Valmistalopaketit

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Provost Kihofakirius, 16.07.2017.

 1. Jump

  Jump

  Viestejä:
  232
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Piirustuksen lisäksi tarjouspyyntöön on tarkoitus laittaa kirjallinen kuvaus tai oikeammin saamamme luettelo tarjous sisällöstä. Tästä luettelosta käy ilmi ulkoseinien rakenne, katon rakenne, ovet, ikkunat yms.

  Muutaman luetun blogin perusteella tämän pitäisi olla hyvä toimintamalli, mutta silti on ilmeisen todennäköistä että kaikki eivät tule tarjoamaan samansisältöistä "talopakettia". Osalla kun sopimuksia tiettyjen toimittajien kanssa ja toisen käyttämä rakenneratkaisu voi olla hieman erilainen. Nämä asiat kuitenkin selvinnevät lähiaikoina kun vastauksia tarjouskyselyyn alkaa saapumaan.

  Lisäksi liikkeelle on jo laitettu tarjouskysely terassin lasituksesta. Tulisijojen, piippujen ja märkätilojen seinien muurauksesta pitää laittaa myös tarjouskysely menemään lähiaikoina.
   
 2. Häiriörytmi

  Häiriörytmi

  Viestejä:
  93
  Rekisteröitynyt:
  07.04.2017
  Varmaan jossain välissä tätäkin saagaa jo käyty läpi mutta mitä odottelet hintalapuksi tälläiselle projektille? Itse etsin vähän samanlaista setuppia mutta kun pakko ei ole saada juuri tietystä kohdasta niin tuntuu että ostaa voi 3x halvemmalla kuin mitä tehdä itse. Niin mitä hintaa itse näet että tämä kustantaa vrt. vastaavanlaiset vai haluatko vain tehdä sellaisen mikä juuri itseä miellyttää, hinnasta välittämättä?
   
 3. Jump

  Jump

  Viestejä:
  232
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Emme oli vielä varsinaisesti laskeneet kokonaiskustannuksia, koska projekti on periaatteessa vielä lähtökuopissa tonttia lukuun ottamatta. Eräs myyjä totesi "31v kokemuksella" että kokonaishinta tulee olemaan 315k€. Tiedä sitten onko tuo lähellä vai kaukana. Tarkoitus on kysellä tarjouksia nyt kun talon pohja on saatu hierottua lähes valmiiksi. Kun tarjouksia on jossain vaiheessa kasassa "tarpeeksi" niin ne pitää sitten näppäillä exeliin ja katsoa, mitä niistä kaikista muodostuu yhteensä. Tämä kiinnostanee meidän lisäksi myös pankkia :)

  Eräs talomyyjä kertoi että nykyään noin 80% myydyistä talopaketeista on asiakkaan "piirustuksilla" tehtyjä. Tällä hän tarkoitti sitä että hyvin harva löytää talotehtaan kuvastosta mieleistä ja lähes aina muutetaan vähintäänkin huonejärjestystä. Ilmeisesti myös kuntien rakennusmääräykset ja alueita koskevat rakennustapaohjeet aiheuttavat osaltaan sen että "valmista pakettia" on joillain alueella lähes mahdotonta löytää.

  Tietyt talovalmistajat pystyvät tekemään "tyyppitaloja" kohtuullisin kustannuksin, mutta nämä eivät välttämättä ole realistisia vaihtoehtoja jos lähdetään liikkeelle asiakkaan pohjasta. Minun käsituksen mukaan pre-cut mallilla rakentavat toimittajat ovat huomattavasti joustavampia kun suurelementin tekijät. Totuus asiasta selvinnee kuitenkin lähiaikoina kun saamme lähetettyä tarjouskyselyt. Se kuitenkin lienee selvää että pre-cut mallilla toimivan tehdas on vahvoilla pitkästä tavarasta rakentajaa vastaan aina silloin kun kyse on monimutkaisemmasta (esim. paljon ikkunoita) rakenteesta.

  Lienee järkevää tunnustaa talouden realiteetit ja pelkästään itseä miellyttää taloa kustannuksista välittämättä ei voi tehdä. Toisaalta mielestäni meidän vaatimuksissa ei pitäisi olla mitään erityisen kalliiksi tulevaa. Ainakaan pohjaratkaisussa ei ole yhtään ylimääräistä ulkonurkkaa eikä pesuhuoneeseen ole tulossa poreallasta.
   
 4. Pavosen Heska

  Pavosen Heska

  Viestejä:
  133
  Rekisteröitynyt:
  13.01.2017
  www.talopeli.fi

  Voit tarkistaa osuuko 315 kiloa samaan sektoriin. Itse talon hankin aikanaan jolloin tonni/neliö oli hyvä tavoite. :cigar2:

  Tarkkana sitten budjetin kanssa ettei (rouva) tee muutoksia alkuperäiseen suunnitelmaan esim. "kaipa ne keittiön koneet vois Gaggenautakin olla tai öaitetaan se lasitus terassille saman tien":geek:
   
 5. Jump

  Jump

  Viestejä:
  232
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Pitää kokeilla tuota talopeliä jossain vaiheessa. Olen muistaakseni kokeillut rakentaja.fi vastaa ja kyllä se aika lähelle 300k€ meni.

  Tänään laitettiin tarjouspyyntö menemään "sisustus valmiista" talosta eli ulkoa valmis ja sisältä seinät levytettyinä, mutta kaikki muu tekemättä. Katsotaan tuleeko ensimmäinen puhelu heti aamulla :D Toivottavasti saamme ensi viikon aikana jonkun tarjouksen niin onhan sitten vertailtavaa.
   
 6. Jump

  Jump

  Viestejä:
  232
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Kaksi tarjousta tuli todella nopeasti. Kumpikaan ei näistä ei tosin ole tarjouspyynnön mukainen.

  Dekotalo haluaa tarjota perustusten teon, lvi ja sähkötyöt samaan pakettiin. Lisäksi tarjouksessa on useita ristiriitaisuuksia ja mm. tarjottu huonekorkeus ei ole tarjouksen mukainen.

  Lapplin tarjouksessa on useita puutteita ja se on jaettu kahteen osaan. Pystytys ja vaaditut sisustustyöt on tarjottu erikseen. Lisäksi asiakas hankkii mm. pystytyksessä tarvittavat telineet.

  Nämä vaativat siis vielä runsaasti työtä, mutta odotellaan nyt ensin loppuun.
   
 7. Jump

  Jump

  Viestejä:
  232
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  En tiedä kiinnostaako tämä ketään, mutta päivitetään silti tilannetta...

  Viikon saldo on kolme tarjousta ja yksi ilmoitti lisäksi että eivät tarjoa/toimita taloja näin pohjoiseen. Muutama on myös ilmoittanut saaneensa tarjouspyynnön ja palaavansa asiaan lähiaikoina.

  Tarjousten sisällössä on paljon eroja ja yksikään ei ole suoraan tarjouspyynnön mukainen. Jokaiseen tähän asti tulleeseen on siis pitänyt pyytää tarkennuksia/korjauksia. Jotenkin tuntuu että myyjät eivät osaa lukea tai sitten eivät vain viitsi muokata tarjouspohjaan. Tällä hetkellä tulleiden tarjousten osalta kalleimman ja halvimman ero on lähes 42k€ eli ei mikään pieni.

  Terassin lasituksesta tuli myös pyydettyä muutama tarjous. Viikon jälkeen on tullut kaksi tarjousta Lumon noin 8000€ ja paikallinen lasiliike noin 4600€.
   
