Valmistalopaketit

Liittynyt
22.10.2018
Viestejä
63
[edit] pistetääs vähän suunnittelutilannetta omankin torpan kohdalta. Pyöräytettiin suunnitelmat uusiksi ja suunnittelun lähtökohdatkin muuttui aivan täysin, mutta mitä on nyt omaa 3d-mallia pyöritellyt, niin nyt alkaa olemaan sellanen, että saadaan tuosta vesielementistä kaikki irti... eipähän tule toista samanlaista vastaan

Makuuhuoneet saadaan hyvin erilleen oleskelutiloista, mutta tosin joutuu vähän parantamaan äänieristystä päämakkarin ja pikkumakkarin välissä.. vähän jouduttu tekee kompromisseja joissain asioissa, mutta fiilis alkaa olemaan kohdillaan.
Nuo pikkumakkarien vaatehuoneet menee vielä kaapin korvikkeen, mutta päämakkarin vaatehuone on mielestäni turhan ahdas. Sitä on kuitenkin käyttämässä kaksi ihmistä ja se jatkuu nurkan taakse. Ottaisin mielummin liukuovelliset kaapit. Se seisoskelutila vaatehuoneessa menee käytännössä hukkaan, jos siellä ei mahdu kunnolla pukeutumaan. Tässä teille uusi pohja, jossa vessa sijoitettu siiven perälle. Lasku tulee perästä.
 

Liitteet

Liittynyt
26.02.2018
Viestejä
25
Onko Suomessa olemassa ns. täyden palvelun taloa oman OK-talon rakentamiseen? Näitä talotehtaita kyllä on pilvin pimein, mutta joka tapauksessa kaikki pohjatyöt jne. tontin hankinnat joutuu hommaamaan itse. Sekä hakemaan rakennusluvan jne.

Itseä ei kiinnosta vittuakaan kilpailuttaa jotain paikallista Esaa tekemään maatyöt enkä tapella kaavoittajien kanssa vaan haluaisin lyödä tälle firmalle tyyliin 350k€ budjetti, et etsikää tältä alueelta tontti ja suunnitelkaa speksien mukaan talo ja toteuttakaa. Saati sitten työpäivän jälkeen käydä valvomassa työn laatua.

Juttelin just saksalaisen frendin kanssa ja siellä kuulemma tälläisiä toimistoja on pilvin pimein, mutta Suomessa ei ainakaan googlailulla löytynyt.

Joku paikallinen "grynderi" vois olla vaihtoehto, mutta mistä näiden yhteystietoja saisi kun myynti menee yleensä kiinteistövälitysten kautta? Turun seudulla siis. Saa laittaa PM jos tietää.
Etkö halua tosiaankaan itse etsiä ja valita sitä tonttia? Huomioiden, että se on mieleiseltä alueelta ja mieleinen sijanti korkeusasemaan ja ilmansuuntiin, näin itse ajattelisin. Tietysti voi kiinteistövälittäjälle tehdä toimeksiannon tontista, joka sitten haluaa sen oman preemionsa tekemästään työstä. Muuttovalmiita taloja sitten pykäävät eri talotehtaatkin ja niihin sisällyttää myös maatyöt/pohjatyöt kiinteään hintaan. Turun seudun gryndereitä en tunne, mutta ainakin Designtalo niminen talotehdas mainostaa maatöiden sisällyttämistä "täydellisen muuttovalmiin talon" hintaan. En ole töissä -, en asu Designtalossa, enkä ole edes oikeauskoinenkaan. Ideana on yhden luukun asionti koko talokokonaisuudelle, mikä ei paha.
 
Liittynyt
13.12.2016
Viestejä
437
Nuo pikkumakkarien vaatehuoneet menee vielä kaapin korvikkeen, mutta päämakkarin vaatehuone on mielestäni turhan ahdas. Sitä on kuitenkin käyttämässä kaksi ihmistä ja se jatkuu nurkan taakse. Ottaisin mielummin liukuovelliset kaapit. Se seisoskelutila vaatehuoneessa menee käytännössä hukkaan, jos siellä ei mahdu kunnolla pukeutumaan. Tässä teille uusi pohja, jossa vessa sijoitettu siiven perälle. Lasku tulee perästä.
Joo, toi on hyvä. Varmaan on parempi vessasta nähdä vesi kun makkarista :hmm:
 

PCB

Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
481
Nuo pikkumakkarien vaatehuoneet menee vielä kaapin korvikkeen, mutta päämakkarin vaatehuone on mielestäni turhan ahdas. Sitä on kuitenkin käyttämässä kaksi ihmistä ja se jatkuu nurkan taakse. Ottaisin mielummin liukuovelliset kaapit. Se seisoskelutila vaatehuoneessa menee käytännössä hukkaan, jos siellä ei mahdu kunnolla pukeutumaan. Tässä teille uusi pohja, jossa vessa sijoitettu siiven perälle. Lasku tulee perästä.
Itse en näe, että vaatehuoneessa tarvii pukeutua, jos makkarissa on tilaa. Varmaan tämä on ollut ajatus. Vaatehuone on kuitenkin tilankäytöltään joustavampi, vaikka pelkille vaatteille kaapisto sinänsä tehokkaampia. Tietysti sellaien pukeutumishuone on luksusta, mutta vaatii sitten enemmän tilaa.
Tuossa uudessa pohjassa tosiaan makuuhuoneen näkymät pilataan. Ja päävessa siirtyy pois eteisestä, huono. KHH:n vessa on omalle väelle.

Makuasiota toki kaikki. Onhan se niinkin, että makuuhuone on yleensä nukkumista varten, mutta tontin niin salliessa on kyllä ihan hienoa hyödyntää näkymiä.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
13
Se omakotitalon talotekniikka on niin yksinkertaista, että siinä ei ole mitään miettimistä jos ei hae jotain erikoisratkaisuja. Mutta jos on valmiiksi tiedossa joku joka asioista tietää, niin luonnoskuvia näyttämällä varmaan alle puolessa tunnissa osaa sanoa kaiken mitä voit tarvita.
Niin sitä luulisi. Mutta siinäkin riittää viikoiksi jo mietittävää kun miettii vaikka sitä miten kaksikerroksisessa talossa ilmastoinnin tulo- ja poistoilmaputket saa kuljetettu höyrynsulun sisäpuollella niin että onnistuu mimimoimaan kaikki lasketut katot ja näkyvät koteloinnit.
Tarkoitus tehdä yksitasoinen talo, joten tässä tapauksessa ei oletettavasti tarvitse miettiä ihan hirveästi erikoisratkaisuja. Yksi mikä tulee mieleen, on saarekkeessa olevan lieden tuuletuksen hoitaminen, mutta tuohonkin tuntuu olevan ratkaisuja, joskin suhteellisen hintavia.

Ehkä tässä vaiheessa sitten vielä pärjäilee ilman erillistä LVIS-osaamista
 

Juha Kokkonen

Moderator
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 817
Selvisikö noiden OSB levyjen syy mitkä laitettu jokaiseen seinään?
En muistanut kysyä tätä timpurilta.
Mielenkiintoinen video huomioita:
- yleinen siisteys hyvä
- voisitko viedä sen kamerasi yläpohjaan ennenkuin puhallusvillat tulevat=> nähtäis mitä sinne tulee,
putket kulkusillat?
- kuvaus (vakaus) ja ääni erittäin hyvää, millaisella kalustolla kuvaat.

- varauduit jäähdytykseen (seuraan sitä suurella mielenkiinnolla), mietinnässä itsellekin.
Tuli mieleen että itse saattaisin laittaa läpiviennit valmiiksi (riippuen tilanteesta "ullakolla" ) olohuoneeseen asti, esim. kannellisten sähköjakorasioiden sisään, josta putket olisi helppo? vetää tarvittaessa käyttöön. Eikä tarvitsisi pintoja enää paikkaillla? Ekäpä vielä OSB levyä rungon väliin, niin saa sen jäähdytin yksikön kiinni. Tai jos tiedät
mallin niin ainakin sen kiinnitys tarpeiden mukaan, samalla saa "ohjetta" mihin kohtaan noi "varausrasiat" kannattaa laittaa.
Puhallusvillat tuli jo viime viikolla yläpohjaan, eikä ollut tikkaita käytössä tontilla, joten ei onnistu enää kuvaaminen IV-kanavien yms osalta. Kuvaan videot sillä puhelimella mikä milloinkin taskussa on. Näitäkin vlogeja kuvailtu jo varmaan viidellä eri puhelimella :D

Jäähdytys piti toteuttaa alunperin ilpillä, mutta täältä ja yhdestä toisesta paikasta saamieni vinkkien perusteella vaihdoin vielä tuohon jäähdytyskonvektorivaihtoehtoon. Talotehtaalta tuon seinämallin konvektorin hinta oli tosiaan noin 4000 euroa asennettuna. Itse laite maksaa 1100-1300 euroa ja asennus jälkikäteen ehkä vajaan tonnin.

