Laitetaan nyt omakin lusikka soppaan, kun kerran näissä hommissa nyt ollaan kiinni ainakin jonkun aikaa vielä. Eli ei ihan otsikon mukainen projekti, koska kyseessä yksilöllinen, tavanomaisista rakenneratkaisuista poikkeava talo olisi tulossa ja se ei tule talopakettina. Tästä huolimatta matkan varrelta on jäänyt joitakin asioita, jotka mielelläni jaan muillekin rakentajille toteutustavasta huolimatta.
Ensinnäkin tontti määrittää montaa asiaa jatkoa ajatellen ja siihen kannattaa uhrata aikaa ja jonkin verran rahaakin. Aiemmin mainittu maaperätutkimus on hyvä teettää, mutta ei se välttämättä autuaaksi tee. Itse teetätin maaperätutkimuksen ja jälkiviisaana olisi pitänyt pyytää tekemään muutamaa kairausta enemmän reikiä, jotta olisi paremmin saatu hahmotettua, minkälainen maaperä on vastassa. Maaperätutkimuksen lausunnon mukaan oli todennäköistä, että kallio saattaisi olla hyvinkin pinnassa, kahden kairauksen perusteella jopa 40 cm päässä. No totuus valkeni sitten kun alettiin oikeisiin töihin ja kaivinkone ryhtyi ihan oikeasti perkaamaan läpi, mitä sieltä tulee. Ei ollut kallio pinnassa, mutta sitäkin enemmän isohkoja kiviä oli. Onneksi telakoneen nostettavissa ja pyöriteltävissä, mutta isoimmat jouduttaneen vielä myöhemmin pilkkomaan, jotta ne saa vietyä pois tontilta. Muutama säilytetään ihan maisemointimielessä. Maaperätutkimus ei missään nimessä ole turha toimenpide ja voi antaa arvokasta tietoa tontin ominaisuuksista, mutta ei se välttämättä autuaaksi tee. Lopulta kun työt aloitetaan, tiedetään vasta varmaksi mitä tuleman pitää.
Yleensä pelotellaan, että pohjatyöt ja perustus syövät tuhottomasti rahaa. No näin voi käydä, mutta jos maaperää on tutkittu ja tiedostetaan riskit, voinee asian pyrkiä huomioimaan jo suunnittelupöydällä ja yllätysten mahdollisuus pienenee tai on ainakin hallittavissa. Yllättäviin kustannuksiin perustamisvaiheessa on syytä varautua, mutta aika harvoin onneksi se tulee ihan mahdottomia maksamaan.
Tällä hetkellä ammattitaitoisen työvoiman saaminen ei pitäisi olla ongelma ja referenssit kannattaa selvittää etukäteen, ennen kuin ottaa porukkaa työmaalle. Rakentamisen toteutustapa vaikuttaa tähän toki paljon, avaimet käteen toimituksessa talotoimittajan kautta voi tulla paljonkin tekijöitä, mutta mikään ei estä sopimasta tehtaan kanssa, että esim. LVI- ja sähkötyöt tulevat artistin hankkimana. Jos kuitenkin delegoi itselle hommia, on hyvä hankkia jonkinlainen perusymmärrys asioista ja varmistaa, että asiat tulee tehtyä oikea-aikaisesti.
Toteutustavasta huolimatta tilaajalle jää paljon vastuita ja selvitettäviä asioita. Joillekin saattaa tulla yllätyksenä, miten paljon hyvin teknisiinkin asioihin joutuu asioista kokematon tilaaja vastaamaan. Pahimmillaan asia soitetaan sinulle töihin ja asia pitäisi päättää välittömästi. Ei tee pahaa opiskella etukäteen talonrakentamisesta ja keskustella jo etukäteen vastaavan kanssa, mitä työvaiheita on tulossa seuraavaksi ja tehdä vähän taustatyötä valmiiksi.
Taloja rakennetaan tavanomaisena vuotena useita tuhansia ja alalla työskentelee valtava määrä ihmisiä. Silti itsestäni tuntui aluksi, että tietoa tuntuu olevan vaikea saada ja monia arvokkaita oppeja pantataan tai niitä ei kerrota yleisölle. Kuinka montaa rakennusblogia olenkaan lukenut ja niiden haasteista, mutta kukaan ei vahingossakaan pura asiaa auki siten, että siitä kukaan muu voisi ottaa opiksi. Jossain vaiheessa opin, että pitää osata esittää oikeita kysymyksiä, niin alkaa tietoa löytymään.
Yksi merkittävä osa-alue on realistisen budjetin määrittäminen. Tässä on syytä erottaa kaksi asiaa: kustannusarvio ja budjetti. Jälkimmäisen tulisi aina olla suurempi kuin ensimmäisen. Kustannusarvio on se, jonka vastaava tekee ja joka lähetetään pankille eteenpäin. Sen pitäisi vastata mahdollisimman realistisesti, mitä haluamasi talo tulee maksamaan. Kuten arvioissa yleensä, se on kuitenkin paras arvaus tulevasta, eikä ole mikään absoluuttinen totuus. Kustannusarvion luotettavuutta pystyy kuitenkin merkittävästi parantamaan, selvittämällä huolellisesti eri osa-alueiden todellisia kustannuksia. Avaimet käteen paketissa vaihtoehdot ovat toki enemmän siinä, mitä talotehdas sinulle antaa, vaikkakin yksilöllisten ratkaisujen tekeminenkin on yleensä täysin mahdollista. Kaikesta huolimatta varmimman ajatuksen kustannuksista saa, kun pyytää valmiiksi oikeita tarjouksia eri osa-alueista, selvittelee, minkälaista varustusta kotiin haluaa (esim. kodinkoneiden kustannukset on melko helposti etukäteen selvitettävissä). Lisäksi pitää huolellisesti tutustua siihen, mitä talotoimittajan toimitussisältöön kuuluu ja mitä ei. Vastaavan kanssa on hyvä käydä läpi varsinkin ne osa-alueet mitä siihen ei kuulu ja mitä ne maksavat. Myös ammattitaitoinen vastaava pystyy jo rakennekuvien perusteella sanomaan melko valistuneen arvauksen, paljonko on menekit ja mitä ne suunnilleen maksavat. Kun kustannusarvio on jiirissä, sitten pitää jättää joustovaraa yllätyksille ja se joustovara on kustannusarvion ja budjetin välissä. Kustannusarviota ei tulisi siis venyttää budjetin suuruiseksi, koska se ei kestä mitään yllätyksiä. On tärkeää tiedostaa, että suunnitelmien muuttaminen kesken rakentamisen on yleensä kallista ja etukäteen suunnitelemalla ja niistä kiinni pitämisellä voi ehkäistä yllättäviä kustannuksia. Myös konsepti siitä, että extra satasen panostus tässä, tarkoittaa, että jostain muualta pitäisi pystyä nappaamaan satanen pois. Muutoin venytät kokonaiskusannuksia ja sen tekee salakavalan helposti.
Omalla kohdallani suurimmat yllätykset (joskin kyse pitkästä tavarasta tehdystä toteutuksesta) ovat olleet työn kustannuksia koskevat seikat (asioita tehdään tuntitöinä ja koska ei tehdä ns. tyyppitaloa, on ollut yllättävän vaikea arvioida paljonko niiden tekemiseen kuluu aikaa) sekä muutamat yksittäiset rakenteiden kannalta välttämättömät materiaalit, jotka aikanaan vahingossa (ja kun en ole kuitenkaan ammattilainen) jäivät merkitsemättä budjettiin. Maatöitä ja perustuksia koskevat kustannukset toteutuivat loppupeleissä yllättävän kohtuullisina. Ihan oikeata säästöä voi myös saada aikaan muutamilla seuraavilla, mutta välttämättömillä toimenpiteillä: työmaan siistinä pitäminen, kilpailuttamalla hankintoja, pitämällä huolen siitä, että asioita tehdään oikeassa järjestyksessä ja järkevästi (esim. putkimies ei tule yksittäisen pikkujutun vuoksi käymään työmaalla ja veloita siitä sitten matkakuluja yms., ellei se ole oikeasti välttämätöntä), joitakin työvaiheita voi artisti varsin hyvin tehdä itse, jos kyse on ns. simppeleistä toimenpiteistä, jotka vievät ammattilaiseltakin aikaa, mutta eivät vaadi erityisosaamista. Esimerkiksi yksittäisen timpurin tuntihinta voi olla n. 60€/h, joten siitä voi laskea, kuinka paljon voi säästää, jos edes jotakin pystyy tekemään itse. Mihinkään yli-inhimilliseen ei kannata ryhtyä, mutta asioihin perehtymällä voi saada säästöjä aikaan.
Jahka tästä omasta hankkeesta päästään joskus siihen vaiheeseen, että hommat alkavat olla taputeltuja, jaan mielelläni yksityiskohtia ja oppeja, kuinkas sitten kävikään.