  WanhaPatu, demas, Exe ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 8. Awelonian

  Awelonian Residentti maahanmuuttaja

  Viestejä:
  664
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Tuossa on sen lasin lisäksi otettava huomioon se itse rakenne. En ole Lumonilla töissä, mutta niiden tuotokset kestää sen 20+ vuotta jahka ne sen tekee. Kaikki myös toimii, kestää kulutusta ja availua/sulkemista ihan huolella ilman et joku ohjuri menee vinoon tms. Kyllähän esim. Virosta saa lasit sen 2300€ ja vielä Siimin ja veljen tekemään sen 700€ asennukset, mutta lopputulos on aika heppoista. Toivottavasti teillä on mahdollisuus käydä katsomassa tuon paikallisen lasiliikkeen asennusjälkeä. Lumonilla on maine ja se maksaa. Tosin niin on myös se työn jälkikin helvetin hyvänlaatuista.
   
 9. zeniitti

  zeniitti

  Viestejä:
  241
  Rekisteröitynyt:
  27.10.2016
  Onneksi niitä on muitakin kun Lumoni joka kestää ja vieläpä kotimaisia.
   
 10. Awelonian

  Awelonian Residentti maahanmuuttaja

  Viestejä:
  664
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  On toki, mutta Lumoni nyt ainakin kestää. Välillä nähnyt jottai 300k taloja, joissa onkin säästetty hivenen jossain terassissa ja "avaa sit hitaasti ettei mee sijoiltaan toi ovi" -ratkaisuja.
   
 11. agreskap

  agreskap

  Viestejä:
  41
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Lumonia tuntuu eniten kehuvan ne, jotka jossain vaiheessa tajuaa maksaneensa 2,5 kertaisen hinnan samasta lasista ja alumiinista kuin muut. ;)
   
 12. Jebaus

  Jebaus

  Viestejä:
  305
  Rekisteröitynyt:
  23.02.2017
  Onhan ne lumonin mekanismit ihan hyviä, mutta ei ne teräsrakenteet saatikka lasit eroa mitenkään muiden vastaavista.

  - Helpoin paikka säästää on tinkiä avattavien lasien osuudesta, kiinteä 8mm lasi on sen 25e/m2 ja 10mm saa 30e/m.
  - Teräsrakenteen kun tekee/tilaa itse niin säästöä kertyy siitäkin. Puutakin voi käyttää mutta runkopalkkien koot äkkiä 2-3 kertaa sen mitä teräksellä.
  Halvin tietysti on kun tilaa itse mekanismit, kiskot ja lasit erikseen mutta en siihen lähtisi ellei oikeasti ole kokemusta asiasta. Kuten yllä sanottiinkin, niin tarkistakaa ne mekanismit ennen tilausta.

  Markkinoilla on myös muita vaihtoehtoja tarjota kun ne lumonin lasit/mekanismit jotka ovat kyllä sikahintaisia.
   
 13. Nomber

  Nomber

  Viestejä:
  617
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  2 parvekelasit olleet, edellisessä asunnossa oli lumonit ja ne oli todella hyvät. Nykyisessä joku muu ja olen miettinyt että vaihdattaisin uudet. Nyt on joku semmonen systeemi, että sillä puolella jonne lasit menevät nippuun on ylhäällä kaareva kisko, no eihän nuo rullaa tuolla kiskossa ollenkaan niinkuin pitäisi ja lasien niputtaminen on todella tuskien taival ja vastaavasti takaisin saaminen myös todella iso urakka.

  No on näillä ikäeroakin ja nämä nykyiset oletettavasti paljon vanhemmat. Mutta tiedä sitten mikä olisi hyvä merkki johonka nämä nykyiset vaihtaisi? Lumon on kallis, mutta hyvät kokemukset siitä minulla.
   
 14. Jump

  Jump

  Viestejä:
  232
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Terassin lasitus ei ole ajankohtainen ihan hetkeen, joten tarjouksia on pyydetty lähinnä budjetointimielessä. Asiaan pitää paneutua enemmän sitten kun lasien hankinta on enemmän ajankohtainen. Se on kuitenkin varmaa että Lumonissa maksaa laadun lisäksi myös nimi. En oikein jaksa uskoa etteikö joku paikallinen toimia voisi myydä ihan yhtä laadukkaita laseja yms. halvemmalla.

  Ja sitten talo-projektista...

  Sunnuntaina kävi K-raudan eli Ainoa- kotien edusta. Hän oli laskenut kolme tarjousta (Ainoa- kotien kolme eri valmisastetta), vaikka pyyntö oli vain yhdestä. Tässä vaiheessa ajatus oli ehkä valitettavasti ollut, että kyllä määrä korvaa laadun. Myyjä oli kyllä ihan OK, mutta yksikään tarjous ei ollut tarjouspyynnön mukainen. Tarjouksessa oli mm. liian matala huonekorkeus, väliseinät olivat unohtuneet pois, katon levytys oli unohtunut jne. Tarjous oli ilmeisesti tehty valmiille pohjalle, mutta kovin paljoa sitä ei oltu viitsitty muokata. Myyjä lupasi korjata tarjouksen "puutteet" ja palata asiaan.

  Tämä alkaa oikeasti näyttää siltä että emme ehkä tule saamaan yhtään tarjouspyynnön mukaista tarjousta. Kaikki haluavat tarjota itselle mieluista pakettia. Otin tämän asian esiin K-raudan myyjän kanssa ja hän kauttarantain jopa myönsi asian. Lisäksi kerroin ettei meidän kannata käydä läpi hänen laskemiaan valmiimpia paketteja, koska emme ole määritelleet haluamaamme sisustusta, kodinkoneita jne. Paketteja ei voi vertailla, koska kaikki tarjoavat omiaan. Tämän myyjä kertoi olevan totta, mutta vaikutti silti hieman pettyneeltä.

  Mielenkiintoista Ainoa -kodeissa on se että ne on Desingn-taloja. Olemme pyytäneet tarjouksen myös Design-taloita ja heidän tarjouksensa ei ole saman hintainen, vaikka ehkä pitäisi. Pitää vertailla tarjouksia vielä keskenään.

  Lappli teki myös uuden tarjouksen sen jälkeen kun laitoimme heille "vikalistan". Nyt talopaketti ja asennus oli saatu samaan tarjoukseen ja jopa telineet kuuluivat hintaan :tup:. Samalla hinta tietenkin nousi kun tarjouksen sisältö kasvoi. En usko että tuossa vieläkään on kaikkia vaaadittua, mutta pitää lukea tarjous läpi vielä ajatuksella.

  Kaksi talotoimittajaa on nyt ilmoittanut että he eivät tarjoa. Toiselle olimme liian kaukana ja toinen tarjoaa vain valmiita pohjia, eli ei oman pohjakuvan mukaista taloa.
   
 15. jeppejehu

  jeppejehu

  Viestejä:
  321
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kuulostaapa hankalalta tuo talofirmojen toiminta. Oma kärsivällisyys varmaan loppuisi.
   
 16. Jebaus

  Jebaus

  Viestejä:
  305
  Rekisteröitynyt:
  23.02.2017
  Mietippä kun asialla on se pariskunta joka "omasta mielestään ymmärtää rakentamisesta" niin totuus on se että ovat aivan kusessa, ja talotehtaiden pyöriteltävissä.

