Olipa kiintoisa artikkeli.
Samaan aikaan kun Ukrainaan pitäisi toimittaa tuotantokapasiteetti moninkertaisena, Euroopan maat ovat havahtuneet täydentämään omia varastojaan. Esim. Saksalla on ollut varastossa kranaatteja kahden päivän (!) tarpeeseen. Niinpä toimitusajat ovat kasvussa:
"Före den 24 februari 2022 kunde Nammo leverera nya granater på 10 månader.
Nu är leveranstiden 5–6 år, på liggande beställningar.
Den som köper i dag får kanske sina prylar 2030."
Kapasiteetti on mitoitettu aiempaan kysyntään eikä tuotantoon ole investoitu sitten 70-luvun ennen kuin nyt. Esim. Ruotsi, Norja ja Tanska on tänä vuonna tilanneet lisää kranaatteja. Edellinen tilaus oli v. 1992.
Suomi mainittu: "Inga europeiska länder,
Finland möjligen undantaget, har brytt sig som artillerigranater på åtminstone 30 år."
Kranaattituotanto ei ole edes ainoa pullonkaula: TNT:a valmistaa vain yksi tehdas Puolassa ja ruutiakin tarvitaan, jotta kranaatin saa ammuttua. EU onkin herännyt kapasiteettiongelmiin ja käynnistänyt 500 M€ ohjelman sen korjaamiseksi. Tuloksia ei ole luvassa ennen v. 2026.
---
Minusta tämä tarkoittaa sitä, että Suomi ei voi luovuttaa Ukrainaan 155mm kranaatteja varastoista juuri lainkaan. Se mitä luovutetaan, saadaan korvattua joskus vuosien päästä, joten se on suoraan pois Suomen omasta puolustuspelotteesta.
On hyvä huomata, että EU:n miljoonan kranaatin lupausta ollaan täyttämässä suurelta osin tyhjentämällä EU-maiden varastoja. Niitä ei saada täydennettyä useaan vuoteen.