Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)
Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.
Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.
Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.
Biden-Trump-RFKjr kyselyn tuloksia:
Home of the Marist Poll | Polls, Analysis, Learning, and More
The Marist Institute for Public Opinion (MIPO) is a survey research center. MIPO is home to the Marist Poll and conducts polls on politics, the economy, sports, technology and more at the local, state, and national level.maristpoll.marist.edu
Kuten saattoi arvata, RFKjr vetää enemmän donaldin kannattajia:
16% äänistä on silti masentavan paljon. Ilmeisesti pelkkä Kennedy-nimi myy niin paljon.
(Tuon kyselyn virhemarginaali on kyllä aika paljon, kun on niin vähän haastateltu ihmisiä)
True. Tuossa kolmiottelussa RFKjr voisi viedä Teksasissa ja (myös) Floridassa niin paljon donaldin ääniä, että Biden saisi kummankin osavaltion valitsijamiehet, jolloin vaalivoitto olisi jo taputeltu.Tässä kolminkeskeisessä kyselyssä - jos siis RFKjr veisi nimenomaan republikaanien ääniä - voisi sen vaikutus olla jopa äänimäärää suurempi. Muistaakseni Florida on mennyt enemmän ja enemmän punaiseksi mutta Teksas on joissain vaaleissa ihan parin pisteen erolla.
Heh. Olisi hauska jos Teksas julkaisisi ennakkoäänet heti, kuten Suomessa, ja Kennedyn 15% osuus tarkoittaisi vaalien ratkeamista sillä minuutilla eikä tarvitsisi laskea viikkoa tai kolmea vuotta joiden tapauksessa kuten viime vaaleissa. Ei tietenkään realistista mutta hassua olisiTrue. Tuossa kolmiottelussa RFKjr voisi viedä Teksasissa ja (myös) Floridassa niin paljon donaldin ääniä, että Biden saisi kummankin osavaltion valitsijamiehet, jolloin vaalivoitto olisi jo taputeltu.
Demokraatit loivat kahtiajaon ja poliittisen jakautumisen
Tähän voisi lisätä Nevadan ja New Hampshiren, mutta niissä kyselyt ei näytä hyvältä RepublikaaneilleArizona, Wisconsin, Michigan, Pennsylvania ja Georgia.
Floridaa on turha jännittää, mutta Pohjois-Carolinaa kannattaa vähän tarkkailla. Mutta vain vähän, sillä se on hyvin todennäköisesti menossa republikaaneille.Florida taisi vielä mennä Obamalle mutta uskoisin että republikaani voittaa 24. Ja jos oikein googlasin niin pohjois-Carolina
Vissiin et ole seurannut USA:n politiikkaa kovin pitkään?
Se kyllä juurikin republikaanit, jotka ovat puskeneet tuota kahtiajakoa jo vuosikymmenien ajan. Etenkin 2000-luvun alusta lähtien tuo kahtiajaon ajaminen on ollut aikalailla siellä republikaanien toiminnan ytimessä. Toki tuossa on vähän vaikea eritellä sitä, että kuinka paljon siinä on sitä, että republikaanit itse haluavat ajaa tuota kahtiajakoa, ja kuinka paljon sitä, että Fox News ja muut konservatiivimediat puskevat tuota kahtiajakoa osana liiketoimintastrategiaansa.
Ja kuitenkin poliittisella kartalla se on nimenomaan demokraatit, mitkä ovat liikkuneet vasemmalle siinä missä republikaanit ovat suurinpiirtein siinä missä ovat alun perinkin olleet.
No RR:hän oli aika vassari: eronnut ja kielsi aseet mustilta panttereiltaRonald Reaganiin, niin vanha Gipper kyllä pyörisi haudassaan jos näkisi kuinka penseisksi republikaanit ovat tulleet Ukrainan avustamisen suhteen.
No eivät todellakaan. Hitto, meillä oli juuri mainio esimerkki siitä, miten republikaanit ovat vetäneet sinne syvään päätyyn ja kovaa. Siellä oli kongressi lamaantunut useiden päivien ajan republikaanien sisällissodan takia, kun perinteisen konservatiiviset ydinrepublikaanit eivät enää kelpaa tällä trumpetistiselle hörhösiivelle.
