1. TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

  Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

  Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

  Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

 2. Live: io-techin viikon tekniikkakatsaus podcast. Keskustellaan viikon kuumimmista tietotekniikka- ja mobiiliaiheista. Suora lähestys YouTubessa tänään klo 15-16.

  Poista ilmoitus

Vihapuhekeskustelu

Viestiketju alueella 'Politiikka ja yhteiskunta' , aloittaja kekkeruusi, 04.02.2019.

 1. kekkeruusi

  kekkeruusi

  Viestejä:
  5 585
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Aloitetaan tällä:

  Vihapuheen vastainen Against Hate -kampanja käynnistyy
  Oikeusministeriön koordinoiman Against Hate -hankkeen vihapuheen vastainen viestintäkampanja käynnistyy 4.2. Mediataitoviikolla. Kampanjalla halutaan lisätä netinkäyttäjien tietoisuutta siitä, millainen sisältö on rangaistavaa vihapuhetta. Kampanjalla pyritään myös lisäämään halukkuutta ilmoittaa poliisille rangaistavasta vihapuheesta.

  Against Hate -kampanja koostuu televisiossa esitettävistä tietoiskuista, sosiaalisen median kampanjasta sekä verkosta löytyvästä materiaalista, joka auttaa rangaistavan vihapuheen tunnistamisessa. Kampanjan ydinviesti on: Vihapuhe voi olla rangaistavaa. Netissä pätevät samat lait kuin muualla. Ideana on ottaa osaa vihapuheesta käytävään julkiseen keskusteluun teon rangaistavuuden näkökulmasta. Kampanjan aihetunniste on #againsthate.

  Mitä vihapuhe on?

  Euroopan neuvoston ministerikomitean määritelmän mukaan vihapuhetta ovat kaikki ilmaisumuodot, jotka levittävät, lietsovat, edistävät tai oikeuttavat etnistä vihaa, ulkomaalaisvastaisuutta, antisemitismiä tai muuta vihaa, joka pohjaa suvaitsemattomuuteen. Vihapuhe voi olla rikoslain mukainen rikos, yhdenvertaisuuslaissa tai tasa-arvolaissa kiellettyä syrjintää tai muuten yleisesti haitallista ilmaisua.

  Rangaistava vihapuhe kohdistuu yhden ihmisen tai ihmisryhmän ominaisuuteen. Rikoslaissa rangaistuksen koventamisperusteina on mainittu rikoksen tekeminen rotuun, ihonväriin, syntyperään, kansalliseen tai etniseen alkuperään, uskontoon tai vakaumukseen, seksuaaliseen suuntautumiseen ja vammaisuuteen perustuvasta vaikuttimesta. Jos vihapuhe kohdistuu yhteen ihmiseen, kyseessä voi olla esimerkiksi kunnianloukkaus tai laiton uhkaus. Jos vihapuhe kohdistuu ihmisryhmään, kyseessä voi olla kiihottaminen kansanryhmää vastaan.
  Vihapuheen vastainen Against Hate -kampanja käynnistyy

  Vihapuhe voi olla rangaistavaa, vaikka koko termiä ei rikoslaki tunne. :facepalm: Newspeak-termit ovat vahvassa nousussa.
   
  Jeesbox, Matolaatikko, Maso ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 2. taxman

  taxman

  Viestejä:
  689
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Näemmä oikeusministeriö tavoittelee oikeuskäsitteiden sekoittamista, eikä niiden terävöittämistä. Toiminta on varmasti hyvinkin laillista, mutta ei missään tapauksessa suotavaa.

  Tässä kampanjassa pyritään selvästi sotkemaan yllä mainittuja aiheita koskevat poliittisesti hankalat puheet ja rangaistava puhe keskenään. Mitään suoranaista väärää väitettä tuossa ei kuitenkaan ole.

  On erittäin kannatettavaa, että tämä puheen vastainen kampanja saa äänensä kuuluviin. Eiköhän jokainen itsenäisesti ajatteleva ihminen osaa vetää tämän perusteella johtopäätöksensä Suomen oikeusministeriön johdon ajattelukyvystä.
   
  rane58 tykkää tästä.
 3. D`Walker

  D`Walker

  Viestejä:
  427
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Boldasin tuosta sen pelottavimman osuuden. Kokoomuksellahan oli jo viime vuonna kauhea kiima sananvapauden rajoittamiseen, ja nyt sitten oikein kampanjoidaan ministeriötasolla asian puolesta. Ministry of Love olisi varmaan jo ylpeä meidän ministeriöiden puuhailuista.
   
  kusiainen, rane58, Muumi ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 4. Atlantean

  Atlantean

  Viestejä:
  651
  Rekisteröitynyt:
  30.07.2017
  Tämähän on hyvä suunta. Ei varmasti kosketa kenenkään elämää mihinkään suuntaan, paitsi jos moista harrastaa. Vihapuheen jne. uhreille varmasti hyvä asia , koska kyllä ne puheet, uhkailut, haukkumiset, jne tekee jälkensä. Joten eikö kaikkien kannalta ole hyvä että asiaan puututaan? Ja jos ei, niin miten se on joltain pois?
   
