Rasittaako nopea lataus puhelimen akkua? Aika reippaasti ainakin kuumenee kun joskus kokeillut pikalaturia, ja lämpöhän tuskin on hyväksi.
Ei, kyllä
Nopea lataus puhuttaessa puhelimista on varsin leveä, osa toteutuksista ja kokonaisuuksista on parempia ja pidempi akkun käyttöikä, kuin jokin toinen, jossa lataus merkittävästi hitaampaa.
Mutta yhden mallin kohdalla se nopein latausvaihtoehto voi olla akua enemmän tai vähemmän enemmän "kuluttava" ja erikseen on profiilit joilla tärkeäpi tavoite helliä akkua.
Kannettavien tietokoneiden Li-ion akuista on ainakin itse oppinut että lämpö ne kuluttaa loppuun, siksi kannattaa pistää pöytälaatikkoon jos ei tarvitse.
Jos ihan optimia hakeaa niin varastointikin pitää tehdä ohjeiden mukaan. Jos tuolla lattikoon pistämisellä tarkoitat että akku irti läppäristä, niin onko se sen arvoista, osa läppäreistä toimii ok pelkällä verkkovirralla, osa huonommin. Keskiverokäytössä siitä akusta on sen verran lisäarvoa että toimivassa laitteessa sitä ei kannata irrotella, kaikista ei käyttäjä edes saa akkua irti.
Kannattaako noita yli 1,5 tai yli 2A latureita käyttää jos ei yksinkertaisesti tarvitse.... kun jollain 1A:llakin saa akun täyteen sujuvasti.
USB-C laturit on muutakin kuin max virta. Jos ladattavassa laitteessa on latausvaihtoehtoja, osassa on ihan valikoista mahku valita jotain latausprofiilia, esim pikalataus on tai ei, jolloin laturi jossa hyvä virranantokyky ja tuki puhelimen , läppärin ym lataustekniikoilla on hyvä.
Ikävää on myös se että "laturi" ei kykene antamaan riitävästi tehoa, jonka seurauksena lataus voi olla pätkinäistä, akkun virran suunta vaihtuu tiheästi.
Jos mietit nyt puhelinta joka on päivittäisessä arkikäytössä, niin tärkein juttu on se että akkussa on riittävästi virtaa, ettei tarvi alkaa säästeleen, jopa ajaa ajoittain tyhjiin. Jos puhelin on jossain muussa käytössä, esim 24/7 laturissa, niin sitten nojataan laitteen kykyihin, siinäkin ehkä tärkeämpää että poweri kykenee antamaan riittävästi tehoa ja tukee puhelimen latausprofiileja.
Jäähdytykseen voi vaikuttaa kotelolla, eli onko kotele tuulettava, vai lämpöeriste, jälkimmäisestä talvella pakkasella myös jotain hyötyä.
Ja siis laitteiden välillä on eroja, osa laitteista vaan tuhoaa akkuja nopeammin, osassa tuhoutuu vaikka ei käyttäisi tai käyttö vähäistä. osa taasen kestää vuosia 24/7/365.
Akkua syö käyttökerrat, jos on jokin kuvitteellinen tuhannen täyden latauskerran elinikä odote, ja siihen saa vähän lisää kovalla puritanisti säätämisellä, niin onko sen arvoista. Jos haluaa säästää, niin vetää virransäästö tappii, eikä näprää laitetta 5h/vuorokausi.
Omat akut pysyy priimakunnossa vuosia. Vaimon pari vuotta ja tyttären akku alkaa jo vuoden kuluttua olla vähän heikolla.
Siis sama laite ?
Jos vuodessa menee huonoon happeen, siis akku, niin kuullostaa siltä että tuotteessa jotain vikaa, tai sitten vuorokautta kohti pari latausykliä ja muilla puolikas(*. (parilautas sykliä nykyiaisella teholuurilla tarkoittaa myös huomattavaa lämmöntuotto käytössä silloin kun ei ole latauksessa ja jos kapasiteetti ei perustu mittaukseen, niin mielikuva voi perustua käyttöaikaan)
(*
Jos akun varaustilasta käytetään 60%, niin se monella tarkoittaa vähintää kahtalatauskertaa vuorokaudessa, eli yölatauksen lisäksi päivälataus, joka taasen hidaslatauksena vaatii työn jossa voi latailla pitkään.