Varoitus "carnivore" dieetistä

Tila
Keskustelu on suljettu.
Liittynyt
23.07.2023
Viestejä
907
Avoin varoitus “carnivore” dieetistä joka levittää tutkitun tiedon, kokemuksen sekä tieteen vastaista ja ihmisen terveydelle vaarallista sanomaa. Näihin asioihin palaan vähän tuonnempana, mutta alkuun vähän yleistietoa ja nopeaa historiikkia ilmiön taustoista. Lopusta löytyy muutamat linkit jotka kumoavat osaltaan – tieteellisesti, tutkitusti ja perustellusti - carnivore- dieetin räikeimpiä pääväittämiä.

Nimellä “carnivore” dieetti on vuonna 2018 lanseerattu mutta kuitenkin jo vanha tuttavuus hömppädieettien sarjassa. Ensin joskus 2000- luvun alussa se kulki nimellä ketoosidieetti ( tai metabolic diet) , ja joskus 2010 eteenpäin nimi olikin vaihtunut jo karppaukseksi, ja tämä tyhjensi voihyllyjä kaupoista niin paljon että voilla oli jopa hinnankorotuspaineita.

Massojen aikanaan unohtaessa nämä, lähdettiin uudelle kierrokselle, tällä kertaa “carnivore” nimellä. Dieetti siis pohjaa ketoosiin, jossa jopa 80% kehon käyttämästä energiasta tulee valitettavan usein kovista, epäterveellisistä eläinrasvoista sekä 20-25% lihasta. Mitään muuta ei tulisi syödä, ja yleisimmät väitteet ilmiön pohjalla on että kun vetää lähinnä epäterveellistä rasvaa ja lihaa muuttuukin siitä “ilmiömäisen terveellistä”.

Carnivore- dieetin puolestapuhujina on toiminut erityisesti Youtubessa nimet kuten Jordan ja Mikhaila Peterson, Shawn Baker ja Frank Tufano. Heidän esittämänsä väitteet eivät kestä kriittistä tarkastelua, esimerkiksi Jordan Peterson väittää että rasvaa ja lihaa vetämällä voi parantua myös autoimmuunisairauksista. Valitettavasti näin ei kuitenkaan ole kenellekään käynyt, mutta terveystilan huononemista on havaittu kyllä monillakin kuten aina runsaasti kovia rasvoja syömällä. Youtube on muutamia kanavia blokannut ilmiselvästä väärän tiedon levittämisestä, mutta edelleen näitä “sankareita” tai “guruja” sieltä löytyy. Valitettavasti.

Autoimmuunisairauksiin kuuluvat mm. ykköstyypin diabetes, nivelreuma, psoriasis, kilpirauhasen vajaatoiminta ja multippeliskleroosi.

Carnivore- ilmiön taustalla vaikuttaa myös vahva salaliittoteoria, jonka mukaan kasviksia ruuaksi tuottavat tahot estävät”oikeiden tutkimusten” tekemisen ja julkaisun, ja siksi pelkän lihan ja kovien rasvojen vetämisestä ei edes olisi tutkimuksia. Ja puolestaan ne tuhannet tutkimukset jotka jo kertoavat meille kovien rasvojen haitallisuudesta, eivät kuulema pidä paikkaansa samaisesta syystä.

Lähdekriittisyyttä siis vaadin niiltä, jotka ovat tämän "ihmedieetin" puolestapuhujia.
 
Viimeksi muokattu:
Tilanne on täysin järjetön, ja itselläni on vaikeuksia ymmärtää miten ja miksi kukaan oikeasti uskoo tämänkaltaista hömppää. Onneksi tämä tällä kertaa kierrossa oleva carnivore- dieetti on prosentuaalisesti ajatellen kuitenkin erittäin harvojen hommaa, mutta yksilötasolla vaikutukset voivat olla todella tuhoavia terveydellisesti.

Mistä sitten tunnistaa epäilyttävän väitteen mediassa tai somessa? Lääkäri Juhani Knuuti esittää kirjassaan Kauppatavarana Terveys helposti muistettavan STIGMA- säännön. Sen jokainen kirjain viittaa vihjeisiin huuhaasta, ja jokaisesta kirjaimesta annetaan yksi piste. Jos väite saa kaksi pistettä tai enemmän, se ei todennäköisesti ole totta:

S- kirjain viittaa salaliiton mainitsemiseen. T- kirjaimen saa jos väitettä ei perustella tutkimuksilla eikä varsinkaan ihmistutkimuksilla. I- kirjain viittaa ihmeeseen, ja ihmehuuhaasta varoittavat kaiken mullistavat tulokset. G- kirjaimen kohdalla kytätään Gurua eli jos väitettä perustellaan gurun tai epämääräisen professorin väitteillä, napsahtaa yksi huuhaapiste. M niinkuin myynti viittaa siihen että väitteen esittäjällä on siihen liittyvä taloudellinen intressi. A- kirjain annetaan jos jutussa on puutetta asiantuntemuksesta: välittäjällä ei ole aiheeseen liittyvää koulutusta ( esim. Jordan Peterson ja carnivore- dieetti ).
 
Vielä lopuksi joitakin linkkejä joita lupailin, en näitä ala sen ihmeemmin avaamaan koska näitä olen käsitellyt jo tekstissäni. Mutta sanotaan vain että tutkittu tieto on näistä asioista todella vahvalla pohjalla, kovat eläinperäiset rasvat olet oikeasti ihmiselle epäterveellisiä eikä asia muuksi muutu vaikka söisi pelkästään niitä.

.
Alla nimenomaisesti carnivore- dieetistä vähän sitä tutkitumpaa tietoa:


..ja tämän vuoden kevääseen mennessä kaikki tutkittu tieto mitä nyt tiedetäänkin keto- dieetistä, eli koontitutkimus:

 
Sellainen lisäys kuitenkin, että jos joku vaikkapa onnistuu laihtumaan tällaisella dieetillä ja pääsee normaaleihin mittoihin, niin hyvä hänelle. Kannattaa tehdä sitä mikä toimii, mutta pidemmällä tähtäimellä tämä ei välttämättä siis ole järkevä dieetti.
 
Sellainen lisäys kuitenkin, että jos joku vaikkapa onnistuu laihtumaan tällaisella dieetillä ja pääsee normaaleihin mittoihin, niin hyvä hänelle. Kannattaa tehdä sitä mikä toimii, mutta pidemmällä tähtäimellä tämä ei välttämättä siis ole järkevä dieetti.
Kyllä joo, ketoosia ylistetään juuri laihtumisessa mutta mitä tahansa syömällä laihtuu, kyse on lopulta vain määristä ja kilokaloreista: kun syö vähemmän kuin kuluttaa, laihtuu pakollakin. Mikäli tuntuu ettei laihdu tai kilojen katoaminen on pysähdyksissä, vähentää päivittäistä saatua kilokalorimäärää. Mikäli motivaatio loppuu, syö normaalisti 2-4 päivää ja palaa sen jälkeen "sorvin ääreen".
 
Mielenkiintoinen keskustelunavaus.

Laitetaanpa tähän nyt ihan alkuun tutkimus missä kuuluisa herra Ancel Keys oli mukana johtamassa tutkijaryhmää. Hänen nimensä kuitenkin poistettiin tutkijoiden listalta. Ancel Keys on se herra, joka esitti alkuperäisen lipidihypoteesin. Hänen johdollaan kovista rasvoista tehtiin syypää, vaikka tuohon aikaan oli jo todella kovaa näyttöä, että sokeri on se syypää (kannattaa lukea John Youdkinin kirja jos kiinnostaa Pure, White and Deadly - John Yudkin - Pokkari(9780241257456) | Adlibris kirjakauppa .

Tutkimus toteutetiin vuosina 1968-1973. Tutkimus haudattiin ja yhden tutkijan poika löysi kaiken tutkimusdatan isänsä kellarista ja sen jälkeen tutkimus saatiin julkaistuksi. Jokainen voi tehdä omat johtopäätökset, miksi kyseinen tutkimus jätettiin julkaisematta.


"Setting One nursing home and six state mental hospitals in Minnesota, United States."
"Participants Unpublished documents with completed analyses for the randomized cohort of 9423 women and men aged 20-97; longitudinal data on serum cholesterol for the 2355 participants exposed to the study diets for a year or more; 149 completed autopsy files."
"There was a 22% higher risk of death for each 30 mg/dL (0.78 mmol/L) reduction in serum cholesterol in covariate adjusted Cox regression models (hazard ratio 1.22, 95% confidence interval 1.14 to 1.32; P<0.001). There was no evidence of benefit in the intervention group for coronary atherosclerosis or myocardial infarcts. Systematic review identified five randomized controlled trials for inclusion (n=10 808)."
 
