PILPin lämpökerroin heikompi kuin ilmalämpöpumpun, kun niilläkin voi olla lämpökerroin 2 vielä -30 asteessa?
Ai meinaatko että PILP pukkaa -30 asteessa pihalle kylmempää jäteilmaa kuin -30 astetta?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
PILPin lämpökerroin heikompi kuin ilmalämpöpumpun, kun niilläkin voi olla lämpökerroin 2 vielä -30 asteessa?
PILP:in ja määlämmön hintaero taitaa olla suunnilleen se lämpökaivon hinta tai maakeruupiirin. Eli se luokkaa 1500-5000 euroa.
Ei se kaukana varmaan ole siitä että maalämpötalossa ostosähköä kuluu lämmitykseen puolet PILP talosta. Toisessa se COP kerroin on luokkaa neljä ja toisessa luokkaa 2.
Tietenkin mukaan pitää laskea se tulisijojen polttelu. Eihän se PILP talo paljoa kuluta ostosähköä lämmitykseen kun isäntä polttelee naama noessa pientä valkeaa "tunnelman vuoksi" sen 10 pinokuutiota klapia talvessa.
Ihan mielenkiinnosta, mikä on arvio maalämmön hinnasta tuon 1500-5000 € eron takana? Entä PILPin?
5000 euroa maksaa se kun kallioon porataan se vajaa 200 metriä syvä lämpökaivo.
1500 euroa taas maksaa jos tontilla ja sen ympärillä on tilaa ja lämpökaivon sijasta voi rakentaa maakeruupiirin, jossa vedetään siniraitaista vesijohtoputkea noin puoli kilometriä vajaan metrin syvyydelle maahan. Hintaluokka voisi olla tuo 1500 euroa jos kaivinkonetta pitää käyttää muutenkin tontilla talon pohjia kun alkaa tekemään ja kunnallistekniikkaa yms. kaivaa maahan.
Voihan sitä saivarrella. Ymmärsin tämän siis niin, että Nilanin jäähdytys on sama asia kun 25kg säkki suolaa olohuoneessa. Ei jatkoon.Ja kun oikein saivarrellaan niin lämpötila ei ole kovin olennainen suure, enemmän "fiilikseen" vaikuttaa ilmankosteus eli kuiva 25C on paljon mukavempi kuin kostea 22C. Itse ainakin pidän ilpillä 25C jäähdytyksellä pyyntinä ja hyvin pärjää kun ilma on kuivattua.
Tarkoitin siis kokonaishintoja sisältäen kaiken molemmissa tapauksissa.
13 tuhatta euroa meni lähipiirissä uuden talon maalämpöön 175 metrisellä lämpökaivolla.
Päälle sitten se vesikietoisen lämmönjaon kustannus.
Oiskohan joku 14-15 tuhannen väliin sellainen realistinen hinta jos ei ole alan ammattilainen joka saa kaikki hyvään hintaan kun tietää mitä mistäkin kannattaa ottaa.
Sitten muutaman tonnin halvempi jos maapiirillä voi tehdä sen lämmönkeruun.
Hinta riippuu paljon siitä miten syvän kaivon tai kenties useamman tarvii ja millä syvyydellä on kallio. Mitä syvemmällä kallio on niin sitä kalliimpi poraus.
Ok, ja tässä on mukana ilmanvaihto (tulo ja poisto) lämmöntalteenotolla?
13 tuhatta euroa meni lähipiirissä uuden talon maalämpöön 175 metrisellä lämpökaivolla.
Päälle sitten se vesikietoisen lämmönjaon kustannus.
Oiskohan joku 14-15 tuhannen väliin sellainen realistinen hinta jos ei ole alan ammattilainen joka saa kaikki hyvään hintaan kun tietää mitä mistäkin kannattaa ottaa.
Sitten muutaman tonnin halvempi jos maapiirillä voi tehdä sen lämmönkeruun.