Liuosputket jää vessan alaslasketun katon sisään odottamaan ja myös konvektorin kytkennät saa tehtyä myöhemmin sen kautta, kun kattoon tulee huoltoluukku. Myös seinärunkoon pääsee sieltä takakautta käsiksi.
Tietysti jos nuo vaatehuoneet saisi päämakkarin ja lasten makkarin väliin niin tulisi "kakkostiloilla" luontainen ääneneristys, mutta saattaisi tulla päämakkarista liian iso tai hankalan mallinen.
Tätä pohdin itsekin hetken tuota pohjaa katsellessa, mutta en keksinyt sille oikein järkevää toteutustapaa.
Hitusen täytyy kyllä silti ihmetellä pienehköjä huoneita, jotka tuntuu nykyisin olevan kovin muodissa (ehkä pienten tonttien pakottamana). Neliöt on selvästi keskitetty olohuoneeseen, missä ei sinänsä ole mitään vikaa. Päämakkarissa ja pikkumakkareissa vaan ei ole yhtään tilaa millekään "ylimääräiselle" ja ilmeisesti oletus on, että kaikki asukkaat viettävät aikansa olkkarissa, sillä suunnitelluissa makuuhuoneissa ei paljoa harrastamaan mahdu.

Vertailun vuoksi, meillä on 85 neliön kolmiossa päämakkarin vapaa lattiapinta-ala 4,1 x 2,9 metriä ja likäksi lyhyellä seinällä em. mittojen ulkopuolella koko matkalla peilikaapit. Peilikaapin edessä mahtuu hyvin pukeutumaan kaksi samaan aikaan ilman että toisen tarvitsee suuremmin väistellä toista.
Annan tähän oman viisisenttiseni, vaikka ei nyt meidän kämpästä ollutkaan puhe - päätilan ja makkareiden suhteutus on kuitenkin myös meillä hyvin samankaltainen.

Meillä makuuhuoneiden koot määriteltiin ainakin käyttötarpeen sekä budjetin mukaan. Haluttiin kolme pikkumakkaria jotta tulevaisuudessa on perheelle laajentumisvaraa, mutta toisaalta budjetti ei antanut periksi lisätä enää neliöitä. Käytiin taloesittelyissä sekä asuntomessuilla ja todettiin, että 10 m2 makuuhuoneet sopii tuohon käyttöön hyvin meidän taloudessa. Esim. omaan "mancaveen" tulee sommittelujen perusteella mahtumaan ongelmitta vuodesohva, säilytys/TV-kaluste sekä 120 cm työpöytä. Itsellä oli mukulana noin 10 m2 makkari ja ainakin silloin se tila riitti vallan mainiosti. Nuoremmat sisarukset kun joutuivat vielä tyytymään yhteiseen huoneeseen.

Päämakkari on muutaman neliön suurempi ja sinne mahtuu meidän tarpeisiin ihan hyvin sänky, vaatekaapit, yöpöydät ja tarvittaessa myöhemmin joku lastensänky. Noin 60 neliön olohuone-keittiötila on sitten tarkoitettu yhteiseen oleskeluun. Jos makkareita olisi halunnut isontaa, olisi taloa pitänyt leventää ja siitä olisi heti tullut helposti 15-20 neliötä lisää huoneistoalaa, jossa kohtaa budjetti tuli vastaan.

Nämä on toki asioita, jotka riippuu ihan käyttäjästä ja henkilökohtaisista mieltymyksistä, eikä tietysti ole yleistettävissä kaikkia koskevaksi.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
190
Kyllähän sitä mielellään ottaisi muutaman neliön joka huoneeseen lisää, mutta talon suunnittelussa on kyllä niin monta palikkaa mitkä liikkuu kun seiniä siirrät, että kaikki suurentamiset vaikuttaa talon sijoittelun suhteen ihan massiivisesti ja varsinkin tuossa meidän tapauksessa talon näkymien suhteen. Varsinkin kun temutaan pienellä reilun 1000m2 tontilla, missä on naapureita lähellä, niin optimointia joudutaan tekemään niin että päähän sattuu. Nyt kaikki tärkeimmät tarvittavat toiminnot on saatu aika hyvin makuuhuoneissa mahtumaan ja muunneltavuus sisustuksen suhteen säilyy aika hyvin. Päämakkarissa sänky menee kolmelle eri seinälle ja vauvankin sänky mahtuu, työpisteeksi saa nippanappa mahtumaan kapean pöydän, mutta lähtökohtaisesti sellaista ei tule. Pikkumakkareihin tulevat omat tytöt on jo lähes teini-iässä, joten enemmän huolta on noiden poikakaverien vierailuissa ja siinähän nuo lasiseinät ovat vallan mainiot, voipahan vahtia :D
Uskosin myös, että panostamalla tilankäytössä niihin tiloihin, missä haluat viettää aikaa, siellä myös vietetään aikaa. Eli yhdessä olohuoneessa/keittiössä, ei yksin omassa huoneessa. Toki jää nyt noissakin pienissä makkareissa tila sängylle, työpisteelle, pienellä kirjahyllylle ja esim pienelle nojatuolille, eli ihan riittämiin mitä tarvitaan. Tietenkin, jos teini haluaa 140cm leveän sängyn poikaystävän vierailua varten, niin onpahan peruste miksi sellaista ei tule :) Tai toiseen taitaa mennä mutta toiseen ei oikein saa.
 

Juha Kokkonen

Moderator
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 817
Tässä nyt vielä tuo meidän pohjakuva, kun en ole sitä tainnut aiemmin tänne laittaa:

pohjakuva.png

Paljon sitä tuli pohdittua ja pyöriteltyä ja varmasti jäi jotain, minkä käytössä huomaa että olisi voinut tehdä toisin, mutta ollaan kyllä tällä hetkellä hyvin tyytyväisiä, nyt kun sisällä on seinät pystyssä ja pystyy havainnoimaan jo hyvin tilaratkaisut käytännössä. Oikeastaan miltään osin ei tunnu, että joku kohta olisi pienempi kuin mitä oli ajatellut, mutta useampi kohta on sellainen, joka tuntuu isommalta kuin oli ajatellut.
 

Juha Kokkonen

Moderator
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 817
Tuli tuosta ihan yleisesti mieleen, että pitäisikö vesipisteitä olla useampi ulkona?
Nykyisessä talossamme on vain yksi vesipiste ja tarve vedelle ulkona on täysin vastakkaisella puolella taloa/tonttia. Letkua tarvitaan 2x25m, mutta silti vastatuulessa jää viimeinen nurkka kastelematta.
Ihan hyvä pointti ja huomioitava asia. Meillä tuo veden tarve tulee todennäköisesti olemaan lähinnä tuossa takapihalla (jonne letkun saa vedettyä aika mukavasti tuosta nurkan ympäri, jolloin pituutta tarvitaan ehkä maksimissaan se 20-25 m) sekä keskipihalla. Toinen vesipiste tulee sitten myöhemmin autotalliin, mistä sitten saa myös vettä esim. auton pesuun ja tontin toiselle laidalle. Tuolla meidän talon keittiönpuoleisessa päädyssä ei ole tontilla oikeastaan mitään toimintoja, enkä usko että siellä on vedellekään tarvetta.
 

Warfe

Insinööri
Tukijäsen
Liittynyt
30.10.2016
Viestejä
681
Tässä nyt vielä tuo meidän pohjakuva, kun en ole sitä tainnut aiemmin tänne laittaa:Paljon sitä tuli pohdittua ja pyöriteltyä ja varmasti jäi jotain, minkä käytössä huomaa että olisi voinut tehdä toisin, mutta ollaan kyllä tällä hetkellä hyvin tyytyväisiä, nyt kun sisällä on seinät pystyssä ja pystyy havainnoimaan jo hyvin tilaratkaisut käytännössä. Oikeastaan miltään osin ei tunnu, että joku kohta olisi pienempi kuin mitä oli ajatellut, mutta useampi kohta on sellainen, joka tuntuu isommalta kuin oli ajatellut.
Hyvältä tuo näyttää. Ehkä ite oisin jonkun pikku ikkunan laittanut vessaan ja makkarissa ei hirveästi ole kaappitilaa ellei laita lisää kaappeja khh:n puoleiselle seinälle
 

Juha Kokkonen

Moderator
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 817
Hyvältä tuo näyttää. Ehkä ite oisin jonkun pikku ikkunan laittanut vessaan ja makkarissa ei hirveästi ole kaappitilaa ellei laita lisää kaappeja khh:n puoleiselle seinälle
Joo, tuo vessan ikkuna itseasiassa vähän niinkun unohtui suunnitelmista, kun tehtiin vielä viimehetken muutoksia, mutta ei se nyt mikään katastrofi siinä kopissa ole :lol:

Päämakkariin tulee 2 m leveä vaatekaappi eteisen puoleiselle seinälle kattoon asti. Nykyisessä kämpässä ollut vastaava 180 cm leveänä ja on riittänyt ihan hyvin meidän tarpeisiin. Sänky tulee lisäksi sellainen, jonka alla on isot säilytyslaatikot. Muihin makkareihin lisäillään sitten vaatekaappeja sen mukaa kun tarvetta syntyy.