George W. Bush, joka 2000-luvun alussa oli demokraateille se republikaanien ytimeen vetoava mörkö, haukuttaisiin nykyisessä republikaaneissa RINO:ksi. John McCain, joka oli 2000-luvun alussa sellainen maltillinen mutta silti vahvasti konservatiivinen, laskettaisiin varmaan suoraan demokraatiksi.
Mitä tulee republikaanien perinteiseen toiseen jumalaan, eli Ronald Reaganiin, niin vanha Gipper kyllä pyörisi haudassaan jos näkisi kuinka penseisksi republikaanit ovat tulleet Ukrainan avustamisen suhteen.
Miks tällaista pitää edes väittää, kun asiasta on ihan tuoretta tutkittua tietoakin?Ja kuitenkin poliittisella kartalla se on nimenomaan demokraatit, mitkä ovat liikkuneet vasemmalle siinä missä republikaanit ovat suurinpiirtein siinä missä ovat alun perinkin olleet.
.Congress is more polarized than at any other point in the past 51 years, according to a Pew Research Center analysis of voting behavior indicating that, while both parties have moved further from the political center, Republican legislators have moved to the right four times further than Democrats have moved to the left in the same time period
Republikaaneissa on aina ollut keskenään erimielisiä fraktioita. Se mitä sinä sanot "päätyyn ja kovaa" ei ole mitään uutta, eristäytymispolitiikalla on aina ollut kannattajia. Samat argumentit pyörivät jo toisen maailmansodan aattona ja aikana, ettei USA:n pitäisi taistella muiden sotia, lähettää aseita tai muutenkaan, vaan pitää huoli ainoastaan omista asioistaan ja käyttää omat rahat omaksi edukseen. Syy siihen, miksi tämä fraktio on noussut voimakkaammin viime vuosina johtuu paitsi venäjän informaatiovaikuttamisesta, myös siitä että aika moni on kyllästynyt jatkuviin sotiin mitkä eivät tuota mitään järkevää lopputulosta - kaoottinen ja nöyryyttävä vetäytyminen Afganistanista alleviivasi sitä entisestään. Ja painavimpana se, että varsinkin nuorempi ikäpolvi kokee järjestelmän oleva heidän kannaltaan epäreilu ja molempien puolueiden establishmentin olevan syyllinen siihen halpatyövoiman, inflaation ja muun sen sellaisen takia. Mutta kokonaisuutena se on todellakin niin, että suurimmat siirtymät ovat tapahtuneet nimenomaan demarien puolella, kuten yllä olevista lähteistäkin ilmenee.
tuli mieleen: onko republikaaneilla enää ehdokasta joka uskoo 2020 vaalitulokseen? Ja jos ei ole, mitä se kertoo luottamuksesta demokratiaan?Mike Pence luovutti ehdokkuuden suhteen. Ei yllättävää.
Tänä on niin totta. Ennen edellisiäkin USA:n presidentinvaaleja republikaani ehdokas totesi vakavana lehdistön ja kameroiden edessä että: "Et ole musta jos et äänestä minua".Vissiin et ole seurannut USA:n politiikkaa kovin pitkään?
Se kyllä juurikin republikaanit, jotka ovat puskeneet tuota kahtiajakoa jo vuosikymmenien ajan. Etenkin 2000-luvun alusta lähtien tuo kahtiajaon ajaminen on ollut aikalailla siellä republikaanien toiminnan ytimessä. Toki tuossa on vähän vaikea eritellä sitä, että kuinka paljon siinä on sitä, että republikaanit itse haluavat ajaa tuota kahtiajakoa, ja kuinka paljon sitä, että Fox News ja muut konservatiivimediat puskevat tuota kahtiajakoa osana liiketoimintastrategiaansa.
Tänä on niin totta. Ennen edellisiäkin USA:n presidentinvaaleja republikaani ehdokas totesi vakavana lehdistön ja kameroiden edessä että: "Et ole musta jos et äänestä minua".
Tässä esimerkki videota josta voi katsoa miten esim. Kalifornialaiset äänestäjät ihmettelevät kun eivät tiedä kuka tätä kahtiajakoa todella ajaa (republikaanit) ja kumpi puoli jakelee rasistisia kommentteja (republikaanit), kun eivät näe sitä totuutta omista lehdistään tai television uutisista koska media on täysin republikaanien hallinnassa.
Yksi esimerkki tästä on myös se kuinka Trumppia käsitellään Amerikan mediassa silkkihansikkain eikä media yhtään paisuttele ja valehtele mistään asioista, josta sitten Suomen Luotettava(TM) laatumedia voi ammenttaa sisältöä myös tänne pohjolaan.
Ilmeisesti raja on osavaltiokohtaisesti -koska miksi ei olisi. Käytännösssä kaksi isoa taitaa nimetä kesän puoluekokouksessaKoskas näissä muuten on deadline, että milloin pitää olla puolueen ehdokas viimeistään nimettynä pressanvaaleihin?
Chris Chistie ainakin.tuli mieleen: onko republikaaneilla enää ehdokasta joka uskoo 2020 vaalitulokseen? Ja jos ei ole, mitä se kertoo luottamuksesta demokratiaan?
Koska viimeksi republikaanien toimesta on halveerattu demokratiaa niin ankarasti, kuin sitä halveerattiin 2020 vaaleissa?
Kyllä tuo on täysin uutta republikaanien joukossa, ja se kuvaa sitä, miten se on puolueena painunut aivan käsittämättömällä tavalla sinne syvään päätyyn.
Eristäytymispolitiikalla on ollut kannattajia joo. Mutta jos katsotaan modernia republikaanipuoluetta, tai siis sitä ainakin ennen Trumppia, eli sitä puoluetta, mikä syntyi 60-luvun puoluekentän mylläyksen jälkeen, niin eihän tuollainen Ukrainan pulaan jättäminen kuuluisi mitenkään niiden arvomaailmaan. Oli kyse sitten Reaganista tai kummasta tahansa Bushista, niin Ukrainan tukeminen oli kyllä täysin selvä juttu. Etenkin kun sinne ei edes tarvi lähettää amerikkalaisia sotilaita.
Eli on kyllä täysin turha väittää, että republikaanit eivät olisi liikkuneet arvomaailmassaan. Ne ovat liikkuneet paljon etenkin Trumpin aikakaudella. Huolestuttavinta tuossa siirtymässä on se, että siinä ei ole edes kyse siitä, että riideltäisiin jostain arvoasioista tai vaikkapa verotuksesta. Vaan siitä, että siirtymä on pois ihan demokratian perusperiaatteista.
Et sitten ole ilmeisesti seurannut presidentinvaaleja aikaisemmin? Demarit ovat haastaneet vaalituloksia ainakin Bushin valinnasta lähtien, häviten joka kerta oikeusjuttunsa, mutta demokratian halveeraamisesta ei ole juuri ollut puhetta. Se, että tilanne kärjistyi/kärjistettiin viime kerralla siihen pisteeseen että pieni porukka saatiin yllytettyä häiriköimään.
Et ole ilmeisesti seurannut sitten esim. Kissigerin realpolitikia. Sotilaallinen tukeminen perustui silloin aika kylmään laskelmointiin ja esim. Israel olisi jäänyt täysin ilman tukea Yom Kippur-sodassa, mikäli olisivat reagoineet tiedossa olleen hyökkäyksen "ennenaikaisesti." Tämän esim. Kissinger vahvisti ihan itse - että Israel ei olisi saanut pennin latia, jos se olisi tehnyt ennaltaehkäisevän hyökkäyksen. Isompi ero on siinä, että kylmän sodan aikana viholliskuva oli selkeämpi ja usko omaan järjestelmään ja arvoihin oli vahvempi - ja siinä oli enemmän sellaista, minkä suhteen puolueissa oli helpompi löytää kompromisseja.
En tietääkseni sanonu etteivät republikaanit olisi liikkuneet lainkaan poliittisella kartalla. Sanoin että demokraatit ovat liikkuneet paljon enemmän ja kauemmas vasemmalle, niin kuin noissa linkittämissäni artikkeleissa myös todettiin, sikäli kun edes vaivauduit katsomaan aatevihollisen linkittämää artikkelia.
Demokratian perusperiaatteisiin en viitsi edes vastata.
Ja jälkikäteen nähtiin Kissingerin olleen täysin väärässä. Israel melkein tuhottiin Kissingerin takia. Olisi ollut fiksumpaa sallia se ennakoiva isku, kuin käydä sota omalla maaperällä.Kissinger kommentti vain tukee tuota, Israel ei olisi saanut tukea, jos olisi ollut hyökkääjä. Mutta kerta oli se, jonka kimppuun hyökättiin, niin USA avasi tukihanat.
Noissa kyselyissä se tarkoittaa että kansan ja demokraattipuolueen kannatus näille asioille on kasvanut viimeisen 20-50 vuoden aikana: rotujenväliset liitot, homoliitot, kannabiksen hupikäyttö, taustakartoitukset aseille, abortin laillisuus..Mitä se "vasemmalle siirtyminen" nyt sitten käytännössä tarkoittaa? Demokraattien vasemmistosiivellä ei käytännössä ole mitään valtaa puolueessa.
Bushin ensimmäisen valinnan kohdalla oli oikeasti jotain, mistä haastaa oikeuteen. Floridassa oli ihan oikeita epäselvyyksiä siinä äänten laskennassa, joten oli täysin demokratian mukaista, että pyrittiin siihen, että ne äänet oikeasti lasketaan mahdollisimman tarkasti. Tuo ei ole millään tavalla demokratian halventamista.
Puhuin siitä republikaanisesta puolueesta, joka oli tuon 60-luvun muutoksen lopputulos. Nixon menee vielä tuohon muutoksen aikaan, eikä niinkään lopputulokseen.
Reagan ja Bushit kuvaavat enemmän sitä republikaanista puoluetta, jota hain takaa tuolla kommentilla. Toki noidenkin aikana oli vielä erittäin kylmää laskelmointia etenkin sen suhteen, että mitä pikkudiktaattoreita tuetaan ja mitä ei.
Mutta tuollainen Ukrainan tapaus olisi kyllä saanut noilta varauksetonta tukea. Oikeastaan tuo sun Kissinger kommentti vain tukee tuota, Israel ei olisi saanut tukea, jos olisi ollut hyökkääjä. Mutta kerta oli se, jonka kimppuun hyökättiin, niin USA avasi tukihanat.
Sanoit:
“siinä missä republikaanit ovat suurinpiirtein siinä missä ovat alun perinkin olleet.”
Mun pointti on se, että republikaanit ovat kyllä liikkuneet todella paljon siitä, missä olivat vielä esim. 20 vuotta sitten Bushin aikana.
Luin kyllä tuon artikkelin, mutta mä en lähtenyt kommentoimaan sitä, että ovatko demokraatit liikkuneet vai ei. Kommentoin vain tuota sun väitettä siitä, että republikaanit olisivat muka pysyneet suurinpiirtein paikoillaan.
Demokratian perusperiaatteisiin kuuluu ihan ensimmäisenä niiden vaalien tulosten kunnioittaminen. Tuossa republikaanit ovat osoittaneet, että eivät kyllä enää kunnioita niitä.
It's ok when we do it.
Kissingerin kommentit asiasta ovat muuttuneet ajan mittaan ja siinä on jonkin verrankin nyanssia. Alun perin Kissinger olisi tarjonnut Ukrainalle suomettumisen tietä, jotta sota olisi vältetty tai lopetettu asikaisin. Mielipide muuttui siinä vaiheessa kun kävi ilmeiseksi, ettei Ukraina aio luovuttaa missään tapauksessa ja silloin Kissingerin motiivina asialle oli ennemmin se, että maa olisi helpompi pitää kurissa Naton jäsenenä kuin sen ulkopuolella. Jos yrität hakea reaalipolitiikasta jotain "arvopohjaa" tai muuta poliittista hevonpaskaa, niin saat etsiä aika kauan tai vaihtoehtoisesti haluat ihan aktiivisesti tulla kusetetuksi kauniilla puheilla.
Puhut paljon, ohitat lähteet etkä tarjoa väitteidesi tueksi oikeastaan muuta kuin lisää omia väitteitäsi. Vilkaise nyt vaikka tätä:
No tossa linkatussa jutussahan se tarkoitti tasan sitä että kehitytään ajan muutosten mukana. Esim abortti- tai seksuaalivähemmistökysymykset eivät ole mitään vasemmisto-oikeisto kysymyksiä, vaikka konservatiivit niitä sellaiseksi yrittävät vääntääkin.Mitä se "vasemmalle siirtyminen" nyt sitten käytännössä tarkoittaa? Demokraattien vasemmistosiivellä ei käytännössä ole mitään valtaa puolueessa.
Miksi sä nyt itsepäisesti yrität survoa mulle jotain siitä, että miten demokraatit olisivat muuttuneet?