Hinta riippuu paljon siitä miten syvän kaivon tai kenties useamman tarvii ja millä syvyydellä on kallio. Mitä syvemmällä kallio on niin sitä kalliimpi poraus.
Oliko näissä otettu huomioon jo kotitalousvähennys? Kuulostaa melko edulliselta.
Koska sain itse 15-17ke tarjouksia (ilman kotitalousvähennystä) pari vuotta sitten ja purin vanhat laitteet itse pois sekä tein sähköt itse (ammattihenkilö). Riippuu toki kokoluokasta.
Loppuviimein asennutin ivlp hankalan paikan takia. Keruupiirin kaivoa ei olisi saanut fiksuun paikkaan tehtyä. Tämän hinta 10ke.
Tuo Nilanin jäähdytys on ihan onneton mitä olen kokemuksia kuunnellut. Lisäksi laite on kaikinpuolin muuten täysi paska verrattuna tuohon Nibeen, joka on varsin hyvin tehty laitos paria pientä puutetta lukuunottamatta. Nibessä on jäähdytystoiminto myös, joka perustuu tehostettuun ilmanvaihtoon.
Käytännössä esteet poraamiselle lienee kuitenkin pohjavesialue tai jokin tunneli tontin alla. Tai tuo pohjavesialue estää myös sen pintakeruun.Voihan se maalämpö olla mahdoton jos kallio sattuu olemaan 150 metrin syvyydessä, asunto pohjavesialueella tai talon alla kulkee vaikka metrotunneli. Silloin sen poraamiseen ei mitään lupia saa. Tai no tuohon syvälle olevaan kallioon saa kyllä porata, mutta maksaa niin paljon että ei järkeä.
Mutta mietin että miksi tuollaisen 150m savipatjan käyttö on kallista? Tietysti jos siihen pitäisi rakentaa vesikaivo sinne pitäisi tehdä suojaputkisto, mutta lämpöähän siinä savessa on siinä missä muuallakin maassa, ja se pora uppoaa siihen kuin voihin.
Onneksi noin syvällä oleva kallio on äärimmäisen harvinainen poikkeus Suomessa. Jääkausien vuoksi se peruskallio löytyy lähes aina viimeistään siinä muutaman kymmenen metrin syvyydestä.
Kuulostaa luotettavalta firmalta. Valitettavasti noita samanlaisia puliveivaajia on Suomen rakennusala täynnä. Varmaan kiva olla töissä tuollaisessa firmassa, jos ei itse ole jonkin sortin kieroilija tai rikollinen.
Sitten on pitkä lista talotoimittajalle kuuluvia töitä jotka ovat vaiheessa. Kesken on mm. liukuovien asennus tai asennus kuuluu meille, mutta... Jo ennen ovien asennusta huomasin että kipsilevyt on vedetty ovirunkoihin liian pitkillä ruuveilla. Ovet siis menee seinien sisään avautuessaan. Talotoimittaja ei kuitenkaan halunnut uskoa asiaa ja he käskivät kokeilla ovea paikalleen. Oveen tuli tietty naarmuja kun se työnnettiin seinän sisään. Tämän jälkeen urakoitsija kävi vaihtamassa ruuvit ja nyt odotetaan maalaria ja laatoittajaa korjaamaan jäljet.
Meilläkin vastapäisellä naapurilla on maalämpö, mutta kappas kun sen kustannukset PILP/ILP komboon ovat lähestulkoon samat.
itselläni on kuukaudessa lämmitykseen mennyt talvipakkasilla jotain 1200kW, niin vastakkaisessa maalämpökohteessa siihen on mennyt sen 800-900kW.
Piirithän tällä rakennusalalla ovat pienet ja tieto leviää äkkiä. Olettaisin että Polarhouse tietää myös sen ja hoitaisi siksi projektin kunnialla loppuun, mutta ei. En ymmärrä.
