Esimerkiksi raportointi, verojärjestelmän yksinkertaistaminen, eri asiakirjojen säilytysvaatimusten yhdenmukaistaminen ja yksinkertaistaminen, noita pienyritykset ovat pitäneet kaikkein kuormittavimpina jos 90-luvun puolella. Ympäristösääntelyn puolella taas on nähty aika mielivaltaisiakin tulkintoja asioita, joten niiden yksinkertaistaminen ja tulkintojen yhdenmukaistaminen siten, ettei kansalaisten ja yritysten tarvitse arvailla onko tulossa miljoonien sakko asiasta mitä ei ole voinut tietää etukäteen jne. Ylipäätään kaikessa sääntelyssä pitäisi aina laskea sen kumulatiivinen kustannus - ja jos se nousee, niin jättää uusi sääntely tekemättä, tai sitten purkaa ja yksinkertaistaa vanhaa niin paljon, että kumulatiivinen kustannus ei muodostu liian suureksi. Tuo oli Trumpin linjana aikaisemmin. Obama toimi päinvastoin ja Biden on lisännyt sääntelyyn liittyviä kustannuksia vielä Obamaakin
nopeammin. Mutta niin.. populismia. Mitään ongelmaa ei ole, lisää sääntelyä kiitos ja pitäkää kriitikot turpanne kiinni vai kuinka?
Missä mä sanoin, että lisää sääntelyä kaikkialle? Mä oon sanonut, että pelkkä puhe sääntelyn vähentämisestä on populismia.
Ei kaikki sääntely ole tarpeellista pienyrittäjälle, todella moni sieltä ei olekaan sille millään tasolla järkevä. Mutta suuria varten voi ollakin, ja valtiolle. Noilla valtio myös haluaa ohjata toimintaa. Esim juuri autojen ja vaikka talojen turvallisuus säädökset. Haetaan tiettyä tasoa, jotta ostajat tietää, että ne on tehty tiettyjen tasojen mukaan. Ellei ole, niin toimittaja on vastuullinen. Noi on suoraan hintaan vaikuttavia asioita. Sitten on erilaisia raportointeja, jotka on epäsuorasti vaikuttavia, mutta niiden vaikutus tuotteen yksikkö hintaan on todella pieni. Ja ne voi olla valtiolle erittäin tarpeellisia. Esim meillä henkilön työtuntien raportointi. Yksilön kannalta aivan turhaa hommaa, jos puhutaan kuukausipalkkalaisesta. Pienessä firmassa myös firman kannalta. Isossa firmassa taas on jo kannattavaa seurata, myös valtion kannalta erittäin kannattavaa. Ilman raportointia tietyt vertailut ja tehokkuuslaskelmat on tekemättömiä.
Ja ei, en sano, että kaikki on järkeviä ja tarpeellisia, vaan vaadin tunnetulta valehtelijalta speksausta, mitä hän tuolla "puretaan sääntelyä"-tarkoittaa. Todennäköisesti kun hän ei sitä niin paljoa pura, että se tuotteen yksikköhintaan juurikaan vaikuttaa. Että ei ehkä kannata olettaa asioita, mitä minä haluan.
Eli Trump kannattaa project 25:n tasaverojärjestelmää? Kun oot huolissasi keskiluokan kyvystä ostaa talo, niin helpottaako tuo vai ei?
esimerkki yhdestä sääntelystä, mitä haluaisin tänne: Jos pidät asiakasrekisteriä yllä, pitää sinun vahvistaa, että puhelimen asiakkaan puhelinnumero on sillä käytössä. Jos et ole 2v välein sitä vahvistanut, pitää sinun poistaa se numero rekisteristä. Mikään ei oo niin ärsyttävää, kuin saada vanhan käyttäjän mainosviestejä vielä kymmenen vuoden takaa. Jos tätä ei lakiin laiteta, tätä ei kukaan tee. Lisääkö työtä firmoille, kyllä jonkun verran. Vaikuttaako yksittäiseen tuotteen hintaa, ei juurikaan paljoa.
Anteeksi nyt, mutta puhut soopaa. Kiinasta tulee krääsän ja bulkin lisäksi aika suuri osa esim. kaikesta elektroniikasta mitä täällä käytetään. Samoin akuista jne. Kiina on nostanut tasoaan vuosikausia, toki osin kopioimalla ja varastamalla minkä ehtii ja pystyy, mutta silti. Ja tukemalla omaa teollisuuttaan epäreiluilla tavoilla. Sen kaiken lisäksi se on onnistunut ottamaan kontrolliinsa monia tärkeitä raaka-aineiden toimitusketjuja ja se aiheuttaa päänvaivaa mm. pyrkimykselle lisätä Kiinasta riippumatonta toimitusvarmuutta. Tuo kuvio on ollut nähtävillä vuosikaudet. Jos nyt esim. syttyisi sota Kiinan kanssa ja se päättäisi laittaa toimitukset länsimaihin säppiin, niin me olisimme todella kusessa koska olemme olleet niin tyhmiä, että olemme asettaneet about kaiken tuotantomme sen armoille. Se, että Obama "teki jo tulleja" ei merkitse siinä kuviossa mitään. Trump toi sen ongelmia esille, mutta todellinen herääminen tilanteen riskeihin tapahtui oikeastaan vasta silloin kun Kiina päätti pandemian aikana sulkea kaiken. Saa nähdä miten pitkäksi se jää ja rakennetaanko vain uusi riski jonkun toisen autoritäärisen maan kanssa.