  Jumpin kokemus kertoo hyvin sen miten edes tarjouksen saaminen ja suunnittelu ei tosiaan ole mitään helppoa. Puhumattakaan siitä kun sitä taloa sitten aletaan tekemään :)
   
  demas tykkää tästä.
 17. Jump

  Jump

  Viestejä:
  232
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Kyllä se valitettavasti totta on että talon kilpailuttaminen/tarjouksen saaminen vaatii pitkän pinnaan ja ainakin ripauksen teknistä ja/tai kaupallista ymmärrystä. Tarjouksista tulee väkisinkin pitkiä ja tarkistettavia rivejä on vähintäänkin riittävästi. Toki jos kyse on täysin valmiista paketista niin tarjouksessa on edelleen enemmän rivejä, koska kaikki yksityiskohdat pitää sopia.

  Talotehtaat tarjoavat ilmeisesti aina ensisijaisesti heille sopivia paketteja. Näissä on aina mukana niitä sisustusratkaisuja ja muuta vastaavaa, josta talotehdas on saanut hyvän sopimuksen, eli niitä tuotteita joita tehdas saa halvimmalla. Näitä sitten tyrkytetään halusi asiakas niitä tai ei. Asiakkaan tarjouspyynnön mukaisen tarjouksen tekeminen on ilmeisesti liian työlästä, koska niitä ei näköjään viitsitä tehdä. Esim. tiettyjen toimijoiden kohdalla yläpohjaan ei tunnu saavaan millään 100mm levyvillaa + 400mm puhallusvillaa. En kyllä käsitä mikä vaikeus tuossa on?

  Kertyneiden kokemusten valossa on ehkä pari talotoimittajaa, joita voin suositella alkuun. Loput kannattaa tavata vasta sitten kun on päässyt selville mitä itse tahtoo.
   
 18. Viliz03

  Viliz03

  Viestejä:
  109
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Mikäs taika tommosella levy + puhallusvillaa rakenteella on?
   
 19. Jebaus

  Jebaus

  Viestejä:
  305
  Rekisteröitynyt:
  23.02.2017
  Puhallusvilla painuu ja valuu ajan kanssa, jos eristettävä pinta on kalteva saadaan tuolla estettyä valuminen vs. Pelkän muovin päälle puhallettu villa.

  Levyvilla ei valu eikä juurikaan painu joten se tuo myös ns. "varman" kerroksen eristämiseen vaikka villoihin vahingossa astuisi tai tiputtaisi tavaraa.

  Levyvilla antaa myös mahdollisuuden tarvittaessa availla sen alla olevaa hs-muovia tai tehdä läpivientejä ilman, että se tulee sieltä katosta alas tai painuu tahattomasti.

  Puhallusvillaa suositaan sen edullisuuden ja nopean asennettavuuden vuoksi. Kaikki pienetkin kolot yms täyttyy suht varmasti jos puhaltajat osaa hommansa.
   
 20. jonkka

  jonkka

  Viestejä:
  302
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Talotehdaskin optimoi ja tietää, ettei yksinkertaisesti kannata tarjota kaikille kaikkea. Jos otat malliston yleisimmän mallin, saat takuuvarmasti vastauksen. Jos menet oman ajatuksen kanssa, vastauksen saaminen on suoraan suhteessa siihen kuinka lähellä malliston valmista ratkaisua ajatuksesi on. Tästä johtuvat myös erot tarjouksen ja tarjouspyynnön välillä, harva myyjä jaksaa lukea tarjouspyyntösi ajatuksen kanssa läpi ja muokata valmista tarjouspohjaansa vastaamaan täydellisesti pyyntöä. Talotehdas myös tietää, että yksikään kilpailijoista ei tee sen enempää kuin hekään joten riski on varsin tarkkaan laskelmoitu.
   
 21. Jebaus

  Jebaus

  Viestejä:
  305
  Rekisteröitynyt:
  23.02.2017
  Sehän siinä juuri on ongelma, kun talopakettia ostava haluaisi sen kokonaisuuden itselleen kertamaksulla ja sopimuksella, mutta sitä ei pystytä tarjoamaan yleensä mielenkiinnon, haluttomuuden ja rahan vuoksi. Tuollainen yläpohjan eristys em. kaltaisesti on päivän homma ja maksaa materiaaleineen ehkä 3000 euroa. Toki sen voi tilata rakennuttaja suoraan muualtakin, mutta sitten se pitää taas aikatauluttaa, valvoa itse työtä tai palkata joku muu hommaan, ja jos jotain ongelmia myöhemmin tulee taistella kenen vastuulla se oikein on.

  Parastahan olisi jos talon rakentamisessa olisi pätevä arkkitehti/rakennesuunnittelija sekä työnjohtaja/vastaava mestari jotka olisivat projektissa mukana alusta loppuun. Tämä tietysti maksaa sitten sen 20-30t yhden omakotitalon kohdalla, mutta he sitten hoitavat juurikin nuo muutokset, urakoiden kilpailutuksen/valvonnan, vahtivat aikatauluja yms. Ymmärrän että jos talon budjetti on 150te niin se on kallista ja silloin kannattaakin pitäytyä niissä talotehtaiden valmispaketeissa. Mutta heti kun itse talon budjetti menee yli 250t alkaa se olemaan jo enemmän sääntö kuin poikkeus jopa talotehtaiden puolelta.
   
 22. tle88

  tle88

  Viestejä:
  354
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Minäkin joskus vuosituhannen vaihteessa, kun asuimme vaimon työsuhde asunnossa, kävin istumassa yhden paikallisen rautakauppiaan järjestämässä "pientalon rakentajan koulussa"... mitähän niitä olisi ollut, ehkä 12 tai 15 iltaa viikon välein. Pari tuntia / kerta. Eri asiantuntijoita oli siellä luennoimassa aiheesta. Ihan asiallinen kokemus, jota voin lämpimästi suositella kaikille. Maksettava pikku summa oli varmaan jotain kahden kympin luokkaa, ja siihen sisältyi iso mappi sisältöineen ja pullakahvit joka ainoa kerta. Sillä ei yritetty rahastaa, vaan jakaa tietoa. Eihän se kauppiaskaan halua katsella epäonnistuneita rakennusprojekteja, joihin on lähdetty liian kevein pohjatiedoin. Ne kun eivät toimi varsin hyvänä mainoksena sille kauppiaalle.

  Jo tuolloin rakentaminen / rakennuttaminen vaikutti aivan mielipuolisen byrokraattiselta hommalta. Pientalokeskuksen mies kertoi ihan suoraan, että viime vuosina (=silloin) rakentamiskustannukset olivat liki puolitoista kertaistuneet (=33% kokonaissummasta) ihan vain erilaisten vaadittavien lupakäytäntöjen takia. Tein itse tuon päätelmän, että rakentaminen ei ole välttämättä oikein hyvä ajatus tällaiselle vähän turhankin pikkutarkalle nipottajalle.

  ===

  Suomalaiset eroavat ja suomalaiset muuttavat. Ihan päteviä 10-20 vuotta vanhoja taloja tulee kyllä koko ajan myyntiin. Ei se uuden talon toinen vaihtoehto ole välttämättä liki 70 vuotta vanha rintamamiestalo, jossa on kasaan painuneet höylän lastut seinissä. Hyvät uudehkot talot kyllä menevät nopeasti, joten ostaessa on oltava jo kyky nopeaan päätöksen tekoon. Jos talo on jonkin talotehtaan tekemä ns. merkkitalo, niin yleensä yleisarkkitehtuuri ja mitoitukset ovat ihan kunnossa. On HUOMATTAVASTI helpompaa pikkuhiljaa parannella hyvää taloa kohta kohdalta jäljestäpäin, kuin aloittaa asia aivan nollasta. Varsinkin kun ei siitä asiasta oikeasti vielä mitään tiedä, eikä sitä talon pitämistä vielä oikein ymmärrä.

