UPM haki paperiliiton lakon rajoittamista.
UPM on jättänyt käräjäoikeudelle turvaamistoimihakemuksen – tavoitteena UPM:n tehdaspaikkakuntien lämmöntuotannon ja vedenkäsittelyn turvaaminen lakon aikana
LEHDISTÖTIEDOTE29.12.2021 19.00 EET
UPM on jättänyt Helsingin käräjäoikeudelle turvaamistoimihakemuksen. Siinä vaaditaan käräjäoikeutta määräämään Paperiliitto asettamaan lakkorajat, joilla yhteiskunnan kannalta kriittisen tärkeät toiminnot UPM:n tehtailla rajataan 1.1.2022 mahdollisesti alkavan lakon ulkopuolelle.
UPM on katsonut välttämättömäksi hakea turvaamistoimea käräjäoikeudelta, koska Paperiliitto ei ole asettanut lakkorajoja lakkoilmoituksessaan. Turvaamistoimihakemus koskee UPM:n ja sen tytäryhtiöiden voimalaitoksia ja vedenkäsittelyä Jämsänkoskella, Lappeenrannassa, Kouvolassa, Raumalla ja Valkeakoskella sekä vedenkäsittelyä Pietarsaaressa.
”Paperiliiton päätös toimia ilman lakkorajoja on täysin kohtuuton sivullisia kohtaan. Nyt kaupungeissa joudutaan miettimään, miten esimerkiksi hoitolaitosten tai sairaaloiden lämmitys turvataan. Vaihtoehtoiset energialähteet voivat tuoda kalliin laskun kuntalaisille. Lisäksi monet yritykset, jotka ovat riippuvaisia esimerkiksi UPM:n höyryntuotannosta, voivat joutua keskeyttämään toimintansa. On vaikea uskoa, että tehdaspaikkakuntiemme henkilöstö hyväksyy sen, että lakko aiheuttaa vakavaa haittaa sivullisille. Kyse on kuitenkin heidän kotikaupungeistaan”, sanoo UPM:n sidosryhmäjohtaja
Pirkko Harrela.
Lakkojen ulkopuolelle on yleensä rajattu työt, joiden tekemättä jättäminen johtaisi hengen ja terveyden tai ympäristön tilan välittömään vaarantumiseen. Tällaisia yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisiä töitä ovat esimerkiksi voimalaitosten operointi ja kunnossapito sekä vedenkäsittely. Lakkorajojen asettaminen on yksinomaan Paperiliiton päätettävissä.
Lakkorajojen puuttuminen on hälyttävää, koska sillä vaarannetaan tietoisesti yhteiskunnan kriittisiä toimintoja, kuten kaupunkien kaukolämmöntuotantoa. UPM:n omat tai operoimat voimalaitokset toimittavat kaukolämpöä kaupungeille, joilla ei välttämättä ole varakapasiteettia takaamaan riittävää kaukolämmöntuotantoa. Lisäksi voimalaitosten pysäyttäminen vaarantaisi UPM:n tehtaiden vedenkäsittelyn, joka Raumalla on yhteinen kaupungin kanssa. Tämä saattaa aiheuttaa merkittävän ympäristöriskin.
Metsäteollisuus ry:n ja Paperiliiton välinen työehtosopimus päättyy 31.12.2021, eikä sillä ole jälkivaikutusta, koska UPM ei ole ollut sopimuksen osapuoli. UPM on pyrkinyt käynnistämään työehtosopimusneuvottelut Paperiliiton kanssa keväästä alkaen, mutta ei ole saanut vastakaikua.
Koska työehdoista ei ole päästy keskustelemaan, liiketoiminnat ovat viestineet marraskuussa paperiliittolaisille työntekijöille väliaikaiset työehdot, joita sovelletaan, mikäli uutta sopimusta ei ole. Lisäksi UPM maksaa lakon aikana töihin tuleville palkanlisää lakosta aiheutuvasta ylimääräisestä työstä. Vaikka palkkarakenne muuttuu, palkka ja ylimääräinen palkanlisä yhdessä ylittävät nykyisen työehtosopimuksen ansiotason.
Mikäli käräjäoikeus päätyy määräämään turvaamistoimen, koskisi se noin kahdeksaa prosenttia lakkoilmoituksen alaisista töistä ja turvaisi tehtaiden lämmöntuotannon ja vedenkäsittelyn lakon aikana.
Käräjäoikeus kuulee asiassa vielä Paperiliittoa ennen päätöstään.
UPM on jättänyt käräjäoikeudelle turvaamistoimihakemuksen – tavoitteena UPM:n tehdaspaikkakuntien lämmöntuotannon ja...
Ja käräjäoikeuden päätös oli kielteinen.
Käräjäoikeus hylkäsi UPM:n vaatimuksen turvaamistoimista
Uutiset 30.12.2021
Helsingin käräjäoikeus hylkäsi yhtiön vaatimuksen väliaikaisesta turvaamistoimesta 29.12.2021 antamallaan päätöksellä.
UPM jätti 28.12.2021 Helsingin käräjäoikeudelle turvaamistoimihakemuksen, jossa on vaadittu 1.1.2022 alkavaksi ilmoitetun työnseisauksen kieltämistä tai rajoittamista Paperiliittoa kuulematta. Helsingin käräjäoikeus hylkäsi yhtiön vaatimuksen väliaikaisesta turvaamistoimesta 29.12.2021 antamallaan päätöksellä.
Paperiliitto on ilmoittanut kaikkien töiden olevan ilmoitetun työnseisauksen piirissä, koska UPM on ilmoittanut päättävänsä työntekijöiden työehdot tehtailla yksipuolisesti 1.1.2022 lähtien. Paperiliitto on edelleen valmis sopimaan lakkorajoista sopimuksettoman tilan ajaksi, mikäli UPM suostuu noudattamaan työntekijöiden nyt voimassa olevia työehtoja myös sopimuksettoman tilan aikana.
Paperiliitto antoi UPM:lle esityksen uudeksi työehtosopimukseksi 29.12.2021, jotta uhkaamassa oleva työnseisaus yhtiössä voitaisiin välttää. UPM ilmoitti välittömästi hylkäävänsä Paperiliiton tekemän esityksen. Paperiliitto on sopinut kaikkien muiden alan toimijoiden kanssa ehdoiltaan samantasoiset työehtosopimukset jo ennen voimassa olevan työehtosopimuksen umpeutumista 31.12.2021 ilman minkäänlaisia työtaistelutoimia. Paperiliitto on lisäksi pyytänyt UPM:ltä omaa esitystä työehtosopimukseksi, kun osapuolet neuvottelivat 22.12. valtakunnansovittelijan johdolla. UPM on kieltäytynyt antamasta pyydettyä esitystä.
Paperiliitto paheksuu UPM:n pyrkimystä murtaa laillinen työtaistelu. UPM on tarjonnut taloudellisia etuuksia työntekijöille, jotka jatkaisivat työskentelyä tehtailla laillisen työtaistelun aikana. Menettely on kansainvälisen ammatillista järjestäytymisvapautta koskevan oikeuden ja kotimaisen oikeuskäytännön vastaista.
Työtaistelu UPM:n tehtailla alkaa 1.1.2022 ja jatkuu 22.1.2022 saakka, ellei sopimusta saada neuvoteltua sitä ennen.
Helsingin käräjäoikeus hylkäsi yhtiön vaatimuksen väliaikaisesta turvaamistoimesta 29.12.2021 antamallaan päätöksellä.
www.paperiliitto.fi
Paperiliitto ei anna periksi.
Paperiliitto antoi UPM:lle esityksen uudeksi työehtosopimukseksi
Uutiset 29.12.2021
Paperiliitto on antanut UPM:lle 29.12.2021 esityksen uudeksi työehtosopimukseksi. Paperiliitto odottaa nyt UPM:n vastausta annettuun esitykseen.
Uhkaava työtaistelu voidaan vielä välttää, mikäli UPM hyväksyy esityksen, joka vastaa sisällöltään kaikkien muiden alan yritysten jo hyväksymiä työehtosopimuksia.
Nämä uudet työehtosopimukset on sovittu noin 75 prosentille paperiteollisuudessa työskentelevistä jäsenistä ja 30 yrityksen kanssa.
Paperiliitto on useaan kertaan ilmoittanut, että se voi sopia UPM:n kanssa tiettyjen töiden rajaamisesta lakon ulkopuolelle, jos UPM hyväksyy päättymässä olevan työehtosopimuksen jälkivaikutuksen ja jos työskentely voi tapahtua päättyvän työehtosopimuksen ehdoilla, kuten aiemminkin on menetelty. Tästä vaihtoehdosta UPM on johdonmukaisesti kieltäytynyt ja ilmoittanut, että tehtailla noudatetaan 1.1.2022 lukien UPM:n yksipuolisesti määrittämiä työehtoja. Tämän seurauksena työn tekeminen tehtailla loppuu kokonaan 1.1.2022.
Paperiliitto paheksuu myös UPM:n pyrkimystä murtaa laillinen työtaistelu. UPM on tarjonnut taloudellisia etuuksia työntekijöille, jotka jatkaisivat työskentelyä tehtailla laillisen työtaistelun aikana. Menettely on kansainvälisen ammatillista järjestäytymisvapautta koskevan oikeuden ja kotimaisen oikeuskäytännön vastaista.
Paperiliitto on antanut UPM:lle 29.12.2021 esityksen uudeksi työehtosopimukseksi. Paperiliitto odottaa nyt UPM:n vastausta annettuun esitykseen.
www.paperiliitto.fi