Mä en pidä kokoonpanoa kovin high tech työnä. Vaikka kyseessä olisikin iphone. Se on silti kokoonpanoa vain, ja sen siirtää suht iisisti. Osa bulkki komponenteista kyllä tulee Kiinan tuotantona, koska osa laitteista ei tarvitse viimeisintä nodea olevaa komponenttia.
Jenkkien sota Kiinan kanssa vaikuttaa kaikkiin. Me ollaan kusessa, mutta niin on myös Kiina. Sen talous vaatii sitä, että meille länteen tuotetaan kamaa. Mutta kyllä Kiina olisi enemmän kusessa, kun jenkit katkaisee niiden energian saannin meriteitse. Venäjän kapasiteetti viedä sinne ei riitä. Kiina on myös monien muidenkin asioiden kanssa riippuvainen merikuljetuksista, esim. ruoka. Jenkit on taas suhteellisen omavarainen, paitsi juuri se kokoonpano. Mutta nuo on niitä firmojen ratkaisuja. Ei valtio noita rakentele.
Kiinan autoritäärisyys taas riippuu aika pitkälti johtajasta. Xi on sellainen. Kaikki ei ole ollut. Sama ongelma voi tulla missä tahansa maassa, jossa ei ole kovin vahva demokratia alla. Se riski on jopa jenkeillä.
Markkinaan puututaan jatkuvasti sääntelyllä. Se on vaan kumma että siihen ei saisi koskaan puuttua millään muulla tavalla kuin kustannuksia kasvattaen....
Missä mä sanoin, että ei saisi puuttua? Mä vaadin vain tarkempia selityksiä, kun tuo sääntely sana on aika helkkarin laaja.
Ja siitä talon ostosta...
For most Americans, owning a home is now a distant dream
Home prices across the U.S. are surging, while a shortage of houses for sale has resulted in cut-throat competition for those in the market to buy a property. That confluence of trends has taken the dream of homeownership well beyond the means of middle-class Americans, who are increasingly up against higher-income buyers for a smaller pool of homes.
------
Compared with a year ago, the market has become even tougher for homebuyers to navigate. Not only has inventory dwindled, but first-time homebuyers are competing against investors and current homeowners who have built up equity during the past two years of rising home prices and who therefore have more money to spend on housing.
"It's worse, believe it or not — it is objectively worse," Fairweather said. "There aren't enough homes for everyone who wants to buy them."
One of the biggest concerns in housing right now is the lack of homes for sale. The shortage is glaringly concentrated at the lower end, according to a new report from Trulia along with other data analyzed by The Fiscal Times. First-time homebuyers looking for starter homes and move-up buyers...
finance.yahoo.com
"The lack of housing stock, particularly affordable inventory, is a growing issue,” said Anand Nallathambi, president and CEO of CoreLogic, in a statement last month, “and will limit a full housing recovery in the short to medium term."
Last year, the median price of a purchased home was $220,000 and its median size was 1,900 square feet. For first-time homebuyers, the figures were more humble at $170,000 and 1,620 square feet, according to a homebuyer profile report from the National Association of Realtors.
Those are modest, attainable homes, the kind of which are in short supply even though half of buyers last year sought them out.
Mutta joo... duunarit ostaa kun keskiluokka ei pysty.
Edelleen, tuo on markkina ongelma. Korot on korkealla, ja inflaatio myös ollut. Silloin rakentaminen vähenee. Raaka-aineet on nyt palannut ennen koronaa olevalle tasolle jenkeissä, eritoten puu, on se mikä vaikuttaa rakentamiseen sielläkin. Kyllä noi hinnat siitä taas tasottuu. Mutta mediaani hinta 220k talosta on ihan keskiluokalle hankittava hinta. Mediaanipalkka jenkeissä on kuitenkin 74k€/v. Sama tuolla, kuin täälläkin, keskituloinen ei todennäköisesti kykene ostaa taloa Kauniaisista tai Helsingistä. Espoo ja Vantaa menee mahdollisuuksien piiriin. Tuolla Seattleen ei keskiluokkainen muuta omakotitaloon.
Mutta pitäisikö liittovaltion puuttua sitten tuolla markkinoihin ja miten?
Otetaan taas nopealla etsimisellä toisenlainen taulukko vertailuun. Bidenhan aloitti oman kautensa tammikuussa -21.
The annual inflation rate for the United States was 2.5% for the 12 months ending August, compared to the previous rate increase of 2.9%, according to U.S. Labor Department data published on September 11, 2024. The next inflation update is scheduled for release on October 10 at 8:30 a.m. ET...
www.usinflationcalculator.com
Uusi presidentti ei kerkeä vetää puolessa toista kuukaudessa talouteen niin paljoa muutoksia, että se pystyisi vaikuttaa inflaatioon noin paljon. Kyllä nuo vaikutukset on tehty Trumpin toimista. Tuolla kun vielä eletään fiskaali vuosissa tuon liittovaltion budun kanssa, niin ehdotus 2025 budjetille on jätetty jo marraskuun alussa. Jenkeissä tuo tarkoittaa, että budjetti rakennetaan välille Lokakuu 1. - Syyskuu 30. Eli tuo Bidenin 5.4 inflaatio Syyskuussa -21 on Trumpin talouspäätösten toimista johtuva.