  Pari neuvoa: Sille ostettavalla vanhalle talolle ei kannata ihan heti alkaa tekemään yhtään mitään. Mieli kun muuttuu asuessa ja ajanmittaan. Se vain on niin. Toinen neuvo: remonttia tehdään aina pienesti ja aina vain yhdestä ainoasta kohtaa, eikä sitä levitellä. Asumisen mukavuuteen vaikuttavat jutut tehdään nopeasti ja tehokkaasti. Annan esimerkin. Meillä oli keittotaso ja erillinen uuni keittiössä. Keittotasossa ei toiminut kuin kaksi levyä kunnolla. Ei iskenyt kokonainen keittiöremontti, niin nätisti poistin kuviosahalla tasosta päädyn jossa liesi oli, siirsin laatikot uunin aukon paikalle, ja katkaistun ja poistetun tason tilalle tuli isokokoinen induktioliesi. Jääkaappeja oli kaksi ja nekin huusivat kuin syötävä ja toinen sitten särkyikin. Nekin olivat jotenkin oudon kokoisia, ja kaapistoon koteloituja. Poistin vain ne koteloinnit, ja maalasin seinän. En koko seinää, vaan teipillä tein rajan ja maalasin vain sen mitä oli tarpeen. Nyt siinä samalla paikalla on kaksi uutta normaalia, normaalin kokoista ja siten myös normaalin hintaista isoa jääkaappia. Sitä suoraa maalisaumaa siinä seinässä ei enää edes huomaa. Itse sen kyllä aina huomaa halutessaan, mutta kukaan muu ei sitä huomaa. On aivan pakko oppia tekemään vähän ja rajoitetusti ja hyväksyä myös se, että kaikki ei koko ajan näytä uudelta. Tuota jos ei mies opi, niin kohta sitä asuu käsistä lähteneen ja levinneen ikuisen remontin seassa, ja vaimo asuu sen laulun sanojen mukaan jo siskonsa luona. Olen katsellut ikkunasta, kun naapurin mies teki illalla kello 23:n jälkeen kuistin portaita avopäin ja ristiselkä paljaana polvillaan pienessä lumisateessa. Mietin, pitäisikö mennä tarjoamaan apua, mutta kehonkieli oli sellaisen oloinen, ettei sitä apua juuri sillä hetkellä kaivattu. Keväällä ne erosivat ja uusi keskeneräinen talo meni myyntiin. Sitä ihan oikeasti kannattaa miettiä, mitä sitä jaksaa ja mihin sitä pystyy. Suorasta tavarasta kun alkaa käsin tekemään taloa, siihen menee oikeasti aikaa noin 3000 tuntia. Se on 10 tuntisia päiviä 300 kappaletta, tai 3 tunnin iltoja kolmen vuoden ajan... ja mitään muuta siihen elämään ei silloin sitten mahdu. Talopaketti säästää, mutta yhä edelleen se työmäärä on oikeasti aika hirvittävä.

  Tämä vastaukseksi säikeen aloitukseen. Valmiit vanhemmat talot ovat paremmilla paikoilla ja alueet ovat yleensä vakiintuneet. Yleisilme on heti selvillä. Ne palvelut ovat, mitä ne ovat, eikä joku niitä vain kirjoituspöydän takaa vasta visioi. 10-15 vuotta vanhasta talosta ovat virheet tulleet jo esiin, ja ne voi löytää jos niitä osaa etsiä. Samoin vanhempiin taloihin ei ole kohdistunut epärealistisia ja toimimattomia rakenteellisia vaatimuksia. Jossain on jotain todella paljon pielessä, jos nykyisin alle 10 vuotta vanhoista rakennuksista alkaa löytymään kosteusongelmia. Tuota asiaa kannattaa miettiä useammankin kerran.

  Minulla on myös mielipide talopaketeista. Kannattaa ottaa omasta mielestään hyvä, mutta ei alkaa sitä sitten muuttelemaan ja kustomoimaan kovin kummoisesti. Ei juuri niitä lisä erkkeri sinne ja tänne ja ylimääräistä tuonne, eikä valmiiden ainakaan asiallisten kodinkoneiden vaihtoja toisen merkkisiin. Mikään kodinkone ei elä ikuisesti, ja ne kaikki joutuu jollain aikavälillä vaihtamaan uusiin. Jos taas tarjottavan tavaran laatu ei ole edes mediumia, siitä voi tehdä johtopäätelmiä koko muustakin paketista, sen laadusta ja sen paketin toimittajan aivoituksista. Talo on oikeasti aika tiukkaankin nippuun suunniteltu kokonaisuus, ja ne omat ylimääräiset haluamiset voivat kummasti sotkea niitä valmiiksi suunniteltuja rakenteita. Pahimmillaan ne asennukset menevät sen jälkeen ihan kyhäelmiksi. Ylimääräinen erkkerikin on oikeasti aika hankala toteuttaa, ja on sangen todennäköistä, ettei siitä tule oikein hyvä. Jos on varaa laittaa talopaketin päälle 30% ylimääräistä rahaa, niin suosittelen vain kylmästi pykälää isompaa ja hienompaa talopakettia. Tai ostamaan paketin, jossa ne erkkerit ovat jo täysin valmiina sen talotehtaan toimesta. Ei ole yhtä eikä kahta kertaa, kun jokin ylimääräinen katoslippa on lähinnä naulattu kiinni niihin ulkovuoraus lautoihin. (<- tosi juttu tuokin) Noiden korjaaminen jäljestäpäin ei ole kovin mieltä ylentävää hommaa.

  T -.-
   
  Viimeksi muokattu: 10.10.2017
  Alias Hoboimp, Kaitzschu, Supadog ja 6 muuta tykkäävät tästä.
 23. tle88

  tle88

  Viestejä:
  354
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Yritin sanoa, että sivusta asioita seurattuani olen käsittänyt, että taloprojekteissa sorrutaan helposti ns. lillukanvarsiin. Pähkäillään aivan liikaa muutamaa kodinkonetta tai oikeaa kaakelia ja sen tyyppiä, kun se fokuksen pitäisi olla isommissa asioissa ja siinä isommassa kokonaisuudessa. Monessa talossa ne tekniset tilat ovat jotain hukkatiloja ja välitiloja, jotka ovat vain jotenkin jääneet käyttämättä. Ne ovat ne kohdat, mitkä pitäisi suunnitella todella kunnolla ja niiden kaikki osat huollettaviksi ja vaihdettaviksi. Mikä tahansa lämmitysjärjestelmä pitäisi suunnitella niin, että siihen pitäisi voida tuoda sivusta kaksi tai kolme muutakin vaihtoehtoista energian sisäänsyöttötapaa. Näille uusille rakenteille pitäisi osata myös varata etukäteen tilaa. Kaikki rakenteet pitäisi miettiä niin, että jos jotain joudutaan vaihtamaan, mihinkään muuhun ei pitäisi joutua edes koskemaan. Ja kaikki nämä miettimiset ovat oikeasti sellaisia asioita, ettei niitä kukaan oikeasti tee toiselle. Sen tulevan omistajan pitäisi keskittyä juuri näihin asioihin, eikä pähkäillä jotain hellan merkkiä tai kaakelin kuviointia. Ainakaan ne eivät ole sen talonrakennus projektin ydin. Vanha motto on se, että "talo on kone jossa asutaan." (Le Corbusier) Jostain syystä tämä viisaus on päässyt unohtumaan.
   