.
"Kovan rasvan yksi suurimmista haittavaikutuksista terveyteen on pahan kolesterolin eli LDL-kolesterolin kasvu. Uudessa Käypä hoito -suosituksessa (Käypä hoito) LDL-kolesterolin merkitys valtimotautien aiheuttajana on vahvistunut entisestään."

Tähän voisi vielä kommentoida sen verran, että LDL-kolesterooli lähtee nousuun pelkästään paastoamalla.

Syödyllä rasvalla on olematon vaikutus veren kolesterooliin. Maksa valmistaa kaiken veressä olevan kolesteroolin. Rasva ei sekoitu vereen, vaan se tarvii avukseen lipoproteiinin, jotta rasva saadaan kuljetettua kudoksiin. Jos hiilihydraatteja ei syö, pakotetaan keho käytämään rasvoja polttoaineena. Tällöin maksa alkaa tekemään lisää kolesteroolia (LDL), että kudosten energiantarve saadaan täytettyä. Mikäli syö hiilareita jatkuvasti, ei maksa tarvi tehdä kolesteroolia vaan sokerit käytetään kudoksissa ja lihaksissa polttoaineena.

Alla vielä muutama video, jos jotain kiinnostaa katsoa, missä asiat selitetty tarkemmin.

Syödyn rasvan vaikutus kolesterooliin:

Hiilihydraattien vaikutus kolesterooliin (tehokkaampia kuin statiinit):
 
Linkissä väitetään, että carvivorella ei saa tarpeeksi vitamiinejä. Väite ei pidä paikkaansa.

Liha pitää sisällään C-vitamiinia. Tämä tiedettiin jo Napoleonin aikana:

"At the siege of Alexandria, the meat of young Arab horses relieved an epidemic of scurvy."

Kananmunat on paras K-vitamiinin lähde. Yksi kanamuna pitää sisällään 120 mcg K2 vitamiinia, eli kahdella munalla päivän vitamiinit nautittu. Lisäksi se sisältää A,D,E,K,B1,B2;B5,B6,B9 ja B12 vitamiineja

Lihasta saa kaikki tarpeelliset aminohapot, mitä et saa mistään yhdestä kasviskunnan tuotteesta, eli pitää tietää tarkalleen mitä syöt, että saa kaiken tarpeellisen. Leusiinia et saa kasvisruuasta ollenkaan.

"Nine amino acids, including histidine, isoleucine, leucine, lysine, methionine, phenylalanine, threonine, tryptophan, and valine, are classified as essential amino acids because they cannot be synthesized by human or other mammalian cells. "

MUOKS: muutama lisäys
MUOKS2: selvennystä
 
Viimeksi muokattu:
Mielenkiintoinen keskustelunavaus.

Laitetaanpa tähän nyt ihan alkuun tutkimus missä kuuluisa herra Ancel Keys oli mukana johtamassa tutkijaryhmää. Hänen nimensä kuitenkin poistettiin tutkijoiden listalta. Ancel Keys on se herra, joka esitti alkuperäisen lipidihypoteesin. Hänen johdollaan kovista rasvoista tehtiin syypää, vaikka tuohon aikaan oli jo todella kovaa näyttöä, että sokeri on se syypää (kannattaa lukea John Youdkinin kirja jos kiinnostaa Pure, White and Deadly - John Yudkin - Pokkari(9780241257456) | Adlibris kirjakauppa .

Tutkimus toteutetiin vuosina 1968-1973. Tutkimus haudattiin ja yhden tutkijan poika löysi kaiken tutkimusdatan isänsä kellarista ja sen jälkeen tutkimus saatiin julkaistuksi. Jokainen voi tehdä omat johtopäätökset, miksi kyseinen tutkimus jätettiin julkaisematta.
Jep. Jokainen voi todellakin tehdä omat johtopäätöksensä tutkimuksista kun :

- LDL:stä tai tarkemmista markkereista, kuten apoB, ei ole mitään tietoa. On vain kokonaiskolesteroli, jonka lasku (-14%) on hyvin vaatimaton
- Keskimääräinen sitoutumisaika tutkimukseen oli 386 päivää ja alkuperäisestä 9000 koehenkilöistä vain n. 17% pysytteli mukana yli 2v.
- Koehenkilöiden riskitekijöistä on vain niukasti tietoa. On oletettavaa, että 60-70-lukujen taitteessa hyvin moni tupakoi ja heillä oli elämää takana keskimäärin jo 52v

MCE:n erityispiirre oli vielä se, että alkuperäisestä yli 9000 ihmisestä vain n. 1500 oli mukana ensimmäisen vuoden jälkeen. Keskeyttäneiden valtava määrä voi vaikuttaa tulosten tulkintaan monellakin tapaa. On kuitenkin selvää, että sitoutuminen ei ollut mairittelevaa. Siihen liittyen, alkuperäisestä tutkimuksesta löytyy vielä tärkeä huomio, jonka Ramsden näyttää sivuuttavan tyystin omassa salapoliisityössään. Niiden sinnikkäiden ihmisten joukossa, jotka sitoutuivat hoitoon yli 2 vuodeksi, kuolemantapauksia todella oli vähemmän (erityisesti iäkkäämmillä henkilöillä) jos kova rasva oli vaihdettu pehmeään.

Vähemmän yllättävää että joku VHH kirjakauppias on demonisoimassa.


"Kovan rasvan yksi suurimmista haittavaikutuksista terveyteen on pahan kolesterolin eli LDL-kolesterolin kasvu. Uudessa Käypä hoito -suosituksessa (Käypä hoito) LDL-kolesterolin merkitys valtimotautien aiheuttajana on vahvistunut entisestään."

Tähän voisi vielä kommentoida sen verran, että LDL-kolesterooli lähtee nousuun pelkästään paastoamalla.

Se ei poista sitä faktaa että LDL ei ole pelkästään surrogaatti, vaan syytekijä valtimotauteihin.
 
Viimeksi muokattu:
"Kovan rasvan yksi suurimmista haittavaikutuksista terveyteen on pahan kolesterolin eli LDL-kolesterolin kasvu. Uudessa Käypä hoito -suosituksessa (Käypä hoito) LDL-kolesterolin merkitys valtimotautien aiheuttajana on vahvistunut entisestään."

Tähän voisi vielä kommentoida sen verran, että LDL-kolesterooli lähtee nousuun pelkästään paastoamalla.

Syödyllä rasvalla on olematon vaikutus veren kolesterooliin. Maksa valmistaa kaiken veressä olevan kolesteroolin. Rasva ei sekoitu vereen, vaan se tarvii avukseen lipoproteiinin, jotta rasva saadaan kuljetettua kudoksiin. Jos hiilihydraatteja ei syö, pakotetaan keho käytämään rasvoja polttoaineena. Tällöin maksa alkaa tekemään lisää kolesteroolia (LDL), että kudosten energiantarve saadaan täytettyä. Mikäli syö hiilareita jatkuvasti, ei maksa tarvi tehdä kolesteroolia vaan sokerit käytetään kudoksissa ja lihaksissa polttoaineena.

Alla vielä muutama video, jos jotain kiinnostaa katsoa, missä asiat selitetty tarkemmin.

Syödyn rasvan vaikutus kolesterooliin:

Hiilihydraattien vaikutus kolesterooliin (tehokkaampia kuin statiinit):

Avaisit vähän noita videoita. Ei tietenkään kananmunat kasvata ldl:ää kun niin ei ole erityisen paljon tyydyttynyttä rasvaa.
Omasta kokemuksesta kuvittelen, en siis täysin varmasti voi tietää, jos vähentää tyydyttyneen rasvan neljäsosaan, LDL tippuu n. puoleen.

En väitä että kovat rasvat on välttämättä haitallisia, käsittääkseni kananmunien syönnin ei ole oikeasti todistettu aiheuttavan infrakteja, ja liika määrä hiilihydraatteja saattaa myös tukkia suonet.
 
MCE:n erityispiirre oli vielä se, että alkuperäisestä yli 9000 ihmisestä vain n. 1500 oli mukana ensimmäisen vuoden jälkeen. Keskeyttäneiden valtava määrä voi vaikuttaa tulosten tulkintaan monellakin tapaa. On kuitenkin selvää, että sitoutuminen ei ollut mairittelevaa. Siihen liittyen, alkuperäisestä tutkimuksesta löytyy vielä tärkeä huomio, jonka Ramsden näyttää sivuuttavan tyystin omassa salapoliisityössään. Niiden sinnikkäiden ihmisten joukossa, jotka sitoutuivat hoitoon yli 2 vuodeksi, kuolemantapauksia todella oli vähemmän (erityisesti iäkkäämmillä henkilöillä) jos kova rasva oli vaihdettu pehmeään.
Laita toki jokin parempi tutkimus, missä on oikeasti pystytty seuraamaan tutkimuskohteita ja joka ei ole epidemiologinen tutkimus.

