Itse lähtisin siitä liikkeelle, että koostaisin ns. toivelistan, jonka perusteella lähdetään miettimään, mitkä oikeasti ovat panostuksen kohteita ja missä ehkä voi sitten jotain säästää. Ellei sitten budjetti ole luokkaa todella reilu, eli kaiken voi vetää ns. viimeisen päälle tai ainakin valmiudet aivan kaikkeen.
Oma näkemykseni on, että jos pitää niin hirveästi valmistella valmiuksia vähän kaikkeen, tarkoittaa ehkä huonoa tai laiskaa suunnittelua, koska ei niitä valmiuksia kannata järjettömiä määriä tehdä varmuuden vuoksi, ellei ole kohtuullisen todennäköistä tai varmaa, että joku juttu on tulevaisuudessa tulossa, mutta sitä ei vaan nyt tässä vaiheessa vielä hankita tai asenneta. Koska nuo valmiudetkin alkavat maksaa siinä vaiheessa kun mietitään homman kokonaiskustannuksia. Jokainen nippeli maksaa ja todennäköisesti maksaa vielä enemmän niiden asentaminen ammattilaisen toimesta. Kun talonrakentaminen koostuu tuhansista eri osista ja niiden asentamisesta, pieneltäkin tuntuvat asiat kertaantuvat helposti ja niiden lopullinen kustannus voi olla mittava.
Kun talon pohjakuva on saatu mietittyä, heti seuraavana kannattaisi harkita, minkälainen sisustus taloon on tulossa. Esim. minkälaiset huonekalut ja minne sijoitettuna. Myös muunneltavuus kannattaa pitää rajaansa asti mielessä. Esimerkiksi meidän kohteessamme käytimme sisustusarkkitehtiä (joo, lähipiirissä on, joten päästiin ns. halvalla
) ja suunnittelimme pohjakuvan DWG-versioon oikeassa mittakaavassa ja käyttöön tulevilla huonekaluilla, miten ne sijoittuvat asuntoon ja sen myötä myös, että miten esimerkiksi pistorasiat, valaistus yms. kannattaisi sijoittaa. Ei olisi ollut mitään järkeä vetää toimistomaisesti esim. pistorasioita vähän joka paikkaan, kun se alkaa näyttää törkyiseltä ja mielestäni myös huonosti suunnitellulta. En sano, että rasioita pitäisi asentaa "liian vähän", mutta vähemmälläkin määrällä pärjää varmasti, kunhan on etukäteen mietitty, mitä niihin on tulossa ja mihin kohtaan. Jokainen rasia ja sen asentaminen maksaa rahaa. Sen lisäksi huomioimme sisustuksessa sen, että jos ikinä haluaisimme vaikka vaihtaa olohuoneessa television ja av-kalusteiden sijaintia, on myös toiselle ehjälle seinälle laitettu vastaavat pistorasia-, coax- ja ethernet- valmiudet kuin nyt rakennettavalle seinälle.
Kaikenlaiset muutkin erikoisratkaisut (kuten edellä mainittu huoneiden äänieristäminen) maksaa rahaa ja pelkät tarvikkeet ovat kertaluokkaa kalliimpia kuin tavanomaiset ratkaisut, jolloin jälleen kerran on hyvä miettiä, onko se sellainen panostuksen kohde, johon erityisesti haluaa rahaa käyttää, vai olisiko sittenkin joku muu ominaisuus talossa tärkeämpi? Jos rahaa riittää, niin sitten voi kyllä laittaa kaikki pelit ja himmelit, mutta tämä nyt vain omakohtaisella kokemuksella, että toiveiden tynnyri on loputon ja kaikkeenhan sitä panostaisi mentaliteetilla, että kun rakennetaan, niin rakennetaan kunnolla. Jossain vaiheessa kun hommaa excelöi ja katsoo paljonko tähän hommaan on pelimerkkejä, tulen ainakin itse siihen lopputulemaan, että ihan kaikkeen ei voi panostaa, jostakin on myös pakko säästää.
Parhaimpia panostuksen kohteita ovat sitten ne, jotka eivät rahallisesti ole erityinen kustannuserä. Yleensä tämä on kuitenkin ns. aineetonta, eli hyvää suunnittelua.