Tämäkin on käsitelty useaan otteeseen. Viimeksi viestissä
#656
Tupakointi korreloi tutkimuksesta riippuen Relative Risk arvolla 15-30 kertaisesti keuhkosyövän kanssa. Tuosta voi jo vetää aika lailla johtopäätöksen, että jos tupakoit, niin saat todennäköisemmin keuhkosyövän.
LDL-kolesteroli ja sydän- ja verisuonitaudit korreloivat tutkimuksesta riippuen noin RR = 1.06. Eli jos sinulla on seuraavan 10 vuoden aikan 1% todennäköisyys sairastua sydän- ja verisuonitauteihin niin riski kasvaa peräti 1,06 prosenttiin. Kerro tuo kymmenellä, niin saat sata vuotta. Riski silloin on ~1,7 prosenttia ihmisen elinaikana. Tämän takia moni jättää lihat ja eläinperäiset ravast syömättä. Mikäpä siinä, jokainen tyylillään.
Polttaisitko siis ennemmin tupakkaa, vai söisitkö ennemmin pihviä?
Lyhyesti, jos poltat, sinulla on tyypin 2 diabetes (mistä se johtuikaan)ja lisäksi sinulla on korkea verenpaine, niin voitat melko varmasti lotossa ja saat valtimonahtaumataudin. Missä se LDL-tuolla listalla onkaan?
Laitaan tähän vielä sydän- ja verisuonitautien aiheuttajat:
Tämäkin tutkimus ollut jo aikaisemmin esillä tässä ketjussa. Tämäkään ei aiheuttanut vastapuolessa mitään reaktiota. Joku teistä tosin mainitsi, että naisilla vaihdevuosien jälkeen LDL-saattaa luontaisesti nousta, mikä on totta.
"The Women’s Health Initiative Randomized Controlled Dietary Modification Trial (WHIRCDMT)1 is one of the most expensive long-term dietary intervention trials yet undertaken. Beginning in 1993, the WHIRCDMT was designed to provide supporting evidence for a single dietary pattern, consistent with the US Department of Agriculture’s 1977 Dietary Guidelines for Americans (DGA), which encouraged North Americans to reduce their dietary, especially saturated, fat intake."
Ei aivan RCT tasoa, mutta lähempänä kuin epidemiologia. Mitkä tämän tutkimuksen lopputulokset olivatkaan?
The Women’s Health Initiative Randomized Controlled Dietary Modification Trial (WHIRCDMT) was designed to test whether the US Department of Agriculture’s 1977 Dietary Guidelines for Americans protects against coronary heart disease (CHD) and other chronic diseases. The only significant finding...
openheart.bmj.com
EDIT: Lisätään tähän vielä toinen:
A new national study has shown that nearly 75 percent of patients hospitalized for a heart attack had cholesterol levels that would indicate they were not at high risk for a cardiovascular event, based on current national cholesterol guidelines.
www.uclahealth.org
Ei ole siis enää mikään uusi tutkimus, vaan vuodelta 2009.
A new national study has shown that
nearly 75 percent of patients hospitalized for a heart attack had cholesterol levels that would indicate they were not at high risk for a cardiovascular event, based on current national cholesterol guidelines.
Ja sama kuvana:
Luulisi, kun tätäki ketjua lukee, että tuo kuvaaja olisi hieman erinäköinen. Näyttää nyt kuitenkin siltä sillä matalalla koleteroolillakin näyttetään saavan sydäreitä. Eikä siinä vielä kaikki vaan enemmän kuin korkean LDL:n omaavat. Nämä on siis mitatut LDL-kolesterolit sairaalassa sydärin jälkeen.
Näiden jälkeen kyllä moni omilla aivoilla ajatteleva voisi alkaa miettimään, että onko siellä taustalla jotain muutakin, kuin se pelkkä LDL-kolesterooli...