenkin suuresti. Liiankin paljon kansalaisten oikeusturvan kannalta, sanoo tutkija.
Rangaistuksen pituuden kannalta tapon ja murhan rajanveto on erittäin merkityksellinen. Taposta tuomittiin 67 prosentissa tapauksista, murhasta 33 prosentissa tapauksista vuosina 2010–2017.
Murhasta ainoa mahdollinen rangaistus on elinkautinen. Murhasta voi joutua vankilaan jopa noin kolme kertaa pidemmäksi ajaksi kuin taposta. Taposta on tuomittava vähintään kahdeksaksi ja enintään 12 vuodeksi vankeuteen.
Kaikki käräjäoikeudet eivät kuitenkaan tuomitse taposta samalla tavalla, vaan osa tuomitsee tappajia ankarammin kuin toiset. Pisimmät tuomiot tappajille on annettu viime vuosina Päijät-Hämeen käräjäoikeudessa.
– Ankarimman (Päijät-Häme) ja lievimmän (Kanta-Häme) käräjäoikeuden ero on yli 2,5 vuotta, tahallisten henkirikosten rangaistuskäytäntöjä tutkinut oikeustieteen tohtori Mika Sutela Itä-Suomen yliopistosta kertoo.
Suomalaisten oikeusturva vaarassa: Tuomioiden välillä käsittämättömän isoja eroja – 70 kilometrin matka käräjäoikeudesta toiseen lyhentää tappotuomiota keskimäärin 2,5 vuotta