PM haluaa antaa F-18 hävittäjiä. Ilmeisesti haluttaisiin tukea Ukrainaa nopeasti. Samalla olisi syytä muistaa, että vaikka Venäjän maavoimat ovat kärsineet suuria tappioita Ukrainassa ja menettäneet pääosan hyökkäyskyvystään, Venäjän ilmavoimat ovat lähes koskemattomat. Ne ovat kärsineet vain 5-10% tappiot. Ilmavoimat ovat Venäjälle viimeisiä reservejä, joilla se voi uhata naapurimaitaan lähivuosina. Jos halutaan tukea Ukrainaa ja samalla säilyttää kotimaan puolustus kunnossa, luovutettava määrä voisi olla varsin pieni, 4-6 koneen lentue.
Lentue edustaisi noin 10% ilmavoimien kapasiteetista. Kyseisellä konemäärällä ei kuitenkaan olisi Ukrainassa juuri mitään merkitystä, mutta samalla sidottaisiin Ukrainan ilmavoimien rajallisia henkilö- ja muita resursseja mittavaan järjestelmän rakentamiseen. Mm siihen kahden miljoonan sivun teknisen dokumentaation kääntämiseen ja kouluttamiseen, lukuisista muista haasteista puhumattakaan. Resursseja kuluisi suhteessa saatavaan hyötyyn merkittävästi enemmän kuin suuremman konemäärän käyttöön ottamisessa. Ukrainalla on sotaa käyvänä maana resursseja rajallisesti.
Ja vaikka koneet luovutettaisiin huomenna, menisi 2 vuotta ennen kuin niillä voitaisiin lähteä taisteluun. Kyseessä on vaativan ja teknisesti monimutkaisen järjestelmän rakentaminen, ei vain koneiden luovuttaminen. Ja tämä on entisen hävittäjälentäjän mielipide, ei minun.
Jos sitten halutaan antaa tukea, jolla olisi merkitystä Ukrainassa ja joka olisi järjestelmän rakentamisen arvoinen, pitäisi lähettää vähintään 12-16 hävittäjän laivue. Se merkitsisi jo lähes 30% ilmavoimiemme kapasiteetista, ja jouduttaisiin ottamaan suuri riski kansallisessa puolustuksessa. Jos halutaan auttaa Ukrainaa pitkällä tähtäimellä ja antaa Hornetteja sitä mukaan, kun F-35 kalusto korvaa niitä, puhutaan jo 2020-luvun lopusta. Ensimmäiset F-35:t saapunevat Suomeen 2026, mutta se ei tarkoita, että järjestelmä olisi vielä operatiivisessa valmiudessa useampaan vuoteen. Eli F-18 koneita Ukraina saisi vuosikymmenen lopussa. Tässä vaiheessa sota on toivottavasti jo päättynyt.
Eli puhuttaisiin Ukrainan ilmavoimien pitkän tähtäimen kehittämisestä rauhan aikana. Silloin Ukraina tuskin olisi kiinnostunut käyttöikänsä lopussa olevista koneista, joiden lyhytkin eliniän pitkittäminen maksaisi miljardeja.