Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Hallitus leikkaa ns. rauhanjärjestöjen rahoituksen. Paavo Arhinmäkeä harmittaa:
Jo oli aikakin. Nämä sadankomiteat ja rauhanpuolustajat ovat nakertaneet suomalaista puolustustahtoa verovaroilla vuosikymmenien ajan. Noilla järjestöillähän oli vuosikymmenien ajan lisänä Neuvostoliiton rahoitus.
Voisi jälkiviisaasti kysyä, että miksi rahoitus loppui vasta nyt?
Kerro jotain uutta vihreistä.Osoittaa tyhmyyttä ja historiantajun puutetta mielestäni.
Kerro jotain uutta vihreistä.
Vihervasemmiston mepillekin tuli paha mieli:
Osoittaa tyhmyyttä ja historiantajun puutetta mielestäni.
Opiskelijan päivästä tuli painajainen, kun muuttofirma ei tullutkaan paikalle – löysi somesta satoja kohtalotovereita
Kilpailu- ja kuluttajavirasto varoitti kuluttajia Hero24-nimisestä yrityksestä tammikuussa. Firma haettiin konkurssiin maaliskuussa, mutta se jatkaa uudella nimellä.
Avaa kuvien katselu
Helsinkiläinen opiskelija on tehnyt kuluttajavalituksen ja rikosilmoituksen Hero24 Oy:n toiminnasta. Kuva: Suvi Vesalainen / Yle
SUVI VESALAINEN
28.4. 10:15
Helsinkiläisen Jenny Kasongon opiskelija-asunto meni viime marraskuussa remonttiin, ja hänen oli muutettava muualle.
Hän kysyi suositusta muuttofirmasta kaveriltaan. Tämä suositteli Kasongolle netin kautta tilattavan Hero24 Oy:n muuttopalvelua. Kaverin muutto oli onnistunut hyvin.
Kasongo täytti yrityksen tilauslomakkeen netissä ja tilasi kymmenen muuttolaatikkoa, kuplamuovia, kaksi kantajaa ja pakettiauton. Hän ei ollut tilannut vastaavaa muuttopalvelua aiemmin eikä tullut tarkastaneeksi netistä, millaisia arvosteluja ihmiset olivat yritykselle antaneet.
Yrityksestä otettiin pian yhteyttä ja lähetettiin Kasongolle lasku, joka kehotettiin maksamaan palvelusta etukäteen sen toteutumiseksi. Laskun summa oli noin 370 euroa, jonka Kasongo maksoi.
– Oletin, että kun maksan laskun nopeasti, tulen saamaan hyvää palvelua, Kasongo muistelee.
Muuttopäivä lähestyi, mutta tilattuja muuttolaatikoita ei kuulunut, vaikka Kasongo kysyi niitä Hero24:stä joka päivä kahden viikon ajan. Sovittuna muuttoaamuna etukäteen maksettuja muuttajia saati pakettiautoa ei ilmaantunut paikalle.
Koko muuttopäivä muuttui ”melkoiseksi katastrofiksi”.
– Siinä aamukahdeksalta tajusin, että Hero24 ei välttämättä lähetä tilaamiani muuttajia luokseni.
Muuttopäivänä Kasongo joutui ottamaan yhteyttä toiseen muuttofirmaan, joka pelasti hänen päivänsä kahden tunnin varoitusajalla. Järjestely tietenkin kaksinkertaisti muuton hinnan.
Sotku teki satojen eurojen loven opiskelijan budjettiin. Jenny Kasongo on kertonut opiskelijan taloushuolista myös Ylen jutussa toukokuussa 2023.
Jos Kasongo olisi lukenut netistä Hero24:n palveluista kirjoitettuja kokemuksia, hän olisi osannut valita toisen muuttofirman.
https://yle.fi/a/74-20083463
Miten tuo tausta olisi itse juttuun liittynyt?Yle löysi jälleen satunnaisen opiskelijan, mutta jätti mainitsematta henkilön taustaa.
Vasemmiston 1. varapuheenjohtajan muuttoprobleema
Toihan on vasemmistonuorten, ei vasemmiston varapuheenjohtaja. Ja siinä ylen jutussa haastatellaan toistakin huijatuksi tullutta tyyppiä, mut yllättäen kukaan ei ole jaksanut lukea niin pitkälle.
Miten tuo tausta olisi itse juttuun liittynyt?