Tuo vaatesäilytysasia taitaa myös olla vähän sellainen makuasia, kun ainakaan itse en ole koskaan kokenut kovin käytännöllisiksi sellaisia parin neliön pieniä vaatehuonekoppeja, joita on muutamassa aiemmassa kämpässä ollut. Isommat vaatehuoneet on sitten erikseen, jos sellaiselle on tilaa, mutta pienen vaatehuoneen sijaan otan ennemmin rivin tilavia korkeita vaatekaappeja ja siksi myös tuon meidän talon alkuperäisestä pohjasta poistettiin siellä ollut pieni vaatehuone, jotta saatiin mahdollistettua muita juttuja.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
03.04.2017
Viestejä
1 165
En muistanut kysyä tätä timpurilta.
Munkin veikkaus on, että on jäykiste, otetaan tuulikuormia vastaan. Suunnittelijat huomiovat noita "yksilöinä".
Puhallusvillat tuli jo viime viikolla yläpohjaan, eikä ollut tikkaita käytössä tontilla, joten ei onnistu enää kuvaaminen IV-kanavien yms osalta.
Harmi luulen, että monia olisi kiinnostanut (harvoin näkee) mitä kaikkea sinne tulee.
Käy nyt kuitenkin siellä kuvaamassa (jos sinne pääset) nähdään mm. miten reunoilla on toimittu ja onko siellä niitä kulkusiltoja jätetty.
Kuvaan videot sillä puhelimella mikä milloinkin taskussa on. Näitäkin vlogeja kuvailtu jo varmaan viidellä eri puhelimella :D
Onkos mikkikin pelkästään puhelimesta? Mitä puhelinta tuossa kommentoimassani käytit ?

Jäähdytys piti toteuttaa alunperin ilpillä, mutta täältä ja yhdestä toisesta paikasta saamieni vinkkien perusteella vaihdoin vielä tuohon jäähdytyskonvektorivaihtoehtoon. Talotehtaalta tuon seinämallin konvektorin hinta oli tosiaan noin 4000 euroa asennettuna. Itse laite maksaa 1100-1300 euroa ja asennus jälkikäteen ehkä vajaan tonnin.
Vaatiiko tuo jälkikäteen asennus kylmälaite asentajan käynnin?
Liuosputket jää vessan alaslasketun katon sisään odottamaan ja myös konvektorin kytkennät saa tehtyä myöhemmin sen kautta, kun kattoon tulee huoltoluukku. Myös seinärunkoon pääsee sieltä takakautta käsiksi.
Siinä säästää aikaa, rahaa ja hermoja kun huomio etukäteen tulevat asennusongelmat/-reitit kuten olen tehnyt.

Meillä makuuhuoneiden koot määriteltiin ainakin käyttötarpeen sekä budjetin mukaan. Haluttiin kolme pikkumakkaria jotta tulevaisuudessa on perheelle laajentumisvaraa, mutta toisaalta budjetti ei antanut periksi lisätä enää neliöitä. Käytiin taloesittelyissä sekä asuntomessuilla ja todettiin, että 10 m2 makuuhuoneet sopii tuohon käyttöön hyvin meidän taloudessa. Esim. omaan "mancaveen" tulee sommittelujen perusteella mahtumaan ongelmitta vuodesohva, säilytys/TV-kaluste sekä 120 cm työpöytä. Itsellä oli mukulana noin 10 m2 makkari ja ainakin silloin se tila riitti vallan mainiosti. Nuoremmat sisarukset kun joutuivat vielä tyytymään yhteiseen huoneeseen.

Päämakkari on muutaman neliön suurempi ja sinne mahtuu meidän tarpeisiin ihan hyvin sänky, vaatekaapit, yöpöydät ja tarvittaessa myöhemmin joku lastensänky. Noin 60 neliön olohuone-keittiötila on sitten tarkoitettu yhteiseen oleskeluun. Jos makkareita olisi halunnut isontaa, olisi taloa pitänyt leventää ja siitä olisi heti tullut helposti 15-20 neliötä lisää huoneistoalaa, jossa kohtaa budjetti tuli vastaan.

Nämä on toki asioita, jotka riippuu ihan käyttäjästä ja henkilökohtaisista mieltymyksistä, eikä tietysti ole yleistettävissä kaikkia koskevaksi.
Jotkut tekevät noi väliseinät vasta kun huonetarve (lapsikatras) kasvaa. Miettivät vain ikkunoiden paikat. Komeroita näkee joskus "väliseininä" ohuen rungon päällä komerot ristiin kokoseinän matkalla, puolet koperoita toiseen huoneeseen ja puolet toiseen (seinässä pykälä komeroryhmien välillä)

Huonekoko jakaa varmasti mielipiteitä. Mulla oli kaveri jolla oli n. 7m2 oma huone, ja oltiin kovin tyytyväisiä kun saatiin olla rauhassa. Minä jättäisin koon kyllä perheiden itsensä harkittavaksi, en siis kannata näitä pakollisia minimikoja.
Kaikilla ei ole niitä euroja samalla lailla... ja tarpeet vaihtelevat vuosienkin mittaan. Suositukset sitten erikseen.
 
Liittynyt
02.09.2017
Viestejä
44
Pieni on maailma, juuri vilkuilin juhan projektia joku aikaa sitten niin tulikin itse asiassa työn puolesta käytyä kyseisellä työmaalla muttei siitä sen enempiä.

Kovassa mietinnässä itselläkin paketti (hirsi?) samalta talotehtaalta, erittäin hyvään saumaan tuli vlogit. :thumbsup: :thumbsup:

Meillä on ainakin pikkuvaatehuone muuttunut yleiseksi varastoksi joka on ihan tupaten täynnä.. perusvaate kaapeille olis kova tarve, lapsille tulee ihan tolkuton määrä leluja, vaatteita yms. Pitäny ihan kieltää läheisiä haalaamasta lisää rojuja meille.. :rofl:
 
Liittynyt
03.04.2017
Viestejä
1 165
Joo, tuo vessan ikkuna itseasiassa vähän niinkun unohtui suunnitelmista, kun tehtiin vielä viimehetken muutoksia, mutta ei se nyt mikään katastrofi siinä kopissa ole :lol:
No ei todellakaan, sähköt on keksitty. Säästit tuossa euroja ja voit sillä parantaa esim. autotalliasi, kuten ymmärtääkseni olet tekemässäkin. :)
 
Liittynyt
03.04.2017
Viestejä
1 165
Niin sitä luulisi. Mutta siinäkin riittää viikoiksi jo mietittävää kun miettii vaikka sitä miten kaksikerroksisessa talossa ilmastoinnin tulo- ja poistoilmaputket saa kuljetettu höyrynsulun sisäpuollella niin että onnistuu mimimoimaan kaikki lasketut katot ja näkyvät koteloinnit.

Samoin lämmitysjärjestelmän valinnassa riittää pohtimita viikoiksi ja LTO koneen valinnassa.
Pohdittavaa riittää myös sähköpisteiden, valaistuksen toiminnallisuuksien, ATK:n ja ehkäpä vielä audio-järjestelmänkin osalta.
 
Liittynyt
03.04.2017
Viestejä
1 165
Tässä nyt vielä tuo meidän pohjakuva, kun en ole sitä tainnut aiemmin tänne laittaa:Paljon sitä tuli pohdittua ja pyöriteltyä ja varmasti jäi jotain, minkä käytössä huomaa että olisi voinut tehdä toisin, mutta ollaan kyllä tällä hetkellä hyvin tyytyväisiä, nyt kun sisällä on seinät pystyssä ja pystyy havainnoimaan jo hyvin tilaratkaisut käytännössä. Oikeastaan miltään osin ei tunnu, että joku kohta olisi pienempi kuin mitä oli ajatellut, mutta useampi kohta on sellainen, joka tuntuu isommalta kuin oli ajatellut.
Hieno, että laitoit pohjakuvan. Monelle tuottaa ongelmia hahmottaa tilojen todellinen koko pelkästä piirustuksesta.
Tuossa on kalusteet piirretty pohjaan mikä helpottaa tilantarpeen määrittämistä.

Yleensä nuo piirretään 1:50 työkuvat, leikkaamalla paperista samaan mittakaavaan sohvat, sänkyt, pöydät jne.
Voi sitten kotana (ilma CAD-ohjelmistokin) mietiskellä miten tilan voisi kalustaa => voi mm. paremmin miettiä mihin ne sähköpisteet oikeasti kannattais asentaa.

Sun tapauksessa mietin "entä jos pöydän laittaisi ikkunan eteen". Toi MH:n koko on siitä hyvä, että mahdollistaa useampia kalutejärjestelyjä.
 
Liittynyt
19.10.2016
Viestejä
61
Tässä nyt vielä tuo meidän pohjakuva, kun en ole sitä tainnut aiemmin tänne laittaa:

Kuvassa ei ole Width*Height mittaa makkareihin ja KHH. Samoin muistakin tiloista jos helposti sinulla W*H mitat esim keittiönurkkauksen koko. Minulla alkaa pohdinta näiden asioiden osalta ja kiinnostaa. En suunnittele massiivisen kokoisia makkareita kun pitää saada nuorisolle omat huoneet. Riittää kun sänky+kaappi+pöytä eikä tartte liikaa lattialeikkitilaa olla.
 

Juha Kokkonen

Moderator
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 817
Harmi luulen, että monia olisi kiinnostanut (harvoin näkee) mitä kaikkea sinne tulee.
Käy nyt kuitenkin siellä kuvaamassa (jos sinne pääset) nähdään mm. miten reunoilla on toimittu ja onko siellä niitä kulkusiltoja jätetty.

Onkos mikkikin pelkästään puhelimesta? Mitä puhelinta tuossa kommentoimassani käytit ?

Vaatiiko tuo jälkikäteen asennus kylmälaite asentajan käynnin?

