Valmistalopaketit

Viestiketju alueella 'Yleistä keskustelua' , aloittaja Provost Kihofakirius, 16.07.2017.

 1. PCB

  PCB

  Viestejä:
  59
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Rakentamisessa on erittäin korkeaa matematiikkaa jo pientalo-tasolla. Vai ajatteletko että vaikkapa ne naulalevyristikon lujuuslaskelmat eivät ole korkeaa matematiikaa, koska laskentaohjelma hoitaa ne varsinaiset laskutoimitukset? Rakennusala on poikkeuksellisen matemaattinen ala melkein mihin tahansa muuhun alaan verrattuna.

  Varmaan itsensä uuvuttaminen ja perheen hajoamisella leikkiminen rakentamalla oman työn ohessa talo omin käsin itselleen, voi olla jollekin sankaritarina. Itse kutsun sitä typeryydeksi. Sen sijaan se, että oppii rakentamisen rautaisen ammattitaidon yhtä helposti kuin nussimisen, on todellinen sankaritarina. Varsinkin kun ottaa huomioon että nussiminen on sentään kymmenien tuhansien vuosien aikana jalostunut geeniperimässä saatu selviytymisvaisto jonka jokainen suorittaa ilman yhtään järjellistä ajatusta, ja rakentamisen ammattitaitoon taas vaaditaan tavallisella ihmisellä muutamia vuosia ammattikoulua, työmaalla työskentelyä, insinöörin opinnot sekä ainakin 10 vuotta toimimista monipuolisissa rakennusalan toimihenkilötehtävissä.

  Ja arkkitehdin osaamiseen kuuluu asiakkaan kuunteleminen. Jos arkkitehdille on mennyt vasta kuudennella kerralla perille tuollainen asia, tulee väistämättä mieleen että onkohan asiakaskaan nyt ihan parhaalla osaamisella liikkeellä. Oliko referenssejä? Onko vain mutistu ja vihjailtu keskenään tuosta harjakatosta? Miksi kukaan maksaisi jollekin, joka ei tee sitä mitä on sovittu, ei edes kuudennella kerralla?
   
  Viimeksi muokattu: 13.11.2017
  Kaitzschu tykkää tästä.
 2. Jump

  Jump

  Viestejä:
  179
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Kyllä rakennusten suunnittelussa ja rakenteiden mitoituksessa tarvitaan matematiikkaa tai kokemusperäistä tietoa. Esimerkiksi roskakatoksen tai puuvajan mitoituksessa ei kuitenkaan välttämättä laskentaa tarvita, koska lähes jokainen osaa näkemänsä perusteella sanoa minkälainen rakenne kestää varmasti. Harjaantunut silmä siis auttaa.

  Olen keskustellut parin kaverin kanssa, jotka ovat rakentaneet itse talon ilman rakennusalan koulutusta. Heidän kertomuksista on paistanut läpi aika selvästi uupumus ja se että on siinä parisuhdekin voinut olla ajoittain lujilla. Siltä osin olen kanssasi samaa mieltä.

  Rakentamisella ja nussimisella ei sen sijaan ole mitään tekemistä keskenään. Henkilö jonka peukalo ei ole keskellä kämmentä suoriutuu varmasti omakotitalon rakentamisesta jos niin haluaa. Riittää että on tarpeeksi hyvähermoinen, halukas oppimaan uutta ja omaa tarpeellisen määrän ylimääräistä aikaa. Kokonaan toinen juttu on taas se, mitä kannattaa tehdä itse ja mitä kannattaa teettää? Kyse on oman ajan hinnoittelusta ja elämäntilanteesta.
   
 3. PCB

  PCB

  Viestejä:
  59
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuohon lihavoituun lauseeseen liittyen kiinnostaisi, kuinka monen pientalon kokemus sinulla tästä on? Minulla on aika laaja kokemus, ja voin sanoa että kokeneistakin talomyyjistä suurin osa ei tajua todellisuudessa ihan muutamaa perusasiaa enempää noista. Toki tunnen myyjän, joka vertautuu osaamisessaan täysin arkkitehtiin. Ja 99%:lla myyjistä ei ole intresseissä hakea asiakkaalle sitä parasta ratkaisua. Lisäksi vain erittäin harvat asiakkaat osaavat miettiä tarpeensa, vaikka osaavatkin ehkä miettiä vaatimuksensa. Ammattilaisen tehtävä on esittää nekin asiat, jotka eivät amatöörille tule mieleen. Niitä on pientalossakin melkoinen määrä. Tämän jälkeen ne pyritään ratkaisemaan mahdollisimman hyvin budjettiin nähden.