Se ei poista sitä faktaa että LDL ei ole pelkästään surrogaatti, vaan syytekijä valtimotauteihin.
Kaksi asiaa voi olla voimassa yhtä aikaa, muttei se tarkoita sitä että toinen aiheuttaa toisen. LDL on kyllä osallinen valtimotauteihin, mutta onko se syypää. Sanoisin, että ei ole. Jokin muu aiheuttaa sen vaurion verisuonen seinämään ja kolesterooli tulee laastariksi paikaamaan.

Voin sanoa, että aina kun Nicolas Cage julkaisee uuden elokuvan, ihmisiä hukkuu paljon uima-altaisiin. Voisi olla jopa dataa joka tukee tuota, mutta ei se nyt tarkoita sitä, että hukkumiset Nicholasin syytä.
 
Kaksi asiaa voi olla voimassa yhtä aikaa, muttei se tarkoita sitä että toinen aiheuttaa toisen. LDL on kyllä osallinen valtimotauteihin, mutta onko se syypää. Sanoisin, että ei ole. Jokin muu aiheuttaa sen vaurion verisuonen seinämään ja kolesterooli tulee laastariksi paikaamaan.
Vuonna 2017 yksi maailman arvostetuimmista kardiologian lehdistä, European Heart Journal julkaisi alan tärkeimpien tutkijoiden artikkelin, missä on kerätty yhteen kaikkein korkeimman tieteellisen asteen näyttö. Kun katsotaan sairauden mekanismia, väestötutkimuksia ja genetiikkaa, johtopäätös on selvä: LDL ei ole pelkästään surrogaatti, vaan syytekijä.

Lähde : Low-density lipoproteins cause atherosclerotic cardiovascular disease. 1. Evidence from genetic, epidemiologic, and clinical studies. A consensus statement from the European Atherosclerosis Society Consensus Panel

^ ja tuolta poimittu :

Separate meta-analyses of over 200 prospective cohort studies. 2 million participants with over 20 million person-years of follow-up

Loppusummaus:

This evidence base includes over 200 studies involving over 2 million participants with over 20 million person-years of follow-up and more than 150 000 cardiovascular events. Together these studies provide remarkably consistent and unequivocal evidence that LDL causes ASCVD


Eli uskoakko tuota tutkimusta vai sinua ??? No eipä ole kovin vaikea valita.



Tuolla on hienosti selitetty valtimotaudin alkua ja vastaa juurikin tuohon esittämääsi "kolesteroli tulee laastariksi paikkaamaan" -hömppään, mikä on aivan paskapuhetta. Toki jos olet Paulin kanssa erimieltä niin ole hyvä ja laita hänelle korjausehdotuksia hänen kirjoituksiinsa. Siellä on kommenttikenttä sitä varten.
 
Avaisit vähän noita videoita. Ei tietenkään kananmunat kasvata ldl:ää kun niin ei ole erityisen paljon tyydyttynyttä rasvaa.
Omasta kokemuksesta kuvittelen, en siis täysin varmasti voi tietää, jos vähentää tyydyttyneen rasvan neljäsosaan, LDL tippuu n. puoleen.

En väitä että kovat rasvat on välttämättä haitallisia, käsittääkseni kananmunien syönnin ei ole oikeasti todistettu aiheuttavan infrakteja, ja liika määrä hiilihydraatteja saattaa myös tukkia suonet.
Kananmunat sisältää paljon kolesteroolia, noin 180mcg per muna. Kaikki tuosta kolesteroolista on keltuaisessa.

Kyseinen Nick Norwitz on siis jo alun pitäen keto-ruokavaliolla ja syö 720 kanamunaa kuukaudessa ja tuona aikana hänen kolesteroolinsa laskee.
 
Vuonna 2017 yksi maailman arvostetuimmista kardiologian lehdistä, European Heart Journal julkaisi alan tärkeimpien tutkijoiden artikkelin, missä on kerätty yhteen kaikkein korkeimman tieteellisen asteen näyttö. Kun katsotaan sairauden mekanismia, väestötutkimuksia ja genetiikkaa, johtopäätös on selvä: LDL ei ole pelkästään surrogaatti, vaan syytekijä.

Lähde : Low-density lipoproteins cause atherosclerotic cardiovascular disease. 1. Evidence from genetic, epidemiologic, and clinical studies. A consensus statement from the European Atherosclerosis Society Consensus Panel

^ ja tuolta poimittu :

Separate meta-analyses of over 200 prospective cohort studies. 2 million participants with over 20 million person-years of follow-up

Loppusummaus:

This evidence base includes over 200 studies involving over 2 million participants with over 20 million person-years of follow-up and more than 150 000 cardiovascular events. Together these studies provide remarkably consistent and unequivocal evidence that LDL causes ASCVD


Eli uskoakko tuota tutkimusta vai sinua ??? No eipä ole kovin vaikea valita.
Meta-analyysit on korkeintaan niin hyviä kuin ne lähtötutkimukset. Tuossa pitäisi oikeasti käydä kaikki tutkimukset läpi, jos haluaisi oikesti tietää onko kyseessä laadukas.

Tosin tuonkin tutkimuksen Conflicts of Interest on mielenkiintoista luettavaa. Aika montaa yritystä listalla yhdistaa yksi lääke: statiinit. Tällaisilta tutkijoiltako odotatte puolueetonta tutkimusta?
Conflict of interest: J.B. has received research grants from Amgen, AstraZeneca, NovoNordisk, Pfizer and Regeneron/Sanofi and honoraria for consultancy and lectures from Amgen, AstraZeneca, Eli Lilly, Merck, Novo-Nordisk, Pfizer, and Regeneron/Sanofi. E.B. has received honoraria from AstraZeneca, Amgen, Genfit, MSD, Sanofi-Regeneron, Unilever, Danone, Aegerion, Chiesi, Rottapharm, Lilly and research grants from Amgen, Danone and Aegerion. A.L.C. has received research grants to his institution from Amgen, Astra-Zeneca, Merck, Regeneron/Sanofi, and Sigma Tau, and honoraria for advisory boards, consultancy or speaker bureau from Abbot, Aegerion, Amgen, AstraZeneca, Eli Lilly, Genzyme, Merck/MSD,Mylan, Pfizer, Rottapharm and Sanofi-Regeneron. M.J.C. has received research grants from MSD, Kowa, Pfizer, and Randox and honoraria for consultancy/speaker activities from Amgen, Kowa, Merck, Sanofi, Servier, Unilever, and Regeneron. S.F. has the following disclosures for the last 12 months: Compensated consultant and advisory activities with Merck, Kowa, Sanofi, Amgen, Amarin, and Aegerion. B.A.F. has received research grants from Merck, Amgen and Esperion Therapeutics and received honoraria for lectures, consulting and/or advisory board membership from Merck, Amgen, Esperion, Ionis, and the American College of Cardiology. I.G. has received speaker fees from MSD and Pfizer relating to cardiovascular risk estimation and lipid guidelines, and consultancy/speaker fee from Amgen. H.N.G. has received research grants from Merck, Sanofi-Regeneron, and Amgen. He consults for Merck, Sanofi, Regeneron, Lilly, Kowa, Resverlogix, Boehringer Ingelheim. R.A.H. has received research grants from Aegerion, Amgen, The Medicines Company, Pfizer, and Sanofi. He consults for Amgen, Aegerion, Boston Heart Diagnostics, Gemphire, Lilly, and Sanofi. J.D.H reports honoraria/research grants from Aegerion, Alnylam, Catabasis, Lilly, Merck, Pfizer, Novartis, Regeneron, Sanofi. R.M.K is a Member, Merck Global Atherosclerosis Advisory Board. U.L. has received honoraria for lectures and/or consulting from Amgen, Medicines Company, Astra Zeneca, MSD, Berlin Chemie, Bayer, Abbott, and Sanofi. U.L. aufs has received honoraria for board membership, consultancy, and lectures from Amgen, MSD, Sanofi, and Servier. L.M. has received honoraria for consultancy and lectures from Amgen, Danone, Kowa, Merck, and Sanofi-Regeneron. S.J.N. has received research support from Amgen, AstraZeneca, Anthera, Cerenis, Novartis, Eli Lilly, Esperion, Resverlogix, Sanofi-Regeneron, InfraReDx. and LipoScience and is a consultant for Amgen, AstraZeneca, Boehringer Ingelheim, CSL Behring, Eli Lilly, Merck, Takeda, Pfizer, Roche, Sanofi-Regeneron, Kowa. and Novartis. B.G.N. reports consultancies and honoraria for lectures from AstraZeneca, Sanofi, Regeneron, Aegerion, Fresenius, B Braun, Kaneka, Amgen. C.J.P. has received research support from Roche, MSD and honoraria from MSD, Sanofi/Regeneron, Amgen and Pfizer. F.J.R. has received grants/research support from Amgen and Sanofi and has received speaker fees or honoraria for consultation from AstraZeneca, Merck, Amgen, and Sanofi. K.K.R. has received research grants from Amgen, Sanofi-Regeneron and Pfizer and honoraria for lectures, advisory boards or as a steering committee member from Aegerion, Amgen, Sanofi-Regeneron, Pfizer, AstraZeneca, Cerenis, ISIS Pharma, Medco, Resverlogix, Kowa, Novartis, Cipla, Lilly, Algorithm, Takeda, Boehringer Ingelheim, MSD. Esperion, and AbbieVie. H.S. has received research grants from AstraZeneca, MSD, Bayer Vital, sanofi-aventis, and Pfizer and honoraria for speaker fees from AstraZeneca, MSD, Genzyme, sanofi-aventis, and Synlab. He has consulted for MSD and AstraZeneca. M.R.T. has received speaker fees from Amgen, Astra Zeneca, Chiesi Pharma and Eli Lilly and speaker fees and research support from Amgen, Sanofi Aventis and Novo Nordisk. She has consulted for AstraZeneca. L.T. has received research funding and/or honoraria for advisory boards, consultancy or speaker bureau from Abbott Mylan, Actelion, Aegerion, Amgen, AstraZeneca, Bayer, Boehringer Ingelheim, Daiichi-Sankyo, GlaxoSmithKline, Menarini, Merck, Novartis, Pfizer, Sanofi-Regeneron, Servier and Synageva. G.F.W. has received research support from Amgen and Sanofi-Regeneron. O.W. has received honoraria for lectures or consultancy from Sanofi, Amgen, MSD, and Astra-Zeneca. B.v.S, and J.K.S. report no disclosures.