Kotkalaisen Tommi Nuoliojan tulot ovat tällä hetkellä noin tuhat euroa kuussa. Hän on lomautettuna työstään pesuainetehtaalla. Vuokran ja sähkölaskun jälkeen hänelle jää noin 500 euroa käyttöön.
Hallituksen leikkaukset rokottavat ainakin hänen asumistukeaan muutaman kympin verran.
– Riittää vallan mainiosti, ei ole mitään ongelmia. Valitsee vain, missä asuu ja miten kuluttaa, niin ei ongelmaa, Nuolioja kuvailee omaa tilannettaan.
– Aion juoda vähemmän kaljaa, niin se on siinä.
Nuolioja muistaa hyvin vuoden 2008 ja finanssikriisin. Kotkassa kaatui yrityksiä ja huumeongelmat pahenivat. Nuolioja havahtui siihen, ettei talous toimi niin kuin sen pitäisi.
Nuolioja alkoi opiskella talousasioita ja tuli johtopäätökseen: valtion ylisuuri velka, velan korot ja jäykät työmarkkinat ovat ongelma.
– Koko yhteiskunta on juopunut halvasta velkarahasta, ja nyt tulee krapula, Nuolioja kuvailee.
Nuolioja on perussuomalaisten jäsen. Hän on ollut kaksi kertaa ehdolla kuntavaaleissa, vuonna 2017 kokoomuksen ja vuonna 2021 perussuomalaisten listalta.
Koska se on tuon artikkelin kannalta olennaista. Tämän toisen artikkelin kohdalla ei.Miksi tässä artikkelissa piti oikein erikseen kertoa, että kyseessä on Persujen äänestäjä ja jäsen? Aiemmin hän oli kokkari. Samat säännöt kaikille. Mikäli toisen puoleen kaverin puolue tuodaan ilmi, niin miksi ei myös toisen?
Samaa henkilöä on haastateltu aiemminkinYle löysi jälleen satunnaisen opiskelijan, mutta jätti mainitsematta henkilön taustaa.
Vasemmiston 1. varapuheenjohtajan muuttoprobleema
Nopea googletuksen perusteella hänet on valittu SYL hallitukseen 22 loppuvuodesta vasemmiston edustajana.Samaa henkilöä on haastateltu aiemminkin
Opiskelijat kertoivat Ylelle opintolaina-ahdingosta: ”Olen pudonnut asunnonostajien junasta todennäköisesti loppuelämäkseni”
Nuoret aikuiset kertovat Ylelle ahdingosta, johon reipas opintolainan ottaminen voi johtaa korkojen ja elinkustannusten noustessa.yle.fi
Sosialismi sopii varmaan tähän ketjuun.No mikä ratkaisuksi? Sosialismi ja puolue pistää yritykset kasvuun? Ei tämmöisen kirjoittelusta ole mitään hyötyä. Se ei tuota muutoksia, kerro uutta tietoa tai aiheuta keskustelua.
Hintakattoa suositellaan 4,9 euron tietämille, ja pienituloisille ja nuorille hintakatto halutaan 2,9 euroon. Vasemmiston mukaan pienituloisille ja nuorille dönerkebab on jokapäiväistä perusruokaa. On myös ehdotettu, että kotitaloudet voisivat saada päivittäisiä döner-seteleitä, joilla ostaa kebabia. Vasemmistopuolue Die Linke on laskenut, että Saksassa kulutetaan vuosittain arviolta 1,3 miljardia dönerkebabia. Tukiohjelma kustantaisi valtiolle 4 miljardia vuodessa.
Ketjuun varmaankin mahtuu myös muiden maiden vasemmiston hämmästelyä. Saksassa dönerkebab kallistunut huomattavasti, joten vasemmalta tulee ehdotus luoda hintakattojärjestelmä, luonnollisesti suosien tyypillisiä vasemmiston äänestäjiä. Suunniteltu tuki melkoinen kun vertaa Suomen talouskeskusteluun. Varmasti mukava suunnitella kaikkea kivaa omille joukoille toisten verorahoilla.
https://www.iltalehti.fi/ulkomaat/a/5a7dbbc6-b38f-4007-9c5d-775c6dd1aad9
Ja lisätään vielä se että nyt ilmeisesti tuo tuote maksaa joillain alueilla kympin.Hintakattoa suositellaan 4,9 euron tietämille, ja pienituloisille ja nuorille hintakatto halutaan 2,9 euroon.
Yrttiaho linjaa. " (KU)
.
– Suomen tulisi EU:ssa vastustaa liittovaltiokehitystä, puolustaa rauhaa ja korostaa itsenäisten valtioiden liittoa rauhanprojektina.