 5. kekkeruusi

  kekkeruusi

  Viestejä:
  5 585
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Hyss! Epämääräiset määrittelyt ovat vain meidän kaikkien parhaaksi! Luota vain määrittelyn tulkitsijoihin, koska he toimivat meidän kaikkien parhaaksi!

  /s
   
  Zacksa, rane58, rodder ja 4 muuta tykkäävät tästä.
 6. sono-thermism

  sono-thermism

  Viestejä:
  1 235
  Rekisteröitynyt:
  18.11.2016
  Tätä opposition sananvapauden rajoittamistahan on jo kokeiltu esimerkiksi Neuvostoliitossa ja Natsi-Saksassa, eikä se johtanut muuta kuin pahuuteen, joten en näe mitään syytä miksi se nyt tällä kertaa johtaisi johonkin muuhun kuin pahuuteen.

  Demokratiassa pitää olla kummatkin puolet; vasemmisto/edistysmielisyys ja konservatiivisuus, koska jos oppositiota vaiennetaan, se johtaa lisääntyvään autoritarismiin, jolloin demokratia heikentyy tai ehkä jopa häviää lopulta.
   
  rane58, Zezekärppänen, MasaA ja 4 muuta tykkäävät tästä.
 7. Atlantean

  Atlantean

  Viestejä:
  651
  Rekisteröitynyt:
  30.07.2017

  Aika vaikea nähdä asiaa näin, koska tuollahan pyritään nimenomaan ehkäistä mainitsemiasi asioita. Eikös ? Ja jos ei, niin miten ei. Sananvapauden kanssa asialla ei ole mitään tekemistä. Se stoori mitä sananvapaus aikuisten oikeasti tarkoittaa on varmasti tuhansia kertoja tälläkin foorumilla kerrottu .
   
 8. Cumbo

  Cumbo

  Viestejä:
  2 036
  Rekisteröitynyt:
  31.05.2017
  Trolliksi täällä ei saa syyttää, joten en tee sitä, vaan tyydyn toteamaan, että olet väärässä ja erittäin pahasti pihalla. "Sananvapauden kanssa ei mitään tekemistä"? Gimme a break. Keksitään käsite, jonka alle voi laittaa vaikka minkälaiset sanomiset ja sitten yritetään vain kieltää se ilman kriminalisointia.
   
  FireFly Renaissance, Router, Zacksa ja 11 muuta tykkäävät tästä.
 9. Atlantean

  Atlantean

  Viestejä:
  651
  Rekisteröitynyt:
  30.07.2017
  Voitko oikeasti avata tämän asian, miksi esim vihapuhe on laissa ? Sekä miksi sen ei pitäisi olla. Esim uhrin lähtökohdasta ja tekijän? Tämä olisi aika paljon parempaa touhua, kuin heitellä huuhaa "trolli" läppiä.
   
 10. E_Mustakari

  E_Mustakari

  Viestejä:
  527
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  • Käyttäjälle annettu varoitus tai huomautus: Alueella on tarkoitus keskustella ketjun aiheesta, ei kanssakeskustelijoista.
  Minäpä sitten syytän. Ao. nimimerkin jokainen kirjoittama viesti tähän mennessä on vaikuttanut puhtaalta provosoinnilta väärine, epäsuosittuine ja huonosti perusteltuine mielipiteineen. Minusta tällaiset käyttäjät pitäisi ikibannata palstalta. Tämä on vihapuhetta!
   
  O.J., rane58 ja Pahviukko tykkäävät tästä.
 11. Atlantean

  Atlantean

  Viestejä:
  651
  Rekisteröitynyt:
  30.07.2017
  No sitähän täällä ei enää nykyään ole palstan uuden "politiikan" takia ja hyvä niin.

  Ei tämä silti ole huono asia sivistyneessä yhteiskunnassa. Sitä paitsi, jokainen yli 18v on voinut vaikuttaa näihin asioihin.