Toki jokainen uskoo mihin haluaa. Taustatietona muillekin, että olen nyt helmikuusta asti ollut carnivorella. Sitä ennen olin 10 vuotta kasvissyöjä. Tällä hetkellä olen elämäni parhaassa kunnossa niin fyysisesti kuin henkisesti. Juoksen noin 60km viikossa, eli liikuttuakin tulee kohtuu paljon. Kokonaiskolesterooli oli 11,2 ja LDL 8,2 verikokeissa noin kuukaisi sitten ja en, en ole huolestunut. Lääkäri oli heti tyrkytttämässä statiineja.

Eddie Hall (entinen maailman vahvin mies) aloitti myös carnivoren 7 viikkoa sitten. Tekee päivityksiä someen. Sieltä voi varmaankin seurata miehen hidasta kuolemaa...
 
Viimeksi muokattu:
Kananmunat sisältää paljon kolesteroolia, noin 180mcg per muna. Kaikki tuosta kolesteroolista on keltuaisessa.

Kyseinen Nick Norwitz on siis jo alun pitäen keto-ruokavaliolla ja syö 720 kanamunaa kuukaudessa ja tuona aikana hänen kolesteroolinsa laskee.
Niin sanoinkin että ei kasvata koska ei sisällä paljon tyydyttynyttä rasvaa. Sisältävä valmis kolesteroli ei välttämättä vaikuta samoin.
 
Tässä vielä ihan uusinta uutta tukimusrintamalla. Tässä on mukana tuo videoissa ollut Nick Horwitz. Porukkaa on siis seurattu kohta 5 vuotta ja välissä otettu kolmeen kertaan magneettikuvat verisuonista.

"Coronary plaque in metabolically healthy individuals with carbohydrate restriction-induced LDL-C ≥190 mg/dL on KETO for a mean of 4.7 years is not greater than a matched cohort with 149 mg/dL lower average LDL-C. There is no association between LDL-C and plaque burden in either cohort."

"After a mean duration of 4.7 years of carbohydrate restriction-induced elevations in LDL-cholesterol (mean 272 mg/dL), a metabolically healthy cohort of subjects with CRD did not have a greater atherosclerotic plaque burden than participants from a population-based cohort with markedly lower LDL-C."

 
Kyllä joo, ketoosia ylistetään juuri laihtumisessa mutta mitä tahansa syömällä laihtuu, kyse on lopulta vain määristä ja kilokaloreista: kun syö vähemmän kuin kuluttaa, laihtuu pakollakin. Mikäli tuntuu ettei laihdu tai kilojen katoaminen on pysähdyksissä, vähentää päivittäistä saatua kilokalorimäärää. Mikäli motivaatio loppuu, syö normaalisti 2-4 päivää ja palaa sen jälkeen "sorvin ääreen".
No olen kyllä omalla kohdallani debunkannut tuon moneen kertaan että kyse ei ole vain jostain kilokaloreista vaan kyllä merkityksellisempää tuntuu olevan se mistä ne kalorit saa.
Tilanne on täysin järjetön, ja itselläni on vaikeuksia ymmärtää miten ja miksi kukaan oikeasti uskoo tämänkaltaista hömppää. Onneksi tämä tällä kertaa kierrossa oleva carnivore- dieetti on prosentuaalisesti ajatellen kuitenkin erittäin harvojen hommaa, mutta yksilötasolla vaikutukset voivat olla todella tuhoavia terveydellisesti.

Mistä sitten tunnistaa epäilyttävän väitteen mediassa tai somessa? Lääkäri Juhani Knuuti esittää kirjassaan Kauppatavarana Terveys helposti muistettavan STIGMA- säännön. Sen jokainen kirjain viittaa vihjeisiin huuhaasta, ja jokaisesta kirjaimesta annetaan yksi piste. Jos väite saa kaksi pistettä tai enemmän, se ei todennäköisesti ole totta:

S- kirjain viittaa salaliiton mainitsemiseen. T- kirjaimen saa jos väitettä ei perustella tutkimuksilla eikä varsinkaan ihmistutkimuksilla. I- kirjain viittaa ihmeeseen, ja ihmehuuhaasta varoittavat kaiken mullistavat tulokset. G- kirjaimen kohdalla kytätään Gurua eli jos väitettä perustellaan gurun tai epämääräisen professorin väitteillä, napsahtaa yksi huuhaapiste. M niinkuin myynti viittaa siihen että väitteen esittäjällä on siihen liittyvä taloudellinen intressi. A- kirjain annetaan jos jutussa on puutetta asiantuntemuksesta: välittäjällä ei ole aiheeseen liittyvää koulutusta ( esim. Jordan Peterson ja carnivore- dieetti ).
Ehkä yksi huuhaan merkki on myös se, että jos joku verrattaen normaali asia kuten vaikka lihan syönti tai kanamuna, aletaan näkemään vaarallisena, niin voi toki miettiä että onko vaarallisuuskäsitys vähän hukassa. Sinunkin postauksessa sanotaan "terveydelle vaarallista", mikä nyt ei voi pitää paikkaansa missään tolkullisessa vaarallisuuden määrittelyssä jos puhutaan jokseenkin tolkullisista määristä.

Näissäkin voi kokeilla sitä mikä itselle sopii ja mistä tykkää ja elellä sen kanssa, ja jättää jotkut Knuutit, jordan petersenit sun muut jeesukset omaan arvoonsa, jos joku saa jostain dietistä jotain kokemaansa hyötyä ja vaikka mitattavissa olevaakin niin miksei sitten noudata vaikka sitä. Aika paljon tiedän kasvissyöjiä kenellä kaikki veroarvot päin persettä, lihoaa koko ajan tms. ja ovat lopettaneet jossain vaiheessa, kuin myös sellaisia jotka ovat lopettaneet lihan syönnin kun se ei ole sopinut esim. ruuan sulatukselle. En siten näe jollain aggregoiduilla aineistoilla juuri millaistakaan tietoarvoa omaa tilanteeseeni kun kuitenkin erot ihmisten välillä on verrattaen suuria.
 
Tosin tuonkin tutkimuksen Conflicts of Interest on mielenkiintoista luettavaa. Aika montaa yritystä listalla yhdistaa yksi lääke: statiinit. Tällaisilta tutkijoiltako odotatte puolueetonta tutkimusta?
Jep. Perusvastaus. Jos LDL:ää demonisoidaan niin salaliitto, rahoitus ja agenda. Sitten itse tuodaankin kaikenmaailman kirjakauppiaita esille.

Puolueettomuuttakin on tutkittu mm. tuolla. Jos mietitään että raha vinouttaa noin ~30% tutkimuksista niin jäljelle jää 70% validia dataa. Eli mielestäni aika paljon. Eli jos 200 tutkimuksesta nakataan roskiin 30% niin itse kyllä nojaan paremman tiedon puutteessa niihin loppuihin.

Tässä vielä ihan uusinta uutta tukimusrintamalla. Tässä on mukana tuo videoissa ollut Nick Horwitz. Porukkaa on siis seurattu kohta 5 vuotta ja välissä otettu kolmeen kertaan magneettikuvat verisuonista.