Eikös toi ole PS ehdokkaan suusta
Sopimuksen keskeinen ongelma ja vaara on se, että Suomi luopuu siinä alueensa suvereenista hallinnasta Yhdysvaltojen sotilasvoiman hyväksi. Sopimuksen nojalla Yhdysvaltain joukot ja muut sopimuksessa määritellyt toimijat voivat tulla maahan, perustaa tukikohtia, liikkua maalla, merellä ja ilmassa; käyttää teitä, satamia, lentokenttiä sekä varastoida aseita. Sopimuksessa osoitetaan 15 aluetta Yhdysvaltojen käyttöön. Yhdysvaltain hallussa olevia alueita Suomella ei ole oikeutta tarkastaa saati mitenkään kontrolloida, niille ei ole pääsyä. Suomella ei ole tietoa, mitä kohteissa säilytetään tai millaisia toimintoja niissä on. Voi sanoa, että Yhdysvallat on niissä suvereeni toimija.
Keskeisenä erona vanhojen "tankie"-kommarien ja woke-campus vasemmiston välillä on se että ensimmäinen ryhmä haluaa Venäjän ja Kiinan tuhoavan maailman ja tappavan ihmiset kun taas jälkimmäinen ryhmä haluaa afrikkalaisten ja muslimien. Ei se ole mikään upgrade että eduskuntaan tulee maanpetoksellinen Venäjä-tukija.Yrttiahon juuret on työväenvasemmistossa, mikä on tuhannesti parempi kuin joku puhtaasti akateemisen vasemmiston turhake.
Ja sitte on oikeistoryhmä kuka haluu samalla logiikalla amerikkalaisten tuhoavan maailman ja tappaa kaikki ihmiset. Jotenkin melko ääliöityny tapa tarkastella eduskuntaa suoraa sanottuna, jos aattelee että joku lähtee ehdolle sellasella motiivilla että haluan jonkun ulkovallan tai uskonnonryhmittymän tappavan ihmiset ja tuhoavan maailman. Ehkä niillä nyt jokasella on joku ajatus kuitenkin paremmasta mistä voi olla samaa tai erimieltä.Keskeisenä erona vanhojen "tankie"-kommarien ja woke-campus vasemmiston välillä on se että ensimmäinen ryhmä haluaa Venäjän ja Kiinan tuhoavan maailman ja tappavan ihmiset kun taas jälkimmäinen ryhmä haluaa afrikkalaisten ja muslimien. Ei se ole mikään upgrade että eduskuntaan tulee maanpetoksellinen Venäjä-tukija.
ainoo kateellisempi ja katkeroituneempi ryhmä suomessa taitaa olla pienyrittäjät.
Argumentti sopii toki hyvin ketjun otsikkoon....samalla logiikalla amerikkalaisten ...
Juttu lähti komenttista Yrittiahosta, joka Vasemmistoliittolaisia, en ihan varma kommentoitko tuon puolueen, vai yleisesti vasemmistolaisia edustajia.Vasemmistolla on X määrä edustajia siellä eduskunnassa niinku muillakin eduskuntapuolueilla, haluttiin tai ei ja parasta suomelle olisi että ne olisi mahdollisimman hyviä. Mun mielestäni akateemisella vasemmistolla saisi olla 0 paikkaa vasemmistoliiton paikoista ja tämä tapahtuessaan on hiton hyvä uutinen jos joku akateeminenkommari vaihtuu työväenkommariin. Työväenkommarilla on yleensä sentään joku edes alkeellinen käsitys työväen asioista, mitä tuon puolueen tulisi ajaa. Akateemikoilla ei ole.
Tavallaan joo, tai ei. Jos nyt ollaan Vasemmistoliitto puolueessa ja hyvällä tarkoitetaan tehokkuutta, kykyä ajaa puoleen asioita, niin ehkä yhdeksän kymmenestä on enemmän tai vähemmän eri mieltä.haluttiin tai ei ja parasta suomelle olisi että ne olisi mahdollisimman hyviä.
Viestin voi tulkita niin monella tavalla, mutta jos kommareita, kommunismia pitää pahana, ja sitä "hyvääkin kommunismia" epätodellisena ja käytännössä pahana. Niin historiassa on niitäkin vallankumoushamoja jotka ei kovin akateemisia, jos tuossa nyt maalailet tilannetta että joku duunari populisti kommari lähtee vetään jotain vallankumousta. niin kuullostaa aika pelottavalta.ja tämä tapahtuessaan on hiton hyvä uutinen jos joku akateeminenkommari vaihtuu työväenkommariin. Työväenkommarilla on yleensä sentään joku edes alkeellinen käsitys työväen asioista, mitä tuon puolueen tulisi ajaa. Akateemikoilla ei ole.
