• TechBBS:n politiikka- ja yhteiskunta-alue (LUE ENSIN!)

    Politiikka- ja yhteiskunta-alue on TechBBS-keskustelufoorumilla ala-osio, joka on tarkoitettu poliittisten ja yhteiskunnallisten aiheiden sekä niiden ilmiöiden ja haasteiden käsittelyyn.

    Ohjeistus, säännöt ja rangaistukset koskevat vain tätä aluetta, muilla alueilla on käytössä TechBBS-foorumin tavalliset säännöt.

    Ylläpito valvoo, ohjeistaa ja moderoi keskustelua, mutta ensisijaisesti alueen keskustelijoiden pitäisi pyrkiä aktiivisesti ylläpitämään asiallista keskustelua ja myös selvittämään mahdollisesti syntyviä erimielisyyksiä ilman ylläpidon puuttumista keskusteluun.

Työmarkkinakierrokset.

Nyt on sitten työtaistelukausi 2021/2022 virallisesti avattu, tällä kertaa teollisuusliiton toimesta. Ladun avaajaksi päätyivät teknologiateollisuus ja malmikaivos-sektorit.



211202-Ylityo-ja-vuoronvaihtokielto-664x372-1.png



Teollisuusliiton hallituksen kannanotto ajankohtaiseen työmarkkinatilanteeseen – Ylityökielto voimaan teknologiasektorilla
Neuvottelut Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n kanssa eivät ole edenneet palkkaratkaisun osalta toivotulla tavalla. Neuvottelut keskeytyivät 30.11. osapuolten yhteisellä päätöksellä. Työnantajapuolen tarjoukset tarkoittavat ostovoiman merkittävää heikennystä alan työntekijöille. Tätä Teollisuusliitto ei voi hyväksyä.

Teollisuuden työntekijöiden työ on keskeisellä tavalla mahdollistanut viennin poikkeuksellisen nopean elpymisen ja siten Suomen taloudellisen kasvun koronasta johtuneen talouden taantuman jälkeen. Palkkaratkaisun on oltava ostovoimaa vahvistava.

Vaatimus ei ole kohtuuton, vaan linjassa sen kanssa, mitä Suomen teollisuudessa on yrityskohtaisesti sovittu kuluvan syksyn aikana. Teknologiateollisuuden tilauskirjat ovat seuraavalle vuodelle täynnä, joten Suomen hintakilpailukyvyssä ei ole mitään vikaa. Ostovoimaa vahvistava palkkaratkaisu on perusteltu myös Suomen keskeisten kilpailijamaiden teollisuuden palkkaratkaisujen valossa.

Teollisuusliitto haluaa jatkaa neuvotteluita neuvottelutuloksen aikaansaamiseksi Teknologiateollisuuden työnantajat ry:n kanssa. Samalla liitto kuitenkin katsoo, ettei neuvottelupöytään kannata palata ilman turvautumista työtaistelutoimenpiteisiin. Osapuolet ovat yksinkertaisesti liian kaukana toisistaan.

Teollisuusliitto julistaa koko teknologiateollisuuden ja malmikaivosten sopimusaloja koskevan ylityökiellon sekä työnantajan aloitteesta tapahtuvan vuoronvaihtokiellon voimaan 4.12.2021 kello 00.00 alkaen. Työtaistelutoimenpiteenä ylityökielto ja työnantajan aloitteesta tapahtuva vuoronvaihtokielto ovat voimassa 19.12.2021 kello 24.00 asti. Ylityökielto ei koske hätätyötä eikä töitä, jotka ovat välttämättömiä hengen ja terveyden turvaamisen kannalta.

Mikäli toimenpiteet eivät riitä ostovoimaa vahvistavan neuvottelutuloksen saavuttamiseksi, Teollisuusliitto on valmis muistuttamaan työnantajapuolta seuraavasta tosiasiasta:
Teollisuusliiton järjestäytymisaste on korkea ja liiton järjestökoneisto on vahva. Tarvittaessa Teollisuusliitto ryhtyy raskaampiin työtaistelutoimiin. Liitto on valmistautunut tätä hetkeä varten keväästä Teknologiateollisuus ry:n taannoisista ratkaisuista lähtien. Olemme valmiita.

Valtuus lakkoilmoituksen antamiseen työehtojen suojaamiseksi sopimuksettomassa tilassa – kysymys jälkivaikutuksesta

Työnantajapuoli – Teknologiateollisuuden työnantajat ry – on kyseenalaistanut työehtosopimusten jälkivaikutuksen. Jälkivaikutuksella tarkoitetaan työntekijän työehtojen jatkumista ennallaan tilanteessa, jossa uutta työehtosopimusta ei ole vielä solmittu vanhan sopimuksen päättymisen jälkeen. Sopimuksetonta tilaa ei saa hyödyntää työehtojen tai palkkauksen heikentämiseksi. Jälkivaikutus on voimassa täysimääräisesti.

Valitettavasti työnantajapuolen toiminta on aiheuttanut ainakin jonkinlaista liikehdintää sopimuksettoman tilan hyväksi käyttämiseksi yksittäisissä yrityksissä. Teollisuusliiton tietoon on tullut yrityksiä, joissa henkilöstölle on ilmoitettu yksipuolisesti työsuhteen ehtojen heikennyksistä 1.12. alkaen. Tällä hetkellä näyttää kuitenkin onneksi siltä, että lähtökohtaisesti alan yritykset noudattavat jälkivaikutusta.

Teollisuusliitto ei hyväksy tilannetta, jossa sen jäsenten työehtoja heikennetään sopimuksettomassa tilassa. Työehtojen suojaamiseksi Teollisuusliiton hallitus valtuuttaa lakkoilmoituksen antamiseen kaiken työn keskeyttämiseksi niihin yrityksiin, jotka eivät noudata työehtosopimuksen jälkivaikutusta. Tällaisia yrityskohtaisia lakkoilmoituksia annetaan sitä mukaa, kun liitto saa tiedon jälkivaikutusta rikkovista yrityksistä.




EDIT: Lisätään nyt vielä Pro:n työtaistelutoimenpiteet tähän samaan.

Ammattiliitto Pro on päättänyt ylityökiellosta teknologiateollisuuden toimihenkilöiden työehtosopimuksen soveltamisalalle. Ylityökielto alkaa 4.12.2021 kello 00.00 ja päättyy 19.12.2021 kello 24.00.

Ammattiliitto Pro on päättänyt ylityö-, vuoronvaihto- ja komennustyökiellosta Ilmailutekniikan ammattiyhdistys ITA ry:n jäsenille. Työtaistelutoimenpiteet alkavat 19.12.2021 kello 00.01 ja ovat voimassa toistaiseksi.

Ammattiliitto Pro on päättänyt ylityökiellosta suunnittelu- ja konsulttialan toimihenkilöiden työehtosopimuksen soveltamisalalle. Ylityökielto alkaa 4.12.2021 kello 00.00 ja on voimassa toistaiseksi.

Ylempien toimihenkilöiden tilanne:
 
Viimeksi muokattu:
Paperiliitto aloittaa UPM:n tehtailla kolmen viikon lakon uudenvuodenpäivänä, ellei sopimukseen päästä ennen sitä.

Paperiliitto jättää ilmoituksen UPM:n työntekijöiden työnseisauksesta



Paperiliiton hallitus on päättänyt ilmoittaa mahdollisesta työnseisauksesta kaikissa UPM:n paperiteollisuuden työehtosopimusta noudattaneissa tehtaissa.

Lakko alkaisi tehtailla lauantaina 1.1.2022 kello 6.00 paitsi Lappeenrannan biojalostamolla, jossa lakko alkaisi 1.1.2022 kello 7.00. Lakko päättyisi 22.1.2022 kello 6.00, ellei sitä ennen saavuteta neuvottelutulosta uudesta työehtosopimuksesta.

Lakkoon julistetaan kaikki päättyvän paperiteollisuuden työehtosopimuksen alaiset työt UPM:n työpaikoilla.

Miksi Paperiliitto on antanut lakkovaroituksen?
Paperiliitto ja UPM eivät ole pystyneet neuvottelemaan yrityskohtaisesta työehtosopimuksesta. Paperiliitto haluaa sopia UPM:lle yhden sopimuksen, mutta UPM lähtee neuvottelemaan ainoastaan, jos tehdään viisi eri liiketoimintakohtaista sopimusta ja täysin uudelta pohjalta. Lisäksi UPM on ilmoittanut muuttavansa yksipuolisesti työntekijöiden työsuhteiden ehtoja 1.1.2022 alkaen.