"Coronary plaque in metabolically healthy individuals with carbohydrate restriction-induced LDL-C ≥190 mg/dL on KETO for a mean of 4.7 years is not greater than a matched cohort with 149 mg/dL lower average LDL-C. There is no association between LDL-C and plaque burden in either cohort."

Surkean lyhyt aika, mutta ihan ok alku. Katsellaan 15 vuoden päästä jos porukka vielä jaksaa kuvioissa mukana kökkiä.

Jännää muuten että LDL:n vaikutus on selvä geneettisissä tutkimuksissa. Jokainen geenivariantti, joka nostaa LDL-kolesterolin määrää, nostaa myös sydäntautiriskiä. Tämä on näytetty jo parissakin tutkimuksessa (ensimmäinen ja toinen). Myös päinvastainen on totta, jokainen geenivariantti, joka laskee LDL-kolesterolia, laskee myös sydäntautiriskiä.

Mitä joihinkin epäonnisiin tulee, on totta että etenkin familiaalista hyperkolesterolemiaa sairastavilla LDL pysyy koholla elämäntavoista huolimatta. Jotkut saavat esim. ensimmäisen sydänkohtauksen jopa 40-vuoden iässä, riippumatta mitä syövät.
 
Viimeksi muokattu:
Jep. Perusvastaus. Jos LDL:ää demonisoidaan niin salaliitto, rahoitus ja agenda. Sitten itse tuodaankin kaikenmaailman kirjakauppiaita esille.

Puolueettomuuttakin on tutkittu mm. tuolla. Jos mietitään että raha vinouttaa noin ~30% tutkimuksista niin jäljelle jää 70% validia dataa. Eli mielestäni aika paljon. Eli jos 200 tutkimuksesta nakataan roskiin 30% niin itse kyllä nojaan paremman tiedon puutteessa niihin loppuihin.


Surkean lyhyt aika, mutta ihan ok alku. Katsellaan 15 vuoden päästä jos porukka vielä jaksaa kuvioissa mukana kökkiä.
Annat siis enemmän painoarvoa näille epidemiologisille tutkimuksille, jotka on usein teollisuuden rahoittamia?
Esimerkiksi Coca-Cola jakaa yli sata miljoonaa tutkimukseen joka ikinen vuosi ja tuohon vielä heidän oma in-house tutkimus päälle.

Jep. Perusvastaus. Jos LDL:ää demonisoidaan niin salaliitto, rahoitus ja agenda. Sitten itse tuodaankin kaikenmaailman kirjakauppiaita esille.
Oletko oikeasti sitä mieltä, että jos esim Meck rahoittaa jonkun tukimuksen, missä tutkitaan heidän omaa lääkettään, niin ne ei halua sitä viimeistä sanaa siihen tutkimukseen? Se joko julkaistaan osittain, tai sitten jätetään julkaisematta. Tästähän esim Pfizer on saanut monta kertaa sakot, kun ovat hieman liioitelleet hyötyjä ja vähätelleet haittoja.
 
Annat siis enemmän painoarvoa näille epidemiologisille tutkimuksille, jotka on usein teollisuuden rahoittamia?
Esimerkiksi Coca-Cola jakaa yli sata miljoonaa tutkimukseen joka ikinen vuosi ja tuohon vielä heidän oma in-house tutkimus päälle.


Oletko oikeasti sitä mieltä, että jos esim Meck rahoittaa jonkun tukimuksen, missä tutkitaan heidän omaa lääkettään, niin ne ei halua sitä viimeistä sanaa siihen tutkimukseen? Se joko julkaistaan osittain, tai sitten jätetään julkaisematta. Tästähän esim Pfizer on saanut monta kertaa sakot, kun ovat hieman liioitelleet hyötyjä ja vähätelleet haittoja.


Tarkkaan ottaen, firman raha lisää suotuisan tuloksen todennäköisyyttä n. 30%. Tämä on katsojasta riippuen joko hyvä tai huono tulos. Jos ajatellaan, että n. 70% tutkimuksista on julkaistu hyvän tavan mukaan huolimatta firman rahoituksesta, ei se minun mielestäni mitenkään kovin hälyttävä tulos ole. Parantamisen varaa on, mutta asiat voisivat olla todellakin paljon huonommin. Totta puhuakseni, ennen tuota tutkimusta olisin voinut veikata numeron jopa suuremmaksi.


Jos taas 30% on mielestäsi huono tulos, tutkimus lievittää huolia toisellakin tapaa. Lukuarvon lisäksi, tutkijat katsoivat niitä tarkkoja mekanismeja, millä tämä firmoja suosiva taipumus muodostuu. He toteavat, että suurin osa on näkyvillä sille, joka vain tarkkaan katsoo. Jos esimerkiksi tutkimuksessa vertaillaan kahta lääkettä, kilpailijan lääkkeeseen saatetaan lipsauttaa vähän turhan pieni annos. Jos taas tulokset eivät muuten mairittele, niitä kaunistellaan sopivilla sanavalinnoilla. Ja niin edelleen.


Tämä on erinomainen uutinen, sillä se tarkoittaa sitä että positiivinen “spinnaus”, eli tulosten vääristely ei suinkaan ole piilossa. Yksityinen rahoittaja antaa syyn lukea paperi vähän kriittisemmällä silmällä mutta suoralta kädeltä tuomitsemiseen ei näyttäisi olevan aihetta. Toisaalta on tämä huono uutinen niille, jotka haluavat aina refleksinomaisesti etsiä rahoituslähteen tai jonkun muun tekosyyn jättää koko tutkimus lukematta.


Tästä palataan jälleen samaan pointtiin, minkä tein aikaisemmin: pikaisen tuomion sijaan tutkimukset on aina luettava huolellisesti ja arvioitava niiden menetelmien ja muiden ansioiden perusteella – EI rahoittajan.
On myös huomattavaa, että kaikki firmojen osallisuus ei ole pelkästään huonoa. Tässä tutkimuksessa havaittiin mm. se, että firmojen rahoittamat tutkimukset olivat tietyillä mittareilla mitattuna laadukkaampia, kuin julkisesti kustannetut tutkimukset. @ Lauluja leivästä - Osa 2. - Tervettä skeptisyyttä
 
Mikäli statiinit toimivat ja kolesterooli on se syypää, niin miksi meillä on koko ajan enemmän ja enemmän sydän ja verisuonitauteja maailmalaajuisesti? Suomessakin yli miljoona ihmistä popsii näitä lääkkeitä. Emme puhu mistään pienestä kulusta kansantaloudelle.


 
Viimeksi muokattu:
Mikäli statiinit toimivat ja kolesterooli on se syypää, niin miksi meillä on koko ajan enemmän ja enemmän sydän ja verisuonitauteja maailmalaajuisesti? Suomessakin yli miljoona ihmistä popsii näitä lääkkeitä. Emme puhu mistään pienestä kulusta kansantaloudelle.


Lihavuus.

Kolesteroli taas voi olla hieman erillinen muuttuja, ja lääkkeet paikata sitä ongelmaa vain osittain.

Sitä paitsi, jos miljoona suomalaista syökin kolesterolilääkkeitä, niin yli kaksi miljoonaa ylipainoista EI KUITENKAAN SYÖ. Ja jäljelle jäävissäkin on keskivartalolihavia "normaalipainoisia" ja varmasti korkeasta kolesterolista kärsiviä muutenkin.

Pointti siis on, että kansa on aika lailla räjähtänyt ja levähtänyt, eikä siinä ehkä miljoonakaan kolesterolikuuria välttämättä vielä kesää tee... Jos oletetaan, että kolesteroli on tässä nyt asioiden ydinasioita. Lihavuus nyt on riskitekijä toki muutenkin ja siitä riippumattakin.
 
Viimeksi muokattu:
näissäkin asioissa loppuviimeksi vastuu on sillä kuka niitä statiineja syö tai on syömättä, joten asiasta on aika turhaa keskustelua hyvin paljon. Ykskään pekka puska tai jordan petersen ei tuu kuolemaan mahdollisen disinformaation seurauksena kuolleen ihmisen puolesta.
 
"Kovan rasvan yksi suurimmista haittavaikutuksista terveyteen on pahan kolesterolin eli LDL-kolesterolin kasvu. Uudessa Käypä hoito -suosituksessa (Käypä hoito) LDL-kolesterolin merkitys valtimotautien aiheuttajana on vahvistunut entisestään."

Tähän voisi vielä kommentoida sen verran, että LDL-kolesterooli lähtee nousuun pelkästään paastoamalla.

Syödyllä rasvalla on olematon vaikutus veren kolesterooliin. Maksa valmistaa kaiken veressä olevan kolesteroolin. Rasva ei sekoitu vereen, vaan se tarvii avukseen lipoproteiinin, jotta rasva saadaan kuljetettua kudoksiin. Jos hiilihydraatteja ei syö, pakotetaan keho käytämään rasvoja polttoaineena. Tällöin maksa alkaa tekemään lisää kolesteroolia (LDL), että kudosten energiantarve saadaan täytettyä. Mikäli syö hiilareita jatkuvasti, ei maksa tarvi tehdä kolesteroolia vaan sokerit käytetään kudoksissa ja lihaksissa polttoaineena.

Alla vielä muutama video, jos jotain kiinnostaa katsoa, missä asiat selitetty tarkemmin.

Syödyn rasvan vaikutus kolesterooliin:

Hiilihydraattien vaikutus kolesterooliin (tehokkaampia kuin statiinit):

LDL- kolesterolin saa koholle ihan vain syömällä kovia rasvoja. "Hyvää" HDL- kolesterolia on mahdollista nostaa veressä puolestaan ihan vain liikkumalla. Tämän takia liikkuminen on siis tärkeää, kaikille. Huonot HDL- arvot ovat todella hyvä indikaattori sydän - ja verisuonitautien riskistä.

Toisaalta todella monet tutkimukset ovat näyttäneet että veren LDL - kolesterolin määrä nousee syömällä reilusti tyydyttyneitä kovia rasvoja, ts. eläinrasvoja. Näitä ei pidä sotkea transrasvoihin jotka ovat siis kovia kasvirasvoja, yhtälailla vaarallisia. Pehmeät rasvat kuten kalarasva ja kasvisperäiset rasvat ovat terveellisiä, ja yksi vaikutus näillä on se että verisuonisto muuttuu joustavammaksi. Samaa vaikutusta ei ole havaittu LDL- kolesterolilla. LDL- kolesteroli voi olla koholla myös perinnöllisten tekijöiden takia.
 
LDL- kolesterolin saa koholle ihan vain syömällä kovia rasvoja.
Ei pidä paikkansa. Pelkästään paastoamalla saadaan LDL kolesterooli nousemaan. Maksa alkaa tekemään lipoproteiinejä (LDL) joka kuljettaa rasvan kudoksiin, kun hiilareita ei ole energiaksi.

Minkä tahansa rasvan syönnillä on todella minimaalinen vaikutus kolesterooliin. Oleellista on se, mitä ei syö

"To study the effect of acute starvation on serum lipids, 10 nonobese (93–124% of ideal body weight), healthy adults (6 men, 4 women, 21–38 y old) fasted (no energy) for 7 d. Fasting increased total serum cholesterol from 4.90 ± 0.23 to 6.73 ± 0.41 mmol/L (37.3 ± 5.0%; P < 0.0001) and LDL cholesterol from 2.95 ± 0.21 to 4.90 ± 0.36 mmol/L (66.1 ± 6.6%; P < 0.0001). "

Katos esim. tämä video, jos haluat nähdä miten ne hiilarit perusterveen ihmisen kehoon vaikuttaa, jos ollaan ketoruokavaliolla:

Sama video tekstimuodossa.
 
Viimeksi muokattu:
Tässä se onkin se asian pihvi. Lihavuus, insuliiniresistenssi, tupakointi ja alkoholi saavat aikaan tulehdusta kehossa, joka vaurioittaa verisuonia. Kolesterooli toimii laastarina. Kolesterooli on se palomies sammuttamassa tulipaloa, ei sytyttämässä sitä.
Tutkittu tieto ei tue väittämääsi. LDL- kolesteroli ei toimi "laastarina". Tämä mitä kerrot on vain yksi esimerkki siitä misinformaatiosta tai pahimmillaan disinformaatiosta jota aiheen ympärillä liikkuu.

IS tehnyt myös näemmä jutun aiheesta:

Hyvä uutinen sinänsä, otetaan kantaa myös siihen laihdutuspuoleen.
 
Toki jos on terveysongelmia voi kokeilla eliminaatio dieettiä, jos jokin ruoka mitä koko elämänsä syönyt ei oikeasti sovi sinulle. Carnivore ei sinänsä tuo muuta siihen kuin että se ongelma ruoka poistuu elimistöstä. Statiineja voi aina syödä jos on kolesteroli ongelmia, ne vain estää kolesteronin muodostumista maksassa.
Voi myös kokeilla jotain harvardin suosittelemaa perus dieettiä koska siinä ne mahdolliset ongelma ruokien määrät kohtuullistetaan ja elimistö paremmin kestää pienen määrän stressiä mitä ne väärät ruoat tuottaa.
Autoimmuuni sairauksien sijata suurin syy dietiille on tietysti painon pudotus, mikä on kansallinen terveys ongelma ja Keto soveltuu siihen todella hyvin. Arvaa vaikuttaako alhainen paino ja hyvä kunto mahdollisuuteen kuolla kolesteroliin liittyviin komplikaatioihin?
 
Ei pidä paikkansa. Pelkästään paastoamalla saadaan LDL kolesterooli nousemaan. Maksa alkaa tekemään lipoproteiinejä (LDL) joka kuljettaa rasvan kudoksiin, kun hiilareita ei ole energiaksi.

Minkä tahansa rasvan syönnillä on todella minimaalinen vaikutus kolesterooliin. Oleellista on se, mitä ei syö

"To study the effect of acute starvation on serum lipids, 10 nonobese (93–124% of ideal body weight), healthy adults (6 men, 4 women, 21–38 y old) fasted (no energy) for 7 d. Fasting increased total serum cholesterol from 4.90 ± 0.23 to 6.73 ± 0.41 mmol/L (37.3 ± 5.0%; P < 0.0001) and LDL cholesterol from 2.95 ± 0.21 to 4.90 ± 0.36 mmol/L (66.1 ± 6.6%; P < 0.0001). "

Katos esim. tämä video, jos haluat nähdä miten ne hiilarit perusterveen ihmisen kehoon vaikuttaa, jos ollaan ketoruokavaliolla:

Sama video tekstimuodossa.

Missä todisteet ettei se onko rasva tyydyttynyttä vai tyydyttymätöntä vaikuta kolesteroliin. Itselläsikin oli ldl 8.2 kun syöt paljon tyydyttynyttä rasvaa.
 
Tutkittu tieto ei tue väittämääsi. LDL- kolesteroli ei toimi "laastarina". Tämä mitä kerrot on vain yksi esimerkki siitä misinformaatiosta tai pahimmillaan disinformaatiosta jota aiheen ympärillä liikkuu.

IS tehnyt myös näemmä jutun aiheesta:

Hyvä uutinen sinänsä, otetaan kantaa myös siihen laihdutuspuoleen.
Lähes kaikki tutkimukset missä punaista lihaa parjataan, ovat epidemiologisia tutkimuksia. Niissä yleensä jälkikäteen kysellään ihmisiltä, että mitä he ovat viimeisen vuoden aikana syöneet.
Näissä tutkimuksissa punaista lihaa on liha pizzassa ja hapurilaisen välissä. Siinä sivussa menee 0,5l limsaa ja ranskalaiset. Silti se syyllinen löytyy aina siitä punaisesta lihasta.
Lihasta sullaa 99% ihmisen ruuansulatuselimistössä. Se ei aiheita syöpåää, vaan se kaikki muu paska mitä sinne suoleen tulee sen lihan mukana esim pizzaa syödessä.

Näytä minulle sellainen tutkimus, jossa on kontrolloitu ympäristö, kirjattu syömiset ja sen jälkeen ollaan saatu liha syypääksi. Jään odottamaan...
 
Missä todisteet ettei se onko rasva tyydyttynyttä vai tyydyttymätöntä vaikuta kolesteroliin. Itselläsikin oli ldl 8.2 kun syöt paljon tyydyttynyttä rasvaa.

Your body produces all the cholesterol it needs to function. In fact, your liver makes about 80% of all the cholesterol in your body. The rest (which your body doesn’t need) comes from your food. Usually, your body can filter out the cholesterol it doesn’t need. But many factors can affect your body’s ability to keep your cholesterol levels balanced.

Ihan sama mitä rasvaa syöt.
 
Jokainen voi varmaan itse valita ruokavalion. Tässä karnivore vaikuttaa kuitenkin ihan huru-ukkojen hassuttelulta. Jos haluatte laihtua niin syökää vähemmän, olkaa vähän nälässä. Kun katsoo porukkaa jossain lounasbuffeteissa niin jengi syö ihan järkyttäviä määriä ruokaa.

Nämä trendidieetit on ihan hassuttelua.
 
Jokainen voi varmaan itse valita ruokavalion. Tässä karnivore vaikuttaa kuitenkin ihan huru-ukkojen hassuttelulta. Jos haluatte laihtua niin syökää vähemmän, olkaa vähän nälässä. Kun katsoo porukkaa jossain lounasbuffeteissa niin jengi syö ihan järkyttäviä määriä ruokaa.

Nämä trendidieetit on ihan hassuttelua.
Sinun mielestä hassuttelua. Toisten mielestä aikalailla optimaalinen ruokavalio ihmiselle. Suomalaisen kirjoittama paperi.
"During very low carbohydrate intake, the regulated and controlled production of ketone bodies causes a harmless physiological state known as dietary ketosis. Ketone bodies flow from the liver to extra-hepatic tissues (e.g., brain) for use as a fuel; this spares glucose metabolism via a mechanism similar to the sparing of glucose by oxidation of fatty acids as an alternative fuel. In comparison with glucose, the ketone bodies are actually a very good respiratory fuel. Indeed, there is no clear requirement for dietary carbohydrates for human adults."
 

Your body produces all the cholesterol it needs to function. In fact, your liver makes about 80% of all the cholesterol in your body. The rest (which your body doesn’t need) comes from your food. Usually, your body can filter out the cholesterol it doesn’t need. But many factors can affect your body’s ability to keep your cholesterol levels balanced.

Ihan sama mitä rasvaa syöt.
Etkö muka näe omassa linkissäsi? Tyydyttynyt rasva nostaa LDL:ää.
Saturated fat and trans fat in the foods you eat raise your LDL levels. This is the “bad” cholesterol you want to keep low. Reducing your intake of saturated and trans fats can help you lower your cholesterol.
 
Etkö muka näe omassa linkissäsi? Tyydyttynyt rasva nostaa LDL:ää.
Luetko sinä yhtään noita laittamiani linkkejä. Se LDL nousee paastomallakin, vaikka et yhtään tippaa tyydyttynyttä rasvaa laita suusta alas. Sillä syödyllä rasvalla on todella vähän tekemistä veressä olevan kolesteroolin kanssa.
Rasvoissakin on toki eroja. Esim voita syömällä pieni ero kokonaiskolesterooliin jos vaikka vaihtaa kookosrasvaan. Kookosrasva laskee kolesteroolia ja voi nostaa hieman. Todella pieniä vaikutuksia kuitenkin.

MUOKS: Lisäilin tekstiä
 
Luetko sinä yhtään noita laittamiani linkkejä. Se LDL nousee paastomallakin, vaikka et yhtään tippaa tyydyttynyttä rasvaa laita suusta alas. Sillä syödyllä rasvalla on todella vähän tekemistä veressä olevan kolesteroolin kanssa.
Rasvoissakin on toki eroja. Esim voita syömällä pieni ero kokonaiskolesterooliin jos vaikka vaihtaa kookosrasvaan. Kookosrasva laskee kolesteroolia ja voi nostaa hieman. Todella pieniä vaikutuksia kuitenkin.

MUOKS: Lisäilin tekstiä
Heh heh.
En tiedä mitä kaikkia linkkejä olet laitellut mutta tuossa artikkelissa jonka laitoit minulle muka todisteeksi ettei tyydyttynyt rasva nosta LDL:ää, sanotaan selkeästi kahteen kertaan että tyydyttynyt rasva nostaa LDL:ää.

En löydä siitä edes puhetta paastosta. Sitäpaitsi en ole paastosta mitään väittänytkään vaan että tyydyttynyt rasva nostaa LDL:ää.
En ole myöskään väittänyt että kananmunassa oleva valmis kolesteroli nostaa kolesterolia, väitin että tyydyttynyt rasva nostaa LDL:ää.
 
Heh heh.
En tiedä mitä kaikkia linkkejä olet laitellut mutta tuossa artikkelissa jonka laitoit minulle muka todisteeksi ettei tyydyttynyt rasva nosta LDL:ää, sanotaan selkeästi kahteen kertaan että tyydyttynyt rasva nostaa LDL:ää.

En löydä siitä edes puhetta paastosta. Sitäpaitsi en ole paastosta mitään väittänytkään vaan että tyydyttynyt rasva nostaa LDL:ää.
En ole myöskään väittänyt että kananmunassa oleva valmis kolesteroli nostaa kolesterolia, väitin että tyydyttynyt rasva nostaa LDL:ää.

Viittasin tähän puhuessani siitä, että LDL kolesterooli nousee paastotessa ilman pisaraakaan tyydyttynyttä rasvaa. Kaikilla syödyillä rasvoilla on vaikutusta kolesterooliin. Tutkimuksesta riippuen 10-20%. Maksa sen kolesteroolin sinne lipoproteiinin sisään valmistaa ja laittaa verenkiertoon, koska pelkkä rasva ei sekoitu vereen. Mikäli syödään hiilareita, ei maksan tarvitse valmistaa lipoproteiineja ja LDL kolesterooli laskee. Tämä siis perusterveillä ihmisillä.

Eli lyhyesti. Kyllä, tyydyttynyt rasva nostaa kolesteroolia. Riippuu tietenkin, että mitä muuta syöt samalla.
 

Viittasin tähän puhuessani siitä, että LDL kolesterooli nousee paastotessa ilman pisaraakaan tyydyttynyttä rasvaa. Kaikilla syödyillä rasvoilla on vaikutusta kolesterooliin. Tutkimuksesta riippuen 10-20%. Maksa sen kolesteroolin sinne lipoproteiinin sisään valmistaa ja laittaa verenkiertoon, koska pelkkä rasva ei sekoitu vereen. Mikäli syödään hiilareita, ei maksan tarvitse valmistaa lipoproteiineja ja LDL kolesterooli laskee. Tämä siis perusterveillä ihmisillä.

Eli lyhyesti. Kyllä, tyydyttynyt rasva nostaa kolesteroolia. Riippuu tietenkin, että mitä muuta syöt samalla.
Sanoisin omasta kokemuksesta että enemmän kuin 10-20%. Tuntuma on että jos nelinkertaistaa tyydyttynyt rasva niin LDL n. kaksinkertaistuu.
En tiedä miksi edes väittelit siitä vaikka iso LDL arvo ei ole mielestäsi haitallista.
Saattaa olla ettei olekaan, mutta jos tuohon carnivore-diettiin ei kuulu vihannekset yms. tuntuu vähän epäilyttävältä. Nehän on alkuperäisravintoa jota ihmiset on syöneet aina.
 
En tiedä carnivoresta, mutta mainittu karppaus ei ainakaan perustunut pelkkään rasvan ja lihan mättöön, vaikka jotkut niin luulikin. Kasvikset siinäkin oli pääosassa, vaikkei rasvaa välteltykkään.
Tätä olin tulossa sanomaan. Aloittaja puhuu aluksi "carnivore-dieetistä" ja niputtaa siihen sitten hyvin surutta VHH-käytännöt yleisesti sekä vetää yhtäläisyyden carnivoren ja ketodieettien välille. Siinä missä oikea carnivore-touhu todella onkin erittäin radikaalia ihmiskoetta, on vähähiilihydraattinen ruokavalio useissa tapauksissa relevanteilta osin yleisten (ravitsemuksellisten, ei maatalouspoliittisten tai ilmastoperusteisten) suositusten mukainen, ja ketodieettejäkin voi harrastaa typerehtimisen lisäksi monin koetelluin ja turvallisin tavoin siinä missä vaikka pätkäpaastoa.

Muulta osin en vaan kykene avaamaan tätä matopurkkia, kun jo kaksi erilaista hyvin radikaalia näkemystä on tuotu esiin perättäisin paatoksellisin viestein.
 
Vaikka ei ihan kuulu tähän, tuossa on kotikonsti mittailla onko verisuonet tukossa. Dr. Brewer on ehkäisevän lääketieteen tohtori joka on kovasti perehtynyt verisuonisairauksien estämiseen.

Hänkin kyllä suosittaa kovia rasvoja (+vihannekset) hiilihydraattien sijaan, sen jälkeen kun itse noudatti "terveellistä" kovia rasvoja välttävää hiilihydraattiperäistä kasvisruokavaliota, ja totesi (virallisessa, ei alla olevassa) kokeessa suonet sitten melko tukossa.

Eli verenpaine pitäisi olla nilkoista mitattuna 1-1.4 kertaa suurempi kuin käsivarresta mitattu lukema, muuten saattaa olla plakkikertymää suonissa.
 
Avoin varoitus “carnivore” dieetistä joka levittää tutkitun tiedon, kokemuksen sekä tieteen vastaista ja ihmisen terveydelle vaarallista sanomaa. Näihin asioihin palaan vähän tuonnempana, mutta alkuun vähän yleistietoa ja nopeaa historiikkia ilmiön taustoista. Lopusta löytyy muutamat linkit jotka kumoavat osaltaan – tieteellisesti, tutkitusti ja perustellusti - carnivore- dieetin räikeimpiä pääväittämiä.