Jotkut tekevät noi väliseinät vasta kun huonetarve (lapsikatras) kasvaa. Miettivät vain ikkunoiden paikat. Komeroita näkee joskus "väliseininä" ohuen rungon päällä komerot ristiin kokoseinän matkalla, puolet koperoita toiseen huoneeseen ja puolet toiseen (seinässä pykälä komeroryhmien välillä)
Ei siellä yläpohjassa ole aiemmilla videoilla näkyneiden lisäksi muuta kuin eristetyt IV-kanavat pohjalla ja puhallusvillat päästelty päälle. Kulkusilloista en osaa sanoa, pitää tsekata jossain vaiheessa kun on tikkaat käytössä.

Mikki on puhelimesta, olisko viimeisimmissa videoissa OnePlus 8 Pro käytössä.

Jäähdytyskonvektori vaatii putkarin kytkemään liuoslinjat ja sähkärin kytkemään sähköt sekä keskusteluyhteyden maalämpöpumpun kanssa.

Mietittiin ensin että olisi jätetty parin makkarin välistä väliseinä pois, mutta sitten todettiin että ei me tehdä mitään yhdellä isolla 20 neliön makkarilla ja kunnon seinän tekemisestäkin koituu myöhemmin vaan vaivaa, joten tehtiin sitten kaikki huoneet lopulliseen muotoonsa.
Pieni on maailma, juuri vilkuilin juhan projektia joku aikaa sitten niin tulikin itse asiassa työn puolesta käytyä kyseisellä työmaalla muttei siitä sen enempiä.
Heheh, kaikenlaisia yhteensattumuksia. Toivottavasti siellä ei ole jotain yllätystä odottamassa jossain päin taloa :D
Hieno, että laitoit pohjakuvan. Monelle tuottaa ongelmia hahmottaa tilojen todellinen koko pelkästä piirustuksesta.
Tuossa on kalusteet piirretty pohjaan mikä helpottaa tilantarpeen määrittämistä.

Yleensä nuo piirretään 1:50 työkuvat, leikkaamalla paperista samaan mittakaavaan sohvat, sänkyt, pöydät jne.
Voi sitten kotana (ilma CAD-ohjelmistokin) mietiskellä miten tilan voisi kalustaa => voi mm. paremmin miettiä mihin ne sähköpisteet oikeasti kannattais asentaa.

Sun tapauksessa mietin "entä jos pöydän laittaisi ikkunan eteen". Toi MH:n koko on siitä hyvä, että mahdollistaa useampia kalutejärjestelyjä.
Ei nuo piirustuksiin merkityt huonekalut pidä kutiaan, ne on suunnittelijan jotain omia hahmotelmia, meillä tulee useimmat eri tavalla eikä ole edes kaikkia huonekaluja ostettuna. Myös jotkut muut pienet LVI-, sähkö- yms detajit saattavat olla muuttuneet tuohon pohjakuvaan nähden. Huonekalujen paikkoja on kyllä jo mallailtu aika pitkälle juurikin A3-printin ja paperiaskartelun muodossa.
Kuvassa ei ole Width*Height mittaa makkareihin ja KHH. Samoin muistakin tiloista jos helposti sinulla W*H mitat esim keittiönurkkauksen koko. Minulla alkaa pohdinta näiden asioiden osalta ja kiinnostaa. En suunnittele massiivisen kokoisia makkareita kun pitää saada nuorisolle omat huoneet. Riittää kun sänky+kaappi+pöytä eikä tartte liikaa lattialeikkitilaa olla.
Joo ei ole ei. Pikkumakkarit on muistaakseni 2,6 x 3,7 m tai jotain sen suuntaista. KHH:n mitat 3150 x 3750 mm (suurimmat mitat). Keittiön kaapistot päätyseinältä 3900, väliseinältä 3300. Keittiökappien ja niemekkeen väliin taisi jäädä 120 tai 130 cm väli. Niemeke on 90 cm leveä ja pari metriä pitkä.

Makkareiden osalta meillä ainakin auttoi käydä ihmettelemässä talonäytöissä erilaisten makuuhuoneiden kokoa - siltä pohjalta todettiin että noin 10 m2 riittää hyvin perusmakkariin.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 121
Tässä nyt vielä tuo meidän pohjakuva, kun en ole sitä tainnut aiemmin tänne laittaa:Paljon sitä tuli pohdittua ja pyöriteltyä ja varmasti jäi jotain, minkä käytössä huomaa että olisi voinut tehdä toisin, mutta ollaan kyllä tällä hetkellä hyvin tyytyväisiä, nyt kun sisällä on seinät pystyssä ja pystyy havainnoimaan jo hyvin tilaratkaisut käytännössä. Oikeastaan miltään osin ei tunnu, että joku kohta olisi pienempi kuin mitä oli ajatellut, mutta useampi kohta on sellainen, joka tuntuu isommalta kuin oli ajatellut.
Hyvältä minusta näyttää muuten, mutta olisin tavalla tai toisella laittanut lyhyemmän reitin saunasta terassille. En tiedä voisiko tuo suihkutilan ikkuna olla sitten vaikka ovi?

Ei tietysti kaikille niin tärkeää, mutta itse tykkään saunoa ja jos olisi tommonen talo niin laittaisin uima-altaan/paljun pihalle ja haluaisin sinne ja vilvoitteluterassille mahdollisimman helpon kulun saunasta.
 

Juha Kokkonen

Moderator
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 817
Hyvältä minusta näyttää muuten, mutta olisin tavalla tai toisella laittanut lyhyemmän reitin saunasta terassille. En tiedä voisiko tuo suihkutilan ikkuna olla sitten vaikka ovi?

Ei tietysti kaikille niin tärkeää, mutta itse tykkään saunoa ja jos olisi tommonen talo niin laittaisin uima-altaan/paljun pihalle ja haluaisin sinne ja vilvoitteluterassille mahdollisimman helpon kulun saunasta.
Joo tuota pohdittiin kyllä, mutta ei saatu tässä viimeisimmässä iteraatiossa onnistumaan mitenkään järkevästi. Tuo saunaosasto oli alkuperäisessä versiossa talon etupuolella, mutta tuo koko vasen pääty pyöräytettiin loppuvaiheessa peilikuvaksi jotta saatiin mm. tuo päämakkarin ovi pois olohuoneesta.

Ajatuksena on, että rakennan tuon sivukuistin ja takaterassin tarvittaessa myöhemmin yhteen, jolloin sen kautta pääsee suht näppärästi takapihalle. Pesuhuoneeseen en nähnyt järkeväksi tehdä ovea ulos, koska suihkut olisivat tulleet niin lähelle oviaukkoa.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 396
Täällä on ollut puhetta makkareiden koosta, meillä on lasten makkarit 3,4x3,0 (ilman kaappeja), kaapit ovat tuossa 3,4m seinällä siten että välissä menee "S"-mutkalla oleva seinä eli molemmilla huoneilla on ~1,65m liukuovikaapistoa 0,6m syvänä eli väliosan (seina, kaappi,liukuovet) syvyys noin 80cm. Vanhenpien makkari on sama 3,4m syvä mutta 3,1m leveä ja koko 3,4m seinällä on 70cm+10cm liukuvovet kaapistoa + 10cm suora seinä toisen makkarin kanssa. Liukuovet erityisesti lasten makkarissa on pop ja säästää tilan käyttöä.

Eli siis kaikki makkarit on peräkkäin 3,4m syvässä tilassa joka on noin 3+0,1+0,6+0,1+3+0,1+0,7+0,1+3,1 eli 10,8m pitkä kokonaisuutena. Mutta siis kusisen pieniähän nuo lasten makkarit ovat, ei sielä juuri mitään mahdu leikkimään kun on sänky (80/90x200cm) + koulupöytä. Aikuisten makkarissa on sen sijaan täysin turhaa tilaa. Oviaukotkin olisi mennyt silleen kivasti että about just 20cm olisi voinut aikuisten makkarista jakaa muksuille jolloin efektiivistä (ilman kaappeja) tilaa olisi tullut 3,1x3,4 lapsille ja 2,9x3,4 aikuisille. Lopputulos olisi ollut decadia parempi noin, mutta jos on edes jotain vapausasteita niin lapsille alkaen 15m^2 makkarit, aikuiset ei juuri sitä sänkyä isompaa tilaa tarvitse ja tuo 2,9x3,4 + kaapit on enemmän kuin tarpeeksi (tuohon mahtuu ompelupöytäkin jo)... Josta seuraa se ihmetys että mitä vittua jenkit tekee sillä 50m^2 master bedroomilla, hengaako ne vanhemmat tuossa yli-isossa yksiössä päivät vai mikä on kupletin juoni?
 
Liittynyt
21.10.2016
Viestejä
105
Josta seuraa se ihmetys että mitä vittua jenkit tekee sillä 50m^2 master bedroomilla, hengaako ne vanhemmat tuossa yli-isossa yksiössä päivät vai mikä on kupletin juoni?
No tämä. Nopea googletus kertoi, että Suomessa keskimääräinen uusi omakotitalo on n. 140 neliömetriä, kun USA/Canada keskiarvo on noin sata neliömetriä enemmän.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
2 121
No tämä. Nopea googletus kertoi, että Suomessa keskimääräinen uusi omakotitalo on n. 140 neliömetriä, kun USA/Canada keskiarvo on noin sata neliömetriä enemmän.
Ymmärrän kyllä ison talon jos on määrättömästi rahaa. Sitten on muutenkin ihan sama mitä tekee, mutta tuo ei yleensä tietenkään ole tilanne vaan keskimääräinen ihminen tienaa sen reilu 3000€/kk brutto Suomessa. Tuolla nyt ei kovin kummoista lukaalia pykätä varsinkin jos haluaa tehdä jotain muutakin elämässään. Ja mitä isompi talo niin sitä isommat kulut ylläpidossakin.