  Tuo amatööriasiakkaan ja kokeneen talomyyjän kaikkivoipaisuuteen luottaminen on vähän sama, kuin vaikkapa luottaminen kodinkoneliikkeen myyjään kodin verkkolaite-asioissa.

  Ja kyllä. Talotehtaalta voi saada hyvän ja toimivan ja vieläpä tontille sopivan talon pelkän myyjän kautta. Ei ole kyse siitä. Kyse on siitä, onko se hallittua vai enemmän sattumaa.
   
 4. Jump

  Jump

  Viestejä:
  179
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Minulla ei ole kokemusta kuin tästä yhdestä, joka sekin on vielä toistaiseksi vasta paperilla. On totta että myyjissä on suuria eroja. Ilmaisin mielipiteeni siis huonosti. Kokenut talomyyjä ei tarkoita automaattisesti ammattitaitoista. Ammattitaitoisen myyjän kyllä tunnistaa kun tapaa ensin muutaman heikommalla osaamisella varustetun. Ja ammattitaitoinen myyjä voikin sitten jo korvata arkkitehdin.

  Dekotalon edustaja esimerkiksi ehti tekemään kaksi tarjousta jo ennen kuin meillä oli pohjaratkaisu valmiina. Hänestä huomasi hyvin selvästi että osaamisen taso ei ollut kovin korkealla. Hän ei osannut kuunnella asiakasta vaan halusi tehdä kaupat mahdollisimman nopeasti.
   
 5. jonkka

  jonkka

  Viestejä:
  256
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Jos rakentamisella tarkoitetaan rakentamista asiana yleensä niin olet toki oikeassa. Mutta jos rakentamisella tarkoitetaan henkilökohtaista OKT-rakennusprojektia, kuten tässä ketjussa noin lähtökohtaisesti tarkoitetaan, niin rakennushankkeeseen ryhtyvä ei itse esimerkiksi lujuuslaskelmia tee. Siksi ettei osaa ja vaikka osaisi niin ei omaa pätevyyttä ja vaikka olisi pätevyyskin niin on siinä ja siinä että rakennusvalvonta laskelmat hyväksyisi.
   
 6. Jebaus

  Jebaus

  Viestejä:
  180
  Rekisteröitynyt:
  23.02.2017
  Noniin, alkaa keskustelu löytää jo uomiinsa. Parin viestin ajan jo nauratti kun omakotitalon rakentaminen talotehtaan paketilla verrastettiin jo rakettitieteeseen :)

  Aikaa se kyllä vie. Osaamista ja tietotaitoa pitää olla jotta tarjoukset osaa pyytää, perata, kilpailuttaa, tilata, valvoa, reklamoida puutteista, virheistä ja keskustella muutoksista.
  Mitä vähemmän kokemusta/osaamista/tietotaitoa, sitä enemmän tuohon saa käytettyä aikaa ja sitä huonompi/kalliimpi on usein myös lopputulos.

  Riittävästi kun varaa aikaa/rahaa ja osaa/ymmärtää pyytää apua asioihin joita ei itse hallitse, ei tarvitse stressata liikaa ja sen avioeron jälkeen muuttaa yksin siihen keskeneräiseen taloon.
  Jos nyt vaikka sen +20% varaa aikatauluun, budjettiin ja omaan työpanokseensa suhteessa suunniteltuun (ei siis omaan suunnitelmaansa vaan siihen mitä talotehtaat/muut kokeneemmat kertovat), ei mitään ongelmia pitäisi pahemmin tulla.
   
 7. Pavosen Heska

  Pavosen Heska

  Viestejä:
  105
  Rekisteröitynyt:
  13.01.2017
  Suosittelisin yhden talon kokemuksella "muuttovalmista" tilausta. Jos haluaa toimia projektinjohtajana saattaa osaavien tekijöiden löytäminen ja aikatauluttaminen olla melkoinen haaste. Oma osaaminen oli sen verran eri alalta että katsoin viisaammaksi keskittyä rahan tienaamiseen enemmän kuin sen säästämiseen.

  Tässä projektissa näyttää minusta siltä että tuo iso khh määräävällä sijainnilla pakottaa projektin tielle joka loppupeleissä aiheuttaa melkoisen neliöhinnan khh:lle.