Oma pohja tulee olemaan ja joitain omia ns. erityistoiveita (mm. rakenteen sisään liukuvia liukuovia) ja keittiön mielellään päättäisin itse (en ole perehtynyt, kuuluuko paketteihin "nimikkokeittiö"). Muuten kyllä mielelläni otan kaiken mitä voin "talopakettina" ja mielellään kuulen juurikin firmoista kokemuksia.
Itse otettiin Jetta-talo yhden tuttavan kokemuksen peruusteella ja sitten koska se oli meidän mielestä hienoin. Mutta toinen tuttava on myös ottanut vieskatalo, ja rakentaa toinen sellainen nyt tällä hetkellä. Siinäkin on ollut se että kaikka nämä on ollut 5 vaille valmista ulkopuolella mutta sisätyöt ja perustus on tehty itse/talkootyönä. Se voi olla sitten eri jos ottaa kaikki osat talotehtaan tehtynä. Uskon että @Jump varmaan olisi ollut helpommin tyytyväinen jos polarhouse ainoastaan olisivat pystyttäneet talon runko ja ulkopuoli valmiiksi. Vaikuttaa olevan aina eniten ongelmia sisätöitten kanssa.Hyvä ketju. Onkos ihmisillä "kuultua kokemusta" lisää näistä valmispaketeista? Itsellä alkaa sama homma pikkuhiljaa - tai pitäisi alkaa, mikäli menee hyvin.
Oma pohja tulee olemaan ja joitain omia ns. erityistoiveita (mm. rakenteen sisään liukuvia liukuovia) ja keittiön mielellään päättäisin itse (en ole perehtynyt, kuuluuko paketteihin "nimikkokeittiö"). Muuten kyllä mielelläni otan kaiken mitä voin "talopakettina" ja mielellään kuulen juurikin firmoista kokemuksia.
Pitääpä siis katsoa Jetta-talon organisointi ja tarjoukset täältäkin päin (40-150km Helsingistä). Desiqn -taloja ja Sievi -taloa tullee harkittua myös... ? ja muitakin..
Itse otettiin Jetta-talo yhden tuttavan kokemuksen peruusteella ja sitten koska se oli meidän mielestä hienoin. Mutta toinen tuttava on myös ottanut vieskatalo, ja rakentaa toinen sellainen nyt tällä hetkellä. Siinäkin on ollut se että kaikka nämä on ollut 5 vaille valmista ulkopuolella mutta sisätyöt ja perustus on tehty itse/talkootyönä. Se voi olla sitten eri jos ottaa kaikki osat talotehtaan tehtynä. Uskon että @Jump varmaan olisi ollut helpommin tyytyväinen jos polarhouse ainoastaan olisivat pystyttäneet talon runko ja ulkopuoli valmiiksi. Vaikuttaa olevan aina eniten ongelmia sisätöitten kanssa.
Uskallan kyllä suositella Jetta-taloa mutta kai se aina sitten riippuu mitkä firmat hoitaa sisäpuolen, teitääkseni on ainoastaan Jettan oma porukka joka pystyttää talon mutta muut työt sitten tehdään alihankintoina. En ole kuitenkaan satavarma koska se ei ollut meille koskaan vaihtoehto.
Okei, olin siinä uskossa että olitte ottaneet kaikki polarhousilta. No sitten se on kyllä todella huonoa palvelua mitä olette saaneet. Tsemppiä vaan!Polarhousen toimitukseen kuuluu "ulkoa valmis" ja sisältä "levypinnoilla". Eli varsinaiset sisätyöt olemme teettäneet itse valitsemillamme urakoitsijoilla. Valitettavasti tämä ei kuitenkaan toiminut Polarhousen tapauksessa.
Okei, olin siinä uskossa että olitte ottaneet kaikki polarhousilta. No sitten se on kyllä todella huonoa palvelua mitä olette saaneet. Tsemppiä vaan!
Esimerkiksi tiilistä/harkoista muurattu pesuhuone oli heille vieras asia. Itse en huolisi millään gybroc kylpyhuonetta.