UPM on myös ilmoittanut, että nykyisellä paperiteollisuuden työehtosopimuksella ei ole niin sanottua jälkivaikutusta eli työehdot määräytyvät 1.1.2022 alkaen lain ja yrityksen määrittelemin ehdoin. Tästä syystä Paperiliiton jäsenet eivät tule lakon aikana lainkaan töihin. Lakon ulkopuolelle perinteisesti jätettyihin töihin on mahdollista tulla, jos se on mahdollista nykyisillä työehdoilla.

Isoista yhtiöistä Stora Enson ja Metsä Groupin neuvottelut on saatu maaliin.


Aiemmin paperiliitto on saanut jo sovittua useamman yrityksen kanssa yrityskohtaisen TES:n

Teollisuusliitto laittanut TES-sopimusneuvotteluiden vauhdittamiseksi Keitele Groupin saartoon.
Etusivu - Ajankohtaista - Teollisuusliitto asetti Keitele Groupin saartoon ja ylityökieltoon
Tulosta Jaa
211210-Saarto-ja-ylityokielto-664x372-1.png


Teollisuusliitto asetti Keitele Groupin saartoon ja ylityökieltoon
Teollisuusliitto on asettanut Keitele Groupin toistaiseksi voimassa olevaan saartoon ja ylityökieltoon yrityskohtaisen työehtosopimusneuvottelun vauhdittamiseksi.
Päätöksen perusteluna on Keitele Groupin haluttomuus käynnistää yrityskohtaiset työehtosopimusneuvottelut huolimatta Teollisuusliiton toistuvista esityksistä neuvottelujen aloittamiseksi. Teollisuusliitto on jättänyt Keitele Groupille esityksen uudeksi työehtosopimukseksi.

Teollisuusliitto on lähettänyt Rakennusliitolle sekä Auto- ja Kuljetusalan Työntekijäliitto AKT:lle tukipyynnön osallistua Keitele Groupin saartoon.
Toimenpiteiden tavoitteena on saada Keitele Group ymmärtämään työehtosopimuksen merkitys, ja saada yrityskohtainen neuvottelu työehtosopimuksesta käynnistettyä. Teollisuusliiton tehtävänä on järjestää työehtosopimuksen tasoiset työehdot jäsenilleen kaikissa yrityksissä.
Keitele Group on järjestäytymätön yritys, jolloin työrauhavelvoite ei ole voimassa.

Saarto tarkoittaa esimerkiksi sitä, että työvoimaviranomaisilla ei ole oikeutta välittää työntekijöitä saarron alaiseen yritykseen ja sitä, että Teollisuusliitto boikotoi Keitele Groupin tuotteita.

Bonuksena vielä Uruguayn paperiliiton huoli UPM:n toiminnasta suomessa.


Hyvä: Jussi Pesonen Toimitusjohtaja UPM

Minulla on ilo olla yhteydessä teihin, toivon, että voitte hyvin. Tämän tiedonannon syy liittyy siihen, että välitämme, että olemme tietoisia ja erittäin huolissamme vaikeuksista, joita teillä on maassanne, erityisesti UPM:ssä, tarvittavien palkkasopimusten aikaansaamiseksi, kuten historiallisesti osapuolet ovat aina onnistuneet saamaan aikaan. Olemme myös huolissamme siitä, että tämä ymmärtämättömyyden ja vuoropuhelun puutteen tilanne siirtyy maahamme, koska Uruguayssa vuoropuhelun suhde yrityksen kanssa on nykyään hyvä.

Paperiliiton, Proliiton ja Teollisuusliiton kanssa käymisissämme neuvotteluissa he kertoivat viime kokouksessa, että heillä ei ole tähän mennessä ollut näin vaikeaa neuvottelutilannetta ja että he ovat vieläkin hyvin kaukana neuvottelu ratkaisusta. Emme ymmärrä kotimaastani Uruguaysta katsottuna, miksi UPM:n on ottanut etäisyyttä työmarkkinaosapuolten vuoropuhelun hyvistä käytännöistä, jotka ovat olleet niin hyödyllisiä ja ovat edelleen niin hyödyllisiä konfliktien välttämisessä, mikä ei nykyisinä kriisiaikoina hyödytä mitään osapuolta. Me FOPCU:ssa Uruguayn paperiliitto ja SUEBU:sta (UPM:n ammattiosasto) kiinnitämme huomiota edellä mainittujen neuvottelujen kehittymiseen toivoen, että niillä on hyviä tuloksia molemmille osapuolille ja että ne välttävät konflikteja. Kokemus on osoittanut, että vain työmarkkinaosapuolten vuoropuhelu antaa meille mahdollisuuden päästä sopimukseen, joka hyödyttää meitä kaikkia, työntekijöitä ja yrityksiä.

Parhain terveisin, FOPCU Uruguay Washington Cayaffa Puheenjohtaja


 
Pyh ei paljon jonkun urugyan liiton ulinat paina. Kyllä foorumin tietäjät tulee kohta kertomaan miten saa paremman sopparin kun ite neuvottelee.
 
Pistetään vielä UPM:n vastinetta.

"UPM:n mukaan Paperiliitto ei ole rajannut lakon ulkopuolelle mitään, edes yhteiskunnan toiminnan kannalta keskeisiä tehtäviä, kuten vedenpuhdistamojen ja voimalaitosten operointia ja kunnossapitoa."

"Siksi UPM:n lakon alaiset liiketoiminnat aikovat maksaa erillistä määräaikaista palkanlisää tammikuussa mahdollisen lakon aikana töissä oleville työntekijöille."

"
UPM:n henkilöstöjohtajanRiitta Savonlahden mukaan Paperiliiton lakkoilmoitus on poikkeuksellinen, koska ilmoitetut lakot kohdistuvat Lappeenrannan biojalostamoa lukuun ottamatta liiketoimintoihin, joissa neuvotteluja ei ole edes aloitettu.

"Varoitus siis annetaan ennen kuin edes neuvottelutavoitteet on voitu esitellä puolin ja toisin. Nähdäksemme neuvotteluosapuolilla on velvollisuus tehdä keskinäisissä neuvotteluissaan kaikki voitava sopimukseen pääsemiseksi ennen turvautumista lakkoon ja ulkopuoliseen sovitteluprosessiin. Nyt näin ei ole tapahtunut”, hän toteaa tiedotteessa."

Eli selvästi yritetään päästä suorana sovittelijalle, kun molemmat ei ole hievahtaneetkaan periaatekysymyksestä ja lisäävät vain löylyä. UPM:n mukaan eri sopparit eri firman aloille ja paperiliiton mielestä yksi soppari, yksi firma. Fiilispohjalta koko rähinän pohjalla on se, että UPM:n paperipuoli on huonokatteista saattohoidossa olevaa alaa ja esim tarrapuolella menee lujaa. Joten jos sovittaisiin aloittain, niin perinteisen paperin palkat olisi nollakorotuksella tai jopa heikkenisivät ja muille upm:n osa-alueille olisi mahdollista nyhtää hyvät korotukset. Liitto taas haluaa hyödyntää hyväkatteisten alojen vipuvoimaa ja saada samat korotukset ja edut kaikille.
 
Pistetään vielä UPM:n vastinetta.
Suora linkki UPM:n vastineseen:
Paperiliitto on antanut useita UPM:n liiketoimintoja koskevan lakkoilmoituksen | UPM.FI
Paperiliitto on antanut useita UPM:n liiketoimintoja koskevan lakkoilmoituksen
SIJOITTAJAUUTINEN14.12.2021 16.00 EET
Paperiliitto ry on antanut UPM:lle lakkoilmoituksen, jonka mukaan se julistaa lakkoon kaikki päättyvän paperiteollisuuden työehtosopimuksen alaiset työt UPM:n työpaikoilla.
Lakko alkaisi tehtailla lauantaina 1.1.2022 kello 6.00 paitsi Lappeenrannan biojalostamolla, jossa lakko alkaisi 1.1.2022 kello 7.00. Lakko päättyisi 22.1.2022 kello 6.00, ellei sitä ennen saavuteta neuvottelutulosta uudesta työehtosopimuksesta.
Mahdollisen lakon aikana UPM pyrkii vastaamaan asiakaskysyntään Suomen ulkopuolisilta tehtailtaan mahdollisuuksien mukaan. UPM ei julkista mahdollisen lakon taloudellisia vaikutuksia tässä vaiheessa.
”Olemme keväästä asti lähettäneet useita neuvottelukutsuja Paperiliitolle, mutta kutsut eivät ole saaneet vastakaikua. Paperiliiton lakkoilmoitus on poikkeuksellinen menettely, sillä ilmoitetut lakot kohdistuvat Lappeenrannan biojalostamoa lukuun ottamatta liiketoimintoihin, joissa neuvotteluja ei ole edes aloitettu. Varoitus siis annetaan ennen kuin edes neuvottelutavoitteet on voitu esitellä puolin ja toisin. Nähdäksemme neuvotteluosapuolilla on velvollisuus tehdä keskinäisissä neuvotteluissaan kaikki voitava sopimukseen pääsemiseksi ennen turvautumista lakkoon ja ulkopuoliseen sovitteluprosessiin. Nyt näin ei ole tapahtunut”, sanoo UPM:n henkilöstöjohtaja Riitta Savonlahti. 

”Lakkoilmoituksesta huolimatta tavoitteemme on edelleen päästä neuvottelemaan liiketoimintakohtaisista työehtosopimuksista Paperiliiton kanssa mahdollisimman pian, samaan tapaan kuin olemme voineet menetellä Teollisuusliiton kanssa. Sopimalla voidaan saada kaikkien kannalta paremmat ehdot kuin ilman sopimusta”, Savonlahti korostaa.
Paperiliitto ei ole rajannut lakon ulkopuolelle mitään, edes yhteiskunnan toiminnan kannalta keskeisiä tehtäviä, kuten vedenpuhdistamojen ja voimalaitosten operointia ja kunnossapitoa.
On kuitenkin tärkeää, että yhteiskunnan toiminnan kannalta tärkeistä tehtävistä huolehditaan. Tämän takia UPM:n lakon alaiset liiketoiminnat maksavat erillistä määräaikaista palkanlisää niille liiketoimintojen tehdasorganisaatioiden henkilöille, jotka ovat lakon aikana työssä. Liiketoiminnat ovat jo aiemmin viestineet työehdot, joita sovelletaan, kun nykyinen valtakunnallinen työehtosopimus päättyy ja uutta sopimusta ei ole. Ansiot määräaikaisen palkanlisän kanssa ylittävät päättyvän työehtosopimuksen mukaisen ansiotason.

UPM:llä on Suomessa noin 10 000 alihankkijaa ja yhtiön osuus meriliikenteen kuljetuksista on noin 12 %. Valtaosa UPM:lle alihankintaa tekevistä yrityksistä on pieniä tai keskisuuria yrityksiä, joille toimeksiantojen keskeytyminen voi olla iso haaste. Esimerkiksi vaikutukset erilaisiin kuljetuksiin tehtaille ja tehtailta ulos olisivat suurelta osin välittömiä, samoin työmäärään satamissa. Meriliikenteessä UPM:n rahtien puuttuminen näkyisi arviolta viikon sisällä lakon alkamisesta. UPM:n puunhankinta sovitettaisiin lakon alkaessa sahojen ja vaneritehtaiden tarpeiden mukaan.
Viime viikolla UPM ja Teollisuusliitto sopivat kaksi kolmevuotista työehtosopimusta UPM Plywood ja UPM Timber -liiketoiminnoille. Neuvotteluihin osallistui liiton edustajien lisäksi liiketoimintajohtoa ja paikallisia luottamushenkilöitä, mikä toi keskusteluihin liiketoiminnan ja tehdasarjen ymmärrystä. UPM:n tavoitteena on osallistaa myös muissa liiketoiminnoissa aikaisempaa laajempi joukko ihmisiä neuvotteluihin.
Lisätietoja antaa:
Työmarkkinajohtaja Jyrki Hollmén, UPM, puh. 040 746 3687
UPM, Mediasuhteet


"Siksi UPM:n lakon alaiset liiketoiminnat aikovat maksaa erillistä määräaikaista palkanlisää tammikuussa mahdollisen lakon aikana töissä oleville työntekijöille."

Tuossa maaseuden tulevaisuuden uutisessa on pari kohtaa jotka sattuivat silmään.

"Ansiot määräaikaisen palkanlisän kanssa ylittävät päättyvän työehtosopimuksen mukaisen ansiotason", UPM kertoo tiedotteessaan. "

"UPM on ilmoittanut jo aiemmin muuttavansa työntekijöiden työsuhteiden ehtoja ensi vuoden alussa. Nykyisellä paperiteollisuuden työehtosopimuksella ei ole niin sanottua jälkivaikutusta eli työehdot määräytyvät 1.1.2022 alkaen lain ja yrityksen määrittelemin ehdoin. "

Toisaalta olisikin ihan hervoton veto firmalta maksaa ylimääräistä lisää, jonka kanssa ansiot olisivat pienemmän kuin aikaisemmat ansiot.
 
Tuossa maaseuden tulevaisuuden uutisessa on pari kohtaa jotka sattuivat silmään.

"Ansiot määräaikaisen palkanlisän kanssa ylittävät päättyvän työehtosopimuksen mukaisen ansiotason", UPM kertoo tiedotteessaan. "

"UPM on ilmoittanut jo aiemmin muuttavansa työntekijöiden työsuhteiden ehtoja ensi vuoden alussa. Nykyisellä paperiteollisuuden työehtosopimuksella ei ole niin sanottua jälkivaikutusta eli työehdot määräytyvät 1.1.2022 alkaen lain ja yrityksen määrittelemin ehdoin. "

Toisaalta olisikin ihan hervoton veto firmalta maksaa ylimääräistä lisää, jonka kanssa ansiot olisivat pienemmän kuin aikaisemmat ansiot.
Yhtiö varmaan joutuu taiteileen sen kanssa, - maksamalla vähän avokätisemmin saisi hyvin murettua valtakunnallista linjaa, mutta samalla siinä asettelisi jonkin näköistä pohjaa mistä työntekijä puoli lähtee ponnistaan, jota tuskin haluavat.

Ilmeisesti UPMllä tärkein tavoite ei nyt ole palkoissa vai yhtiöntarpeisiin sovissa ehdoissa, jonka saavuttamisessa ns tuntipalkkojen nousu ei niin iso ongelma.

Joustavuuteen kuuluu sitten se että palkat ei välttämättä ole jatkossa nousjohteisia.

Se että toinen osapuoli ei suostu neuvotteleen on vähän harhaanjohtavaa, tai näkisin sen osittain sellalisena että siinä neuvotellaan siitä millä ehdoilla neuvotellaan, työntekijä liitto jos suostuu aitoon paikalliseen neuvotteluun, niin se on heille iso kynnyskysymys, josta eivät halua ensimmäisenä luovuttaa.
 
Voipi olla edessä paperipuolen toiminnan lopettaminen ja muille sitten korotuksia.

UPM heitti täkynä:

"Pesonen sanoo antaneensa graafisen paperin liiketoiminnan neuvottelijoille mandaatin: jos tuottavuutta ja kilpailukykyä parantava sopimus löytyy, niin UPM sitoutuu siihen, ettei Suomesta suljeta koneita sopimuskauden aikana. Mandaatti poistuu, jos lakko alkaa."

Toisessa ylen jutussa oli, että kaikki tehtaat ei välttämättä nouse enää käyntiin lakon jälkeen.

"UPM Jämsänkosken tehtaan Communication Papersin pääluottamusmies, Paperiliiton hallituksen jäsen Timo Hietanen toteaa, että neuvottelut työnantajapuolen kanssa ovat umpisolmussa.
Hietasen mukaan työnantaja on puhunut jo siitäkin, että paperikoneita ajettaisiin lakon tullessa pysyvästi alas. Uhan alla saattaisi olla esimerkiksi Jämsänkosken PK6, joka valmistaa aikakaus- ja sanomalehtipaperia.
Uhkailua ollut, etteivät kaikki koneet lähtisi yleensä koko Communication Papersissa lakon jälkeen käyntiin. Tämä on todella ikävää, että keskustelua käydään tällä tasolla. Tämä on ihmisten pelottelua. Yhteinen ratkaisu olisi tärkeämpi kuin tämäntyyppinen keskustelu, sanoo Hietanen."

Ei tuohon tulla kyllä tarttumaan, kriisissä on edelleen. Ylen mukaan edes palovahteja ei jää lakon aikana tehtaille.

Kai firmalla on tuohon varaa, graafisesta paperista on ylitarjontaa, niin jossain on kuitenkin ajettava tuotantoa alas. Ynnä paperin sopimuksen painolastista halutaan eroon elinvoimaisille aloilla niin yhteenoton on laskettu kannattavan.
 
Kai firmalla on tuohon varaa, graafisesta paperista on ylitarjontaa, niin jossain on kuitenkin ajettava tuotantoa alas. Ynnä paperin sopimuksen painolastista halutaan eroon elinvoimaisille aloilla niin yhteenoton on laskettu kannattavan.
Konsernilla on varaa ja lakkotilanne sille varmaan ihan ennustuksen mukainen.

Sillä pidemmän tähtäimen kannalta tärkeää että sillä on tiedossa millaisia sopimus pohjilla ja sopimistavoilla mennään. Kun ne on selvillä niin sitten voi tehdä suunnitelmat ja päätökset.

Jos jokin yksikkö ei ole kannattava, niin ei sitä sopimukset pelasta (viivyttää voi), mutta sopimuksilla, sopimistavoilla on merkitystä miten toistaiseksi henkiinjääviin kannattaa panostaa.
 
Konsernilla on varaa ja lakkotilanne sille varmaan ihan ennustuksen mukainen.

UPM:n on kyllä aika hyvin maailmalla, eli on sillä varaa ottaa yhteen ja suomi kokonaisuudessaan ei ole paperin sopimuksen alla. Eiköhän ne ota rähinän pitkän kaavan mukaan ja jos lopulta ei tule mahdollisuuksia alakohtaisiin sopimuksiin ja sopimukseton tila vain jatkuu, niin veikkaisin esim biopolttoaineiden siirtyvän kemian sopimuksen alle. Tyyliin lopulta paperilla olisi vain paperin ja kartongin sopimukset ja muut olisi siirretty eri tessien alle.
 
Pesonen on luvannu kohta kakskytä vuotta näillä kierroksilla että jos nyt hyväksytte tämän ni yhtään tehdasta ei suljeta. Aina on suljettu. Nythän ukkeli on kiertäny tehtailla uhkailemassa et lakon jälkeen kaikki tehtaat ei pyörähdä enää käyntiin. Jotenkin haisee taktikoinnilta että siel on jo päätetty sulkea jokin tehdas ja lakon myötä se tapahtuu sit helposti. Syyt alasajosta menee tietysti ahneille paperiduunareille ja Pesonen sekä Walhroos näyttäytyy puhtosina nallekarhuina.
 
Pesonen on luvannu kohta kakskytä vuotta näillä kierroksilla että jos nyt hyväksytte tämän ni yhtään tehdasta ei suljeta. Aina on suljettu. Nythän ukkeli on kiertäny tehtailla uhkailemassa et lakon jälkeen kaikki tehtaat ei pyörähdä enää käyntiin. Jotenkin haisee taktikoinnilta että siel on jo päätetty sulkea jokin tehdas ja lakon myötä se tapahtuu sit helposti. Syyt alasajosta menee tietysti ahneille paperiduunareille ja Pesonen sekä Walhroos näyttäytyy puhtosina nallekarhuina.

Tuohon konetta menee kiinni skenaarion kyllä uskon, kun on lähes varmaa, että sopua ei tule ja noin saa helpot pisteet tilanteen tullessa eteen.

Toisin noista "tehtaita ei mene kiinni" puheista ei ole kyllä muistikuvia (tietty en ole aikaisemmin seurannut alan menoa), oikeastaan ainoa muistikuva moisista on Nallen esiintyminen edellisellä kierroksella, jossa se suoraan totesi, että jos paperin vaatimuksiin suostutaan niin koneita menee kiinni.
 
Pesonen on luvannu kohta kakskytä vuotta näillä kierroksilla että jos nyt hyväksytte tämän ni yhtään tehdasta ei suljeta. Aina on suljettu. Nythän ukkeli on kiertäny tehtailla uhkailemassa et lakon jälkeen kaikki tehtaat ei pyörähdä enää käyntiin. Jotenkin haisee taktikoinnilta että siel on jo päätetty sulkea jokin tehdas ja lakon myötä se tapahtuu sit helposti. Syyt alasajosta menee tietysti ahneille paperiduunareille ja Pesonen sekä Walhroos näyttäytyy puhtosina nallekarhuina.
En tiedä onko sovittu ettei suljeta ja sen aikana olisi sitten suljettu ilman paketteja.

Mutta ilman muuta työantaja tarvii sopimukset ja käsityksen miten hommat sovitaan jatkossa, ne luonollisesti vaikuttaa suoraan päätöksiin mihin yksikköihin panostetaan ja mihin ei. Niin se on aiemminkin ollut.
 
Pesonen on luvannu kohta kakskytä vuotta näillä kierroksilla että jos nyt hyväksytte tämän ni yhtään tehdasta ei suljeta. Aina on suljettu. Nythän ukkeli on kiertäny tehtailla uhkailemassa et lakon jälkeen kaikki tehtaat ei pyörähdä enää käyntiin. Jotenkin haisee taktikoinnilta että siel on jo päätetty sulkea jokin tehdas ja lakon myötä se tapahtuu sit helposti. Syyt alasajosta menee tietysti ahneille paperiduunareille ja Pesonen sekä Walhroos näyttäytyy puhtosina nallekarhuina.
Toisaalta jos joku asia ei kannata niin se ei kannata. Miksi hassata rahaa asiaan joka tuottaa vaan tappiota? Firman pitää ajaa osakkeiden omistajien etua, tuskin sinäkään ihan huvin vuoksi sijoittaisit rahojasi firmaan x joka tekee vaan tappiota kokoajan ihan vaan siksi että saa työllistettyä porukkaa?
 
Toisaalta jos joku asia ei kannata niin se ei kannata. Miksi hassata rahaa asiaan joka tuottaa vaan tappiota? Firman pitää ajaa osakkeiden omistajien etua, tuskin sinäkään ihan huvin vuoksi sijoittaisit rahojasi firmaan x joka tekee vaan tappiota kokoajan ihan vaan siksi että saa työllistettyä porukkaa?
No silloin se firma lopetetaan. Kiristäminen on turhaa touhua.
 
No silloin se firma lopetetaan. Kiristäminen on turhaa touhua.
Joo, eli siis lisätään työttömiä. No, mitä enemmän työttömiä, sitä vähemmän työmahdollisuuksia... ts. tullaan siis töihin vähän huonommallakin palkalla.. :tup:
 
Johan siitä oli juttua että suomessa laitetaan kaikki paperi koneet kiinni. Täällä ei vaan kannata niitä pyörittää.
 
Kyllä Suomessakin paperin tekeminen kannattaa. Varsinkin nyt kun ylituotantoa on suljettu runsaasti. Tällä hetkellä tuotanto ja kysyntä on aika hyvin tasapainossa. Ja kysynnän laskukäyrä on alkanut tasaantumaan. Itse olen paperiduunari ja tälläisiä käppyröitä ja lukemia meille näytettiin kuukausi sitten. Tilauskirjat on nyt niin täynnä ettei ole koskaan aikaisemmin ollut tälläistä määrää tilauksia. Paperin hinta on noussut melkein 30%. Suurin syy korotukseen on energian hinnan nousi. Varsinkin maakaasu on keski-euroopassa kallista ja kuulemma tehtaat tekee energiaa maakaasulla siellä.
Pesosen touhut kyllä tuntuu tässä tilanteessa aivan käsittämättömältä. Taitaa sillä nyt olla joku periaate kysymys koko juttu. Toisaalta se äijä on ollut täysi kyrpä aina.
 
Kyllä Suomessakin paperin tekeminen kannattaa. Varsinkin nyt kun ylituotantoa on suljettu runsaasti. Tällä hetkellä tuotanto ja kysyntä on aika hyvin tasapainossa. Ja kysynnän laskukäyrä on alkanut tasaantumaan. Itse olen paperiduunari ja tälläisiä käppyröitä ja lukemia meille näytettiin kuukausi sitten. Tilauskirjat on nyt niin täynnä ettei ole koskaan aikaisemmin ollut tälläistä määrää tilauksia. Paperin hinta on noussut melkein 30%. Suurin syy korotukseen on energian hinnan nousi. Varsinkin maakaasu on keski-euroopassa kallista ja kuulemma tehtaat tekee energiaa maakaasulla siellä.
Pesosen touhut kyllä tuntuu tässä tilanteessa aivan käsittämättömältä. Taitaa sillä nyt olla joku periaate kysymys koko juttu. Toisaalta se äijä on ollut täysi kyrpä aina.

Riippuu vähän millaista paperia tehtaalla tehdään. Esim viimeisestä UPM:n tulosraportista, boldaus on oma:

The market situation for UPM Specialty Papers was twofold.
On the one hand, demand for release, label and packaging
papers remained strong in all markets and sales prices
increased significantly. On the other hand, fine paper demand
in Asia slowed down and prices decreased. High input costs
and the exceptional energy market situation in China affected
the results.

