Nostetaanpa tämä alkuun
Armenian ja Azerbaizhanin välistä virallista rajaa ei ole koskaan piirretty uusiksi. Azerbaizhanin sisällä oli alue, jossa asui lähinnä vain armeeneja, ja nämä armeenit elivät mielummin Armenian hallinnon kuin Azerbeizhanin hallinnon alaisuudessa, koska Azerbaizhanin hallinto vainosi heitä. Joten puolustaakseen alueen asukkaita Armenia oli n. 30 vuotta sitten miehittänyt tämän alueen Azerbaizhanista.
Virallinen rajalinja oli kuitenkin jäänyt vetämättä uusiksi, tämä alue kuului virallisesti koko ajan Azerbaizhanille.
Nyt sitten viime aikoina Azerbaizhan hyökkäsi ja valloitti alueen, siten että käytännön rajalinja menee samassa paikassa kuin virallinen rajalinja. Tuon viime aikoina käydyn sodan mukana virallinen rajalinja ei siirtynyt vaan käytännön rajalinja palasi samaksi kuin virallinen rajalinja.
Mitä hyötyä on kansainvälisestä oikeudesta, joka ei tunnusta arvoa faktisesti vallitsevalle rauhan tilalle? Oli siis ihan OK sytyttää vanha konflikti liekkeihin (vieläpä kahdesti), kun edellinen kähinä oli käyty Armenian kannalta epäedulliseen aikaan. Oli myös OK aiheuttaa 100000 pakolaista.
Nyt Ukrainassa ainoa kansainvälisen oikeuden mukainen lopputulema olisi Venäjän vetäytyminen 1991 rajoille. Venäjän pakottaminen tähän sotilaallisin keinoin näyttää käytännössä mahdottomalta ellei Venäjä jotenkin romahda. Kansainvälinen oikeus asettuu siis suorastaan esteeksi rauhan tekemiselle. Enintään voidaan puhua konfliktin jäädyttämisestä.
Kansainvälisen oikeuden arvo on rauhan säilyttämisessä. Jos siinä epäonnistutaan, tavoitteena pitäisi olla rauhan palauttaminen. Ei ainakaan pitäisi toimia esteenä rauhalle tai oikeutuksena vanhan konfliktin uudelleen sytyttämiselle.
Se, että Ukraina myöntyisi alueluovutuksiin tarkoittaisi vaan sitä, että Venäjä esim. 10 vuoden päästä hyökkäisi uudestaan, sekä myös lisäisi huomattavasti todennäköisyyttä että Kiina hyökkäyisi Taiwaniin.
Miksi hyökkäisi? Eikö sitä mitenkään voi ehkäistä? Tietenkin Ukrainan (ja Euroopan muutenkin) pitää rakentaa uskottava puolustus.
Keskeinen syy, mikä luo epävarmuutta Taiwanin tilanteeseen on se, että Taiwanin asemasta ei ole yksiselitteisesti sovittu missään rauhansopimuksessa. Se on jäätynyt konflikti, joka voi lämmetä sodaksi milloin vain. Siksi Ukrainassakin pitäisi saada aikaan rauha eikä mitään jäätynyttä konfliktia.
Ei ammuspulassa ole mitään uutta. Siihen herättiin ukrainan sodan alettua, mutta uutta teollisuutta ei ihan noin vain käynnistetä. Olisihan siihen voitu varautua, mutta jos Ukraina tai osa Euroopan maista ei uskonut sodan alkuun edes viime metreillä, kuka siihen olisi varautunut. Eikä se tilanne ihan noin yksinkertainen ole. Kaikesta hyvesignaloinnista huolimatta edelleen jonkun pitää maksaa kaikki tuki Ukrainaan. Suurin osa maailman maista olettaa, että sen tekee joku muu. Poliitikot on pääasiassa valittu edustamaan omaa kansaa. Ei naapureita. Kyllä niitä ammustuotantoja on myös kasvatettu ja kasvatetaan jatkuvasti, mutta ei niistäkään nyt huudella twitterissä. Sotateollisuus on aika hys hys meininkiä.
Sotateollisuus on toisaalta hys hys mutta toisaalta keskeisessä asemassa on kaupalliset yhtiöt, joiden on vähän pakko tehdä selkoa toiminnastaan yleisellä tasolla. Jos mitään ei mistään kuulu, niin varteenotettava vaihtoehto hys hys:lle on kyllä se, että mitään konkreettista ei tapahdu, ei ainakaan sellaisessa laajuudessa millä olisi vaikutusta yhtiön taloudelliseen asemaan.
En usko, että EU:n osalta kyse olisi rahasta vaan siitä, että tuotantokykyä ei vain ole määräänsä enempää. Ainakaan omiin silmiini ei ole sattunut merkittäviä investointipäätöksiä uuteen tuotantokapasiteettiin. Sen sijaan monelta taholta on näkynyt lausumia siitä, että EU:n omat kyvyt eivät ole riittäviä. Viimeksi pari päivää sitten: "Kokoukseen saapuessaan EU:n korkea edustaja
Josep Borrell kommentoi, että Eurooppa ei voisi missään tapauksessa korvata Yhdysvaltojen jättämää aukkoa tuessa."
Poliittisen yhteisön kokousta varjostivat viime hetken peruutukset Turkista ja Azerbaidzhanista.
www.is.fi
Tanskassa valtio on ostamassa 2020 suljettua ammustehdasta. Aiempi tuotanto tosin on ollut kivääripatruunoita, joten tykistökranaattien tuottaminen vaatinee vähän isompia muutoksia.
Fabrikken i nordjyske Elling har ellers været ude af drift siden 2020.
www.dr.dk
Tässä saattakin olla hivenen enemmän vastamäkeä:
Læs mere her
ekstrabladet.dk
"Og nu sælges fabrikkens inventar bestående af hundredvis af maskiner og værktøj."
->Koneet ja työkalut pistettiin lihoiksi sulkemisen yhteydessä.