  Poliisi - Viharikos ja vihapuhe
   
 12. D`Walker

  D`Walker

  Viestejä:
  427
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Siinä vielä oikeusministeriön mainosvideot. Ehkä alapeukutin, ehkä en. ;)

  Muistakaa ilmoittaa heti poliisille, jos näette tai koette vihapuhetta. Resurssipulaa ei ilmeisesti ole enää. :facepalm:
   
  Router, Zacksa, rane58 ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 13. Melbac

  Melbac

  Viestejä:
  3 026
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Oikeasti nämä tälläiset on aivan turhia koska eivät vaikuta mitenkään ihmisten toimintaan.Nyt tosin yritetään tahallisesti sekoittaa että mikä on ns "rikollista" ja mikä ei.kunnon stasi taktiikka kun yritetään lietsoa pelkoa kansan keskuteen ettei ne uskaltaisi puhua asioista tyyliin valtiota ei saa arvostella.
   
  Router ja rane58 tykkäävät tästä.
 14. Bladekill

  Bladekill

  Viestejä:
  1 218
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Huvittavaa kuinka Suomessa vikistään Venäjästä, Kiinasta ja milloin mistäkin, mutta sitten onkin ihan ok ottaa jotain radikaalivasemmiston keksimiä taikasanoja väärämielisten ihmisten vainoamisen välineeksi. :D
  1984 pitäisi laittaa pakolliseksi luettavaksi peruskouluun.
   
  Uglukman, Router, Rensu ja 10 muuta tykkäävät tästä.
 15. Tatuks

  Tatuks

  Viestejä:
  648
  Rekisteröitynyt:
  21.12.2016
  Monen mielestä tämmöiset puolivillaiset sensuurikampanjat valtion puolelta ovat viitteitä slippery slopesta. Koska ihmiset pääasiassa ajavat omia etujaan ja meidän joukosta löytyy massoittain ihmisiä jotka mielellään vaientaisivat eriävät mielipiteet, on ainakin omasta mielestä epäilyttävää että oikeusministeriön puolesta viestitään ilmiantamaan "yleisesti haitalliset ilmaisut". Annetaan kaikkien puhua niin kuin puhuvat ja käsitellään asiat oikeuslaitoksessa jos tarvetta. Jos on tarve sivistää kansalaisia niin sivistäkää, tehkää selväksi mitä se vihapuhe on älkääkä aloittaako mitään 1984-kampanjaa.
   
  rane58 ja taxman tykkäävät tästä.
 16. Cumbo

  Cumbo

  Viestejä:
  2 036
  Rekisteröitynyt:
  31.05.2017
  Eli tällä vihapuhe-termillä yritetään muuttaa ihmisten välinen kanssakäyminen sellaiseksi, että sanotaan toiselle vain mukavia asioita? Rasististen ilmaisun kiellon vielä ymmärrän, mutta osa porukkaa on niin herkkää, että heidän käsityksensä vihapuheesta on ihan satavarmasti erilainen kuin minun.

  Miten jokainen yli 18-vuotias on voinut tähän vaikuttaa? Äänestämällä?
   
  rane58 ja taxman tykkäävät tästä.
 17. JCSH

  JCSH

  Viestejä:
  5 371
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Parasta kotimaista sketsikomediaa sitten Kummeleiden :smoke:
   
  kusiainen, Router, Rensu ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 18. Bladekill

  Bladekill

  Viestejä:
  1 218
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  "Kommentit on poistettu käytöstä tältä videolta"

  Onneksi estivät keskustelun ettei vihapuhe pääse vahingoissakaan kukoistamaan kommenteissa. Unohtivat kuitenkin näemmä estää peukutuksen, sillä ekassa videossa näyttää olevan kohtuullinen 8:588 dislike-ratio. Toivottavasti poliisi selvittää alapeukuttajat ja joutuvat uudelleenkoulutusleireille.
   
  Router, Zacksa, O.J. ja 5 muuta tykkäävät tästä.
 19. E_Mustakari

  E_Mustakari

  Viestejä:
  527
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Kuinka yllättävää, Youtubesta on vihapuhevideoiden kommentit poistettu.
  Henkilöt tämän kampanjan takana pitäisi saattaa edesvastuuseen, grillata ja nöyryyttää oikein perusteellisesti suorassa lähetyksessä parhaaseen aikaan ja siten antaa voimakas signaali, mutta se ei tule tapahtumaan. Sen sijaan seuraavaksi ne alkavat puuhata kokoontumisvapauden rajoittamista. Yleisen turvallisuuden nimissä tottakai, kun ei ole viranomaisten järjestämiä tiesulkuja turvaamassa ihmisjoukkoa itsekseen ajavilta kuormureilta.
   
  O.J. ja rane58 tykkäävät tästä.
 20. Dudem

  Dudem

  Viestejä:
  914
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  [TÄMÄ VIESTI ON SENSUROITU]

  Terveisin
  Valtion Oikean Ajattelun Virasto
   
  kusiainen, Router, O.J. ja 8 muuta tykkäävät tästä.
 21. Väinämöinen

  Väinämöinen

  Viestejä:
  431
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tutkija vihapuheesta: Koko käsite on ongelmallinen

  "Vihapuhetta ei edelleenkään ole lainsäädännössämme määritelty. Termistä ei ole olemassa mitään yksiselitteistä, yleisesti hyväksyttyä ja kriittistä tarkastelua kestävää määritelmää.

