Kirjoitellaampa vähän omia ajatuksia jotta junamatka menisi nopeammin ...
Itse näen kalibroinnin aina kokonaisuutena josta esim. kirkkauden ja kontrastin säätö on olennainen osa tätä ja tapahtuu kokonaisvaltaisen kalibroinnin ekoilla stepeillä. Tottakai voidaan kirkkaus ja kontrastin säätö erottaa tuosta omakseen ja ne onnistuukin tehdä ilman kolometriä / spektrofotometriä ja hyvä niin. Kirkkaus ja kontrasti voidaan onneksi säätää lähestulkoon joka laitteella oikeaksi. Mitä se oikea sitten on ?? Oikealle on määritelty aika tarkat speksit, eli standardit jotka löytyvät
tuolta. Kalibrointiin liitän AINA säätölaitteen (kolometri ja spektrofotometri) mukaan. Tietyt asiat pystyy säätäämään aika hyvin kohdalleen ilman näitä, esim kirkkauden ja kontrastin. Värejä ei todellakaan pysty.
Kuluttajahintaiset tykit ovat kauttaaltaan tällähetkellä sellaisessa tilanteessa että pääsääntöisesti REC709 kalibrointi onnistuu melkein laitteella kun laitteella hyvin, mutta esim. UHD BT2020 HDR etc. ei onnistu valovoiman puutteen vuoksi ja tällöin joudutaan tyytymään jos jonkinlaisiiin kompromisseihin.
Halvimmissa DLP -laitteissa on tosin erittäin vajavaiset CMS -toteutukset, joten väriensäätö onnistuu parhaimmillaan sinnepäin. Tässä voidaan ottaa avuksi aiemmin mainitut 3D -lutit jotka voidaan upottaa esim. MadVR:n uumeniin. Näillä voidaan esim. paikata CMS:n puutteellisuutta.
On tosiaan aivan makuasia tykkääkö katsoa kalibroitua kuvaa vai riittääkö että säätää esim. kirkkauden ja kontrastin kohdalleen ja thats it. Nykypäivänä onneksi löytyy monesta laitteesta esiasetukset (esim. Rec709, THX, Standard etc.) jotka ovat suht kohdallaan aiemmin mainittuihin standardeihin verraten. Lisäsäädöistä ei todellakaan ole haittaa mutta niiden tuomaa hyötyä ei välttämättä huomaa, riippuen mm. katsojan näkökyvystä, katselutilasta etc. Turha esim. värisokealle on lähteä kuvaa sen koommin värien suhteen kalibroimaan.
Itse kun kalibroin laitteen (+muiden laitteita) niin säädän AINA kuvan mahdollisimman lähelle aiemmin mainittuja standardi arvoja ja tämän jälkeen tuo säätö tallennetaan vaikka user1 kohtaan. Tämän kalibroinnin jälkeen voidaan tuota user1 kohtaa lähteä muokkaamaan omien mieltymyksien mukaan.
Omat makumieltymykseni ovat olleet itselleni (ja kavereille / tuttaville kelle olen näitä säätänyt) lähes vuosien ajan seuraavat.. Eli user1 = standard, user2 = esim. scifi, eli tällöin tykistä (jos tykistä löytyy) säädetään tummanpään erottelevaisuus erittäin hyväksi. JVC:llä muistaakseni tässä ollut iris tyyliin -11 ja sen jälkeen lukitaan iris dynamic auto mode 1. Eli tummanpään erottelevaisuus on täten erittäin hyvä, dynaamisen iiriksen tukiessa sitä. user 3 voi olla sitten komedialle soveltuva.. tai muulle "hömpälle" eli taas se standardi pohjalla mutta nostetaan hieman color arvoa... user 4 sitten vaikka HDR:lle, jolloin kuvaprofiiliksi otetaan BT2020, muutetaan iiris full asentoon ja lamp power full, eli saadaan mahdollismman paljon valotehoa HDR:ää varten, ilman että esim. värilämpötila kusee.
Scifi -modea ei voi käyttää HDR:lle koska se lyö ylä ja alapäätä tukkoon etc. Mutta nämä ovat tosiaan niitä makumieltymyksiä, mutta kaikki näistä ovat pitäneet ketkä ovat luonani käyneet ja kelle nämä vastaavat asetukset olen määritellyt. Kukin toki määrittelee itselleen mieluisimmat, oli ne sitten stantun mukaiset tai ei.
Tykkejä tosiaan voidaan katsoa millä tahansa kuvamodella jos halutaan maksimaalinen valoteho irti niin silloin se dynamic taitanee olla paras.. Tuo kys. mode on tosin yleensä mahdollismman kaukana siitä oikeasti koska kuvan värilämpötila on aivan jotain muuta kuin lähelläkään 6500k , vihreän kirkkaus etc. on aivan tapissa, brightness aivan tapissa.. Tällöin siis ulosmitataan laitteesta mahd. paljon lumeneita, mutta kuva voi näyttää aivan perseelle muuten.. Esim.
valkoinen palaa puhki
Jos mietitään että halutaanko katsoa kalibroitua / säädettyä kuvaa niin mielestäni tuohon ei ole oikeaa vastausta. Halutaan varmasti että kirkkaus ja kontrastisäädöt ovat kohdallaan ja nämähän ovat mm. osa kalibrointia.
Katsoimme isommalla porukalla luonani viimeisen kauden Game Of Thronesia ja oli jäänyt HDR -mode päälle. Porukka kirosi että "kuva on hailakkaa ja samaan mustapää on yhtä mössöä"... tuon huomasi jo alkumetreillä... Yllättäen kuvan laatu parani huomattavasti kun vaihto oikean "scifi" -moden päälle. Toisaalta ymmärrän kyllä että jos henkilö on mieltynyt normaalia kirkkaampaan värimaailmaan ja kalibrointi ns. "latistaa" värejä niin tällöin on vallan ok sanoa ettei tykkää kalibroidusta kuvasta.
Omassa kokoonpanossa olen vienyt nämä säädöt niiiin pitkälle että kun MadVR haistelee HDR elokuvasta tietyn nits -lukemaan se ilmoittaa tämän nits -lukeman HDFury Vertex prossulle joka osaa automaattisesti kytkeä kyseiseen nits lukemaan kalibroidun HDR -kuvamoden JVC:stä päälle (3 kpl löytyy HDR Nits -profiileita tykistäni). Näidenkin eron huomaa omin silmin selkeästi.