Tuon nyt oman vaatimattoman mielipiteeni myös tähän aiheeseen.
Tarkoituksena ei ole haastaa riitaa tai mitään muuta sellaista, eikä varsinaisesti yksilöidä tätä mitenkään juuri sinuun, mutta tätä ketjua lueskeltuani on kyllä jotenkin hurjaa, että ihmiset lähtee tällaisiin projekteihin. Siis lähinnä, että johonkin hidasta kuolemaa tekeviin muuttotappiomaakuntiin lähdetään rakentamaan +300k€ tönöjä, joista ei takuuvarmasti tule ikinä saamaan omiaan pois, jos joskus tuleekin muutto toisaalle. Siis toki koti on koti, ja sijoitukset on sijoituksia. Tiedän myös, ettei kaikki voi, saati halua elää isojen asutuskeskusten läheisyydessä, varsinkin jos juuret on jossain muualla jne. Silti pitää vähän ihmetellä, kun jo nyt nopealla vilkaisulla etuovi.com on täynnä mitä hienompia isolla rahalla suht äskettäin rakannettuja hirsilinnoja pitkin suomenniemeä, mutta kuitenkin sellaisilla paikkakunnilla ja hintapyynneillä, että ne eivät tule varmasti ikinä menemään kaupaksi, ainakaan ilman hyvin merkittävää persnettoa.
Jos sen talon pykää muuttotappio alueelle, se ei sinänsä ole mikään merkittävä ongelma jos sen talon rakentaa itselleen ja aikoo siinä asua hautaan.. Silloin talon arvolla ei ole käytännön merkitystä, kuin korkeintaan perikunnalle.
Jos on varma että talon pystyy maksamaan, niin jäljelle jää vain ne talon ylläpitokulut siellä jossain, jotka eivät kuitenkaan merkittävästi eroa vaikka talo oliskin "hyvällä paikalla". Loppujenlopuksi sen oman ja maksetun talon asuminen on aika edullista, merkittävimpänä kuluna sen talon energian kulutus. Ja tuo energian kulutus on se joka yleensä sen kamelinselän taittaa siellä muuttotappiopaikkakunnalla kituuttavalla eläkeläisellä tänäpäivänä.
Onhan se tietysti mahdollista että kun on itse eläkeiässä energiasta onkin tullut halpaa, eikä sitä ole mitään tarvetta säästellä (tuskin on), mutta historia kyllä puhuu sen puolesta että energia tulee jatkossakin olemaan se kriittinen kuluerä.
Tästä päästään siihen hirsilinnaan..
Hirsitalo, jolla tarkoitetaan nyt rakennsta jonka ulkoseinä on umpipuuta, kulutta väistämättä melkoisesti enemmän energiaa kuin "tavallinen" talo, eikä siitä hirsirakenteesta ole mitään kovin erityistä hyötyä, poislukien esteettinen tai fiilis, josta käytännössä maksetaan ylimääräistä. Estetiikka pystytään kyllä tekemään laudallakin, mutta se fiilis että tietää asuvansa hirsitalossa silloin kyllä jää saavuttamatta.
Hirsitaloon perinteisesti liitetyt seikat, kuten hyvä hengittävyys, viileys, hyvä sisäilma, terveet ja kuivat rakenteet, eivät ole nykyaikaiselle hirsitalolle mitään automaattisesti tulevia bonuksia, vaan käytännössä talon kovemman energian kulutuksen takia on jopa todennäköisempää että se hirsitalo kärsii noista ennemmin kuin tavallinen rakennus, kun energiahukkaa aletaan vähentämään tukkimalla kriittistä ilmanvaihtoa.
Nykyaikainen hirsitalo ei hengitä mitekään erityisemmin, vaikka umpipuusta kosteus nyt nopeammin poistuukin, niin ei sinne sitä kosteutta ole järkevää työntää alunalkaenkaan. Sisäilman laatu varmistetaan koneellisella ilmanvaihdolla hirsitalossa siinä missä muissakin rakennuksissa.. Tietysti ainakin teknisesti voidaan rakentaa myös puhtaasti painovoimainen ilmanvaihto nykyäänkin, mutta tuo lisää energian kulutusta merkittävästi, eikä tuo suojaa siltä perusongelmalta, eli talon käyttäjältä joka estää sen ilmanvaihton toiminnan.
