Meille Nordeasta sanottiin, että haluavat sellaisen "suurinpiirtein" kustannusarvion, ei tuntunut mitenkään pilkuntarkkaa olevan. Oma projekti pyörähtää kanssa käyntiin. Kaupungilta saatiin mieluinen vuokratontti ja rakentaminen aloitellaan keväällä. Pohja mietitty omalta osalta aikalailla valmiiksi(asuinneliöitä tulee n. 150 m2). Pitkästä tavarasta tehdään, koska tuttu, ammattitaitoinen rakentaja valmiina. Suhteita löytyy kohtalaisen hyvin suunnittelijaa ja tavaranhankintaa myöten(suurin osa hankinnoista kilpailutetaan silti, tietenkin), joten tästä syystä päätös oli aika helppo vs talopaketti. Itsellä ei ole aikaa, saatika osaamista olla rakennusvaiheessa apuna, kun pitää töissäkin käydä, mutta tarjouspyyntöjä ja materiaalivalintoja hoidetaan tietysti.
Kovin tarkkaan sitä budjettia ei pysty edes tekemään kun siinä voi tulla helposti jo useamman kymmenen tuhannen euron heitto jos joku sattuu vastustamaan. Esimerkiksi jos liippari sattuu olemaan paska ja lattiavalussa tulee isoja heittoja joita joutuu timantilla hiomaan ja jonnekkin laittamaan paljon tasoitteita niin se saattaa maksaa jo yksinään sen 10+ tuhatta euroa. Samoin jos rakennuttajalla on tarkoitus olla itse apumiehenä ja siivoilla ja muuta vastaavaa ja sattuu vaikka liukastumaan ulkoillessa ja jalka tai käsi menee poikki niin siinä taas meni se 10 kiloeuroa.
Suunnilleen sen hinnan voi kuitenkin laskea vaikka sillä pankin laskurilla mihin syötetään taloprojektin tiedot. Se miten paljon itse osaa ja voi tehdä vaikuttaa useamman kymppitonnin siihen toteutuvaan hintaan. Jos budjetti paukkuu yli niin mahdollisesti loppuvaiheessa joutuu esimerkiksi pintamateriaalit ja kalusteet vaihtamaan halvempaan vaihtoehtoon mitä halusi ja pihatyöt ja autotallin rakentamisen jättämään odottamaan parempia aikoja.
Ilmastointikanaviin kannattanee asentaa muutamia ylimääräisiä äänenvaimentimia huoneiden välille. Kustantavat suuruusluokkaa noin 100 euroa äänenvaimentimelta. Lisää kummasti asumismukavuutta kun esimerkiksi päämakuuhuoneesta ei kaikki mahdolliset äänet kuulu esteettä muihin huoneisiin tai päinvastaiseen suuntaan. Grynderit jättävät kaikki sellaiset pois kun eivät näy päällepäin ja talonostaja ei ymmärrä moisia kaivata ennen kuin on muuttanut. Jos haluaa desibelioven esimerkiksi makuuhuoneeseen tai vaikka kotiteatterihuoneeseen niin silloin pitää vetää sekä ilmastoinnin tulo- ja poistoputki kyseiseen huoneeseen kun desibelioven alta ei ilma pääse virtaamaan muussa huoneessa olevaan poistoventtiiliin.
Stressaavaa se rakentamisaika on kun kaikki mahdollinen aika menee suunnilleen raksalla vuoden ajan. Usein siinä seurauksena on sitten avioero tai avoero joko rakennusaikana tai sen valmistuttua. Kannattaakin pitää viikossa esimerkiksi 1-2 päivää jolloin ei tee yhtään mitään rakentamiseen liittyvää ja pitää vaikka kerran kuussa viikko lomaa rakennushommista.