Jos asetat rajat sopivasti niin tuon saa pitään paikkansa, tai sitten ei.Pienituloisia ja vähempiosaisia on paljon enemmän kuin oikeistolaisia.
No tämä meni pieleen.He eivät kuitenkaan äänestä, joten käyttämätön ääni hyödyttää oikeistoa.
Saman hölmön rakennelman voi tehä kaikista poliittisista liikkeistä jos haluaa.Argumentti sopii toki hyvin ketjun otsikkoon....
Kommentoin sitä, että mun mielestäni on parempi jos eduskuntaan nousee edes joku työväenkommari akateemisen kommarin tilalle.Juttu lähti komenttista Yrittiahosta, joka Vasemmistoliittolaisia, en ihan varma kommentoitko tuon puolueen, vai yleisesti vasemmistolaisia edustajia.
Tai enemmänkin mitä pitää hyvänä. Kaimma joku sitäkin mieltä on, että suomen parhaaksi on että kaikenlaiset honkasalot sun muut sosioloogit on siellä eikä mitää ay ihmisiä.Tavallaan joo, tai ei. Jos nyt ollaan Vasemmistoliitto puolueessa ja hyvällä tarkoitetaan tehokkuutta, kykyä ajaa puoleen asioita, niin ehkä yhdeksän kymmenestä on enemmän tai vähemmän eri mieltä.
Jos kirjoittaisi ihan päinvastaisi, ja vielä surkeita Li verrattuna "markkinoinnissa", niin ehkä sitten useampi samaa mieltä.
Yritän sanoa että hyvä sana luo niin erilaisia mielikuvia asiayhteydessä ja mistä katsoo.
En ymmärrä mistä vallankumouksista mahdat puhua.Viestin voi tulkita niin monella tavalla, mutta jos kommareita, kommunismia pitää pahana, ja sitä "hyvääkin kommunismia" epätodellisena ja käytännössä pahana. Niin historiassa on niitäkin vallankumoushamoja jotka ei kovin akateemisia, jos tuossa nyt maalailet tilannetta että joku duunari populisti kommari lähtee vetään jotain vallankumousta. niin kuullostaa aika pelottavalta.
Puolueen, eikä ainoastaan vasemmistoliiton ongelma on se että osa kouluttamattomista kannattajista vähän vierastaa koulutettuja, saattavat puhua eri "kieltä", ja toki se vaara ja ainakin epäilys että akateeminen puoluejohto tunne duunarikannattajien tilannetta.
Se sitten kumpi on vaarallisempi kommunisti, koulutettu vai koulujakäymätön, ei se sivistys, koulutus ole tae kykyjen käyttämisestä hyvään.
(Kommentissani siis lähden siitä että en usko että kommunismista ns hyvää tarkoittavakin versio valtiotason aatteena on käytännössä pahaa vie kohti siihe missä kommunistiset vallankumoukset aiemminkin)
En voi puhua @pulatunnus puolesta, mutta kyllä ns. pinnan alla vasemmistolaisilla on nykyisen järjestelmän kaataminen, tavalla tai toisella. Anderssonia haastettiin tv-väittelyssä yksipuoluejärjestelmän tavoitteesta, jos en väärin muista Ylen toimittajan toimesta, eikä hän sitä suoraan kiistänyt. Nuorten puheenjohtaja, joka voi hyvinkin olla jonain päivänä eduskunnassa, on sanonut suoremminEn ymmärrä mistä vallankumouksista mahdat puhua.
Kun talousjärjestelmää suojellaan väkivallan uhalla, sitä on hankala lähteä muuttamaan ilman väkivaltaa, kirjoitti nykyinen Vasemmistonuorten puheenjohtaja Pinja Vuorinen vuonna 2020. Hänen mukaansa vallankumouksen ei välttämättä tarvitse olla väkivaltainen, jos kapitalistit luovuttavat omaisuutensa yhteiseen käyttöön ilman vastustusta.
Jos lähdetään siitä ettei toivota kommunisteja valtaan, niin jos jotain pitää valita niin toivotaan sitten joku onneton, joka syö kannatusta.Kommentoin sitä, että mun mielestäni on parempi jos eduskuntaan nousee edes joku työväenkommari akateemisen kommarin tilalle.
Tai enemmänkin mitä pitää hyvänä. Kaimma joku sitäkin mieltä on, että suomen parhaaksi on että kaikenlaiset honkasalot sun muut sosioloogit on siellä eikä mitää ay ihmisiä.
Aatteeseen se kuuluu vahvasti, jos meinaa unelmat saada toteutettua. Ehkä termi on vähän kärjistävä, ja vallankumouksesta ei toistaiseksi huudella isoon ääneen.En ymmärrä mistä vallankumouksista mahdat puhua.
Jos tää "onneton" onkin vaa ankieliasemassa äänestämässä jostain suomelle tärkeestä asiasta ja äänestää päin persettä? Itte näen Suomen edun tärkeempänä kuin jonkun puoluepoliittisen pelin ja toivoisin että myös vasemmistoliitosta olisi jotenkin päteviä edustajia eduskunnassa. Esimerkiks yrttiahon isä pystyi äänestämään Kataisen paskaa hallitusta vastaan, mun mielestäni se oli ainoa oikea teko katso sitten miltä kantilta tahansa. Arhimäen vasemmistoliitto tietty cancelöi sillon nykyisen yrttiahon isän kun noin meni tekemään. Andersson on Arhimäen jatkumoa.Jos lähdetään siitä ettei toivota kommunisteja valtaan, niin jos jotain pitää valita niin toivotaan sitten joku onneton, joka syö kannatusta.
No ei kuulu, kyllä vasemmistoliitto on hyväksyny parlamentarismin vaikutuskanavakseen. Kaikkee mesoojaa on edelleen joka liikkeessä mutta loppujen lopuksi nekin istuu siellä rivissä painamassa nappia muitten kanssa.Aatteeseen se kuuluu vahvasti, jos meinaa unelmat saada toteutettua. Ehkä termi on vähän kärjistävä, ja vallankumouksesta ei toistaiseksi huudella isoon ääneen.
No menee aika jossitteluksi, joku kouluttamaton kommari sattuu äänestään paremmin kuin koulutettu.Jos tää "onneton" onkin vaa ankieliasemassa äänestämässä jostain suomelle tärkeestä asiasta ja äänestää päin persettä?
Jaa niin että suomen etu on että vasemmistolaiset ehdokkaat on mahdollisimman huonoja ja äänestää joka asiassa suomalaisten etua vastaan ja ehkä tulevissa vaaleissa saavat vähemmän ääniä?No menee aika jossitteluksi, joku kouluttamaton kommari sattuu äänestään paremmin kuin koulutettu.
Varsinkaan Yrttiahon kohdalla. Toki hän sapotoi puoluetta, joten syö puolueen valtaa, joten eiköhän se etu ole sieltäpäin kaivettava.
No tuossa tapauksessa se kannatuksen lasku toiveikkaampi vaihtoehto.Jaa niin että suomen etu on että vasemmistolaiset ehdokkaat on mahdollisimman huonoja ja äänestää joka asiassa suomalaisten etua vastaan ja ehkä tulevissa vaaleissa saavat vähemmän ääniä?
No eiköhän se kommareiden valinta aseta jo jotain rajoja. Menee aika kuvitteelliseksi ajatella että valitsemalla änkyräkommarin, niin sitten toivoa että se ajaisi asioita >90%/ Suomen edun mukaisesti. (jos käytännön esimerkit on itsekkään pinen änkyräryhmän edessä aknkyröinti)Kun mun mielestäni olisi parasta että kaikkien puolueen ehdokkaat olisivat mahdollisimman hyviä ja tekisivät suomen ja suomalaisten edun mukaisia päätöksiä.
Suomen ja suomalaisten etua voi ajaa niin oikeistolaisista lähtökohdista kuin vasemmistolaisistakin. Sulle tosin tuntuu olevan jotkut puoluepoliittiset pelit tärkeämpiä.No eiköhän se kommareiden valinta aseta jo jotain rajoja. Menee aika kuvitteelliseksi ajatella että valitsemalla änkyräkommarin, niin sitten toivoa että se ajaisi asioita >90%/ Suomen edun mukaisesti. (jos käytännön esimerkit on itsekkään pinen änkyräryhmän edessä aknkyröinti)
Vasemmistoliiton akateemisissa saattaa olla joitain edustajia jotka ehkä vähän toisin ajattelee.
Ja ymmärääkseni ihan kaikki vasemmistoliittolaiset ei ole kommunistejä, lähempänä jotain demarien aatemailmaa, ja ihan jotain ymmärrystä kuplanulkopuolelta, ihanteet vain ovat vasemmistolaisia, mutta eivät elättele toiveita jostain kommunismi utopiasta. Nato kielteisyyskin katosi kun piti tehdä päätöksiä.
Nyt oli puhe vasemmistoliitosta, sen kommareista ja siellä nostattaa yksi änkyräkommari ylöspäin.Suomen ja suomalaisten etua voi ajaa niin oikeistolaisista lähtökohdista kuin vasemmistolaisistakin. Sulle tosin tuntuu olevan jotkut puoluepoliittiset pelit tärkeämpiä.
Jos nyt tavoite viedä vasemmistoliittoa kohti viimevuosisadan SKDL, SKP aikaa, ja haikailla oikein duunarikommunnisti aikoja, niin ok, ja siis ihan sillä mielellä että menestyisi, niin sen nyt voi sanoa ihan suoraan, eikä kierrellä.En ymmärrä mitä ihmettä tarkoitat esimerkiksi änkyröinnillä. Jos oman puolueen linja on huono niin mitä änkyröintiä mukamas on sen sanominen ääneen, enemmänkin rehellisyyttä mitä ei nykyisenä kivapuheen aikakautena juurikaan arvosteta.
Joo, mun mielestäni on suomen etu jos yrttiaho korvaa vaikka anderssonin.Nyt oli puhe vasemmistoliitosta, sen kommareista ja siellä nostattaa yksi änkyräkommari ylöspäin.
No, nykyiselläänkään ei vasemmiston menestys ole ollut kovin mairittelevaa. Sitä kannatuspohjaa ehkä pitäisi hakea muualtakin kuin jostain akateemisista ja eläkeläisistä. Eli käytännössä lopettaa akateeminen woketus ja muu hölynpöly, ja laskeutua sinne lähiö+tehdas tasolle, kuten vaikka persujen kohdalla teki halme+soini. Ihmisille kuitenkin ne perusasiat on aika tärkeitä kuten vaikka toimeentulo, työpaikkojen vakaus jne. teemoja missä vasemmisto on ollu aika vahvoilla. Jos vasemmisto selittää jotain ilmasto, intersektionaalinen feminismi tms. liibalaabaa mikä ei kosketa juuri ketään niin ei sellasia kukaan kyllä äänestäkkään.Jos nyt tavoite viedä vasemmistoliittoa kohti viimevuosisadan SKDL, SKP aikaa, ja haikailla oikein duunarikommunnisti aikoja, niin ok, ja siis ihan sillä mielellä että menestyisi, niin sen nyt voi sanoa ihan suoraan, eikä kierrellä.
Jos edustajat jotain Yrittiahoja, niin vallaton puolue se olisi noilla kannatuksilla.
Jotta viestissäsi olisi jotain konkretiaa niin viitsitkö myös listata miltä osin tarkemmin Yrttiaho on väärässä sitaatissasi? Ilmeisesti tiedät kuitenkin kun esitit siitä väitteitä.Kun Li Andersson siirtyy mepiksi, hänen tilalleen eduskuntaan tulee Johannes Yrttiaho. Vasemmistoliitto saa tosi hienon ajattelijan ryhmäänsä.
Nyt Yrttiaho kuvittelee, että DCA-sopimus on jotakin mitä se ei ole:
Vasemmiston talousneroksi pääsi sählyvalmentaja-datanomin papereilla. Nyt saadaan tällainen turvallisuuspolitiikan asiantuntija eduskuntaan. Hienoa surorittamista.
Vai olisko ihan siitä kyse ettei ole kannatusta, kyllä tuolla niitä perinteisempiäkin kommunistipuolueita on, mutta varmaan Yrittiahon kannattaa roikkua Vasemmistoliitossa ja niiden akateemisten äänten vetämänä päästä eduskuntaan.Joo, mun mielestäni on suomen etu jos yrttiaho korvaa vaikka anderssonin.