  PCB tykkää tästä.
 24. Jump

  Jump

  Viestejä:
  232
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Päivän aikana sähköpostiin oli tullut taas yksi tarjous ja taso on aika pitkälti sama kuin aikaisemmissakin. Tarjouksessa on yksi vääränlainen ulko-ovi, lukot (ei pyydetty), puhallusvilla vaikka pyyntö oli edelleen levyvilla + puhallusvilla. Lisäksi tarjous oli vielä jaettu kahtia eli talopaketilla oli oma hinta ja asennuksella oli oma hinta. Tarjouspyynnössä pyydettiin tarjous asennettuna/pystytettynä.

  Tähän mennessä tulleet tarjoukset voidaan jakaa karkeasti kahtia hinnan osalta. Kahden tehtaan hinta on selkeästi muita kalliimpi. Loput ovat suht lähellä toisiaan. Toki kaikkien tarjousten sisällöt on vielä tarkastamatta, mutta edellä kuvatun kaltaiset helposti havaittavat erot on pyydetty korjaamaan.
   
 25. jonkka

  jonkka

  Viestejä:
  302
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tuohonkin syy on se, että talotehdas myy sulle vain ne roippeet. Pystytysporukka on oma itsenäinen ryhmänsä jolla ei yleensä ole mitään yhteyttä talotehtaaseen ja sen kanssa tehdäänkin oma sopimuksensa. Myös takuu- ja vastuuasiat menee siksi kahteen eri osoitteeseen.
  Koko homman kauneus on siinä, että kun se suurelementtirekka tulee tontille, se on paikalla ehkä sovittuna päivänä. Mutta nosturi myöhästyy päivän ja siitä viikon päästä saat viimein asennusporukan kiinni ja sulle selviää ettei ne ole tulossa vielä toiseen viikkoon. Koko ajan nosturin taksa on tikittänyt ja elementit kastuneet sateessa.
   
 26. jonkka

  jonkka

  Viestejä:
  302
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Molemmathan ovat pakollisia (vastuullinen suunnittelija ja vastaava työnjohtaja) plus että kumpaankaan hommaan ei isän veljen koirankasvattajan naapuri käy vaan pitää olla pätevä henkilö jonka rakennusvalvonta hyväksyy.
  Eri asia sitten on se kuinka paljon erityisesti noista tärkeämpi eli työnjohtaja sitten tekee. Sopimuksella tehtävien laajuus voidaan määrittää mutta pääasiallisestihan kyseinen hemmo käy kerran viikossa puoli tuntia seisomassa tontin reunalla ja puhuu edellisistä projekteistaan. Meille sattui todella pätevä ja pitkämielinen kaveri mutta rehellisesti voin sanoa ettei hänestä kovin paljoa todellista apua irronnut ja siitäkin puolet tuli suunnitteluaikana koska hän myös piirsi meille rakennekuvat eli toimi myös suunnittelijana.
   
 27. Jebaus

  Jebaus

  Viestejä:
  305
  Rekisteröitynyt:
  23.02.2017
  No siinähän se oma pointtini juuri oli, että kun se suunnittelija istuu jossain talotehtaan alihankkijan toimistossa eikä ikinä käy edes työmaalla, ja se vastaava käy aloituskokouksen lisäksi juomassa pari kertaa kahvit ja ehkä on paikalla jossain tarkastuksessa, ei näistä ole mitään käytännön hyötyä.
  Hommahan perustuu talotehtailla juuri siihen että rakenteet on tuttuja, samoin tekijät ja näihin luotetaan. Siksi ne kuvat ei maksakkaan mitään, ja sen vastaavan palkkio on pari tonnia.
   
 28. Jump

  Jump

  Viestejä:
  232
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Meidän tarkoitus on ostaa sellainen paketti, jossa talo on valmis tiettyyn valmiusasteeseen asti talotehtaan toimesta. Tarkoittaa siis sitä, että meitä ei kiinnosta ostaa talopakettia ja pystytystä erikseen. Sisustustöitä, muurauksen ja sahkö yms. olemme valmiita ostamaan erikseen.

  Samaan pakettihintaan on nimenomaan sisällytettävä kaikki pystytyksessä tarvittavat tarvikkeet, työkalut ja telineet/nosturit. Oletuksena on että talotehdas/heidän käyttämän pystytysporukan pitää tietää etukäteen, mitä kaikkea ha tarvitsevat ja kauanko esim. nosturia tai telineitä tarvitaan työmaalla.
   
 29. jonkka

  jonkka

  Viestejä:
  302
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Tuo on kaunis ja erittäin fiksu ajatus, kerro sitten miten se onnistui.
   
 30. Jebaus

  Jebaus

  Viestejä:
  305
  Rekisteröitynyt:
  23.02.2017
  Kyllähän tuo varmasti onnistuu mutta kun yleensä noin ei toimita niin kyllä se kärsivällisyyttä vaatii ennenkö sellainen tarjous löytyy. Tietysti siitä joutuu myös maksamaan että joku toinen nuo kaikki hoitaa ja nosturien yms aikatauluriskit itselleen ottaa. (Tekisi mieli sanoa että tässä kohtaa yleensä käytetään sitä hyvää mestaria ;)
   
 31. spengele

  spengele

  Viestejä:
  5
  Rekisteröitynyt:
  23.01.2017
  Eihän sitä usein tehdä noin päin tehdä, että talopakettifirmalle annetaan vaatimuslista, joten ymmärrän hyvin miksei tarjoukset ole halutunlaisia. Yleensä talofirmoilta valitaan joku valmispaketti ja räätälöidään siitä kompromissi. Niistä valmispaketeista ne varmaan on noita tarjouksia sulle yrittänyt muokatakin. Sun varmaan kannattais ottaa yhteyttä johonkin timpuriin/kirvesmieheen/pieneen rakennusporukkaan.
   
 32. Jump

  Jump

  Viestejä:
  232
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Itse asiassa tarjouspyyntö on melko suora kopio siitä toimitussisällöstä, mitä talon piirtänyt talotehdas meille tarjosi. Sikäli pyydetty toimitussisältö ei pitäisi olla mitenkään mahdottomuus. Muutamista tulleista tarjouksista on saatu hierottua vastaava toimitussisältö, joten vertailukelpoisia tarjouksia on saatu.

  Minusta on jopa ihmeellistä jos yritys X pystyy tekemään kiinteähintaisen tarjouksen talopaketin pystytyksestä, mutta ei kykene sisällyttämään tarjoukseen telineitä. Äkkiseltään tuntuu että jos tarvittavat työtunnit pystyy laskemaan, niin miten silti voi olla vaikeaa laskea monenako päivä telineitä tarvitaan.

  Tarjouspyyntö on laitettu myös parille pienelle rakennusfirmalla, mutta vastausta ei ole tainnut tulla kummaltakaan. Sunnuntaina tulee pari viikkoa täyteen siitä kun tarjouspyyntö lähetettiin. En tiedä kannattaako vielä odotella vai olisiko tarjoukset jo aika vetää yhteen ja jatkaa neuvotteluja kärkikolmikon kanssa.
   
 33. Tဓmppa

  Tဓmppa

  Viestejä:
  36
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Oletko @Jump laskenut, mitä haluttuun valmisuasteeseen pääsy maksaisi pitkästä tehtynä, materiaalit + työt joltain kirvermiesporukalta/raksafirmalta? Kovin vaikuttaa kankealta talofirmojen kanssa tarjouksesta vääntäminen tässäkin tapauksessa, ei tosin valmiusaste pistänyt äkkiseltään silmään, että mitä tavoitellaan ja millaisilla materiaaleilla.
   