Ja mitä sitä lopulta tekee sadoilla neliöillä varsinkaan jos on joku perus 2 aikuista ja lapsi perhe?
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 396
Ymmärrän kyllä ison talon jos on määrättömästi rahaa. Sitten on muutenkin ihan sama mitä tekee, mutta tuo ei yleensä tietenkään ole tilanne vaan keskimääräinen ihminen tienaa sen reilu 3000€/kk brutto Suomessa. Tuolla nyt ei kovin kummoista lukaalia pykätä varsinkin jos haluaa tehdä jotain muutakin elämässään. Ja mitä isompi talo niin sitä isommat kulut ylläpidossakin.

Ja mitä sitä lopulta tekee sadoilla neliöillä varsinkaan jos on joku perus 2 aikuista ja lapsi perhe?
Ei kait se tilanne jenkeissäkään lopulta sen kummempi ole rahan suhteen, pois lukien että siellä ei maksa rakentaa (korjaan: siis valmiista taloista ei pyydetä) 2500e/m^2 ilman tonttia. jos/kun lisäneliö maksaa siellä (ja täällä) oikeasti 500e-1000e (ilman tonttia) niin ei se nyt mikään maailmanloppu ole tehdä 30m^2 isompaa torppaa - ei tähän käytännössä kenenkään talous kaadu, jostain syystä tuolla puolen valtamerta tähän vaan aina päädytään vaikka 2vuotta+tupakka jälkeen siitä ei saakaan 2500e/m^2 kuten täällä :)... Veikkaan syyksi että siellä keskimäärin useammin se tekeminen maksaa samassa ilmasto-olosuhteessa sen 500e/m^2 ja täällä syystä X jotain ihan muuta kuten 1,5ke/m^2.

Eikä se rahan meno tohon torppaan lopu, täällä maksat kaikkea muuta shittiä (kuten veroja) sitten siihen päälle sen verran että todennäköisesti sen 50ke kalliimman kämpän lyhentäminen on kalliimpaa vaikka toisessa paikassa maksetaan koulutkin siitä välistä...
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
190
Kyllähän yhteiskunnan malli ajaa myös talon kokoa. Kulutusyhteiskunnassa, kuten jenkkilä, tavoitteena on hamstrata sitä kamaa mahdollisimman paljon ennen kuolemaa ja siihen tarvitaan tilaa. Itse taas katson asiaa kymmenen vuoden päähän ja mietin mihin ihmeessä tarvitsisin vaikka 200m2 tilaa kun vaimon kanssa asutaan kaksin ja muutenkin vuosittain kärrätään kaikki ylimääräinen kierrätykseen.
 
  • Tykkää
Reactions: PCB
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
6 299
Kuvaan videot sillä puhelimella mikä milloinkin taskussa on. Näitäkin vlogeja kuvailtu jo varmaan viidellä eri puhelimella :D
OT kommentti puhtaasti videoista: Hommaa tuollainen reilun satasen hintainen kännykkägimbali. DJI Osmo Mobile tai joku vastaava (minulla on
Zhiyun Smooth kun halusin ilman nuoliohjausta olevan kääntelyn).

Voisit samalla vaivalla vääntää pienen arvostelun moisesta.
 
Liittynyt
23.02.2017
Viestejä
1 135
Niin sitä luulisi. Mutta siinäkin riittää viikoiksi jo mietittävää kun miettii vaikka sitä miten kaksikerroksisessa talossa ilmastoinnin tulo- ja poistoilmaputket saa kuljetettu höyrynsulun sisäpuollella niin että onnistuu mimimoimaan kaikki lasketut katot ja näkyvät koteloinnit.

Samoin lämmitysjärjestelmän valinnassa riittää pohtimita viikoiksi ja LTO koneen valinnassa.
Ensikertalaiselle kyllä, mutta jos on kokemusta rakentamisesta saati mitään suunnittelutaustaa niin nuo on kyllä ihan viidessä minuutissa lompakon kanssa mietittyjä ratkaisuja :)

Huoneiden koosta on ulkopuolisen huono sanoa mitään. Kyse on ihan siitä mitä kukakin tarvitsee ja miten eletään. Vaikka rahaa olisi käytössä rajattomasti, moni ei silti halua mitään 200m2+ lukaalia vaan kompaktin ja toimivan kodin.

Itse olen asunut 250m2 asuinpinta-alan talossa ja ainakin meillä niiden 15m2 makuuhuoneiden kuten 20m2 kylpyhuoneen porealtaalla-käyttö oli niin marginaalista huoltoon, siivoukseen ja käyttöön nähden että ennemmin valitsen ison oh+k ja ison takkahuoneen/pelihuoneen kuin isot makuuhuoneet.
 
Liittynyt
03.04.2017
Viestejä
1 165
Ensikertalaiselle kyllä, mutta jos on kokemusta rakentamisesta saati mitään suunnittelutaustaa niin nuo on kyllä ihan viidessä minuutissa lompakon kanssa mietittyjä ratkaisuja :)
Voin sulle kertoa, että kyllä ne kokeneetkin suunnittelijat kauemmin miettivät (ainakin omaansa suunnitellessa), harvalla riittää ammattitaito noiden kaikkien ymmärtämiseen." Kiusataan" työkavereita omilla projekteilla :)


Huoneiden koosta on ulkopuolisen huono sanoa mitään. Kyse on ihan siitä mitä kukakin tarvitsee ja miten eletään. Vaikka rahaa olisi käytössä rajattomasti, moni ei silti halua mitään 200m2+ lukaalia vaan kompaktin ja toimivan kodin.

Itse olen asunut 250m2 asuinpinta-alan talossa ja ainakin meillä niiden 15m2 makuuhuoneiden kuten 20m2 kylpyhuoneen porealtaalla-käyttö oli niin marginaalista huoltoon, siivoukseen ja käyttöön nähden että ennemmin valitsen ison oh+k ja ison takkahuoneen/pelihuoneen kuin isot makuuhuoneet.
ja sen ison autotallin? :)
 
Liittynyt
27.05.2017
Viestejä
3 811
Ensikertalaiselle kyllä, mutta jos on kokemusta rakentamisesta saati mitään suunnittelutaustaa niin nuo on kyllä ihan viidessä minuutissa lompakon kanssa mietittyjä ratkaisuja :)
Minä kyllä vähän epäilen. Yleensä suunnittelijoilla se perusratkaisu on pistää joka paikkaan laskettu katto ja putket sinne. Siis jos haluaa höyrynsulun sisäpuolella ne putket kuljettaa.

Vaikka joku asia kuulostaa yksinkertaiselta, niin vaihtoehtoja on aika tavalla rajaton määrä. Esimerkiksi noiden ilmastointiputkien vetämisen kanssa.

Talon sijoittamista tontille ja talon aukotustakin saa miettiä tovin jos toisenkin SAFA arkkitehtikin ja paikanpäällä tontilla käydä kenties useampaankin kertaan katselemassa.

Joskus näkee uusissa luokkaa 300 kiloeuron omakotitaloissakin älyttömiä "suunnittelu"mokia. Tyyliin ilmansuunnat unohtuneet kokonaan rakennuksen piirtäjältä ja talon eteläsivulla on kaikenlaista makuuhuonetta ja varastoa ja talon olohuone isoine ikkunoineen avautuu pohjoiseen ja sinne on sinne pohjois-sivulle taloa on rakennettu vielä joku viherhuone-erkkeri systeemi ja talon ainoa iso terassi ja tämä siis paikassa jossa talosta pohjoiseen ei todellakaan ole mitään vesistöä tms. joka selittäisi ratkaisun.. Ei taida oikein kasvit viihtyä paikassa jonne ei koskaan paista aurinko ja terassin ikuisessa varjossakin voi olla aika ikävä aikaa viettää. Luultavasti talon rakennettuja valinnut jonkun talotehtaan pakettitalon about sellaisenaan ja unohtanut että talo pitäisi suunnitellla sen tontin mukaan ja esimerkiksi sen ilmansuunnat huomioida.

Pakettitalot kuvastoissa on suunniteltu usein vielä jonnekkin taajama-alueelle jossa talot ovat vierekkäin naapureiden kanssa ja siitä syystä talon ikkunat talon sivuilla on minimoitu. Jos taas tontti antaa myöten tai naapuritalot tulevat sopivasti tai naapureita ei ole edes näköetäisyydellä, niin mikäs sen kivempi kun talon päätyihinkin voi sijoittaa isoja ikkunoita.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
248
Tässä nyt vielä tuo meidän pohjakuva, kun en ole sitä tainnut aiemmin tänne laittaa:

Paljon sitä tuli pohdittua ja pyöriteltyä ja varmasti jäi jotain, minkä käytössä huomaa että olisi voinut tehdä toisin, mutta ollaan kyllä tällä hetkellä hyvin tyytyväisiä, nyt kun sisällä on seinät pystyssä ja pystyy havainnoimaan jo hyvin tilaratkaisut käytännössä. Oikeastaan miltään osin ei tunnu, että joku kohta olisi pienempi kuin mitä oli ajatellut, mutta useampi kohta on sellainen, joka tuntuu isommalta kuin oli ajatellut.
Itsekin olen pohjia pyöritellyt lukuisia jo pelkästään työn merkeissä, niin pakko sanoa että hyvältä näyttää. Muutaman muutoksen olisin itse tehnyt, nämä ovat vain omia horinoita kuitenkin. Teknisen tilan ovi ulkoseinälle, jolloin KHH olisi saanut enemmän seinäpinta-alaa esim. pelkälle yläkaapille, jossa on suihkutarvikkeet, pyyhkeet yms yms. Ja takaoven keittiön kaapiston ja saarekkeen väliin, jälleen olohuoneeseen tulee seinää, joka helpottaa sisustusta kun ei tarvitse ovesta välittää. Ja jos kesäisin grillaaminen on lähellä sydäntä on tarvikkeiden vienti ulos helpompaa suoraan keittiöstä, eikä tarvitse kulkea olohuoneen läpi, johon ainakin meillä aina jää juuri se yksi legopalikka jonka päälle astuu.