No, nykyiselläänkään ei vasemmiston menestys ole ollut kovin mairittelevaa. Sitä kannatuspohjaa ehkä pitäisi hakea muualtakin kuin jostain akateemisista ja eläkeläisistä. Eli käytännössä lopettaa akateeminen woketus ja muu hölynpöly, ja laskeutua sinne lähiö+tehdas tasolle, kuten vaikka persujen kohdalla teki halme+soini. Ihmisille kuitenkin ne perusasiat on aika tärkeitä kuten vaikka toimeentulo, työpaikkojen vakaus jne. teemoja missä vasemmisto on ollu aika vahvoilla. Jos vasemmisto selittää jotain ilmasto, intersektionaalinen feminismi tms. liibalaabaa mikä ei kosketa juuri ketään niin ei sellasia kukaan kyllä äänestäkkään.
Eli mun nähdäkseni jos vasemmisto haluaisi lisää kannatusta, ne "yrttiahot" olisi se tie menestykseen. Ehkä sitte akateemisia voisi hypätä äänestämään vihreitä liibalaabateemoineen, mutta kuitenkin potentiaali on kova noissa lähiöäänestäjissä kuten persut on osottanu.
Jokainen puolue viimekädessä luo oman kannatuksensa. Vasemmisto on epäonnistunut tässä aika pahasti.Vai olisko ihan siitä kyse ettei ole kannatusta, kyllä tuolla niitä perinteisempiäkin kommunistipuolueita on, mutta varmaan Yrittiahon kannattaa roikkua Vasemmistoliitossa ja niiden akateemisten äänten vetämänä päästä eduskuntaan.
Mutta muuten kannattaa ehkä miettiä siirtymistä omiin porokuihin, vaikka sitten siihen tuoreimpaan SKPhen.
miksi mielestäsi tuntematonta sotilasta ei saa esittää telkkarissa tai sotaveteraaneja kutsua linnanjuhliin?Yhteiskunnan syöpä mielipiteitä muokkaamassa. Itsenäisyyspäivää ei saa juhlistaa paraatein, veteraaneja ei saisi kutsua linnanjuhliin, eikä Tuntematonta saisi esittää televisiossa. Ihme kun eivät kutsu näitä natsistisiksi perinteiksi ryssän tyyliin.
Tuore teos maalaa Suomesta militaristisen maan | Verkkouutiset
Tuore teos maalaa Suomesta militaristisen maan
Kirjoittajien mielestä militarististen käytäntöjen voidaan nähdä elävän suomalaisessa yhteiskunnassa monin tavoin.
YTT Susanna Hast ja VTT Noora Kotilainen ovat toimittaneet ensimmäisen suomenkielisen kriittistä militarismitutkimusta esittelevän teoksen. Suomessa ollaan vielä kaukana siitä, että kriittinen militarismitutkimus olisi vakiintunut tutkimusala tai sen kysymykset edes osa minkään olemassa olevan oppialan opetusta. Kaikkiaan teoksessa on parikymmentä kirjoittajaa, jotka edustavat useita eri tieteenaloja.
Teoksen kirjoittajien mielestä militarististen käytäntöjen voidaan nähdä elävän suomalaisessa yhteiskunnassa monin tavoin, kuten sodan muistoa ja perinteitä ylläpitävinä militaristisina rituaaleina, joita ovat esimerkiksi itsenäisyyspäivän sotilasparaatit, Tuntematon sotilas -elokuvan esittäminen televisiossa ja veteraanien juhlistaminen presidentin vastaanotolla.
Tuntematon sotilas on hyvä esimerkki, miten sota ja sen tulkinnat muuttuvat ajassa. Alunperinhän suomalaisen sotimisen ideaalikuvaa vahvasti kritisoinut Väinö Linnan teos herätti julkaisuaikanaan 1950-luvulla suuttumusta isänmaallisten ihmisten keskuudessa. Kirjan filmatisoinneista on kuitenkin myöhemmin tullut suomalaista korpisoturia kuvaava kansallisen sankaritarina.
Puolustusvoimien kalusto on usein näkyvillä ja huomion kohteena mediassa. Puolustusvoimain lippujuhlan paraati sekä itsenäisyyspäivän paraati myös televisioidaan suorana lähetyksenä. Vaikka asevoimien jalkautuminen kaduille paraateihin ja militaristisen voiman esittely mediassa on Suomessa tavanomaista, se on saanut lisää näkyvyyttä Ukrainan sodan takia. Kesäkuussa 2022 puolustusvoimain lippujuhlan paraati ja kalustoesittely Helsingin keskustassa keräsivät historiallisen suuren yleisön.