 34. Jump

  Jump

  Viestejä:
  232
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Emme ole laskeneet, mutta ehkä sekin pitäisi tehdä. Tosin se taas edellyttäisi rakennusmateriaalien ja työn kilpailuttamista ja kilpailutettavia nimikkeitä tulisi roimasti lisää. Pitänee pohtia tuotakin vaihtoehtoa ennen lopullista päätöstä.

  Talofirmojen toiminta yleisesti aika kankeaa, vaikkakin kaveri kertoi että heidän kohdallaan kaikki potentiaaliset toimittajat oli "piristyneet" kun heille oli lähetetty valmis pohja ja pyydetty tarjousta talosta avaimet käteen. Kuulemma tämän jälkeen "kaikki" oli ollut mahdollista jokaisella. Heillä kyse oli ollut ymmärtääkseni lähinnä pohjan muokkaamisesta. Meidän kohdalla pohjan muokkaaminen ei ole ollut ongelma, mutta tarjotun paketin sisältö on ollut jotakin muuta kun mitä on pyydetty. Osaltaan tätä varmasti selittää talotehtaiden sopimukset eri toimittajien kanssa, kun mitä tarjouksessa on pyydetty. Tämä ei kuitenkaan selitä sitä, miksi joku on tarjonnut esim. sähkötöitä, vaikka tarjouspyynnössä selvästi kerrotaan että sähkötyöt kilpailutetaan erikseen.

  Tarjouspyynnössä on pyydetty tarjous talosta ulkoa valmiina, sisältä seinät (sis. väliseinät) ja katot levypinnoilla (paitsi: sauna, ph ja khh). Ph ja saunan muurattavat seinät ja tulisiat tekemättä. Kaikki sisustustyöt tehdään itse/kilpailutetaan erikseen. Myös LVI ja sähkötyöt hankitaan erikseen. Tässä ei kai pitäisi olla mitään kovin erikoista?

  Sen ymmärrän että homma menee vaikeaksi jos määrittelemme tarjouspyynnössä kaikkien pintojen materiaalit yms. Voi nimittäin olla mallin X laattoja saa vain parista kaupasta kun tuovat itse ne maahan. Näiden hankkiminen talotehtaan toimesta olisi varmasti liian työlästä ja tarjous jäisi tekemättä. Tällaisesta meidän tarjouspyynnössämme ei kuitenkaan ole kysymys.

  Kävimme tänään ensimmäisen kerran keittiömyymälässä projektin tiimoilta. Paikallisessa rautakaupassa on siis Ideal keittiöiden myyntipiste. Valitettavasti myyjää ei vain ollut kovin asiakaspalvelualtis. Osastolla ei ollut muita asiakkaita, mutta myyjä halusi kuitenkin surffailla 5min ennen kun vaivautui kysymään mitään meiltä. Ensin hänelle ei meinannut edes kelvata pohjapiirustuksemme, mutta lopulta hän kuitenkin otti sitä kopiot. Hän lupasi tehdä tarjouksen keittiökalusteista, mutta sanoi että siinä ei ole mitään järkeä, koska tarjous on voimassa vain 14pv. Jotenkin odotukset eivät ole kovin korkealla ko. liikkeen suhteen. Pitää siis varmaan heti alkuun tehdä vähän laajempi kierros keittiökalusteita myyviin yrityksiin.

  Muuraus ja laatoitustöistä olemme saaneet yhden tarjouksen. Tämä on eritelty tarkasti ja on hyvä pohja/vertailukohta seuraaville tarjouspyynnöille. Lisäksi tästä saadaan tarvittavat tiedot budjetin laskentaan.
   
 35. jonkka

  jonkka

  Viestejä:
  302
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Keittiö on talon huoneista kallein ja toiminnallisesti laskien eniten käytetty joten sen suunnitteluun ja toimittajan valintaan kannattaa panostaa vastaavasti. Sen suunnittelun kanssa ei myöskään kannata pitää mitään kiirettä koska viemäriä lukuunottamatta kaiken voi vielä muuttaa varsin myöhäisessäkin vaiheessa (kivirakenteisissa seinissä sähköpisteiden paikkaa ehkä ei).
   
 36. Tဓmppa

  Tဓmppa

  Viestejä:
  36
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Kannattaa ehdottomasti laskea. Toki tässäkin ammattilainen on paras apu, mutta sullahan on suunnittelu hyvällä mallilla, niin ei muutaku karkeita hintoja suoraan netistä, esim. runkopuutavaralle, katolle, ulkoseinien eristeille, oville ja ikkunoille jne. niin saat suuntaviivoja.
   
 37. PCB

  PCB

  Viestejä:
  81
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Mistä saa karkeita hintoja suoraan netistä esim. runkopuutavaralle? Miten se tapahtuu kun seinärakenne on määrittelemättä ja rakennekuvat on suunnittelematta? Miten niin suunnittelu on hyvällä mallilla? Jumpilla on vasta luonnostasoiset pääpiirustukset, eli suurin osa suunnittelusta on tekemättä.

  Jumpilla on ihan selvästi maalaisjärkeä päässään, ja en epäile etteikö hän saisi itselleen hyvää taloa rakennettua.

  Ihmettelen silti tätä suomalaista jääräpäisyyttä elämänsä suurimassa hankkeessa (yleensä suurin, ei aina). Miksi on niin vaikeaa lähteä niiden omien toiveiden ja tontin perusteella suunnittelemaan sitä kokokaisuutta, johon kuuluu koko tontin rakentaminen (vaikka osa rakennuksista tehtäisiinkin myöhemmin). Se talon suunnitteleminen tiloiltaan ja toiminnoiltaan hyväksi ja taloudelliseksi on tietysti ylivoimaisesti tärken, mutta myös piha toimintoineen, piharakennukset, jatkorakentaminen jne. Tällöin lyödään lukkoon monia asioita, mutta jos pääpiirustusten luonnosvaihe on tehty hyvin eikä kyseessä ole mikään äärierikoinen arkkitehtuuri, kaikki muuttuu helpommaksi ihan alusta lähtien. Voidaan vaihtaa vaikka seinät eri runkotyypille yleensä pienin muutoksin. Tehtaita kiinnostaa eri tavalla, ja ne jotka eivät halua tai pysty taipumaan yksilölliseen niin täytyykin tippua pois. Yksilöllisiä toimittavien toimijoiden mielestä on paljon helpompaa toimittaa hyvin suunniteltu asiakkaan oma malli, kuin tehtaan omasta mallista asiakkaan monesti epäolennaisilla toiveilla "pilattu" tyyppitalo. Ei niitä aina pilata, mutta jos tehdään isoja muutoksia ulkomittoihin, aukotukseen jne, niin silloin usein käy niin.

  Lähtökohtaisesti tuo luonnossuunnittelu on arkkitehdin työtä, ja siinä on toki eritasoisia toimijoita. Sanoisin että arkkitehtisuunnittelua tehnyt kokenut henkilö, jolla on nimenomaan kokemusta ja referenssejä pientalopuolelta, ymmärtää käytännön realiteetit vaikkapa talotoimittajien toiminnasta. Tällä suunnittelulla voidaan säästää kymmeniä tuhansia euroja pelkästään neliömäärissä, puhumattakaan asumisen laadusta ja jälleenmyyntiarvosta. Tässä suunnitellaan rakennuksen ominaisuuksia energiatehokkuudesta lähtien, se perustava suunnittelu kuuluu tähän vaiheseen jota tarkennetaan sitten myöhemmin. Jos ei muuta raski teettää, niin edes ne luonnokset. Ei niihin kymmeniä tunteja mene arkkitehdiltä perustalossa. Tuo Jumpin talo on "suunniteltu" talotehtaalla alle päivässä, hyvä voi tehdä tuollaisen jopa muutamissa tunneissa.