Tosin silloin olisi terassi täytynyt pyörittää toiseen nurkkaan tai tehdä koko seinän mittainen siitä, jolloin taas kuvaan astuu raha.

Mutta tuo pohja on kyllä muuten hyvä, sopii omaan silmään.

Voi olla että ketjussa onkin ollut hinnasta puhetta, mutta missä hintaluokassa pyöritään hirsitalossa, 250-300k?
 
Liittynyt
03.04.2017
Viestejä
1 165
Joo tuota pohdittiin kyllä, mutta ei saatu tässä viimeisimmässä iteraatiossa onnistumaan mitenkään järkevästi. Tuo saunaosasto oli alkuperäisessä versiossa talon etupuolella, mutta tuo koko vasen pääty pyöräytettiin loppuvaiheessa peilikuvaksi jotta saatiin mm. tuo päämakkarin ovi pois olohuoneesta.

Ajatuksena on, että rakennan tuon sivukuistin ja takaterassin tarvittaessa myöhemmin yhteen, jolloin sen kautta pääsee suht näppärästi takapihalle. Pesuhuoneeseen en nähnyt järkeväksi tehdä ovea ulos, koska suihkut olisivat tulleet niin lähelle oviaukkoa.
Katsoin tota mittatarkkaa CAD-kuvaasi 1:100 koossa näytöltä (10mm vastaa 1m:ä) => sulla on n. 1900 leveä kph =>
Toton olis mahtunut esim 09 ovi ja WC-pöntön vieressä olevaa pleksiä vastaava seinä oven viereen vesiroiskeiden suojaksi. Voishan sen vieläkin siihen laittaa.

Jos toi olis mun siinä kävis nyt kovin helposti, että toteaisin tuon pienen kuistin olevan kiva vilvoittelupaikka, ja oven siirto tai terassin laajennus jäisi suunnitteluasteelle :)

Veikkaan ,että energisempänä hommaat sirkkelin ja kyllästettyjä lautoja ja teet ton tarvittavan terassin mahdollisesti jo ensi vuonna. Mallihan siinä on jo vieressä valmiina.

Näet samalla miten on terassit painuneet talven jäljiltä. Mittaa esim. vatupasilla terassin pilareiden korkeusasema suhteessa talon hirsiseinään. => näet ajoissa jos painuvat eritahtiin. Vältyt turhilta korjauksilta.
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 396
Itse olen asunut 250m2 asuinpinta-alan talossa ja ainakin meillä niiden 15m2 makuuhuoneiden kuten 20m2 kylpyhuoneen porealtaalla-käyttö oli niin marginaalista huoltoon, siivoukseen ja käyttöön nähden että ennemmin valitsen ison oh+k ja ison takkahuoneen/pelihuoneen kuin isot makuuhuoneet.
Lasten huoneessa lienee samat kamat joten siivoamisen määrä on vakio koska imuroitaessa ne muutamat extra neliöt ei tunnu missään. Siinä olet kyllä oikeassa että 10+10+20 olisi käytännöllisempi kuin 15+15 mutta tuossahan pinta-ala taas kasvoi (33%) ja tuli vielä extra huonekin sijoiteltavaksi yhtälöön :).
 
Liittynyt
27.05.2017
Viestejä
3 811
Näet samalla miten on terassit painuneet talven jäljiltä. Mittaa esim. vatupasilla terassin pilareiden korkeusasema suhteessa talon hirsiseinään. => näet ajoissa jos painuvat eritahtiin. Vältyt turhilta korjauksilta.
Ei kait ne terassit siitä painu kun tekee kunnollisen perustuksen routasuojauksella niille tai ruuvipaaluilla sen routarajan alle kiinnittää?
 
Liittynyt
03.04.2017
Viestejä
1 165
Ei kait ne terassit siitä painu kun tekee kunnollisen perustuksen routasuojauksella niille tai ruuvipaaluilla sen routarajan alle kiinnittää?
Minusta näytti (en ole varma), että pilarit ovat sokkelia selvästi ylempänä pienen eristetyn betonilaatan päällä.
Toivotaan, että on tiivistetty hyvin. Enskeväällähän sen sitten näkee, kun on veden kanssa tiivistynyt. Sen jälkeen tiivistyminen on yleensä jo paljon hitaampaa.
 

Juha Kokkonen

Moderator
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 817
OT kommentti puhtaasti videoista: Hommaa tuollainen reilun satasen hintainen kännykkägimbali. DJI Osmo Mobile tai joku vastaava (minulla on
Zhiyun Smooth kun halusin ilman nuoliohjausta olevan kääntelyn).

Voisit samalla vaivalla vääntää pienen arvostelun moisesta.
Mulla itseasiassa on tuo Zhiyun gimbaali, mutta ajatuksena on ollut kuvailla näitä pätkiä matalalla kynnyksellä, joten lähtökohtaisesti en jaksa raahata ylimääräisiä kuvausvermeitä tontilla mukana.
Noissako ei kulje kylmäaineita (kuten jääkaapeissa), vaan pelkästään jäähtynyttä vettä?
Ei kulje kylmäainetta vaan lämpökaivolta tuleva glykoliliuos.
Itsekin olen pohjia pyöritellyt lukuisia jo pelkästään työn merkeissä, niin pakko sanoa että hyvältä näyttää. Muutaman muutoksen olisin itse tehnyt, nämä ovat vain omia horinoita kuitenkin. Teknisen tilan ovi ulkoseinälle, jolloin KHH olisi saanut enemmän seinäpinta-alaa esim. pelkälle yläkaapille, jossa on suihkutarvikkeet, pyyhkeet yms yms. Ja takaoven keittiön kaapiston ja saarekkeen väliin, jälleen olohuoneeseen tulee seinää, joka helpottaa sisustusta kun ei tarvitse ovesta välittää. Ja jos kesäisin grillaaminen on lähellä sydäntä on tarvikkeiden vienti ulos helpompaa suoraan keittiöstä, eikä tarvitse kulkea olohuoneen läpi, johon ainakin meillä aina jää juuri se yksi legopalikka jonka päälle astuu.

Tosin silloin olisi terassi täytynyt pyörittää toiseen nurkkaan tai tehdä koko seinän mittainen siitä, jolloin taas kuvaan astuu raha.

Mutta tuo pohja on kyllä muuten hyvä, sopii omaan silmään.

Voi olla että ketjussa onkin ollut hinnasta puhetta, mutta missä hintaluokassa pyöritään hirsitalossa, 250-300k?
Hyviä huomioita jälleen ja näidenkin kanssa on kyllä päätä raavittu. Itsekin olisin halunnut tuon teknisen tilan oven ulkoseinälle jotta kodinhoitohuoneeseen olisi saanut pari kaappia lisää, mutta tuo komposiittikaukalo teknisen tilan pohjassa määrittelee tekniikan paikat eikä se mahdollista lyhyeltä seinältä sisäänkäyntiä. Mm. saunan koko oli itselle tärkeä kriteeri, eikä siitä haluttu lähteä tinkimään.

Tykättiin tuosta kapeasta korkeasta ikkunasta keittiössä, joten siitä ei haluttu luopua. Tuolla keittiön päässä tonttia ei ole oikeastaan muutenkaan mitään tärkeää. Keskipihan puolella tuo terassi on meidän kannalta näppärämpi, kun koirat tulee kulkemaan siitä aidatulle alueelle yms.

Nää on toki käyttäjäkohtaisia makuasioita ja riippuu myös tontista yms, eli ei varmasti yhtä oikeaa tapaa tehdä.

Talopaketti oli avaimet käteen noin 260k. Siihen päälle maatyöt kaikkine kaivoineen yms noin 75k, tontti 50k, autotalli ehkä noin 40-50k.
 

Juha Kokkonen

Moderator
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 817
Katsoin tota mittatarkkaa CAD-kuvaasi 1:100 koossa näytöltä (10mm vastaa 1m:ä) => sulla on n. 1900 leveä kph =>
Toton olis mahtunut esim 09 ovi ja WC-pöntön vieressä olevaa pleksiä vastaava seinä oven viereen vesiroiskeiden suojaksi. Voishan sen vieläkin siihen laittaa.

Jos toi olis mun siinä kävis nyt kovin helposti, että toteaisin tuon pienen kuistin olevan kiva vilvoittelupaikka, ja oven siirto tai terassin laajennus jäisi suunnitteluasteelle :)

Veikkaan ,että energisempänä hommaat sirkkelin ja kyllästettyjä lautoja ja teet ton tarvittavan terassin mahdollisesti jo ensi vuonna. Mallihan siinä on jo vieressä valmiina.