  – Se ymmärretään niin ristiriitaisilla ja poliittisesti latautuneilla tavoilla, ettei sitä missään nimessä tulisi käyttää julkisen päätöksenteon ohjenuorana, juridisista ratkaisuista puhumattakaan, Jokisipilä kirjoittaa.

  Hän huomauttaa, että ”ajatus siitä, että meidän tulisi ennalta estää joidenkin mielipiteiden ilmaisu, on läpikotaisen epädemokraattinen”.

  – Rikoslakimme tarjoaa viranomaisille laajat valtuudet puuttua lainvastaiseen mielipiteenilmaisuun, mutta koska perustuslakimme yksiselitteisesti kieltää ennakkosensuurin, se voi tapahtua vain jälkikäteen. Demokraattisessa valtiossa viranomaisten tehtäviin ei todellakaan kuulu kertoa kansalaisille, mitkä mielipiteet ovat ”eettisesti hyväksyttäviä”, Jokisipilä toteaa."

  Hyvä artikkeli johon ei ole juurikaan muuta lisättävää kuin että ihmettelen tähän hyvin epämääräiseen käsitteeseen käytettävää aikaa ja resursseja. Etenkin samaan aikaan kun normaali-ihmisiin kohdistuvat pienemmät rikokset jätetään tutkimatta.

  Jollakin taholla on ilmeisesti hieman hukkunut käsitys siitä, mitkä ovat ne asiat joihin Poliisin resurssit pitäisi käyttää. Annan vinkin, se ei ole mielipidepoliisina toimimiseen.

  Kannattaa myös muistaa milloin tätä samaa vihapuhe rakennetta yritettiin jalkauttaa aiemmin ja kenen toimesta. Kyseessä siis vahvasti poliittinen termi, jolla aiemmin yritettiin vaientaa "neuvostovastaisia" (suvaitsemattomia), nyt tällä pyritään vaientamaan etenkin "maahanmuuttokriittisia".
   
  Viimeksi muokattu: 05.02.2019
  futs, Dudem, O.J. ja 7 muuta tykkäävät tästä.
 22. Cumbo

  Cumbo

  Viestejä:
  2 036
  Rekisteröitynyt:
  31.05.2017
  Vahvasti samaa mieltä erit. boldattujen kohtien kanssa.
   
 23. Väinämöinen

  Väinämöinen

  Viestejä:
  431
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei hetkeksikään tullut mieleen Orwellin ajatuspoliisi organisaatio. :facepalm:
   
  Router, rane58, MasaA ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 24. Tlapio

  Tlapio

  Viestejä:
  495
  Rekisteröitynyt:
  23.10.2016
  Ylehän voisi valjastaa oikean ajattelun kanavaksi. Iltaisin 2 tunnin lähetys mitä huomenna saa ajatella.
   
  Router, rane58, emviiex ja 4 muuta tykkäävät tästä.
 25. Väinämöinen

  Väinämöinen

  Viestejä:
  431
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ai voisi. Hetken kun tuota seuraa niin..

  Enää puuttuu se, että jokaisen hallintoalamaisen olisi pakko katsoa oikean ajattelun kanavia x tuntia päivässä, sanktion uhalla. Nyt noista on vain pakko maksaa, katsoi tai ei.
   
 26. raven0ak

  raven0ak

  Viestejä:
  1 155
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  atm videoilla on ~12:640 dislike ratio:)
   
  rane58 tykkää tästä.
 27. ikuhappy

  ikuhappy

  Viestejä:
  536
  Rekisteröitynyt:
  27.11.2016
  Aika kovaa kamaa.

  Olisiko ollut enemmän käyttöä mainokselle, jossa pyydetään ilmoittamaan jos huomaa tyttöjen hengaavan aikuisten miesten kanssa? Vai onkohan niin, että näitä nimenomaan ei pidä ilmoittaa, koska voi olla vihapuhetta. Näinhän Rotherhamissakin meneteltiin, jossa pääosin pakistanilaiset maahanmuuttajat pyörittivät kymmeniä vuosia pedofiilirinkiä. Yli 1000 uhria, mutta ei uskallettu tutkia rasismisyytösten pelossa.