Despite good market demand in Europe and the
implementation of price increases, UPM Communication
Papers was loss-making in the quarter.
On top of the
anticipated cost increases in pulp, recycled fibre and logistics,
the emerging energy crisis in Europe resulted in unforeseen cost
increases despite hedging. The sale of UPM Shotton newsprint
mill was concluded at the end of the quarter
 
Toisaalta jos joku asia ei kannata niin se ei kannata. Miksi hassata rahaa asiaan joka tuottaa vaan tappiota? Firman pitää ajaa osakkeiden omistajien etua, tuskin sinäkään ihan huvin vuoksi sijoittaisit rahojasi firmaan x joka tekee vaan tappiota kokoajan ihan vaan siksi että saa työllistettyä porukkaa?

Näinhän se on. Kiina ja Uruguay ja muut tekee kaiken muunkin halvemmalla ja siinä on turha meidän tavallisten tallaajien vikistä mitään. Sieltä ostetaan mistä halvimalla saadaan - kaikessa.

Onneks meidän puljussa saatiin kivuttomasti tehtyä tessi hyvissä ajoin ja näin ollen on työrauha. Plus oma ala porskuttaa tällä hetkellä sen verran hyvin ettei oo huolen häivää eikä tulevaisuuden näkymätkään huonolta näytä.
 
Näinhän se on. Kiina ja Uruguay ja muut tekee kaiken muunkin halvemmalla ja siinä on turha meidän tavallisten tallaajien vikistä mitään. Sieltä ostetaan mistä halvimalla saadaan - kaikessa.

Onneks meidän puljussa saatiin kivuttomasti tehtyä tessi hyvissä ajoin ja näin ollen on työrauha. Plus oma ala porskuttaa tällä hetkellä sen verran hyvin ettei oo huolen häivää eikä tulevaisuuden näkymätkään huonolta näytä.
Kiinassa vaan vaivaa puupula metsäteollisuutta varten. Tosin tulevaisuuden näkymät paremmat puun kannalta siellä kun istuttanut puita aika urakalla viimisen 10-20v aikana
 
Pesosen touhut kyllä tuntuu tässä tilanteessa aivan käsittämättömältä. Taitaa sillä nyt olla joku periaate kysymys koko juttu. Toisaalta se äijä on ollut täysi kyrpä aina.

Kyllähän toi koko Metryn irtaantuminen valtakunnallisesta sopimisesta haisee Pesosen ja Wahlroosin viimeiseltä ristiretkeltä ay-liikettä vastaan ennen eläköitymistään. Sen kertoo jo tää paikallinen sopiminen kuinka kaikki muut puljut sai tosi kivuttomasti sopimuksen aikaan. UPM sen sijaan hanaa vastaan ja varmasti toivookin lakkojen iskevän. Rahasta se ei heillä ole kii.
 
Kyllähän toi koko Metryn irtaantuminen valtakunnallisesta sopimisesta haisee Pesosen ja Wahlroosin viimeiseltä ristiretkeltä ay-liikettä vastaan ennen eläköitymistään. Sen kertoo jo tää paikallinen sopiminen kuinka kaikki muut puljut sai tosi kivuttomasti sopimuksen aikaan. UPM sen sijaan hanaa vastaan ja varmasti toivookin lakkojen iskevän. Rahasta se ei heillä ole kii.
Veikkaan kanssa, että Metryn "hajoaminen" johtuu nimenomaan siitä että Jussilla ja Nallella on ihan oma linja mitä muilla firmoilla.
Ja tiedän että UPM viimeisessä osavuosikatsauksessa paperipuoli oli tappiollista, mutta Jussihan saa sen näyttämään just siltä mitä haluaa. Jos tässä tilanteessa Jussi ei saa Suomessa tehtyä paperia kannattavasti, niin Jussin kannattais mennä töihin vaikka hesen kassalle.
 
Eipä tuo mikään luonnonlaki ole, että Suomessa kannattaa tehdä tuotetta X. Ja vaikka kannattaisi, todennäköisesti kannattaa paremmin muualla. Yhteiskunnan puolelta tuleva kustannukset toki eivät kuulu AY-liikkeelle, mutta vaikka esim. polttoaineveroilla on melkoinen vaikutus kun jo yksi tukkirekkakin haukkaa vuodessa sen 50000 litraa dieseliä tai enemmänkin.
 
Veikkaan kanssa, että Metryn "hajoaminen" johtuu nimenomaan siitä että Jussilla ja Nallella on ihan oma linja mitä muilla firmoilla.
Ja tiedän että UPM viimeisessä osavuosikatsauksessa paperipuoli oli tappiollista, mutta Jussihan saa sen näyttämään just siltä mitä haluaa. Jos tässä tilanteessa Jussi ei saa Suomessa tehtyä paperia kannattavasti, niin Jussin kannattais mennä töihin vaikka hesen kassalle.

Pikemminkin erikoispaperia tehdään kannattavasti, sanomalehti yms paperia ei. Joten yksi soppari kaikille mentaliteetilla miten luulet käyvän jos konsernin erikoispaperi, bioenergia yms osa-alueet voi hyvin, mutta tappiota tehneen yksikön kannattavuus laskee entisestään? Tehdasta menee kiinni jossakin ja sitten huudetaan, että kovaa kuinka kovaa tulosta tekevä konserni kiusaa ihmisiä.
 
Mikä ihme paperiliittoa vaivaa kun ei suostu tekemään liiketoimintakohtaisia sopimuksia ja tämän vuoksi vielä lakkoillaan tammikuussa? Sen vielä ymmärtäisin että työnantajan tarjoamat sopimusehdot ei miellytä, mutta ettei suostuta neuvottelemaan liiketoimintakohtaisista sopimuksista. :facepalm: Näyttää siltä että paperiliitto haluaa vain näyttää voimaansa ja tällä ajaa tehtaita ulkomaille. Todella itsekästä toimintaa paperiliiton johdolta.

Teollisuusliittohan oli tehnyt liiketoimintakohtaiset sopimukset UPM:n kanssa.
 
Mikä ihme paperiliittoa vaivaa kun ei suostu tekemään liiketoimintakohtaisia sopimuksia ja tämän vuoksi vielä lakkoillaan tammikuussa?
Jos olen ymmärtänyt kuvion oikein, niin tässä lakkoillaan ensi hätään vasta jälkivaikutuksen puolesta. Kohtuullisen ankeaa lähteä töihin, jos ei ole mitään tietoa aikooko työnantaja esim. maksaa palkkaa jne
 
Jos olen ymmärtänyt kuvion oikein, niin tässä lakkoillaan ensi hätään vasta jälkivaikutuksen puolesta. Kohtuullisen ankeaa lähteä töihin, jos ei ole mitään tietoa aikooko työnantaja esim. maksaa palkkaa jne
Joo tämän ymmärrän, luulisi että työntekiöille kerrotaan etukäteen työehdot. Toki ymmärrän ettei UPM voi kertoa työehtoja, koska ei ole enään tulevien sopimusten osapuoli mutta tällöin työehtojen kertominen jää liiketoimintayksiköille, jotka ne sopimukset tekee.

Tämän olisi paperiliitto pystynyt välttämään neuvottelemalla liiketoimintakohtaisista sopimuksista.
 
Taitaa UPM:n tehtailla lakkojen ulkopuolella olevilla olla aikaa lakaista lattioita kerrankin ilman kiireitä. Tosin töissä oleva saavat "bonusta" jokaiselta työpäivältä 30euroa. Kyllä tuolla työnantajan jalomielisellä summalla laittaa jo miettimään jääkö lakkoon vai ei.



Sopimisen sijasta saneluun turvautuneen UPM:n neljälle yhtiölle työtaisteluvaroitus
Ajankohtaista
17.12.2021

Sähköliitto on tänään antanut työtaisteluvaroituksen UPM:lle. Työnseisaus alkaa 1. tammikuuta ja päättyy 22. tammikuuta neljässä UPM-yhtiössä, ellei uudesta työehtosopimuksesta päästä sopuun. Työtaistelun piirissä ovat UPM Communication Papers Oy, UPM Raflatac Oy, UPM Specialty Papers Oy ja UPM-Kymmene Oyj.
Tämän viikon tiistaina myös Paperiliitto antoi työtaisteluvaroituksen kaikkiin UPM:n paperiteollisuuden työehtosopimusta noudattaneisiin tehtaisiin vastaavalle ajalle.
Sekä Sähköliitto että Paperiliitto ovat syksyn mittaan solmineet useita yrityskohtaisia työehtosopimuksia paperiteollisuusyritysten kanssa uudessa tilanteessa, jossa päättyvien työehtosopimusten työnantajapuoli on irtautunut valtakunnallisista työehtosopimuksista.
Sopimisen piti muutoksessa siirtyä yritysten harteille. Muut yritykset ovatkin ottaneet tehtävän tosissaan, vain UPM on ollut siihen kyvytön. Sopimisen sijaan yhtiö on julistanut ottavansa käyttöön itsensä yksipuolisesti määrittelemät työsuhteen ehdot ensi vuoden alusta lähtien ja uhannut sulkea tehtaitaan, jos työntekijät käyttävät laillista työtaisteluoikeuttaan.
Ammattiyhdistysliikkeelle ei sanelun edessä jää muuta vaihtoehtoa kuin pyrkiä ratkaisuun työtaistelun keinoin.
Vain työehtosopimus takaa, että siinä sovitut työehdot ovat voimassa niin kauan kuin seuraava työehtosopimus solmitaan. Mikäli työntekijöihin alettaisiin soveltaa työnantajan yksin määrittelemiä työehtoja, työnantaja voisi irtisanoa ne milloin tahansa. Minkäänlaista taetta niiden jatkuvuudesta ei olisi.