  Omassa taloprojektissa olisin halunnut ison ja lämpimän kahden auton tallin mutta lyhyen harkinnan jälkeen tuli vain kahden auton katos kylmällä varastolla. Säästö oli melkoinen ja kymmenessä vuodessa on huomannut että ei siellä tallissa olisi ehtinyt aikaa viettämään. Sama pohdinta kannattaa tehdä paljonko saunaan haluaa neliöitä ja näyttävyyttä... Joku saunoo joka päivä ja useasti isolla porukalla ja toisilla sauna ei lämpeä edes joka viikko.
   
  Ruohonjuuri ja PCB tykkäävät tästä.
 8. Jump

  Jump

  Viestejä:
  179
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Pieni päivitys...

  Dekotalon edustaja tiedusteli projektin etenemistä. Ilmoitimme että Dekotalon hinta on kaikista tarjouksista kallein ja emme ole kiinnostuneita jatkamaan neuvotteluita. Tarjottu hinta on noin 30k€ halvimpia tarjouksia kalliimpi, joten homma on varsin selvä.

  Tämä Dekotalon myyntimies ei totuttuun tyyliin lannistunut saamastaan tiedosta vaan laski uuden tarjouksen, jossa oli mukana "näyttelyetu" ja "talvirakentajan etu". Tämä ei muuttanut hintaa niin paljoa että Dekotalo olisi edelleenkään päässyt jatkoon. Toisaalta meitä ei myöskään kiinnosta näyttelyn pitäminen talossamme, joten asia oli jo siltäkin osin selvä. Ilmoitimme myyjälle että tarjousten tulee olla saman sisältöisiä, joten näyttelyt yms. alennuksia ei voi sisällyttää tarjoukseen. Sen jälkeen ei ole enää kuulunut mitään.

  Itse pidän erikoisena että myyjä edelleen tyrkytti "näyttelyetua" koska asiasta juteltiin heti ensimmäisellä tapaamisella. Dekotalon sopimuspohjassa kun on yksi A4-sivu kohtia joissa on lueteltu ehtoja koskien talonäyttelyä, valokuvausta ja yhteistyötä some- kanavissa jne. Emme oli kiinnostuneita esittelemään taloamme somessa tai toimimaan Dekotalon valokuvaajina ilman korvausta.

  Jos joku siis aikoo hankkia Dekotalon niin suosittelen että perehdytte erittäin tarkasti tuohon "Deko näyttely- ja kumppanuussopimus" -sivuun ja siihen mitä sen sisältö oikeasti tarkoittaa ennen kuin hyväksytte sen.

  Tarkoitus on tiedottaa kaikille tarjouksen tehneille talotehtaille ja rakennusfirmoille heidän tarjouksensa tilanteesta viimeistään sitten kun toimittaja on valittu, mutta jos joku kysyy jo aikaisemmin ja tilanne on selvä, niin samapa tuo on ilmoittaa heti. Kaikille on tarjouspyynnön lähetyksen yhteydessä ilmoitettu että pyydämme heti tekemään parhaan tarjouksen johon toimittaja pystyy, koska tulemme jatkamaan neuvotteluita vain parhaiden tarjousten tehneiden kanssa.

  Viikonlopuksi on sovittu tapaaminen toisen jatkoon valitun talotoimittajan edustajan kanssa.
   
  JwL, arthur3.0, kjns ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 9. Jump

  Jump

  Viestejä:
  179
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Viikonloppuna tapasimme toisen "finalisteista". Kävimme ko. talotehtaan tarjouksen läpi ja keskustelimme aikataulusta yms. Mitään ihmeempää keskustelussa ei tullut ilmi ja molemmat finalistit vaikuttavat tähänastisten kokemusten perusteella yhtä luotettavilta toimittajilta.

  Kahden finalistin välillä on 4k€ ero hinnassa. Tälle erolle emme ole vielä löytäneet selitystä. Molemmat toimijat ovat paikallisia ja tietojemme mukaan ihan hyvä maineisia toimijoita. Viikonloppuna tavatusta tosin pitää kaivaa vielä lisätietoja. Ja ehkäpä toisen tehtaan edustaja pitää tavata vielä.

  Sähkö- ja LVI-suunnitelmista on pyydetty tarjoukset sekä samalla pyysimme alustavan tarjouksen sähkö- ja LVI-töistä. Yhtään vastausta ei ole tullut, vaikka aikaa on mennyt jo pari viikkoa. Siispä odotellaan edelleen...
   
  Viimeksi muokattu: 20.11.2017 klo 23:01
  Gize ja JwL tykkäävät tästä.