  Pientalossa arkkitehti suunnittelee (päässään) samalla talon rakenteet, vaikka ei rakennesuunnittelija olekaan. Tässäkin on eri tasoisia, mutta esim. tuossa Jumpin talosta voi sanoa hyvin tarkasti millaiset rakenteet tulee milläkin valinnalla, tarvitaanko pilareja ja palkkeja jne. Tuo Jumpin malli on tosin niin simppeli, että tuon voisi suunnitella menestyksellä sellainenkin, jolla ei ole paljon mitään ymmärystä rakenteista.

  Ei se ole olennainen, tehdäänkö pesuhuoneeseen pieni wc-koppi, vai pelkkä wc-istuin. Itse en ikinä tekisi lman koppia, ja arkkitehti myös on 90% varmuudella sitä mieltä, mutta antaa kyllä periksi. Olennaista sen sijaan on vaikkapa se, että millainen kalustettavuus ja käyttö on olohuoneella. Katselin noista kuvista, että ei ainakaan kovin monenlaista järjestystä saa huonekaluille kun huomioi ehjät seinäpinnat, ikkunat, ovet ja kulkuväylät. Tuo voi silti olla Jumpille olohuone, josta hän ei ikinä tule ajattelemaan että onpa huono. Olennaista olisi, että asiaa käytäisiin läpi suunnittelijan kanssa ja se huomioidaan. Tällöin se on tietoinen valinta hyvine ja huonoine puolineen eli suunnittelua, ei piirtämistä.

  Toinen asia mikä on kumman sitkeässä vaikka on laissa määrätty, pääsuunnittelijan toiminta. Pääsuunnittelijan tulisi hypätä kuvioon luonnosvaiheessa tai ennen. Hän vastaa kaikesta suunnittelun yhteistoiminnasta ja laadusta, jolla on muuten ihan erilainen merkitys kuin mitä usein maallikot tajuavat. Se on ihan keskeinen. Se, että joku on toiminut alalla kauan, tai että hänellä on oikeus suunnitella, ei todellakaan takaa että tuottaa laadukkaista suunnitelmia. Fiksut rakentajat lähtevät projektiin pääsuunnittelija tai joku muu projektia ohjaava henkilö edellä. Tätä ennen on mietitty ja tutustuttu taloasioihin mielellään ainakin vuoden verran.

  Monilla toimittajilla on muuten levyvalmis-konsepti, johon Jump ainakin toiveissasi viittasit. Se on monille toimittajille hyvä ja mieluinen toimintamalli. Sen sijaan sähköjen ja LVI:n jättäminen pois näin valmiista sisällöstä on erittäin hankala juttu ja syystäkin, en jaksa siihen tässä kyllä pureutua.

  Jumpin huomio eritasoisista toimijoista on juuri oikea. On ammattilaisia ja motivoituneita, osaa kiinnostaa provikka/kate mahdollisimman vähällä työllä ilman mitään kiinnostusta siitä, tehdäänkö tässä nyt iso vahinko jollekin perheelle. Hauska yksityiskohta tarjouksissa oli asennus ilman telineitä. Miten kukaan voi tuollaista edes tarjota? Sama kuin tarjoaisi auton alustan korjaamista ilman nosturia tai tunkkia.

  Joka tapauksessa hyvää menestystä projektiin Jumpille ja tietysti muillekin.
   
  Viimeksi muokattu: 15.10.2017
  Curver tykkää tästä.
 38. Tဓmppa

  Tဓmppa

  Viestejä:
  36
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Oletus perustui siihen, että rakentaja tässä vaiheessa projektia tietää seinärakenteen, joka rakennettavaan taloon on tulossa.

  Heitetäänpä hatusta esimerkki, hintoja en ole tarkistanut, eikä myöskään mittoja:
  198x48 runkotuolppaa 400jm
  48x48 runkopuutavara ristikoolaukseen 400jm
  sisäseinäpintaa 160m2
  ulkoseinäpintaa 200m2

  Tuulensuojalevyt 800€
  Runkotolpat 1500€
  200mm villa 3600€
  Höyrynsulku 250€
  Ristikoolaus 300€
  50mm villa 1200€
  EK kipsilevy 13mm 800€
   
 39. PCB

  PCB

  Viestejä:
  81
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  En kyllä tämän viestin jälkeen ole yhtään enempää kärryillä mitä haet takaa. Mistä nuo hinnat tuohon keksit? Miten pystyit määrittelemään, kun ei ole edes eristeen ta ts-levyn tyyppiä sanottu? Miten Jump voisi onnistua tuossa yhtään sen paremmin?

  Toimitussisältöjen osalta voi tsekata: Pientaloteollisuus ry - Toimitussisältö
  Lähes kaikki toimittajat ovat PTT jäseniä, ja yleensä toimitussisällöt menee noin, tai ainakin lähelle tuota. Noitahan voi käyttää pohjana, jos haluaa saman tarjouksen kaikilta. Aina kannattaa mainita, että poikkeukset tarjouksessa tulee ilmoittaa. Siihen ei voi luottaa siltikään. Eikä mihinkään muuhun kuin kirjalliseen sopimukseen.
   
 40. Lucas

  Lucas

  Viestejä:
  448
  Rekisteröitynyt:
  27.05.2017
  Pitkästä tavarasta kun talon rakentaa niin siinä tavaran kilpailuttamisissa menee tovi jos toinenkin.

  Yllättävän hyville tuntipalkoille siinä kuitenkin pääsee kun pelkästään kattotuoleissa ja ikkunoissa saattaa säästää useamman tuhat lappusen. Menee siinä helposti päivä aikaa kun esimerkiksi ikkunoista laittaa tarjouspyynnöt kymmenelle luokiteltuja ikkunoita valmistavalle ikkunatehtaalle, mutta säästö voi olla merkittävä.

  Isommista hankinnoista voi olla hyvä pistää kaikista vaikka viiteen paikkaan tarjouspyynnöt.
   
 41. Tဓmppa

  Tဓmppa

  Viestejä:
  36
  Rekisteröitynyt:
  08.11.2016
  Eip voi mittään :sori:
   
 42. Jebaus

  Jebaus

  Viestejä:
  305
  Rekisteröitynyt:
  23.02.2017
  Loppupeleissä joidenkin runkomateriaalien hinnat nyt on aika pieni osa kokonaisuutta. Hyvään perusarvioon pääsee kun ottaa esim taloon.comista hinnat ja laskee niistä -30%.

  Sitten kun materiaalit ja määrät on about listattuna niin tarjouspyynnöt starkkiin/krautaan/johonkin paikalliseen pienempään kauppaan. Sitten poimii joka tarjouksesta se halvimmat tuotteet, laskee määrät tarkasti ja ottaa niihin sen +10% ekstraa ja tilaa jokaisen tuotteen sieltä mistä halvimmalla saa.

  Liikaa noita ei kannata jakaa mutta esim 2-3 paikasta tilaamalla säästää kyllä ja työtä ei ole juurikaan enemmän kun yhdestä paikasta tilaten.

  Suoraan tehtaalta hintoja ei kannata edes kysellä, määrät on niin pieniä että esim villaa saa Starkin kautta edullisemmin vaikka ottavat oman katteensa välistä kuin suoraan esim Parocilta.

