Sanoisin että ihmisillä on monesti harhaluulo siitä että kun työmaalle on se mestari/vastaava työnjohtaja, niin hän hoitaa koko projektin kunnialla loppuun asti ja käskyttää työmiehiä korjauksiin tarvittaessa. Näinhän se ei siis todellakaan ole.
Vastaavan tehtävä on ensisijaisesti valvoa että kaikki hoituu lupien, kuvien ja määräysten mukaisesti. Ehkä yhtä suuressa roolissa on paperisota eli kuvien, lupien ja erinäisten lippulappujen tarkastaminen, hoitaminen ja yleensä myös tulostaminen työmaalle sekä ajantasalla pitäminen jos/kun muutoksia tulee. Tämä hoituu varmasti ihan yhtälailla oli vastaava sitten talotehtaan puolelta tai tilaajan palkkaama. Vastaava on se henkilö joka virallisesti ottaa näistä asioista vastuun.
Ero jota olen yrittänyt tässä tuoda eteen onkin siinä, että sitten kun mennään näihin pieniin asioihin kuten edellä mainitsemani paneeleiden jatkot, maalaustavat, seinien suoruudet, pintojen kuten maalauspinnan jälki yms niin vastaavalla ei ole mitään velvoitetta näihin puuttua vaan toimii korkeintaan ns. "diplomaattina" tilaajan ja pääurakoitsijan välillä. Nämä on myös niitä asioita, joita harvalle tulee esimerkiksi mieleen tarjousvaiheessa, saatikka osaa rakennusvaiheessa miettiä mikä vaikuttaa mihinkin ennenkö ollaan siinä tilanteessa että pinta on valmis ja se ei tilaajaa miellytä.
Vastaava vahtii oletuksena vain, että hommat tehdään lupien, kuvien ja rakennusmääräysten mukaisesti. Ei ole yksi tai kaksi työmaata mitä itselläkin on ollut (uudiskohteita) joissa seinät kaatavat esim 10mm sisään tai ulospäin, ja tälle on myöhemmin vaikea tehdä mitään. Rakennuttaja korjaa jos huvittaa, tai sitten toteaa että menee "toleransseihin". Rakennusmääräyksiin tuo kuitenkin menee, joten ei siinä sitten auta kun kertoa asiakkaalle vaihtoehdot miten meidän hommat saataisiin mahdollisimman siististi tehtyä, ja mihin lisähintaan koska tarjous on tietenkin annettu suoralle seinälle.
Tässä kohtaa ei ole mitään haittaa siitä, että siellä olisi tilaajan puolelta se yksi ylimääräinen kaveri joka kävisi työmaalla vaikka päivittäin, valvosi mitä siellä tapahtuu ja raportoisi asiasta tilaajalle toimenpidesuosituksineen (voi toki olla yhteydessä myös vastaavaan tai suoraan urakoitsijaan). Tämän henkilön ei tosiaan tarvitse olla "vastaava työnjohtaja", riittää että hänellä on riittävä osaaminen/ymmärrys tehtävään. Eihän itseasiasssa vastaavan mestarin hommaankaan mitään koulutusta vaadita vaan yleensä rakennusluvan myöntäjä sen päättää, onko ehdotettu henkilö siihen sopiva.
No jo on kummalliseksi mennyt rakentaminen. Vastaava vain tulostelee lippulappuja ja hengailee työmaalla. Erikoisilla työmailla olet ollut.
Se nyt vaan on niin, että sen lisäksi että VTJ vastaa siitä että rakennetaan kuvien ja määräysten ja mm. RYL:n mukaan ja vastaa työmaan turvallisuudesta. Seinien suoruudet ja muut ovat juuri niitä asioita, joita VTJ valvoo. Mitä ihmettä hän siellä muuten tekisi? Vino seinä joko menee toleranssiin tai ei. Jos ei mene, niin vastaava tarvittaessa purettaa seinän ja rakennuttaa uuden. Jos asiakas ei tätä hyväksy, niin voi antaa kenkää mestarille. Toki noista yleensä neuvotellaan.
Se että siellä on joku "ylimääräinen silmäpari" tai epämääräinen epäpätevä tyyppi, jolla ei ole juridista vastuuta, ei ole millään tavalla rakennuttajan etu. Kun tulee tiukka paikka, niin tällä silmäparilla ei ole vastuuta. Kun ei ole vastuuta, mikä on tarve hoitaa omat hommansa? Juridinen vastuu on koko kuvion perusta. Linja-autoakin ajaa se palkattu kuski, eikä niin että se kuski välillä istuskelee siellä penkillä lehteä lukemassa, ja sillä aikaa joku tuttu kaveri ilman linja-autokorttia ajelee osan linjasta.
En ymmärrä miksi kukaan voi esittää, että tuollainen "silmäpari" on hyvä ratkaisu. Asetuksissa on ihan selkeän roolit ja vastuut pääsuunnittelijalle ja vastaavalle työnjohtajalle, ja noin toimitaan normaalisti. Vastaavan työnjohtajan hommat jossain muuttovalmistalon pientalotyömaalla ovat niin vähäisiä, että se voi ne kyllä hoitaa helposti ilman helppoheikkejä.
Ja VTJ:n vaatimus pientaloissa koulutukselle on teknikko eli rakennusmestari. Yleinen tulkinta on, että pitää olla vastaavat opinnot suoritettuna. Toki perähikiällä joku timpurikin voi toimia, mutta se on melkoinen poikkeus ja perustuu siihen, että rakennustarkastaja ei hoida hommiaan.
Tässä nyt vähän haisee, että pitää olla periaatteessa eri mieltä, ja selitellä asiaa ihan naurettavalla tuuballa, josta osalla ei ole mitään totuuspohjaa.