- Liittynyt
- 18.10.2016
- Viestejä
- 3 145
Ei voi muuta kuin ihmetellä miten nuo pysyy edes ilmassa, ja ei hääviltä näytäkään. The Kh-101 missiles have been in the news for their high failure rate in long-range attacks against Ukrainian targets. In the words of a US Defense official during a briefing in March last year, “either they’re failing to launch, or they’re failing to hit the target, or they’re failing to explode on contact.”
Toisaalta kannattaa miettiä millaisella elektroniikalla mentiin aikanaan kuuhun, ei se niinkään ole osista kiinni vaan siitä miten niitä käytetään (suunnittelu, jne).
Muistelen joskus jostain lukeneeni, että nykyiset high-tech piirit olisivat haavoittuvampia EMP-aseelle, kuin 60-70 luvun alkeellisempi tekniikka. En tosin muista lähdettä.
Ymmärtääkseni EMP tuottaa sähkömagneettisesti nopean virtapiikin jota sitten herkemmät laitteet kestää huonommin. Vanhemmissa osissa kun toleranssit ovat isompia ja johtimet paksumpia niin ne kestää noita virtapiikkejä paremmin kuin nykyiset minituarisoidut komponentit.
Varmasti, mutta eikö sotilaselektroniikkaa ole emp suojattu jo iät ja ajat?
Toki, mutta kun ne kalliimpia komponentteja jotka räjäytetään taivaantuuliin niin herää kysymys että kannattaako siellä käyttää miten suojattuja (=kalliita) komponentteja? Jossain armeijan radioissa, tutkissa, jne suojaukset ja suojatut komponentit ovat ihan itsestäänselvyys, mutta ohjuksen tai ammuksen ohjauksessa? Siinä joutuu jo laskemaan hyötysuhdetta, koska liian kalliiden komponenttien käyttö tekee ammuksesta kalliin vs kuinka herkkiä ne on häirinnälle (ase ei toimi odotetusti).
Onko niitä tyhjiöpommeja käytetty paljon? Sodan alussahan niistä puhuttiin enemmänkin, mutta nyt ei ole silmiin sattunut puheita niistä.
Videoiden perusteella TOSsit on valitettavasti laulaneet ihan tarpeeksi.
Reddit - Dive into anything
www.reddit.com
Tyhjiöpommi kuulostaa erikoiselta ja supertehokkaalta, mutta kannattaa muistaa että kyseessä on "vain" raskas liekinheitin. Tuolta raketista roiskahtaa alueelle bensiiniä tai vastaavaa polttoainetta pilvenä, ja sitten pommin toinen osa räjäyttää sen pilven. Palava bensapilvi ottaa tarvitsemansa hapen ympäröivästä ilmasta. Tuloksena on kaikenlaisia ikäviä vaikutuksia, mm. palaminen, hapettomuus, räjähdyksen aiheuttama paineaalto ja nopean palamisen (räjähdyksen) tuloksena syntyneen "tyhjiön" imaisemat ilmamassat heti perään.
Olen ymmärtänyt että ongelma on siinä ettei ihminen sen vaikutusalueella pysty suojautumaan painevaihtelulta joka vaurioittaa keuhkoja. TOS-1 vaikutusalue on 200x400m joidenkin lähteiden mukaan täysisetti ammuttuna, niin kyllä se teoriassa kuulostaa aika ikävältä aseelta kun puhdistetaan rintamalinjoja ihmisistä.