Viileys on puolestaan hirsitalon ominaisuus joka on ehkä jossainmäärin pitänyt paikkansa joskus 70-luvulla kun hirren lämmöneristävyys on ollut parempi kuin silloisen normaali talon, jossa on ollut lisäksi valtavat ikkunat ja huono ilmanvaihto. Hirsi talo ei ole sen viileämpi, vaan oikeastaan helteillä lämpimämpi, mutta käytännössä se seinärakenteen läpi johtuva lämpö ei ole mitenkään merkittävässä osassa, ja joka tapauksessa ei kai kukaan täysipäinen tänäpäivänä rakenna enää uutta taloa jossa ei olisi jonkinlaista jäähdytystä.
Tietenkään pelkkä energiankulutus ei ole ainoa kulu vuosikymmenten aikana. Jos katto muistuttaa disneyn linnaa, niin sen ylläpitäminen on väistämättä kalliimpaa, ja potentiaalisia vuotokohtia on enemmän. Seinien ulkovuoraus vaatii huoltoa, perus puupaneli säännöllistä mutta edullista huoltoa, kivipinnat harvemmin, mutta kalliimpaa.. Arkkitehdin avulla pinnan voi saada vaikka pelliksi jos siltä tuntuu.
Kiinteistötekniikka tulee hajoamaan jossainkohtaa, siitä ei oikein pääse mihinkään, tuo pitää vain tiedostaa ja vakuuttaa siltä varalta että se hajoaa ennen aikojaan. Merkittävin tuossa huomioitava asia on se että sen tekniikan rakentaa alunpiteänkin niin että se on huollettavissa.. Jos nostatat rakennusvaiheessa kellariin lämmitysjärjestelmän jonka ympärille talo rakennetaan, 30 vuoden päästä mietitään miten se saataisiin siitä huoltoluukusta tuotua ulos.
Lisäksi eläkepäivien kannalta kannattaa ehkä miettiä miten sitä taloa voi käyttää kun nurkissa ei enää juokse mukuloita.. Eli voiko talon jakaa järkeävästi osiin joita ei käytetä, esim lämmityskaudella pudotetaan joidenkin tilojen lämpötilaa 10 asteella ja vähennetään ilmanvaihtoa. Tosin tuokin kannattaa tutkia onko siitä mitään hyötyä, tuo ei välttämättä tuo mitään säästöjä. Kanntaa myös pohtia jo rakennusaikana jos silloin eläkepäivillä muuttaa esim 2 pienempää makkaria yhdeksi isommaksi harrastetilaksi tms.. Se pienempään asuntoon muuttaminen ei ole välttämättä mikään todellinen vaihtoehto, kun se linna on takamaille tullut tehtyä.
Jos siinä loppusuoralla loppuu rahat, niin tingi sisäpinnoista, keittiöstä, pesutilojen pinnoista, jne.. Nuo eivät tule kestämään muutenkaan sitä talon elinikää, vaan niitä tarvitsee jollain tavalla entrata joka tapauksessa.
Eli mun pointti on se että jos rakentaa talon itselleen loppuiäksi, niin kannattaa rakentaa talo joka on edullinen asua, vaikka se olisi hieman kalliimpi tehdä. Käytännössä sen hintaeron jonka rakennusaikana käyttää siihen energiatehokkuuteen, saa takaisin jo sitä asuntolainaa maksaessa, sen rahan käyttää vaan lainan lyhennykseen eikä energiayhtiölle. Sama pätee tilanteeseen jossa pitää valita onko alla vuokratontti vai oma. (Tosin joissain tapauksissa asuntolainan kanssa tämä on vaikea yhtälö pankille, laskevat että ihmisellä ei ole varaa maksaa 500e enemmän lainan lyhennystä, mutta siihen tonttivuokraan on..)
Ja kaikesta tästä pohtimisesta ei loppujenlopuksi ole mitään hyötyä ihmiselle joka rakentaa/rakennuttaa itselleen talon, jos se tekee sen kaiken ajattelun yksin. Jokainen ihminen tajuaa omassa asunnossaan joitain asioita joita olisi pitänyt tehdä toisin, eikä niitä sivullinen tiedä ellei asiaa ota puheeksi. Kannattaa puhua käytännön toimivuudesta kaikkien kanssa ja pitää samalla mielessä että ne ovat mielipiteitä.