En ole missään vaiheessa lähtenyt kommentoimaan mitään demokraatteihin liittyvää. Kommentoin vain sitä, miten republikaanit ovat muuttuneet ankarasti ja ihan tässä viimeisen alle 8 vuoden sisään. Hyvin pitkälle Trumpin seurauksena.
Koska alkuperäinen pointti oli että demokraatit ovat liikkuneet enemmän vasemmalle mitä republikaanit oikealle, mistä aloit inttää miten republikaanit olisivat yhtäkkiä muuttunut äärioikeistopuolueeksi.
Kuten siitä mun alkuperäisestä vastauksesta pitäisi huomata, kommentoin vain sitä sun väitettä, että republikaanit eivät juurikaan olisi liikkuneet. Mutta ne ovat liikkuneet.
Oikeastaan äärioikeistopuolue on aika kuvaava termi tuolle republikaanien muutokselle. Koska yksi määritelmä “ääripuolueelle” on juurikin tuollainen republikaanien harrastama demokratian tuhoaminen. Eli puolueesta tulee “ääri”puolue siinä vaiheessa, kun ne eivät enää toimi siellä olemassa olevassa demokraattisesta rakenteessa, vaan pyrkivät hajoittamaan sitä demokratian ulkopuolisilla keinoilla.
Jos lähdet kiistämään, silloin oletan että pidät alkuperäistä väitettäni virheellisenä. Republikaanipuolue ei ole sen enempää demokratiaa tuhoava kuin demaritkaan, kyllä demareille laillisen järjestyksen romahduttaminen maistui esim. BLM-mellakoiden aikana erittäin hyvin silloin kun se hyödytti heitä. Samoin demarien vasemman laidan flirttailu antifan kaltaisen ääriporukan kanssa ei nyt varsinaisesti käy demokratian puolustamisesta. Tämä on käytännössä niitä asioita missä usein omalta puolelta hyväksytään sellaista mistä haukutaan toista. Se on yksi syy siihen miksi politiikkaa yleisemminkin pidetään ensisijaisesti petoksena, varastamisena ja väärin peluuna.
Jos lähdet kiistämään, silloin oletan että pidät alkuperäistä väitettäni virheellisenä. Republikaanipuolue ei ole sen enempää demokratiaa tuhoava kuin demaritkaan, kyllä demareille laillisen järjestyksen romahduttaminen maistui esim. BLM-mellakoiden aikana erittäin hyvin silloin kun se hyödytti heitä. Samoin demarien vasemman laidan flirttailu antifan kaltaisen ääriporukan kanssa ei nyt varsinaisesti käy demokratian puolustamisesta. Tämä on käytännössä niitä asioita missä usein omalta puolelta hyväksytään sellaista mistä haukutaan toista. Se on yksi syy siihen miksi politiikkaa yleisemminkin pidetään ensisijaisesti petoksena, varastamisena ja väärin peluuna.
– Putin todellakin haluaa Donald Trumpin voittavan. Venäjällä on ymmärretty, että jos Trump voittaa, USA:n sotilaallinen tuki Ukrainalle loppuu silmänräpäyksessä, hän kommentoi Iltalehden haastattelussa.
– Trump on hyvin, hyvin Ukraina-vastainen, ja hänen asenteellaan on ollut vaikutus myös osaan republikaanista puoluetta.
---
Trumpin poliittinen linja yleensäkin tukee Hardingin mukaan loistavasti Venäjän ulkopolitiikkaa – olipa se sitten tietoista tai ei.
Vuoden 2016 presidentinvaalien aikaan Venäjän tiedetäänkin vaikuttaneen Trumpin valinnan hyväksi. Onko vastaavaa vaikuttamista siis jälleen odotettavissa ensi vuoden vaaleissa?
– Kyllä, Harding vastaa tyhjentävästi.
Kuinka moni demokraattien kongressinjäsen yllytti niitä BLM-mielenosoittajia mellakoimaan?
Tai miten nämä demokraattien kongressijäsenet “flirttailevat” antifan kanssa?
Dems have abandoned all principle by telegraphing approval of some rioting
Are some riots good and others unacceptable? Surely not. Those who destroy property and commit assaults, whether against law enforcers or civilians, ought to be punished, no matter the cause they c…nypost.com
Käytännössä demokraatit estivät mellakoihin puuttumisen.
Democratic mayors align with rioters and looters against police - Washington Examiner
Fifteen Democratic mayors have signed a letter addressed to Trump administration officials demanding the removal of federal agents from their cities or the cessation of impending deployments. On Monday, the letter was sent to Attorney General William Barr and acting Secretary of the Department...www.washingtonexaminer.com
Mutta eiköhän sinulta löydy joku pikkunäppärä termikikkailu tähänkin. Mutta jos ajattelit esiintyä jonain suurena demokratian puolestapuhujana, niin ei välttämättä kannata ohittaa ihan olankohautuksella yli 500 mellakkaa ympäri maata, joiden jatkumista (ja niihin liittyvää väkivaltaa, ryöstelyä, murhia jne) demokraatit edistivät. Tai sitten toki jos se on mielestäsi malliesimerkki siitä mitä demokratian kuuluu olla.
Toisaalta jos paikallinen hallinto ei turvaa järjestystä, niin eikö tällöin liittovaltion tule puuttua peliin? Tosin tämä puuttuminen pitää olla erittäin korkean kynnyksen takana.Toki tämä on taas hyvä esimerkki tuosta tuplastandardista republikaanien “state’s right” agendasta. Valitetaan siitä, että liittovaltion ei pitäisi puuttua osavaltioiden sisäisiin asioihin. Mutta sitten kun kun demokraatti pormestarit sanovat, että me voidaan hoitaa homma itse ilman liittovaltiota, republikaanit alkavat valittamaan ja haluavat pakottaa sen liittovaltion sinne vastoin osavaltioiden ja kaupunkien tahtoa.
Meneepäs tämä whataboutismi taas naurettavaksi. Ylivoimainen enemmistö kaikista BLM mielenosoituksista oli rauhallisia. Se, että demokraatit tukevat noiden ihmisten perustuslaillista oikeutta osoittaa mieltänsä ei ole mitenkään demokratian vastaista.
Että oikeasti, anna nyt esimerkkejä siitä, että demokraatit kongressissa antaisivat tukensa tai hyväksyntänsä noille mellakoille.
Ja joo, demokraattipormestarit eivät halunneet, että Trump käyttää liittovaltion joukkoja osana poliittista peliä noiden mellakoiden hoidossa. Tuo ei tarkoita, että nuo olisivat kaikki hyväksyneet tuon mellakoinnin. Tai sallineet sen.
Toisaalta jos paikallinen hallinto ei turvaa järjestystä, niin eikö tällöin liittovaltion tule puuttua peliin? Tosin tämä puuttuminen pitää olla erittäin korkean kynnyksen takana.
Molemmissa, sekä demokraateissa että republikaaneissa on huomattava joukko epädemokraattista ääriainesta, joka sallii poliittisen väkivallan silloin kun se tukee heidän omaa agendaansa.
Tosin ilmeisesti lähinnä vain republikaaneilla on tätä porukkaa ehdolla presidenttiehdokkaana merkittävällä äänisaaliilla ensi vaaleissa.
Toki, se on lopulta liittovaltion tehtävä suojata kansalaisten oikeuksia, jos osavaltiot syystä tai toisesta eivät siihen kykene.
Tuohon niin republikaanit kuin demokraatit nojaavat silloin, kun haluavat liittovaltion ajavan niitä asioita, joita itse pitävät tärkeänä. Asia, joka on ollut osa USA:n politiikkaa käytännössä niin kauan kun se on ollut olemassa.
”State’s rights” puolueet hehkuttavat niitä osavaltion oikeuksia niin kauan, kun se tukee heidän omaa agendaansa. Sitten kun ne menisivät sen oman agendan vastaisesti, yht’äkkiä onkin ok, että liittovaltio puuttuu asiaan. Republikaanien kohdalla tästä on esimerkkejä mm. aseoikeudet (siis silloin kun joku haluaa rajoittaa niitä oikeuksia osavaltio tasolla) ja huumepolitiikka.
Aseoikeudet liittyvät kiinteästi perustuslain ensimmäiseen ja toiseen pykälään, sekä erilaiseen käsitykseen siitä onko perustuslailla oikeasti mitään merkitystä vai ei. Demarit haluavat tulkita kaiken mielivaltaisesti kulloiseenkin tarpeeseen sovellettavasti (jolloin perustuslailla ei todellisuudessa ole enää mitään merkitystä), republikaanit pitävät perustuslakia nimenomaan yksilön suojana valtiovaltaa vastaan.