  Tai mainokselle, "haistoitko naapurista kannabista? Ilmianna naspurisi. " Tai "epäiletkö, että joku myy nuuskaa? Kerro poliisille". Tai "Tuntuuko, että naapurinpojan mopo kulkee yli 45km/h? Soita poliisille, tulemme tutkimaan". Ja näitähän riittäisi vähintään kymmeniä.
   
  rane58 tykkää tästä.
 28. kekkeruusi

  kekkeruusi

  Viestejä:
  5 585
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Ilmeisesti kristillinen ristikin on vihapuhetta:

   
  rane58 tykkää tästä.
 29. Lucas

  Lucas

  Viestejä:
  3 126
  Rekisteröitynyt:
  27.05.2017

  Aika kriittistä kommentia poliittisen poliisin twitter viestin perässä. Varmaan mielellään poliittinen poliisi estäisi kriittiset ajatukset twitterissäkin, mutta ei toistaiseksi onnistu.
   
  kusiainen, rane58 ja taxman tykkäävät tästä.
 30. kekkeruusi

  kekkeruusi

  Viestejä:
  5 585
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Tulevaisuus tuo jänniä asioita tullessaan.
   
  rane58, Muumi ja taxman tykkäävät tästä.
 31. pagi

  pagi

  Viestejä:
  2 122
  Rekisteröitynyt:
  11.07.2017
  Tuon symbolin tapauksessahan lähi-idästä tuleva vierasuskonto pakotettiin ylhäältä päin kansalle joka pakotetaan tervehtimään tuota symbolia jokaisessa lipunnostossa Pohjoismaissa
   
 32. Holotna

  Holotna

  Viestejä:
  875
  Rekisteröitynyt:
  03.04.2017
  Koko vihapuhe termillä voi nykyään pyyhkiä takapuolta. Käynyt samoin kuin rasismiulinalle, vuosikausia huudettu ilman syytä sutta niin kukaan enää korvaansa lotkauta vaikka joskus semmoinen ihme tapahtuisikin että olisi syytä.
   
  kusiainen, raven0ak, salakalastaja ja 4 muuta tykkäävät tästä.
 33. innos

  innos

  Viestejä:
  926
  Rekisteröitynyt:
  29.03.2017
  Hah tuota pipopäisen hakkerin uskottavuutta. Oli lupaavat ainekset nokittaa Julmahuvin Die Kühe, mutta pettymyshän sieltä saapui.


  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]
   
 34. rane58

  rane58

  Viestejä:
  854
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Maita jossa on sensuuria ja sananvapaus estetty/rajoitettu.... :shifty:
  Pohjois-Korea/kommunistiset valtiot, Suomi, Venäjä, Venezuela, Kiina, Turkki, Islamilaiset valtiot, Afrikan- ja Etelä-Amerikan diktatuurit... ja monia muitakin...o_O
  -Siinä "sekalainen seurakunta" maita joita ei sivistysvaltioiksi voi kutsua.... :confused2:
   
 35. JCSH

  JCSH

  Viestejä:
  5 371
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Unohtamatta maita kuten Saksa, USA, Iso-Britannia, Ranska...

  Fakta on että aikalailla kaikilla mailla on rajoitteita sananvapaudelle. Suomen vertaaminen Venäjään, Kiinaan tai Saudi-Arabiaan tässä kontekstissa osoittaa aika pahaa suhteellisuudentajun puutetta.
   
  wanderer_, ttjm, draco76 ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 36. Bladekill

  Bladekill

  Viestejä:
  1 218
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Se ei osoita suhteellisuudentajun puutetta vaan se on aivan äärimmäinen minimi mitä tulee tehdä. Kyse on täysin samasta asiasta riippumatta siitä kuinka tiukasti rikkomuksiiin puututaan. Se että tätä vertausta ei tee on suora kontribuutio Suomen sananvapaustilanteen pahentamiselle.

  Siinä vaiheessa kun Suomen tilanne on suoraan verrannollinen noihin maihin, emme voi enää käydä tätä keskustelua. Palohälytin kannattaa asentaa ennen tulipaloa eikä sen jälkeen.
   
  rane58, MasaA ja Pahviukko tykkäävät tästä.
 37. JCSH

  JCSH

  Viestejä:
  5 371
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Ne ei ole täysin sama asia. Tai ne ovat "täysin sama asia" siinä mielessä kun henkilön töniminen baarin ovella on sama asia kuin henkilön töniminen alas katolta.
  Sananvapauden rajoittamisen motiivit ja seuraukset ovat täysin eri Suomessa kuin mitä ne on vaikkapa Kiinassa. Ja vaikka maat kuin Kiina toimivat varoittavana esimerkkinä, ne eivät silti ole mikään automaattinen "Hitler-kortti" jonka pelaamalla voi ampua alas minkä tahansa ehdotuksen sananvapauden rajoittamisesta.
   
  draco76 tykkää tästä.
 38. Jurppii

  Jurppii

  Viestejä:
  9 328
  Rekisteröitynyt:
  18.05.2017
  No siinä tapauksessa kaikki maat on samassa kasassa ja vertailuita on ilmeisen turha tehdä tai asiasta sen enempää keskustella? Tältä planeetalta et löydä yhtään maata, jossa saat sanoa mitä vaan seuraamuksitta.
   
 39. Bladekill

  Bladekill

  Viestejä:
  1 218
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kuten juuri sanottii seuraukset eivät liity milläänlailla tähän. Ne ovat irrallinen asia ja niistä voidaan käydä erillinen keskustelu toki niin kauan kuin keskustelu sallitaan. :D

  Jaa-a. Poliittiset vainot ja poliittiset vainot.

  Tuo on juuri sellainen kommentti minkä Kiinan, Venäjän tai Saudi-Arabian hallituksen edustaja antaisi.
   
  rane58 tykkää tästä.
 40. Bladekill

  Bladekill

  Viestejä:
  1 218
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  En koskaan sanonut että maiden tilanne on samanlainen vaan sanoin että pitää pystyä vertaamaan mitä tapahtuu jos edellä mainitulle tielle lähtee.
   
  rane58 tykkää tästä.
 41. Jurppii

  Jurppii

  Viestejä:
  9 328
  Rekisteröitynyt:
  18.05.2017
  No oltiinko me mielestäsi huolestuttavasti "Kiinan tiellä" jo sinä päivänä kun vaikkapa sinun kunniasi loukkaaminen perättömillä väitteillä tehtiin rangaistavaksi?
   
 42. JCSH

  JCSH

  Viestejä:
  5 371
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Miksei seuraukset liity tähän? Jos keskustelu on siitä että minkä tekojen pitäisi olla sallittuja yhteiskunnassa ja minkä ei niin ne seuraukset ovat aika helvetin olennainen osa keskustelua.

  Lännessä motivaatio on enemmänkin ihmisten suojeleminen. Kiinassa se motivaatio on kommunisteille pysyä vallassa.

  Häh?
   
  Jurppii tykkää tästä.
 43. kekkeruusi

  kekkeruusi

  Viestejä:
  5 585
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Persujen Tavio ottaa kantaa:

  "Kansanedustaja Ville Tavio (ps.) kritisoi oikeusministeriön vihapuheen vastaista Against Hate -kampanjaa.

  Ville Tavion mukaan se ei perustu voimassa olevaan lakiin. Hän huomauttaa, että termiä ”vihapuhe” ei mainita rikoslaissa. eikä sitä ole Suomen lailla näin ollen säädetty rangaistavaksi teoksi.

  – Jotta vihapuhe olisi rikos, sillä tulisi olla selkeä tunnusmerkistö, Tavio sanoo.

  Hänen mielestään vihapuhe on orwellilainen uustermi, jolla pyritään rajoittamaan toisinajattelijoiden sananvapautta ja hillitsemään EU- sekä maahanmuuttokritiikkiä. Tavio pitää termin vihapuhe käyttöä enemmän poliittisena kuin juridisena.

  Tavio ihmettelee, miksi oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) ei ole puuttunut siihen, että ”ministeriön oma viestintäkampanja tekee Suomen oikeusministeriöstä naurunalaisen”.

  – Vihainen puhe ja poliittisesti epäkorrekti puhe ovat sananvapauteen kuuluvia perusoikeuksia, Tavio sanoo."
  ”Vihapuhekampanja ei kunnioita lakia”

  Itse kutsuisin koko termiä enemmänkin orwellilaiseksi newspeakiksi.
   
  O.J., Pahviukko, zapper ja 14 muuta tykkäävät tästä.
 44. ATE

  ATE

  Viestejä:
  6 413
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Tuossa vihapuhevideossa oli muuten youtubessa ensimmäisen päivän kommentointi auki mutta se lyötiin lukkoon kun 100 % kommenteista näytti olevan negatiivisia. Melko selkärangatonta toimintaa.

  PS.

  [ Vain rekisteröityneet käyttäjät näkevät Spoiler-tagin sisällön. Rekisteröidy foorumille... ]
   
  Viimeksi muokattu: 07.02.2019
  kusiainen, Zydenius, Pahviukko ja 11 muuta tykkäävät tästä.
 45. raven0ak

  raven0ak

  Viestejä:
  1 155
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  ei ole ensimmäinen marxistinen töhövideo valtiontaloikselta ... jos muistaa ylen "seis" videon aka Ylen työkalut seksuaalista ahdistelua vastaan. ja yksi siitä poikinut meemivideo: Hieman muokattu versio Ylen videosta
   
  rane58 tykkää tästä.
 46. Naama

  Naama

  Viestejä:
  404
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Yliksellä oli pikku kampanja downvotee se video maanrakoon.
   
 47. Stud

  Stud

  Viestejä:
  240
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Jaa jaa. Tuntemani kiinalaiset ovat kylläkin sanoneet, että tämä EU:n vihapuhejahti on kuin suoraan Kiinasta. Mutta tokihan oikeamielinen suomalainen tietää, että tällaiset vertaukset ovat täysin suhteettomia. :D

  Osoittaa muuten täyttä suhteellisuudentajun puutetta sinulta, että lyöt sananvapauden mallimaan Yhdysvallat samaan kastiin sananvapauden kehitysmaiden Saksan ja Iso-Britannian kanssa. Sananvapaus joko on tai sitä ei ole, ei tässä ole mitään kompromisseja. Yhdysvalloissa se on, Suomessa ja Kiinassa sitä ei ole. Tilanne ei ole täällä yhtä paha kuin Saksassa, jossa esim. tietty käsitervehdys voi viedä sinut vankilaan, tai Briteissä, jossa tuon käsitervehdyksen opettaminen koiralle voi johtaa samaan lopputulokseen, mutta yhtä kaikki, Suomessakaan ei ole sananvapautta. Täällä esim. eräs blackmetal bändi sai syytteen uskonrauhan rikkomisesta revittyään raamatun keikalla ja eräs poliitikko sai syytteen todettuaan sarkastisesti mielipiteensä somaleista, miten se nyt menikään, "Ohikulkijoiden ryöstely ja verovaroilla loisiminen on somalien kansallinen, ehkä suorastaan geneettinen erityispiirre."

  Kaikenlaisten rajoitusten, sääntelyjen ja kieltämisien puolustelu on kyllä oikea suomalaisten geneettinen erityispiirre. Täälläkin onnesta soikeana osa porukasta puolustelee näitä täysin päättömiä ja naurettavia sananvapauden rajoituksia. Voi hyvää päivää. Onhan se tietysti mahdollisesti kivaa, kun sananvapauden rajoitus tukee oman ideologian vastaista kritiikkiä. En tiedä jaksaisinko itsekään kovin vahvasti protestoida, mikäli marxismin levittäminen, kansallisen identiteetin herjaaminen tai nationalismin kyseenalaistaminen olisi rangaistavaa vihapuhetta, tuossa tapauksessa kyllä varmasti kaikki JCSH:t protestoisivat ankarasti ja vertaukset Kiinaan lentelisivät.
   
  kusiainen, O.J., Pahviukko ja 4 muuta tykkäävät tästä.
 48. kekkeruusi

  kekkeruusi

  Viestejä:
  5 585
  Rekisteröitynyt:
  02.11.2016
  Lapsetkin pitää aivopestä opettaa tunnistamaan vihapuhe:

  Disinformaatio, vihapuhe ja mediakasvatuksen keinot - Työkaluja teemojen käsittelyyn
  Tehtävä: Vihapuheen tunnistaminen
  Tavoitteet: Oppilaat ymmärtävät vihapuheen käsitteen ja tunnistavat myös vihapuheeksi luokittelemattoman loukkaavan puheen eettisiä ongelmia.

  1. Keskustelkaa aluksi siitä, millaisia mielikuvia vihapuhe tuo mieleen.

  • Onko joku törmännyt aiemmin käsitteeseen? Missä yhteydessä?
  2. Tutkikaa tämän materiaalin kuvausta vihapuheesta sekä Euroopan neuvoston, poliisin ja Kielitoimiston sanakirjan määritelmiä vihapuheesta, ja verratkaa niitä toisiinsa. Tässä materiaalissa olevan määritelmän voi työskentelyä varten esimerkiksi tulostaa oppilaille, tai heijastaa sen tykillä valkokankaalle.

  1. Euroopan neuvoston määritelmä vihapuheesta Ei vihapuheelle -liikkeen sivuilla

  o ”Vihapuhetta ovat kaikki sellaiset ilmaisumuodot, jotka levittävät, lietsovat, edistävät tai oikeuttavat etnistä vihaa, ulkomaalaisvastaisuutta, antisemitismiä tai muuta vihaa, joka pohjautuu suvaitsemattomuuteen.”

  2. Poliisi: Viharikos ja vihapuhe

  3. Kielitoimiston sanakirja: hakusanat ”vihapuhe” ja ”viharikos”

  Jos teksteissä esiintyy vaikeita termejä (esim. etninen viha, antisemitismi), selvittäkää yhdessä niiden merkitys.

  3. Verratkaa määritelmiä toisiinsa.

  • Miten ne eroavat toisistaan?
  • Mitä yhteistä niissä on?
  • Millaisia ilmauksia ne koskevat (esim. puhe, kirjoitettu teksti, kuva, video)?
  4. Pohtikaa vihapuheen piirteitä:

  • Miten vihapuhe eroaa vihanpurkauksesta?
  • Mitä on kriittisyys?
   • Millaista on rakentava kritiikki? Miten sen voi tunnistaa?
   • Miten vihapuhe eroaa kriittisyydestä?
   • Miten esimerkiksi kriittinen elokuva-arvio eroaa vihapuheesta?
  • Millaisia seurauksia vihapuheella voi olla?
  5. Tehkää lopuksi yhteenveto keskustelusta ja muodostakaa yhdessä synteesi vihapuheen määritelmästä.

  Ohjaa oppilaat luomaan lisäksi yhteinen tarkistuslista, jonka avulla voi selvittää, onko jokin ilmaisu vihapuhetta. Opetustilanteessa on hyvä erikseen korostaa, että vaikkei jokin loukkaava ilmaus täyttäisikään vihapuheen kriteereitä, ei se silti ole hyväksyttävä.

  Huolehtikaa, että yhteenvetoon ja tarkistuslistaan sisältyvät ainakin seuraavat asiat:

  • Vihapuhe on suvaitsemattomuuteen perustuva ilmaisu, jolla tahallisesti loukataan, halvennetaan, uhataan tai mustamaalataan toisia ihmisiä.
  • Vihapuhe kohdistuu usein vähemmistöihin ja heidän edustajiinsa, mutta voi kohdistua myös nimeltä mainittuihin henkilöihin (esim. poliitikkoihin, tutkijoihin).
  • Vihapuhe perustuu mustavalkoiseen vastakkainasetteluun (”me vastaan ne”, ”hyvä vastaan paha”) eikä edistä avointa keskustelua.
  • Kriittisyys ei ole sama asia kuin vihapuhe. On kuitenkin mahdollista, että kriittinen ilmaus täyttää vihapuheen kriteerit.
  • Vihapuhe ei aina näytä vihaiselta: oikeutusta joidenkin ryhmien halventamiseen yritetään perustella joskus esim. tilastojen avulla.
  • Vihapuhetta sisältävä ilmaisu voi olla myös mm. audiovisuaalisessa muodossa.
  Vinkki: Mannerheimin Lastensuojeluliiton ”Vihapuheen tunnistaminen” on Verkkotukioppilaille (5–9-luokkalaiset) laadittu lyhyt ja ytimekäs kolmisivuinen opas siihen, mitä vihapuhe on, miten sen tunnistaa ja miten sitä voi ennaltaehkäistä.

  Lisätehtävä: Voitte pohtia myös vihapuheen piirteitä ja keinoja, joita vihapuheessa käytetään. Tutustukaa Katleena Kortesuon määritelmään vihapuheesta (27.7.2011) ja sen keinoista:

  • Keneen vihapuhe kohdistuu?
  • Millaisia keinoja vihapuheilmauksissa käytetään?
  • Millaisia perusteluja vihapuheessa käytetään? Mihin ne pohjautuvat?
  Koulukino

  :sdrunk:
   
  rane58 tykkää tästä.
 49. JCSH

  JCSH

  Viestejä:
  5 371
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Listasin USA:n esimerkkinä maasta jossa rajoitetaan sananvapautta, en tarkoittanut että se rajoittaisi sitä yhtä paljon kuin nuo muut maat. Ja jos pitää vertailla niin sanoisin että Suomi on paljon lähempänä USA:ta kuin Kiinaa tai muita esimerkkejä.

  Ja kyllä, Suomessa on tyhmiä sananvapauden rajoituksia kuten jumalanpilkkaa ja uskonrauhan rikkomista koskevat lait. Ja Halla-ahon tuomion perusteet ovat vähintäänkin kyseenalaiset. Mutta Suomen rinnastaminen Kiinaan näissä asioissa on suhteellisuudentajun puutetta. Esimerkiksi Kiinassa sensuroidaan jatkuvasti Nalle Puhia koska internetissä on meemejä joissa Xi Jinpingin ulkonäköä verrataan Nalle Puhiin.
   
  Viimeksi muokattu: 08.02.2019
  taxman tykkää tästä.
 50. Stud

  Stud

  Viestejä:
  240
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Olen tietoinen näistä Nalle Puhien sensuroinneista kiinalaisilla some-alustoilla, samaa tasoa kuin jonkun Pepe sammakon ja NPC meemien sensurointi Twittereissä jne. Mutta voisitko kertoa, millä tavalla sananvapautta rajoitetaan Yhdysvalloissa? Millaiset mielipiteet Yhdysvalloissa johtavat valtion syyttäjän yhteydenottoon?
   
  rane58 ja taxman tykkäävät tästä.