Valtionbudjetin rakentuminen on teoksen mukaan erittäin vahva esimerkki militarististen arvojen vahvuudesta. Erot resursseissa kovan sotilaallisen ja turvallisuuspoliittisen sekä pehmeäksi mielletyn, mutta tappavan sukupuolittuneen pari- ja lähisuhdeväkivallan välillä ovat suuret. Ne tulevat esiin vertaillessa esimerkiksi kymmenen miljardin euron hävittäjäkauppaa (laskennallisesti noin reilu miljardi vuodessa kahdeksan vuoden ajan) ja turvakodeille suunnattuja reilua 20 miljoonaa vuodessa.
Asevelvollisuuskin ongelma
Monessa Euroopan maassa on luovuttu asevelvollisuusarmeijoista ja siirrytty ammattiarmeijoihin, mutta Suomessa ei edelleenkään nähdä muita vaihtoehtoja kuin asevelvollisuus ja naisten vapaaehtoinen asepalvelus. Edes Suomen sotilaallinen liittoutuminen ei nostanut keskustelua ammattiarmeijasta, koska samaan aikaan Venäjän sotilaallinen uhka on kasvanut. Miesten asevelvollisuuteen perustuva asevelvollisuusarmeija on Suomessa vahva instituutio, jonka purkaminen ei ole helppoa.
Suomessa asepalvelus on pakollinen vain miehille, mikä on tasa-arvon ja yhdenvertaisuuden näkökulmasta monin tavoin ongelmallista. Vapaaehtoiseen asepalvelukseen hakeutui vuonna 2021 ennätykselliset reilut 1 600 naista. Määrä on kuitenkin selvästi alle 10 prosenttia vuosittaisesta noin 21 000:sta asepalveluksen suorittavasta henkilöstä. On esitetty, että naisten kasvaneen kiinnostuksen taustalla olisi yhtenä merkittävänä tekijänä suosittu Naissotilaat-tv-sarja, sillä se näyttää tavallisia naisia palveluksessa ja normalisoi naista sotilaan roolissa.
Upseerikunta on edelleen hyvin miehistä. Upseereista vain kolme prosenttia on naisia. Eteneminen organisaatiossa on usein hidasta ja arvioiden mukaan ensimmäinen suomalainen naiskenraali nimitettäisiin vasta 2030-luvulla.
Ukrainan vaikutus
Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan on herättänyt Suomessa keskustelua yhteiskunnan militarisaatiosta ja sen ilmenemismuodoista.
Ukrainan sodan sytyttyä historiaan ja erityisesti sotaan pohjautuvat viholliskuvat nostettiin Suomessa hyvin nopeasti esiin. Suomessa nähtiin laajasti, että Ukrainan kimppuun hyökkäsi sama vanha vihollinen, joka Suomeakin on aina piinannut. Tämän sodasta periytyvän viholliskuvan paluu näkyi heti Ukrainan sodan syttymisen jälkeen siinä, miten jotkin tahot näkivät sodan olevan kaikkien venäläisten syytä. Vanha viha leimahti etnisenä profilointina ja venäläisvihana.
Suomessa venäläisvastaisuus on esitetty jopa solidaarisuutena Ukrainaa kohtaan. Ukrainan tilanteen ja Suomen talvisodan asetelmien vertailun voi nähdä kertovan siitä, kuinka suomalaiset ovat omineet Ukrainan sodan ikään kuin omaksi kokemuksekseen.
Suomessa huomiota on saanut ukrainalainen Sign my rocket -palvelu, josta voi ostaa viestin Ukrainan käyttämiin sirpalekranaatteihin tai muihin ammuksiin. Samalla tuetaan Ukrainan armeijan asehankintoja. Viestien kirjoittamisessa ammuksiin ei sinänsä ole mitään uutta eikä erikoista, mutta siviilien osallistuminen tähän toimintaan on kumpaakin.
Useat suomalaisten ammusten kylkiin lähettämistä terveisistä ovat viitanneet talvi -ja jatkosodan tapahtumiin. Kansainvälisesti vertailtaessa suomalaisten viesteissä on myös havaittu käytettävän useimmin kovempaa ja alatyylisempää kieltä kuin muiden maiden kansalaisten teksteissä.
Sodan pauloissa. Militarismi suomalaisessa yhteiskunnassa. Toimittaneet Susanna Hast ja Noora Kotilainen.363 sivua. Gaudeamus Oy.
miksi mielestäsi tuntematonta sotilasta ei saa esittää telkkarissa tai sotaveteraaneja kutsua linnanjuhliin?
YTT Susanna Hast ja VTT Noora Kotilainen ovat toimittaneet ensimmäisen suomenkielisen kriittistä militarismitutkimusta esittelevän teoksen.