  (Itse tilasin kesällä 300m2 80t Rob villaa 200mm paksuna, Starkin kautta oli melkein 10% halvempi kuin suoraan Parocin projektimyynnistä kysyttäessä)
   
 43. jonkka

  jonkka

  Viestejä:
  302
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Jos meinaatte ruveta pitkää tavaraa tilaamaan tai edes vertailemaan niin huomioikaa rahtikustannukset ja muistakaa kysyä ylimääräisen tavaran palautusoikeudesta ja siitä saatavasta hyvityksestä. On paljon helpompaa nikkaroida jos voi tilata vähän ekstraa hävikkipuskuriksi kuin jäädä seisomaan tumput suorina tavaran loppuessa kesken.
   
 44. spengele

  spengele

  Viestejä:
  5
  Rekisteröitynyt:
  23.01.2017
  Noiden pakettifirmojen kanssa on kaikilla vielä ne omat pikkujuttunsa, jotka vaan kuuluvat niiden toimintatapoihin. Jotkut osaavat vähän siivotakin, mutta suurin osa velvoittaa ostajan hoitamaan kaiken pakkausjätteen ym poisviennin. Sitten on vielä ne aliurakoitsijat joita useimmat käyttää. Halvimman tarjouksen jättänyt saattaa käyttää virolaista työvoimaa, jota ei paljoa kiinnosta jos vaikka kipsilevytoimitus jätetään sateeseen makaamaan. Tutulla oli myös asennukset aika virolaisen näköiset. Lamppurivit vähän vinossa ja hiukan reilummin massaa saumoissa peittämässä. Pikkufirmoilla voi olla vaikeuksia saada toimitukset osumaan yksiin rakennuksen etenemisen kanssa. Kannattaa vielä tarjouksista miettiä, että hyväksyykö sen kaikkein halvimman.

  Itse en paljoa kilpailuttanut, mutta Kastellin kanssa ei ollut mitään ongelmia ja suomalaiset tyypit tekivät talon alusta loppuun. Aika peruspaketti muuttovalmiina valittiin, niin meni rakentaminenkin rutiinilla. PILP meinasi jäädä pihalle, kun yllättäen rahtari ei paljoa soitellut saapumisesta.
   
 45. Jump

  Jump

  Viestejä:
  232
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Pitkästä tavarasta rakentamisesta:

  Kaveri on rakentanut vasta suunnilleen saman kokoisen talon. Hän on tehnyt "kaiken" itse, mutta päätyi ottamaan rungon pre-cut:in, koska hinta oli kohdillaan. Toki siinä pääsee myös itse vähemmällä. Nyt kun talo on valmis hän totesi että ottakaa talo mahdollisimman valmiina. Ilmeisesti noin 2,5v rakennusurakka on vienyt mehut miehestä ja kai se parisuhdekin on voinut olla joskus koetuksella. Omalla vapaa-ajallakin on siis hintansa.

  Tarkoitus ei ole hankkia halvinta, mutta ei myöskään kalleinta. Käsityksemme mukaan hintojen pitäisi olla aika lähellä toisiaan jos tarjotun paketin sisältö on sama. Kaikki jututtamamme talomyyjät ovat myös kertoneet että käyttävät pystytyksissä yms. töissä vain kotimaisia ja paikallisia rakennusmiehiä, joten palkkakulut pitäisi olla suunnilleen samat kaikilla. Eikä meitä kyllä edes kiinnosta työllistää virolaisia tai latvialaisia.

  Tarkoitus valita seuraavaksi jatkoon kolme - neljä talotoimittajaa sekä mahdollisesti yksi tai kaksi raksafirmaa, jotka rakentavat omakotitaloja. Valitut talotoimittajat tulevat olemaan neljä halvimman tarjouksen tehnyttä, joista yksi on talon piirtänyt talofirma.
   
 46. JwL

  JwL

  Viestejä:
  25
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Muuttovalmista taloa ollaan nyt rakentamassa, siten että päästään muuttamaan tämän vuoden jouluksi uuteen kotiin.
  Muutama vinkki projektia suunnitteleville:
  1. Ostakaa talo mahdollisimman valmiina.
  2. Käyttäkää kunnolla aikaa talon suunnitteluun.
  3. Tehtää tarjouspyynnöstä mahdollisimman yksityiskohtainen, siten että muutoksia (myös. kiinto- ja vesikalusteiden määrät) tulee mahdollisimman vähän tilauksen hyväksymisen jälkeen.
   
 47. sammy123

  sammy123

  Viestejä:
  42
  Rekisteröitynyt:
  20.01.2017
  Just tämä. Siksi kaveri otti Lapplin ja Jetan sijasta Teri talon.

  Tuo koko talon pohjapiirustus on KHH:n ja saunankin osalta väärinpäin jos siis takapiha on sinne joen suuntaan. Saunasta pitää päästä sinne terassille eikä etupihalle? Harmi kun kaveri muutti naapurista vastaavan kokoisesta talosta pois niin en saa sulle piirustuksista kuvaa. On kuin yö ja päivä tohon sätökseen verrattuna.
   
 48. PCB

  PCB

  Viestejä:
  81
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  No eihän se nyt sitä tarkoita, että jos asennuksen hinta esitetään erillisenä, vastuu siitä olisi automaattisesti jollakin eri taholla. Tietysti se joka tarjoaa, vastaa siitä jos ei muuta sanota. Sopimuksessa tämä tietysti tulee viimeistään esille.

  Asennushinnan esittäminen erikseen on tietysti asiakkaan etu, helpottaa vertailua.
   
 49. Jump

  Jump

  Viestejä:
  232
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Tuon ensimmäisen kohdan tuntuu kuuluvan aika monen suusta. Rakentaminen tai paremminkin itse rakentaminen taitaa viedä aika tehokkaasti mehut miehestä ja naisesta.

  Suunnitelmaa on pyöritelty aika pitkään, koska seinien siirtely on aika työlästä. Tosin joku sanoi että kolmas talo on se mieleinen.

  Tähän mennessä lähetetyt tarjouspyynnöt ovat olleet aika yksityiskohtaisia, mutta se ei valitettavasti vielä riitä. Toimittajat tuntuvat tarjoavan ensimmäisenä heille mieluista kokonaisuutta, mutta ei suinkaan sellaista, jota tarjouspyynnössä pyydettiin.

  Jos keksit pohjan, jossa saunan saa sijoitettua niin siitä pääsee helposti takapihalle ja että muut vaatimukset täyttyvät, niin piirrä toki se meille. Me emme ole valitettavasti onnistuneet siinä. Toisaalta tarkoitus on rakentaa myös rantasauna, joten ehkä sitä tulee käytettyä ainakin kesäisin enemmän.
   
  JwL tykkää tästä.
 50. sammy123

  sammy123

  Viestejä:
  42
  Rekisteröitynyt:
  20.01.2017
  No käännät saunaosaston toisinpäin...samalla voit poistaa olkkarin terassioven. Aulan wc-täytyy kääntää toiselle seinälle muutoin pyttyä ei voi vetää yöllä koska makkarissa herää. Tuo vaatehuone sun täytyy unohtaa ja siirtää leivinuuniakin tod.näk. hiukan.

  Makkaritkin pitäisi järjestää uudestaan. Nyt master bedroomista on pitkä matka puhelinpesulle ja yhteinen seinä muksujen makkariin...ei hyvä.

  Oletteko selannut kaikki talotehtaiden valmiit pohjat?