Näet samalla miten on terassit painuneet talven jäljiltä. Mittaa esim. vatupasilla terassin pilareiden korkeusasema suhteessa talon hirsiseinään. => näet ajoissa jos painuvat eritahtiin. Vältyt turhilta korjauksilta.
Kylppärissä on jo levytykset aloitettu ja laatat yms valittu ja toimitettu raksalle, joten ei siihen hirsiseinään ovea enää tässä vaiheessa ihan hirveän helpolla lisättäisi ilman että aikataulut myöhästyy ja tulee kovia lisäkustannuksia. Ja en edes sitä ovea siihen pienehköön tilaan tosiaan haluaisi.

Teen takaterassin itse tänä kesänä joten samalla se sivukaistale siinä valmistuu, tai ainakin tulee huomioitua varaus myöhempää lisäystä varten. Takaterassin anturoiden pohjat on tiivistetty ja siellä on alla paksuhko kerros mursketta. Itse anturat on valettu noin puolimetrisiin eristettyihin bokseihin, joten en usko että ihan heti ovat vajoamassa mihinkään.
 
Liittynyt
03.04.2017
Viestejä
1 165
Kylppärissä on jo levytykset aloitettu ja laatat yms valittu ja toimitettu raksalle, joten ei siihen hirsiseinään ovea enää tässä vaiheessa ihan hirveän helpolla lisättäisi ilman että aikataulut myöhästyy ja tulee kovia lisäkustannuksia. Ja en edes sitä ovea siihen pienehköön tilaan tosiaan haluais
Teen takaterassin itse tänä kesänä joten samalla se sivukaistale siinä valmistuu, tai ainakin tulee huomioitua varaus myöhempää lisäystä varten.
Ei minustakaan tuossa enää ovea kannata laittaa, josko muutenkaan.
Muutaman saunomisen jälkeen nähnet onko terassin laajentaminenkaan tarpellista.
Takaterassin anturoiden pohjat on tiivistetty ja siellä on alla paksuhko kerros mursketta. Itse anturat on valettu noin puolimetrisiin eristettyihin bokseihin, joten en usko että ihan heti ovat vajoamassa mihinkään.
Eiköhän sulla riittävän isot anturat ole, mutta jos sulla esim. on 400mm sepeliä ja 800mm sepeliä ja molemmat tiivistyvät samassa suhteessa=> pilarin antura on painunut tuplasti. Vesi tiivistää soraa tiettyyn kosteuteen asti.
Tiivistyminen ei yleensä pysähdy yhteen talveen (hidastuu kyllä). Mm. siksi sulla on oletettavasti ne "kierretapit" pilareiden pohjissa. Joskus kun noita talon sivuja ei ole ollenkaan tiivistetty (ei kuulemma tarvitse) näkee, että maa on painunut talven aikana paikapaikoin jopa 10-20cm.

Minäkin pääosin pidän pohjastasi. Käynti (kuten joku jo mainitsi) ulkoa tekniseen tilaan olis ehkä ollut minunkin ratkaisu. Keittiön olisin eroittanut seinällä isosta olohuoneestasi (saa samalla seinäpintaa lisää olohuoneeseen), niin että keittiöön olisi jäänyt tilaa ruokapöydälle.
Sulla on nyt siinä joku "pöytä" toimiiko se aamupala pöytänä teillä? Muuten keittiöhän on tekokas, kuten muukin tilankäyttö. Näkee, että on mietitty.
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
16.05.2018
Viestejä
698
Ei minustakaan tuossa enää ovea kannata laittaa, josko muutenkaan.
Muutaman saunomisen jälkeen nähnet onko terassin laajentaminenkaan tarpellista.

Eiköhän sulla riittävän isot anturat ole, mutta jos sulla esim. on 400mm sepeliä ja 800mm sepeliä ja molemmat tiivistyvät samassa suhteessa=> pilarin antura on painunut tuplasti. Vesi tiivistää soraa tiettyyn kosteuteen asti.
Tiivistyminen ei yleensä pysähdy yhteen talveen (hidastuu kyllä). Mm. siksi sulla on oletettavasti ne "kierretapit" pilareiden pohjissa. Joskus kun noita talon sivuja ei ole ollenkaan tiivistetty (ei kuulemma tarvitse) näkee, että maa on painunut talven aikana paikapaikoin jopa 10-20cm.

Minäkin pääosin pidän pohjastasi. Käynti (kuten joku jo mainitsi) ulkoa tekniseen tilaan olis ehkä ollut minunkin ratkaisu. Keittiön olisin eroittanut seinällä isosta olohuoneestasi (saa samalla seinäpintaa lisää olohuoneeseen), niin että keittiöön olisi jäänyt tilaa ruokapöydälle.
Sulla on nyt siinä joku "pöytä" toimiiko se aamupala pöytänä teillä? Muuten keittiöhän on tekokas, kuten muukin tilankäyttö. Näkee, että on mietitty.
Ei se sepeli mihinkään enään ainakaan tuollaisia määriä jos on tiivistetty kunnolla. Huolellisimmat lätkääjät kasteleekin soraa lätkätessä jotta tulee varmasti kunnolla tiivistettyä. Jotain on pahasti vialla jos pohjat painuu tuollaisia määriä. Lätkäyskertojenkin määrä riippuu kerrospaksuudesta esim 400 kg lätkällä 400mm kerros lätkättäisiin yhdessä kerroksessa (3-4kierrosta.) ja 800mm kerros olisi lätkätty kahdessa kerroksessa. (2 x 3-4kierrosta)
 
Liittynyt
27.07.2018
Viestejä
201
Eiköhän sulla riittävän isot anturat ole, mutta jos sulla esim. on 400mm sepeliä ja 800mm sepeliä ja molemmat tiivistyvät samassa suhteessa=> pilarin antura on painunut tuplasti. Vesi tiivistää soraa tiettyyn kosteuteen asti.
Tiivistyminen ei yleensä pysähdy yhteen talveen (hidastuu kyllä). Mm. siksi sulla on oletettavasti ne "kierretapit" pilareiden pohjissa. Joskus kun noita talon sivuja ei ole ollenkaan tiivistetty (ei kuulemma tarvitse) näkee, että maa on painunut talven aikana paikapaikoin jopa 10-20cm.
Täryjyrällä useana kerroksena tiivistetty sepelikerros painuu maksimissaan muutamia prosentteja täyttökerroksen paksuuteen nähden. Millit taskuun. Ja muutenkin, sehän on työvirhe jos kuivaa maa-ainesta menee täryttämään.
 

Juha Kokkonen

Moderator
Ylläpidon jäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
7 817
Minäkin pääosin pidän pohjastasi. Käynti (kuten joku jo mainitsi) ulkoa tekniseen tilaan olis ehkä ollut minunkin ratkaisu. Keittiön olisin eroittanut seinällä isosta olohuoneestasi (saa samalla seinäpintaa lisää olohuoneeseen), niin että keittiöön olisi jäänyt tilaa ruokapöydälle.
Sulla on nyt siinä joku "pöytä" toimiiko se aamupala pöytänä teillä? Muuten keittiöhän on tekokas, kuten muukin tilankäyttö. Näkee, että on mietitty.
Kuten sanottua, itsekin olisin halunnut teknisen tilan käynnin ulkoa, mutta se ei olisi ollut mahdollista ilman saunan pienentämistä, koska teknisen tilan lattiana käytetään valmista kaukaloa.

Olkkariin ja keittiöön liittyen käytiin vuosi sitten katsomassa yhtä rakenteilla ollutta samaan talomalliin pohjautunutta taloa, jossa oli olohuoneessa väliseinä. Ei oikein tykätty siitä ratkaisusta, koska haluttiin iso avoin tila, jossa seurustelu onnistuu tarvittaessa keittiön ja olohuoneen välillä. Keittiöön tulee 90 x 200 cm niemeke, jossa olohuoneen puolella on 30 cm syvennys ja sitä voi käyttää baarijakkaroilla aamiaskäytössä.
 

Dr. Who

BANNATTU
BANNED
Tukijäsen
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
3 689
Eiköhän näissä talonrakennuksissa päde se että jokainen rakentaa sellaisen kun haluaa ja omia tarpeitaan miellyttävän, omasta mielestäni noi makuuhuoneet ei ole mitenkään erikoisen pieniä, mutta pääasia että oma huone löytyy missä voi viettää aikaa jos haluaa.

Mitä tulee tuohon keittiö+olohuone järjestelyyn niin ehdottomasti avointa ja yhtenäistä tilaa, jokainen seinä tekee asunnosta ahtaamman mitä se todellisuudessa on.

Se on toki fakta ettei tilaa ole koskaan liikaa, mutta toinen fakta on myös se ettei rahaa ole koskaan tarpeeksi. :tup:
 
Liittynyt
17.10.2016
Viestejä
1 687
Veikkaan syyksi että siellä keskimäärin useammin se tekeminen maksaa samassa ilmasto-olosuhteessa sen 500e/m^2 ja täällä syystä X jotain ihan muuta kuten 1,5ke/m^2.
Kyllä USA luokitellaan lämpimän ilmaston maaksi ja ne alueet joilla asuu eniten populaa on valtaosin subtrooppisia. Ja onhan siellä järjestään kaikki halvempaa, materiaaleista ja perusraksaduunarin liksoista lähtien. Ja sitten vielä se, että usein ne isot ja hienoltakin näyttävät talot tehdään niin, että kaikki tulee mahdollisimman halvaksi. Eli käytännössä kaikki rakenteet on aina puuta alapohjista lähtien.
 
Liittynyt
27.05.2017
Viestejä
3 811
Ei kait se tilanne jenkeissäkään lopulta sen kummempi ole rahan suhteen, pois lukien että siellä ei maksa rakentaa (korjaan: siis valmiista taloista ei pyydetä) 2500e/m^2 ilman tonttia. jos/kun lisäneliö maksaa siellä (ja täällä) oikeasti 500e-1000e (ilman tonttia) niin ei se nyt mikään maailmanloppu ole tehdä 30m^2 isompaa torppaa - ei tähän käytännössä kenenkään talous kaadu, jostain syystä tuolla puolen valtamerta tähän vaan aina päädytään vaikka 2vuotta+tupakka jälkeen siitä ei saakaan 2500e/m^2 kuten täällä :)... Veikkaan syyksi että siellä keskimäärin useammin se tekeminen maksaa samassa ilmasto-olosuhteessa sen 500e/m^2 ja täällä syystä X jotain ihan muuta kuten 1,5ke/m^2.
Niinhän se menee, että rakennettavan omakotitalon ensimmäiset neliöt ovat kaikista kalleimpia. Kuitenkin saman maksaa se tontti, sähkö-, vesi ja viemäriliittymät ja rakennusluvat yms. rakensiko sitten 60 neliömetrin kokoisen minitalon vai 300 neliön ison talon.

Taloa rakentaaessa tai rakennettuessa se saattaa tuntua pieneltä erolta jos 140 neliöisen talon rakentaminen maksaa 280 tuhatta euroa ja 30 neliömetriä suuremman 170 neliöisen saa 30 tuhannella lisäeurolla.

Kuitenkin suurin osa joutuu rakentamaan sen talon ainakin osittai velkarahalla. Velkaa takaisin maksaessa tuo 30 tuhatta euroa on iso summa. Jos kuukaudessa saa velkaa lyhennettyä 1000 euroa, niin tuota 30 tonnia pitää maksaa takaisin 2,5 vuotta jo pelkän pääoman osalta. Lisäksi kiinteistöverojakin taitaa joutua maksamaan enemmän isommasta talosta, vakuutuksiin tulee hieman lisää hintaa ja lämmityskulutkin maksavat omansa.

Kyllä sitä pitää olla suunnittelussa jo vikaa jos viisihenkinen perhe ei mahdu hyvin jo 140 neliöiseen asuntoon. Jos joku asuu vaikka Helsingin kantakaupungissa niin tuollainen neliömäärä olisi suorastaan jo huippuluksusta.

Jos raha ei rajoita millään tavalla valintoja, niin tokihan silloin voi olla mukava rakennuttaa vaikka 700 neliöinen talo kolmen hengen perheelle tai vaikka yksinasuvallekkin. Siinähän voi lisätä vaikka kaikenlaista omaa kylpyhuonetta jokaiseen makuuhuoneeseen, olla isoa kotiteatterihuonetta ja musiikkihuonetta ja vaikka oma kuntosalikin ja vieräillekkin muutama ylimääräinen makuuhuone tai vaikka erillinen yksiö tai kaksio ja autotallikin voi olla vaikka talon kellarissa jonne pääsee omalla hissillä ja oma isohko sisäuima-allaskin voi kuulua talon varustukseen. Harmi tai "harmi" kun 99,9+ prosentilla ihmisistä raha tai oikeastaan sen puute rajoittaa tuollaista asumista.

Yhdysvalloista en tiedä mitä rakentamiskustannukset ovat. Valmiit asunnot siellä maksavat ainakin esimerkiksi New York Cityssä ja Kalifornian Piilaaksossa aivan perkeleesti. Helsingin ydinkeskustan asunnotkin ovat niiden rinnalla suorastan naurettavan halpoja. Jossakinpäin Yhdysvaltoja niitä asuntoja taas saisi ostettua vielä halvemmalla kuin pahimmalta muuttotappioalueelta Suomesta. Ja ne omakotitalot ovat siellä tyypillisesti melkoisia rötisköjä "laadultaan". Eristeitä ei juuri kylmää vastaan paljoakaan ole eikä lämmintäkään vastaan eteläisimmissä osavaltioissa. Eli ilmastointikoneen kuluttaman sähkön laskutkin ovat niissä järkyttäviä. Ulko-ovetkin on jotain samanlaista "jämerää" rakennetta kuin Suomessa asuntojen sisäovet. Toki siitä maasta löytyy myös todella laadukkaita ja jämeriä kivitaloja joiden ovistakaan ei tulla läpi edes moottorisahalla ja lekalla.
 
Liittynyt
22.10.2016
Viestejä
190
Mites muuten rakennusalan ja LVI-alan asiantuntijat, meillä olisi tulossa huonekorkeudeksi 2800mm olohuoneeseen ja päälle käyttöullakko. Sisustuksellisesti mietinnässä on olohuoneen/keittiöön osalta tammirimakatto. Rimakatto näyttää tasaisessa katossa hieman tylsältä, mutta jos kattoa laittaa vähänkään vinoon, saa siihen ihan uuden ilmeen. Aloin miettimään toteutusta ja mitä muuta se mahdollistaisi, niin onko järkevää rakentaa kuvan kaltaisesti tosi loiva vinokatto alaslaskettuna kattona, joka laskee talon seiniin päin esim. 30cm (1:12) ja näin kuvan punaisesta linjasta eteenpäin käytävä jatkuisi 2500-2600mm korkeana (riippuen paljon iv-kanavat tarvii tilaa). Alaslasketun katon kautta khh:n läpi ja sen jälkeen eteisen seinän vieressä voisi tuoda iv-putket lämpöisellä puolen ilman erillistä näkyvää "kotelointia" (vihreällä) vaan se kulkisi tuossa vinossa alaslaskussa.

Onko tuossa mitään järkeä ja mitä mieltä muutoin iv-kanavien sijoittamisesta lämpöiselle puolen? Eikös tällöin ainakin ylimääräiseltä putkien eristämiseltä säästy, lämpövuodon mahdollisuus minimoituu ja yläpohjan eristys on hieman helpompaa kun ei ole putkia edessä? Mutta mitäs huonoja puolia tuossa olisi. Kuvassa sininen on harjakohta, punainen katkoviiva vinon sisäkaton alue ja vihreä iv-putkien vientikohta.

Screenshot 2020-05-22 at 12.15.58.png
 
Viimeksi muokattu:
Liittynyt
27.05.2017
Viestejä
3 811
Onko tuossa mitään järkeä ja mitä mieltä muutoin iv-kanavien sijoittamisesta lämpöiselle puolen? Eikös tällöin ainakin ylimääräiseltä putkien eristämiseltä säästy, lämpövuodon mahdollisuus minimoituu ja yläpohjan eristys on hieman helpompaa kun ei ole putkia edessä? Mutta mitäs huonoja puolia tuossa olisi. Kuvassa sininen on harjakohta, punainen katkoviiva vinon sisäkaton alue ja vihreä iv-putkien vientikohta.
Sehän ilmastoinnin tulo- ja poistoputkien sijoittaminen höyrynsulun sisäpuolelle on laadukkain nykyaikaisin tapa. Siinä jää pois silloin ne lämpöhäviöt mitä putkista muuten on ja se parantaa höyrynsulun tiiviyttä yläpohjassa ja vähentää ilmanvuotoriskejä. Eikä niitä putkia tarvi eristää ellei haluaa viilennyskäytössä tuloilmaputkistoa käyttää jolloin se vaatii kondessieristyksen.

Huonona puolena tuossa taas on se, että se on kalliimpi vaihtoehto kuin se grynderin perusratkaisu vetää vintillä yläpohjassa putket puhallusvillan seassa. Vaatii joko laskettuja kattoja putkille, kotelointeja niille tai sitten todellista miettimistä että mistä putket vetää jotta saa miminimoitua ne lasketut katot ja koteloinnit. Itsekkin viikkoja mietin ajoittain asiaa ja lopulta onnistui kun teki lasketun katon vain kodinhoitohuoneeseen, vessaan, tuulikaappiin ja yhteen makuuhuoneista. Vasta talon valmistumisen jälkeen hokasin että sen yhten alakerran makuuhuoneen katon alaslaskun olisi voinut kenties välttää kun olisi vetänyt keittiöön sen tulo- ja poistopuken välipohjan palkkien välissä tuulikaapista eteisen yli. Mahdollisesti olisi pitänyt tuulikaapin seinää siirtää 20-30 senttiä olohuoneen suuntaan. Toisaalta ei tuo asia niin mahdottomasti haittaa kun lasketun katon jälkeenkin niissä huonekorkeus yltää 2,6 metriin. Toki olisi avaramman tuntuisia huoneet kun ei olisi tarvinnut laskea kattoa niistä.

I-palkkeilla tuollainen voisi olla helpommin toteutettavissa useampi kerroksiseen taloon kun putkia saisi vedettyä palkkien läpi poikittain. Ontelolaatalla taas vaikein ilman laskettuja kattoja tai kotelointeja.
 
Toggle Sidebar

Statistiikka

Viestiketjut
89 609
Viestejä
1 831 561
Jäsenet
39 015
Uusin jäsen
jantsa13

Hinta.fi

Ylös Bottom