Talopakettia ostaessa et voi tietää mikä alihankintarakennusurakoitsija sinne tulle, ihan tuuripeliä. Meillä kävi niin, että urakoitsija ei suostunut tekemään töitä, koska oli kameravalvonta, joten lopulta tehtiin sitten itse kaikki.
Maatyöt saa aloittaa, mutta mitään ei saa vielä rakentaa ilman rakennuslupaa. Tosin tämäkin varmaan vaihtelee kuntien omien sääntöjen mukaan.
Jos kyseessä on asumiskäyttöön kaavoitettu tontti eikä taloa olla rakentamassa poikkeusluvalla, voi kaupungilta hakea aloituslupaa heti kun paperit on lyöty sisään rakennuavalvontaan. Yleensä kaupunki määrää tähän aloituslupaan 5-20t€ takuusumman joka pitää maksaa, mutta sen jälkeen saa puut kaataa, tehdä maatyöt, tilata/asentaa liittymät ja muistaakseni pohjalaattaan asti rakentaa talon vaikka virallinen rakennuslupa ei vielä olisikaan tullut. Näin ainakin Espoossa/Helsingissä.
Tuon takuusumman siis saa sitten takaisin kun rak.lupa on myönnetty.
Talopakettia ostaessa et voi tietää mikä alihankintarakennusurakoitsija sinne tulle, ihan tuuripeliä. Meillä kävi niin, että urakoitsija ei suostunut tekemään töitä, koska oli kameravalvonta, joten lopulta tehtiin sitten itse kaikki.
Talopakettia ostaessa et voi tietää mikä alihankintarakennusurakoitsija sinne tulle, ihan tuuripeliä. Meillä kävi niin, että urakoitsija ei suostunut tekemään töitä, koska oli kameravalvonta, joten lopulta tehtiin sitten itse kaikki.
Kyllä kameravalvonta on työmailla nykypäivänä sen verta yleistä, että enempikin ihmettelen, että kukaan urakoitsija jaksaa siitä närkästyä tai saa keikat aika tarkkaan valita, ettei joudu kuvatuksi. Tai sitten tekee vaan jotain pikkukeikkaa valikoidusti.No en ihmettele yhtään jos työn teko ei maistu kameravalvonnan alaisena. Ei tuo millään tavalla normaalia ole enkä itsekään siihen suostuisi.
Kyllä kameravalvonta on työmailla nykypäivänä sen verta yleistä, että enempikin ihmettelen, että kukaan urakoitsija jaksaa siitä närkästyä tai saa keikat aika tarkkaan valita, ettei joudu kuvatuksi. Tai sitten tekee vaan jotain pikkukeikkaa valikoidusti.
Miksi omaa työmaataan ei saisi kameravalvonnalla valvoa, jos siellä on kalliita työkaluja yms.? Kameravalvonta yleistyy selvästi kun siirrytään niistä omikotitalokeikoista suurempikin ja muutenkin kameravalvontaa on nykyään joka paikassa.
Kyllä se valvonta ihan sallittua on tietyin edellytyksin ja siitä pitää toki ilmoittaa. Saa vaikka työpaikoilla kuvata: Kameravalvonta on sallittua työpaikalla – ei kuitenkaan pukuhuoneessaMitä ihmettä sillä kameravalvonnalla tehdään rakennustyömaalla työaikana? Kameravalvonnalle työpaikalla pitää olla kohtuullisen hyvät perustelut, rakennustyömaalla sellaista ei ole. En ole koskaan kuullut kameravalvonnasta työmaalla, poislukien piha-alueet. Ja aika paljon tulee työmailla pyörittyä. En missään tapauksessa suostuisi, että minun työtäni valvotaan kameralla, ehkä jossain kasinossa suostuisin.
Työnjälkeä mikä jää piiloon, nykyään on moraali täysin hukassa monelta.Mitä sillä valvotaan ja miksi? Vielä ei ole tullut yhtään syytä.
Työnjälkeä mikä jää piiloon, nykyään on moraali täysin hukassa monelta.