Nimellä “carnivore” dieetti on vuonna 2018 lanseerattu mutta kuitenkin jo vanha tuttavuus hömppädieettien sarjassa. Ensin joskus 2000- luvun alussa se kulki nimellä ketoosidieetti ( tai metabolic diet) , ja joskus 2010 eteenpäin nimi olikin vaihtunut jo karppaukseksi, ja tämä tyhjensi voihyllyjä kaupoista niin paljon että voilla oli jopa hinnankorotuspaineita.

Massojen aikanaan unohtaessa nämä, lähdettiin uudelle kierrokselle, tällä kertaa “carnivore” nimellä. Dieetti siis pohjaa ketoosiin, jossa jopa 80% kehon käyttämästä energiasta tulee valitettavan usein kovista, epäterveellisistä eläinrasvoista sekä 20-25% lihasta. Mitään muuta ei tulisi syödä, ja yleisimmät väitteet ilmiön pohjalla on että kun vetää lähinnä epäterveellistä rasvaa ja lihaa muuttuukin siitä “ilmiömäisen terveellistä”.

Carnivore- dieetin puolestapuhujina on toiminut erityisesti Youtubessa nimet kuten Jordan ja Mikhaila Peterson, Shawn Baker ja Frank Tufano. Heidän esittämänsä väitteet eivät kestä kriittistä tarkastelua, esimerkiksi Jordan Peterson väittää että rasvaa ja lihaa vetämällä voi parantua myös autoimmuunisairauksista. Valitettavasti näin ei kuitenkaan ole kenellekään käynyt, mutta terveystilan huononemista on havaittu kyllä monillakin kuten aina runsaasti kovia rasvoja syömällä. Youtube on muutamia kanavia blokannut ilmiselvästä väärän tiedon levittämisestä, mutta edelleen näitä “sankareita” tai “guruja” sieltä löytyy. Valitettavasti.

Autoimmuunisairauksiin kuuluvat mm. ykköstyypin diabetes, nivelreuma, psoriasis, kilpirauhasen vajaatoiminta ja multippeliskleroosi.

Carnivore- ilmiön taustalla vaikuttaa myös vahva salaliittoteoria, jonka mukaan kasviksia ruuaksi tuottavat tahot estävät”oikeiden tutkimusten” tekemisen ja julkaisun, ja siksi pelkän lihan ja kovien rasvojen vetämisestä ei edes olisi tutkimuksia. Ja puolestaan ne tuhannet tutkimukset jotka jo kertoavat meille kovien rasvojen haitallisuudesta, eivät kuulema pidä paikkaansa samaisesta syystä.

Lähdekriittisyyttä siis vaadin niiltä, jotka ovat tämän "ihmedieetin" puolestapuhujia.
Olet hyvällä asialla ja arvostan aloituspostausta. Mutta, niin kuin jo varmasti huomasit niin nämä on erittäin tehokkaita magneetteja henkilöille jotka eivät ymmärrä ravitsemustieteestä, biokemiasta ja lääketieteestä yhtään mitään. Nämä LDL-kolesteroolin (sic) merkittävyyttä terveyden biomarkkerina vähättelevät todennäköisesti rakastavat lihaa niin paljon, että on pakko valehdella itselle ja muille, jotta voivat perustella tieteenvastaisten tapojen jatkamista.
 
Viimeksi muokattu:
rakastavat lihaa niin paljon, että on pakko valehdella itselle ja muille, jotta voivat perustella tieteenvastaisten tavan jatkamista.
Melko outo toimintatapa, ei ainakaan itseäni kiinnosta paskan vertaa mitä joku tiede sanoo elämistottumuksistani, joten en ymmmärrä miksi kenenkään motivaatio olisi tämä. Kuitenkin itse omat mahdolliset sairauteni kärsin eikä pekka puska, knuuti tai jordan peterson.
 
Olet hyvällä asialla ja arvostan aloituspostausta. Mutta, niin kuin jo varmasti huomasit niin nämä on erittäin tehokkaita magneetteja henkilöille jotka eivät ymmärrä ravitsemustieteestä, biokemiasta ja lääketieteestä yhtään mitään. Nämä LDL-kolesteroolin (sic) merkittävyyttä terveyden biomarkkerina vähättelevät todennäköisesti rakastavat lihaa niin paljon, että on pakko valehdella itselle ja muille, jotta voivat perustella tieteenvastaisten tavan jatkamista.
Carnivore on äärimmäisen tylsä dieetti joten kukaan joka rakastaa ruokaa ei lähde sitä harrastamaan. Siihen luultavasti tarvitsee motivaatioksi toivo oman terveydentilan parantamiseksi. Yksi ryhmä mikä näyttää olevan esille on ihmiset jotka yrittävät min maxata oman tuottavuuden ja eivät halua käyttää ruokailuun paljoa aikaa tai miettimistä joten he aina syövät pihvin.
 
Nämä LDL-kolesteroolin (sic) merkittävyyttä terveyden biomarkkerina vähättelevät todennäköisesti rakastavat lihaa niin paljon, että on pakko valehdella itselle ja muille, jotta voivat perustella tieteenvastaisten tavan jatkamista.
Tieteenvastaisten tavan(sic).

Tähän täytyy nyt huomauttaa, että carnivore-dieetti ei siis tarkoita sitä ettei syö vegaanisesti. Itse syön runsaasti lihaa, mutta en nykyisin tai yleensä syö vähähiilihydraattisesti enkä jurrisimmissa päähänpistoissanikaan suunnittele carnivore-kokeiluja. Carnivore-dieetti ei ole suunnattu kulinaristeille tai herkuttelijoille.
 
Oma käsitykseni on, että nykyään pitäisi aina mittata lipoA1 ja lipoB lisäksi, jotta saataisiin parempi käsitys kokonaistilanteesta. Suurimolekyylisillä partikkeleilla ei ole negatiivista vaikutusta verisuonistoon ts. eivät kerry verisuoniston ehjiin seinämiin. Matala -asteinen tulehdustila (indikaattoreina/aiheuttajina esim. DM2, herkkä CRP, tupakointi jne) taas on haitallinen ja johtaa pienimolekyylisten partikkelien kertymiseen verisuonistoon. Nykyään usein puhuttaan vain pelkästä LDL:stä, vaikka mielekkäämpää olisi juuri nämä em. kokeet. Lisäksi esim. HDL/trigly suhde toiminee hyvänä indikaattorina itsessään.

Ongelamahan tietysti on tässäkin raha, sillä kyseinen tutkimus maksaa vaikkapa puhti.fi:ssä itsessäänkin 85,20€ ja julkisella puolella lähetteitä näihin tekee usein vain sisätautilääkäri. On halvempaa ja yksinkertaisempaa määrätä statiini, joka vähentää synteesiä maksassa ja laskee yleisesti LDL:ää, vaikka sille ei välttämättä olisi tarvetta. Massatutkimuksissa kuitenkin saadaa positiivista näyttöä statiinien hyödyistä ja itsekin söisin, jos esim olisi ylipainoa, insuliiniresistenssia ja polttaisi vieläpä vaikka tupakkaa. Tällöin todennäköisesti plakkia suoniin kertyisi ja statiini vähentäisi kertyvien molekyylien määrää. Mutta mikäli kaikki muut arvot ovat ns. kohdillaan ja esim. pelkkä LDL ja kokonaiskolesteroli koholla, niin itse en siitä huolestuisi. Kännykällä vähän hankala kirjoitella ja tekstistä tulee helposti sekavaa, pahoittelut.
 
On halvempaa ja yksinkertaisempaa määrätä statiini, joka vähentää synteesiä maksassa ja laskee yleisesti LDL:ää, vaikka sille ei välttämättä olisi tarvetta. Massatutkimuksissa kuitenkin saadaa positiivista näyttöä statiinien hyödyistä ja itsekin söisin, jos esim olisi ylipainoa, insuliiniresistenssia ja polttaisi vieläpä vaikka tupakkaa. Tällöin todennäköisesti plakkia suoniin kertyisi ja statiini vähentäisi kertyvien molekyylien määrää. Mutta mikäli kaikki muut arvot ovat ns. kohdillaan ja esim. pelkkä LDL ja kokonaiskolesteroli koholla, niin itse en siitä huolestuisi. Kännykällä vähän hankala kirjoitella ja tekstistä tulee helposti sekavaa, pahoittelut.
Of those at low risk, 400 people would have to be treated in the group to prevent one major vascular event; between 53 and 400 people at moderate risk; between 25 and 53 people at high risk; and ≤25 people at very-high risk according to the 2016 guideline
Ei taida lääkäreillä olla intoa määrätä statiineita ihan muuten vain.
 
Tila
Keskustelu on suljettu.

Statistiikka

Viestiketjuista
262 395
Viestejä
4 549 810
Jäsenet
74 982
Uusin jäsen
Ramihy

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom