Jos palataan paperiin, niin jos uskotaan omaan osaamiseen, uskotaan siihen että arkipyhä on niin ikäväää työaikaa että siitä pitää saada jokin tietty lisä korvaus, ja lomat vasta on surkeaa että siitä pitää saa korvaus, niin ok, mutta silloin uskalletaan myös kilpailuttaa se työ.
Yleensä vuorotyössä ei pysty vaikuttamaan niihin työvuoroihin muutoin kuin vaihdoilla. Yleensä työnantaja tekee vuorolistat omien tarpeidensa mukaan etukäteen, parhaimmillaan kalenteri vuodeksi etukäteen, joten siinä ei lähdetä kyselemään kenelle nyt sattuisi käymään tietty päivä, vaan tehdään se vuorolista direktio-oikeudella ja siihen on työntekijöiden vain tyydyttävä. Jos vuorolistan mukainen työpäivä ei syystä tai toisesta sovi, niin ainoiksi vaihtoehdoiksi jää oikeastaan joko palkattomat (jos työnantajalle sopii) tai vaihdot toisen työntekijän kanssa.
Lisäksi työaikalaissa on omat säädökset arkipyhäkorvauksista, mutta TES:ssä voidaan sopia lakia paremmasta korvauksesta. Vuorolisistä sovitaan TES:ssä.
Arkipyhät työaikalaissa
Työaikalaki säätää, että sunnuntaityöstä tai kirkollisina juhlapäivinä eli arkipyhinä tehdystä työstä, työtä teetetään silloin vain, jos se on työn laadun vuoksi säännöllistä niinäkin päivinä tai jos siitä on työsopimuksessa sovittu tai työntekijä suostuu tekemään töitä näinä päivinä.
Arkipyhiä on esimerkiksi uudenvuodenpäivä, loppiainen, pitkäperjantai, vappu, helatorstai, juhannuspäivä, itsenäisyyspäivä ja jouluaatto, joulupäivä ja tapaninpäivä.
Työaikalaki säätää, että työntekijä- ja työnantajajärjestöt, joiden toimintapiiri ulottuu koko maahan, voivat sopia tästä työaikasopimuksen pykälästä työehtosopimuksessa toisin. Arkipyhien vaikutus työaikaan on määrätty alakohtaisilla työehtosopimuksilla. Arkipyhinä tehdystä työstä maksettavat korvaukset määräytyvät myös alan työehtosopimusten mukaan. Työmarkkinajärjestöiden keväällä 2016 solmimassa kilpailukykysopimuksessa sovittiin työajan pidennyksestä, ja se muutti myös arkipyhiä koskevia määräyksiä joissakin työehtosopimuksissa.
www.minilex.fi
Lisäksi kannattaa huomioida, että niitä arkipyhäkorvauksia ei välttämättä saa ellei ole työpäivä, vapaapäiviltä ei korvausta saa. Näin on esim. omalla alalla.
Jos on alalla missä voi vaikuttaa työvuoroihin ja jos jokin sunnuntai työ on niin haluttu että siitä kilpaillaan, niin ensimmäisenä tulee mieleen että sunnuntai lisät ovat liiansuuria.
Sunnuntaityökorvaus on
lakiperustainen, joten siihen on paha lähteä tekemään TES:ssä muutoksia.
Sunnuntaityö
Sunnuntaina tai kirkollisena juhlapäivänä saa teettää työtä vain, jos siitä on sovittu työsopimuksessa tai jos työntekijä antaa siihen suostumuksensa. Työntekijän suostumusta ei kuitenkaan tarvita, jos työtä laatunsa vuoksi tehdään säännöllisesti sunnuntaina. Tällaista lain tarkoittamaa laatunsa vuoksi ja säännöllisesti tehtävää työtä on esimerkiksi ravintola-alalla ja kaupan alalla tehtävä työ.
Säännöllisenä työaikana tehdystä sunnuntaityöstä on maksettava sunnuntaityökorvauksena 100 prosentilla korotettua palkkaa. Sunnuntaityökorvausta ei voi sisällyttää työntekijän peruspalkkaan. Sunnuntaityön korotusosa voidaan sopia vaihdettavaksi osaksi tai kokonaan vastaavaan vapaa-aikaan.
Onko tossa mahdollisuus vaan vaihtaa työpaikkaa jos firma polkee sua pahasti? Eihän sen työn tartte mikään keskitysleiri olla.
Kannattaa myös huomioida, että aina se työnantajan vaihto ei ole realistinen vaihtoehto. Jollakin pienellä paikkakunnalla saattaa olla vain yksi merkittävä työnantaja, ja jos siellä menee sukset ristiin voi uuden työpaikan saaminen olla haastavaa. Ja toisekseen, eivät ne ongelmakohdat sieltä työpaikalta katoa työpaikkaa vaihtamalla ne vain siirtyvät toisten harteille. On melkein parempi tuossa vaiheessa saada hoidettua ne ongelmat kuntoon, vaikka sitten työtaistelutoimenpitein. Jossakin vaiheessa niihin ongelmiin on joka tapauksessa puututtava. Jos niihin olisi puututtu aiemmin niin nykyisillä työntekijöillä olisi joitakin muita ongelmia, toivottavasti lievempiä.