Liittojen yhteistiedote: Paperiliitto, Sähköliitto ja Pro aloittavat lakon UPM:n tehtailla 1.1.2022
Ajankohtaista
17.12.2021

Paperiteollisuuden valtakunnalliset työehtosopimukset päättyvät 31.12.2021. Työntekijöitä ja toimihenkilöitä edustavat ammattiliitot Paperiliitto, Sähköliitto ja Ammattiliitto Pro ovat olleet valmiita neuvottelemaan ja sopimaan UPM:n kanssa yrityskohtaisen työehtosopimuksen. Tähän UPM ei ole suostunut. UPM haluaa hajauttaa työntekijöiden sopimukset yritystasolta tuotekohtaisiksi sopimuksiksi ja lopettaa toimihenkilöiltä sopimukset kokonaan.

Nykyisten sopimusten päättyessä UPM:ssä alkaa sopimukseton tila. UPM on ilmoittanut ottavansa tuolloin käyttöön johdon yksipuolisesti määrittämät palkat ja työehdot.
Paperiliitto, Sähköliitto ja Pro haluavat, että alan henkilöstöllä on jatkossakin sellaiset palkat ja työehdot, jotka perustuvat molemminpuoliseen sopimukseen. Tämän tavoitteen saavuttamiseksi liitot aloittavat 1.1.2022 laillisen lakon, joka koskee UPM:n kaikkia tehtaita Suomessa. Lakko pysäyttää UPM:n kaikki tehtaat.

Lakko on määräaikainen ja päättyy 22.1.2022. Lakoista on ilmoitettu lainmukaisessa määräajassa UPM:n johdolle ja valtakunnansovittelijalle.

UPM:n rikkuripalkkiot vastoin perustuslaissa määriteltyä järjestäytymisvapautta

UPM on ilmoittanut maksavansa 30 euron päiväkohtaisen lisäkorvauksen lakon aikana töihin tuleville. UPM:n toiminta on räikeää työntekijöiden yhdenvertaisen kohtelun periaatteen rikkomista ja järjestäytymisvapauden loukkaamista. Vastaavanlaisesta menettelystä on Suomessa oikeuskäytäntöä. Lisäpalkkion kohdistaminen työtaistelutilanteeseen on työtaisteluoikeuttaan käyttävien syrjintää ammattiyhdistystoiminnan perusteella.

Menettely on siis Suomen lakien vastainen, ja siksi liitot vaativatkin UPM:ää luopumaan lisäkorvauksen maksamisesta ja pidättäytymään kaikista muistakin työntekijöiden perusoikeuksia loukkaavasta toiminnasta.. UPM:n toiminta horjuttaa sen uskottavuutta työnantajana, jos se ei noudata edes pakottavan lainsäädännön työntekijöiden perusoikeuksia turvaavia periaatteita.

Liitot ovat edelleen valmiita neuvottelemaan UPM:n kanssa yrityskohtaisista työehtosopimuksista ja etsimään kaikille osapuolille hyviä ratkaisuja yhdessä sopien. Paperiliitto, Ammattiliitto Pro ja Sähköalojen ammattiliitto edustavat 3 000 UPM:n työntekijää.


Tuossa jälkimmäisessä on mainittu oikeuskäytäntöä. Vedotaanko tuossa vuoden 2006 lakkoihin, joissa työnantaja päätti pidättää lakossa olleiden bonuksia lakkoon osallistumiseen vedoten ja lakkoon osallistumattomille bonus maksettiin täysimääräisenä. Tämä todettiin myöhemmin laittomaksi, mutta onko lakon aikana maksetusta ylimääräisistä lisistä vastaavanlaista ennakkotapausta vai vedotaanko tuossa samaan.




Hienoisena kevennyksenä hieman vanhempi EK:n julkaisu eri maiden lakkokäytännöistä.

Lakot puhuttavat myös ILOn konferenssissa
06.06.2014

Jos haluaa saada Genevessä kahvipöytäkeskustelua aikaan minkä tahansa työnantajakollegan kanssa, kannattaa mainita sana lakko. Jokaisella maalla löytyy omat erityispiirteensä aiheensa liittyen, mutta näyttää löytyvän myös omat erityisongelmansa.

Lisäksi parhaillaan käytävässä ILO:n työkonferenssissa aihe on jälleen noussut pinnalle. Työnantajilla ja palkansaajilla on kiistaa siitä, turvaako ILO:n järjestäytymisvapautta koskeva yleissopimus 87 lakko-oikeuden. Kiista on jatkunut vuosikausia ja työnantajien kanta on tälläkin kertaa ja tänäkin kesänä harvinaisen selvä – yleissopimuksesta ei johdu oikeutta järjestää työtaisteluja. Tästä tulkinnasta työnantajapuoli on pitänyt tiukasti kiinni kaikki nämä vuodet.

Mitä tulee muiden maiden työrauhajärjestelmien erityispiirteisiin, oletus siitä, että tietyt perusperiaatteet liittyen lakkoihin – kuten että työehtosopimuksen voimassaoloaikana vallitsee työrauha ja lakon ajalta ei makseta palkkaa, eivät olekaan kovin selviä. Hämärämmäksi asia tuntuu menevän, mitä pidemmälle Etelä-Amerikassa mennään. Esimerkiksi Costa Ricassa laillisten lakkojen ajalta maksetaan palkkaa ja Chilessä puolestaan työntekijät saattavat pyytää lakon loputtua bonusta. Muissa maissa, kuten Bangladeshissa maksetaan lakkolaisille siitä, etteivät hajota lakon aikana työnantajan omaisuutta. Puolestaan Iso-Britanniassa työehtosopimusten voimassaoloon ei liity työrauhavelvollisuutta, lakkoilua on kuitenkin vaikeutettu mm. asettamalla velvollisuus, että lakkopäätös pitää tehdä äänestämällä. Äänestäminen tuntuu olevan käytössä lakon edellytyksenä myös useissa muissa maissa.

Mielenkiintoiselta näyttää esimerkiksi Australian järjestelmä, jossa lakko-oikeutta voidaan käyttää ainoastaan neuvoteltaessa uutta työehtosopimusta. Yleislakot ovat kielletty ja lisäksi lakot eivät voi lähtökohtaisesti kohdistua sopimusketjuissa aliurakoitsijoina toimiviin työnantajiin. Työehtosopimuksen synnyttyä vallitsee absoluuttinen työrauha. Myötätuntotyötaistelutkaan eivät ole sallittuja. Lisäksi laillisiakin lakkoja voidaan oikeuden päätöksellä rajoittaa, jos ne asettavat vakavan uhan kansantaloudelle.

Selvää on, että lakkokeskustelu jatkuu tavalla tai toisella tämänkin kesän jälkeen ILO:ssa. Suomen työnantajien edustajien on jatkossakin tärkeää osallistua tähän keskusteluun. Mitä muiden maiden järjestelmiin tulee, ne voivat toimia hyvänä inspiraation lähteenä kotimaistenkin järjestelmien kehittämisessä.

ILO:n työkonferenssin työnantajaedustajat ovat tänä vuonna:
Minna Etu-Seppälä, EK, Mika Kärkkäinen, EK ja Antti Kujala PALTA.
 
Tossa liittojen yhteistiedotteissa esiintyy oleellinen lause, joka viittaa vahvasti että kyseessä on pelkkä voiman näytös:

"Liitot ovat edelleen valmiita neuvottelemaan UPM:n kanssa yrityskohtaisista työehtosopimuksista"

Juu, kas kun ei sano että ovat edelleen valmiita neuvottelemaan EK:n kanssa työehtosopimuksista.

UPM ei ole sopimusosapuoli. Heidän liiketoimtayksiköt ovat uudet työnantajan edustajat. Neuvotelkoot heidän kanssaan. Samalla tavalla kun eivät voi enään neuvotella EK:n kanssa työehtosopimuksista, eivät he voi enään neuvotella UPM:n kanssa työehtosopimuksista. Tämän jos ay-liike ymmärtäisi, niin eivät työntekiät olisi enään työnantajan sanelun alla. Mutta tätä se on kun voiman näyttäminen on tärkeämpää kuin työntekijät tai työpaikat.

Mitä tulee lakkoon ja siitä maksettaviin palkkoihin tai bonuksiin, niin ei lakkoaika ole työaikaa, eikä työnantajalle lakko ei tuota mitään. Tästä syystä bonuksien maksussa lakkoaika pitäisi olla verrannollinen palkattomaan poissaoloon. Lisäksi tukilakot on lähtökohtaisesti väärin. Tuo australian malli kuulostaa hyvältä, jos tuota oikeuden päätöksellä tapahtuvaa lakon rajoittamista rajoitettaisiin merkittävästi.
 
Luonnollisesti lakkoajalta pitäisi maksaa palkka kaksinkertaisena - lakkoon ryhtymistä ennen työnantaja on pakottanut omilla kohtuuttomilla toimillaan ryhtymään lakkoon, joten näistä toimista on syytä maksaa korvaus kohtuuttomien toimien kohteelle.
 
Luonnollisesti lakkoajalta pitäisi maksaa palkka kaksinkertaisena - lakkoon ryhtymistä ennen työnantaja on pakottanut omilla kohtuuttomilla toimillaan ryhtymään lakkoon, joten näistä toimista on syytä maksaa korvaus kohtuuttomien toimien kohteelle.
Onhan tämä sarkasmia?
 
UPM ei ole sopimusosapuoli. Heidän liiketoimtayksiköt ovat uudet työnantajan edustajat. Neuvotelkoot heidän kanssaan.
Jos liiketoimintayksikkö ulkoistaa neuvottelun konsernitasolle ja hyväksyy sen mitä konsernitaso heidän puolestaan sopii, niin miksi ihmeessä samoja neuvotteluita pitäisi ihan väkisin käydä useita kertoja? Olettaisin, että se on työntekijätasollekkin ihan saatanan sama, että vaikka neuvottelisivat Jeesuksen kanssa, jos saavat kuitenkin lopulta sopimuksen, joisssa on niiden "oikeiden" työnantajan edustajien nimet.
 
Jos liiketoimintayksikkö ulkoistaa neuvottelun konsernitasolle ja hyväksyy sen mitä konsernitaso heidän puolestaan sopii, niin miksi ihmeessä samoja neuvotteluita pitäisi ihan väkisin käydä useita kertoja? Olettaisin, että se on työntekijätasollekkin ihan saatanan sama, että vaikka neuvottelisivat Jeesuksen kanssa, jos saavat kuitenkin lopulta sopimuksen, joisssa on niiden "oikeiden" työnantajan edustajien nimet.
UPM toiminta voi olla typerää, mutta vielä typerämpää on AY liikkeeltä olla neuvottelematta näitä liiketoimintakohtaisia sopimuksia. Luulisi että sisältö ratkaisee, ei se onko se konserni vai liiketoimintayksikötasoinen sopimus.
 
UPM toiminta voi olla typerää, mutta vielä typerämpää on AY liikkeeltä olla neuvottelematta näitä liiketoimintakohtaisia sopimuksia. Luulisi että sisältö ratkaisee, ei se onko se konserni vai liiketoimintayksikötasoinen sopimus.
ei varmaa hirveesti kiinnosta liittoa lähteä ees neuvottelemaan kun pöytää lyödään:
- V-päivien poisto (palkallinen vapaapäivä, vastaa noin 9k bruttotuloja)
- työajan lisäys
- vuokratyövoiman käyttö
- 200% korotettujen päivien poistoa
- TES-vapaiden ansainta joululta ja juhannukselta
 
UPM toiminta voi olla typerää, mutta vielä typerämpää on AY liikkeeltä olla neuvottelematta näitä liiketoimintakohtaisia sopimuksia. Luulisi että sisältö ratkaisee, ei se onko se konserni vai liiketoimintayksikötasoinen sopimus.
Niinhän sitä olettaisi että se sisälltö on pääsia, ei se että kuka/mikä istuu pöydän toisella puolella.
 
ei varmaa hirveesti kiinnosta liittoa lähteä ees neuvottelemaan kun pöytää lyödään:
- V-päivien poisto (palkallinen vapaapäivä, vastaa noin 9k bruttotuloja)
- työajan lisäys
- vuokratyövoiman käyttö
- 200% korotettujen päivien poistoa
- TES-vapaiden ansainta joululta ja juhannukselta
Toisaalta teollisuusliitto teki onnistuneesti noi liiketoimintakohtaiset sopimukset UPM:n kanssa.

Ja vaikka tuo olisi todellisuutta, niin miten se eroaa siitä, jos UPM konsernina noi esittää? Mun ongelma on että liittot kittisee tuosta liiketoimintakohtaisuudesta ja vaatii yritystasoa.

Ja jos liitolle esitetyt vaatimukset ovat tuota tasoa, niin miksei valiteta niistä ja vuodeta ne medialle?
 
Toisaalta teollisuusliitto teki onnistuneesti noi liiketoimintakohtaiset sopimukset UPM:n kanssa.

Ja vaikka tuo olisi todellisuutta, niin miten se eroaa siitä, jos UPM konsernina noi esittää? Mun ongelma on että liittot kittisee tuosta liiketoimintakohtaisuudesta ja vaatii yritystasoa.

Ja jos liitolle esitetyt vaatimukset ovat tuota tasoa, niin miksei valiteta niistä ja vuodeta ne medialle?
Paperiliitolla ei ole tapana tuoda julkisuuteen neuvottelun yksityiskohtia
 
Paperiliitolla ei ole tapana tuoda julkisuuteen neuvottelun yksityiskohtia
Sopivasti jätit ottamatta kantaa edellisiin kappaleisiin.
Se että valitetaan ettei yritys enään neuvottele konsernitasoisesti vaan liiketoimintatasoisesti ja kieltäydytään elämästä uuden tilanteen mukaan on yhtä typerää kuin valitetaan siitä ettei EK enään neuvottele. Kyseessä on pelkkää voiman näyttöä.

Nyt paperiliitto voisi ottaa lusikan kauniiseen käteen ja alkaa neuvottelemaan niistä liiketoimintakohtaisista sopimuksista sekä lopettaa valittamisen siitä ettei UPM enään neuvottele yritystasolla.

Mutta mitäpä sitä liitolta muutakaan odottaa, vikahan on heidän mukaan aina työnantajassa.
 
Sopivasti jätit ottamatta kantaa edellisiin kappaleisiin.
Se että valitetaan ettei yritys enään neuvottele konsernitasoisesti vaan liiketoimintatasoisesti ja kieltäydytään elämästä uuden tilanteen mukaan on yhtä typerää kuin valitetaan siitä ettei EK enään neuvottele. Kyseessä on pelkkää voiman näyttöä.

Nyt paperiliitto voisi ottaa lusikan kauniiseen käteen ja alkaa neuvottelemaan niistä liiketoimintakohtaisista sopimuksista sekä lopettaa valittamisen siitä ettei UPM enään neuvottele yritystasolla.

Mutta mitäpä sitä liitolta muutakaan odottaa, vikahan on heidän mukaan aina työnantajassa.
Siitä en osaa ottaa kantaa mikä on paras tapa sopia. Mutta ei tuommoinen sanelupolitiikka ole mistään kotoisin
 
Siitä en osaa ottaa kantaa mikä on paras tapa sopia
Paras tapa ei ainakaan ole se että itse päättää kuka edustaa sitä vastapuolta.
Mutta ei tuommoinen sanelupolitiikka ole mistään kotoisin
Onko paperitehtaan sulkeminen parempi vaihtoehto? UPM on luvannut ettei paperitehtaita tulla tulevalla sopimuskaudella sulkemaan, jos neuvottelut saadaan maaliin ilman lakkoilua. Lakkoilemalla sahataan tässä tapauksessa omaa oksaa. Jos palkat ovat liian suuret, tehdas voidaan siirtää ulkomaille. Tämäkö on parempi ratkaisu?
 
Paras tapa ei ainakaan ole se että itse päättää kuka edustaa sitä vastapuolta.

Onko paperitehtaan sulkeminen parempi vaihtoehto? UPM on luvannut ettei paperitehtaita tulla tulevalla sopimuskaudella sulkemaan, jos neuvottelut saadaan maaliin ilman lakkoilua. Lakkoilemalla sahataan tässä tapauksessa omaa oksaa. Jos palkat ovat liian suuret, tehdas voidaan siirtää ulkomaille. Tämäkö on parempi ratkaisu?
Yhtään paperitehdasta ei olla siirtämässä ulkomaille eikä yhtään enää rakenneta. Kysyntä laskusuunnassa.
Paperimiesten palkkakustannukset n. 4-6% koko tehtaan kustannuksista.
Sellutehtailla vielä pienempi.
Suomen korkea verotus ja kuljetuskustannukset vaikuttaa enemmän kannattavuuteen kuin palkat.
Ja kukaan ei ole valmis laskemaan vuosiansiota tehtyihin tunteihin nähden
 
Yhtään paperitehdasta ei olla siirtämässä ulkomaille eikä yhtään enää rakenneta. Kysyntä laskusuunnassa.
Eikös UPM avannut tehtaan etelä-amerikassa jokin aika sitten vai onko se vielä rakenteilla?

Joten kyllä niitä rakennellaan ja siirtyy ulkomaille.

Paperimiesten palkkakustannukset n. 4-6% koko tehtaan kustannuksista.
Sellutehtailla vielä pienempi.
Suomen korkea verotus ja kuljetuskustannukset vaikuttaa enemmän kannattavuuteen kuin palkat.
Oli niin tai näin, niin nyt olisi mielestäni fiksuinta tarttua tuohon UPM:n lupaukseen, muutoin saadaan lisää työttömiä paperimiehiä.

Lisäksi eikös noiden paperimiesten vuosipalkat ole varsin korkeita jossain 60 000 ja 80 000 € tuntumassa. Ja tuo ei edes vaadi korkeakoulututkintoa. Kyllä tuossa on varaa leikata jos vain saa työpaikan pidettyä.
Se on eri asia, jos pelkää että UPM sulkee tehtaan vaikka ei lakkoiltaisi, mutta nyt kannattaa katsoa firman kortit ja tehdä sopimus ilman lakkoiluja.
 
Eikös UPM avannut tehtaan etelä-amerikassa jokin aika sitten vai onko se vielä rakenteilla?

Joten kyllä niitä rakennellaan ja siirtyy ulkomaille.


Oli niin tai näin, niin nyt olisi mielestäni fiksuinta tarttua tuohon UPM:n lupaukseen, muutoin saadaan lisää työttömiä paperimiehiä.

Lisäksi eikös noiden paperimiesten vuosipalkat ole varsin korkeita jossain 60 000 ja 80 000 € tuntumassa. Ja tuo ei edes vaadi korkeakoulututkintoa. Kyllä tuossa on varaa leikata jos vain saa työpaikan pidettyä.
Se on eri asia, jos pelkää että UPM sulkee tehtaan vaikka ei lakkoiltaisi, mutta nyt kannattaa katsoa firman kortit ja tehdä sopimus ilman lakkoiluja.
Sun pitää ensiksi ymmärtää mikä ero on paperi-, pehmopaperi-, tarra- ja sellutehtaalla. Sen jälkeen sulla on varaa vasta argumentoida
 
Sun pitää ensiksi ymmärtää mikä ero on paperi-, pehmopaperi-, tarra- ja sellutehtaalla. Sen jälkeen sulla on varaa vasta argumentoida
Upea vastaus, joka ei vastannut mihinkään. Tuon voisi jopa tulkita nollapostaukseksi, joka ei tuonut mitään keskusteluun.
 
ei varmaa hirveesti kiinnosta liittoa lähteä ees neuvottelemaan kun pöytää lyödään:
- V-päivien poisto (palkallinen vapaapäivä, vastaa noin 9k bruttotuloja)
- työajan lisäys
- vuokratyövoiman käyttö
- 200% korotettujen päivien poistoa
- TES-vapaiden ansainta joululta ja juhannukselta

Mistäs tuo on muuten peräisin? Uutisten mukaan ei ole kumpikaan osapuoli ei ole päässyt edes esittelemään tavoitteita, kun kiistellään edelleen periaatteesta eli koko firma vs liiketoimintayksiköt. Liitto kyllä pelotteli (sama pelotteluposti tuli meillekkin, vaikka on ihan eri ala), että nämä kaikki asiat on sovittu tessissä ja jos lakiin perustuviin mennään, niin ne kaikki menee ja teidän palkat laskee.

Silti on tuo kyllä aika eeppistä typeryyttä kummaltakin osapuolelta. UPM lähti isännän elkein liikkeelle, melkeinpä trollaamalla. Liitto veti neliraajajarrutuksen päälle, teki sopparit firmatasolle periaatepäätöksen, josta ei voi perääntyä kasvoja menettämättä.

UPM:n hankalan asiakkaan maineen lisäksi taustalla on taatusti se, että liiton kasvot ei kestä jos kaikki ei saa hyvää sopparia (jota se peruspaperipuoli ei tule saamaan). Ynnä pelko siitä, että hajautuminen ei lopu yksikkökohtaisiin sopimuksiin, se jatkuu ja lopulta sopparit on tehdaskohtaisia, eikä välttämättä edes paperiliiton kanssa. Eli kysymys on myös vallasta.

Lopputuloksena on käynnit valtakunnan sovittelijalla, jossa ei tapahdu mitään, kun kiista on periaatetasolla. Liitot lakkoilee, UPM vastaa työsululla. Sitten ilmoitetaan, että n+1 tehdasta menee kiinni. Se on uhkailua ja pelottelua kesken ”neuvottelujen”. Lopulta saadaan työttömiä paperimiehin, pieni tiputus UPM:n kvartaalitulokseen ja lopulta sopu, johon kukaan ei ole tyytyväinen.
 
UPM on luvannut ettei paperitehtaita tulla tulevalla sopimuskaudella sulkemaan, jos neuvottelut saadaan maaliin ilman lakkoilua. Lakkoilemalla sahataan tässä tapauksessa omaa oksaa. Jos palkat ovat liian suuret, tehdas voidaan siirtää ulkomaille. Tämäkö on parempi ratkaisu?

Heh! UPM ja lupaukset että tehtaita ei suljeta. Tuo on ihan pelkkää paskaa uhkailua Pesoselta. Sillä ei vitunkaan väliä tuleeko lakkoa tai ei, tehdas suljetaan jos se suljetaan. Hämmentävää että joku vielä ostaa näitä paskapuheita.

Tässä ei edelleenkään lakkoilla palkkojen takia.
 
Viimeksi muokattu:
Kyllä Suomessakin paperin tekeminen kannattaa. Varsinkin nyt kun ylituotantoa on suljettu runsaasti. Tällä hetkellä tuotanto ja kysyntä on aika hyvin tasapainossa. Ja kysynnän laskukäyrä on alkanut tasaantumaan. Itse olen paperiduunari ja tälläisiä käppyröitä ja lukemia meille näytettiin kuukausi sitten. Tilauskirjat on nyt niin täynnä ettei ole koskaan aikaisemmin ollut tälläistä määrää tilauksia. Paperin hinta on noussut melkein 30%. Suurin syy korotukseen on energian hinnan nousi. Varsinkin maakaasu on keski-euroopassa kallista ja kuulemma tehtaat tekee energiaa maakaasulla siellä.
UPM on ollut kannattava, sitä ei kai kukaan kiistä. Kannattava on parista syystä, tekee lujaa rahaa joillan tuotannoilla ja "siperia" opettannut kulukurin.

Yhtiön pitää toki kokoajan miettiä tulevaisuutta, kyseenalaistaa laitosten olemassa olo, miettiä mihin panostaa.

Koska on alalla missä on AY monopoli/kartelli työntekijöistä ja niin se on hyvin tärkeä tekiä, riskit ja hinta , ennustettavuus yksi riskitekiä.

AY liikkeelle kyse tietenkin siitä että se ei halua heikentää monopoliasemaa, ja se edustaa ns vanhoja työntekijöitä, joten ymmärettävää että ulospäin voi kuviot vaikuttaa vähän oman oksan sahaamiselta.

Toinen mikä työ myös ymmärrystä, paperi/metsäaloojen Ammattiyhdistyksillä on juuret hyvin erilaisessa mailmassa, muutokset on kaikille vaikeita.

Vähän kärjistäen voi sanoa että osassa kohteita yhdistys ei ole pärjännyt tämän päivän kilpailussa, hyvän tilin ovat vuosikymmenien aikana tehneet itselle ja koko seudulle ja tekijät päässeet ansaitulle vapaa-ajalle. Jos oli vähän syrjäisempi sijainti, niin samalla tosin meni osa säästöistä, kun se omakotitalon arvo romahti.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
258 466
Viestejä
4 497 361
Jäsenet
74 211
Uusin jäsen
merts

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom