Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Nyt en kyllä ymmärtänyt. Jos on virkamies tekee kai hommia sen minkä ehtii virka-aikana jos työaika on se plussa julkisella puolella. Jos käsittelyaika venyy työmäärän ja porukan vähyyden vuoksi se on voi voi. Eri asia ehkä jos on työsuhteessa, ei virassa, mutta silloin ei liene virkavelvollinenkaan?Työaika ja lomat on jokseenkin ainoat edut. Riippuu toki vähän millä tasolla ja missä puljussa tarkalleen ottaen on, mutta mitä nyt itse olen omassa työssäni nähnyt ja useiden eri taso julkisten toimijoiden kanssa hommia tehneenä kunnista ministeriöihin niin lähes kaikkialla tilanne on se, että rahojen vähyyden takia töitä on vitusti liikaa ja porukkaa on aivan liian vähän. Meilläkin monet painaa iltoja ja viikonloppuja myöten töitä, koska muuten ei vaan ehdi kaikkea tekemään ja parhaassa tapauksessa on vielä virkavelvollinenkin.
Itse en taas ymmärtänyt sinun kommenttiasi.Nyt en kyllä ymmärtänyt. Jos on virkamies tekee kai hommia sen minkä ehtii virka-aikana jos työaika on se plussa julkisella puolella. Jos käsittelyaika venyy työmäärän ja porukan vähyyden vuoksi se on voi voi. Eri asia ehkä jos on työsuhteessa, ei virassa, mutta silloin ei liene virkavelvollinenkaan?
Jälleen kerran on käyty kuluvan vuoden tavoitteet läpi fanfaarien kera. Olympiahenkä mukaillen Nopeammin, Tehokkaammin ja Halvemmalla. Säästäsyistä viime vuodelta siirtyneet projektit pitää saada valmiiksi ennen kesälomia, ja näiden päälle pyritään saamaan valmiiksi enemmän projekteja kuin viime vuoden alkuperäiset tavoitteet. Isoilta johtajilta ei vähemmän yllättäen tule mitään konkreettisia ehdotuksia miten (mahdottomat) tavoitteet tulisi saavuttaa vaan pallo on vastuu on jälleen kerran ulkoistettu suorittavalle portaalle. Joku älykääpiö oli jättänyt avoimen kysymyksen, kohdistuvatko säästöt henkilöstöön, johon heimopäällikkö totesi ettei henkilöstösäästöjä ole poissuljettu myöskään tänä vuonna. Lausunnosta viisastuneena muutama pätevämpi kollega päivittelee jo ansioluettelojaan ja katselee onko ruoho vihreämpää aidan toisella puolella. Sitten kun rotat ovat ehtineet jättää uppoavan laivan (vai peräti palavan öljynporauslautan), hommat kipataan jälleen kerran omalle pöydälle. Kertakaikkiaan hieno vuosi luvassa, Suomi nousuun ja niin edelleen![]()
Aika monessa yhtiössä on pyöritetty YT-rulettia viime vuodet, vaikka liiketoiminta olisi ollut kannattavaa ja tulokset jopa ennätystasolle. Pitää saada enemmän rahaa viivan alle. Pitää kiristää vyötä, koska muutkin kiristävät. Kun työmarkkinoilla on hiljaista, on helpompi vähentää porukkaa, kun parhaat osaajat eivät ole heti karkaamassa kilpailijoille. Epävarma taloudellinen tulevaisuus, Trumpin politiikka, Venäjän uhka, ilmastonmuutos, uudet luudat puhaltaa, Bottaskin sai kenkää formuloista, Loirin kuolema, "Tule lama kultainen" ja muut ikivihreät tekosyyt.. Työnantaja keksii kaikenlaista liirumlaarumia, jotta saadaan jälleen uusi tekosyy tehostaa toimintaa.YT’t on varmaan keskijohdolle aika hankalat, erityisesti jos niiden perusteet on hatarat. Aina kun mä olen ollut firmassa joka menisi nurin jollei YT’eitä järjestetä niille löytyy ymmärrystä, sitten kun se on menestyvän firman vuotuinen harjoitus on tilanne hankalampi.
Ja siis sen keskijohdon yläpuolelle on tullut käsky löytää 1-2 nimeä ja jollei niitä löydetä on riskinä että lähtijät on täysin sattumanvaraisia. Miten selität sen jos olet sitä mieltä että kaikki ovat tehneet työnsä hyvin? Pitäisi kuitenkin antaa kuva että yritys toimii järkevästi ja linja on yhtenäinen.
Mun käsittääkseni Humour Resourcen tehtävänä YT-neuvotteluissa on toimia ainoastaan toimeenpanevana julkisivuna irtisanottaville. Todellisuudessa se on sun organisaation päällikkö tai sun oma esimies, joka päätti laittaa juuri sut pihalle. Empatiakoulutettu HR-nainen vain kertoo myötätuntoisessti asian irtisanottavalle.Viime vuosien YT-aallosta tuli mieleeni miten huonosti työnantajat perustelevat irtisanomisia. Monilta tutuilta olen kuullut kuinka mitään erityistä syytä ei kerrota miksi juuri hänen työpaikkansa meni leikkuriin, HR:n pyöveli vetoaa pelkästään taloudellisiin säästöihin ja loppukeskustelu on melko koruton, tässä työtodistuksesi ja muista luovuttaa tavarasi irtisanomisajan päätyttyä klo 15 mennessä.
Jos työntekijä irtisanoutuu omasta toimestaan, edessä on useimmiten painostava keskustelu jossa tentataan miksi päätti lähtiä kilpailijan leipiin ja miten aikoo siirtää kaiken osaamisensa muille olemattomassa ajassa. Jos erehdyt arvostelemaan firmaa esimerkiksi paskaa johtamista, katsotaan kieroon ja epäillään työntekijän olen täysin vinksahtanut tai jossain kuumehouruissa. Been there.
Monilla suomalaisilla väliportaan johtajilla on jonkinlainen jumalkompleksi, ja nämä ovat luonnollisesti hyvin herränahkaisia kaikelle kritiikille. Minun ja tuntemieni henkilöiden kritiikki kohdistuu lähes yksinomaan entisiin Nokia Mobile Phonesin managereihin ja keskijohtoon, jotka ovat paenneet palavalta öljynporauslautalta muiden (enimmäkseen julkiseen sektoriin linkittyviin) firmojen palvelukseen rahakkaisiin johtotehtäviin, vaikka oikeasti näillä tyhjäntoimittajilla ei ole mitään kompetenssia minkään tason kompetenssia kuin paskanjauhamiseen ja oman erinomaisuutensa korostamiseen. Seuraavaa työnantajaa kartoittaessa minun pitänee myls stalkata firman johtoportaan työhistoria läpi - Jokaisesta toimenkuvaan edes lievästä liittyvästä ex Nokia managerista nousee red flag.
Joskus vastaavia kikkailtiin että saatiin jotain palkkatukia tai mitä lienee. Eli henkilö oli käytännössä valittu, mutta oli pakko panna yleiseen hakuun jolloin ko. henkilö sain haettua työpaikkaa ja sai palkkatukea jos oli työtön. Suoraan palkattuna ei olisi palkkatukea saanut tai jotain. Kai.Onko kenelläkään tietoa, miksi yritykset laittavat työpaikkailmoitukset uudelleen hakuun heti seuraavana päivänä, kun edellinen on sulkeutunut? Ainoa ero näyttää olevan haun viimeinen päivä, edes mahdollisia yhteydenottoaikoja ei jakseta päivittää.
Onko tässä kyseessä mystinen HR-rituaali, jota me tavalliset kuolevaiset emme ymmärrä? ps. tapahtui juuri oman työhakemuksen kohdalla, joten tämän takia kiinnostuin.
Eikö nämä keskustelut käyty jo 10 vuotta sittenHyvin veistelty. Noiden ex-Nokia-haistapaskamanagerien taso on tosiaan nähty ja surkeaksi todettu.
No jos ei löytynyt sopivaa? Meille kun haetaan jotain spesialistia, niin hakemuksia voi tulla jostain vinkuintiasta vaikka sata, muttei yhtään validia hakijaa.Onko kenelläkään tietoa, miksi yritykset laittavat työpaikkailmoitukset uudelleen hakuun heti seuraavana päivänä, kun edellinen on sulkeutunut? Ainoa ero näyttää olevan haun viimeinen päivä, edes mahdollisia yhteydenottoaikoja ei jakseta päivittää.
Onko tässä kyseessä mystinen HR-rituaali, jota me tavalliset kuolevaiset emme ymmärrä? ps. tapahtui juuri oman työhakemuksen kohdalla, joten tämän takia kiinnostuin.
No niin äijät, kutimet käteen - OTA.![]()
Ainakin softapuolella oikeasti kovat tekijät tuntuu olevan kiven alla. Luuri-Nokian hiipuminen ja kaatuminen viime vuosikymmenellä tappoi monen nuoren halut lähteä opiskelemaan ohjelmistokehitystä koska sieltä valmistuu kortistoon. Jäljet näkyy tänäkin päivänä rekrytoinnissa.No jos ei löytynyt sopivaa? Meille kun haetaan jotain spesialistia, niin hakemuksia voi tulla jostain vinkuintiasta vaikka sata, muttei yhtään validia hakijaa.
Ainakin softapuolella oikeasti kovat tekijät tuntuu olevan kiven alla. Luuri-Nokian hiipuminen ja kaatuminen viime vuosikymmenellä tappoi monen nuoren halut lähteä opiskelemaan ohjelmistokehitystä koska sieltä valmistuu kortistoon. Jäljet näkyy tänäkin päivänä rekrytoinnissa.
Oikeasti kovia CV:tä tulee vastaan liian harvoin. Ja sittenkin kun löytyy paperilla hyvä kandidaatti, paljastuu haastattelussa että kyseessä on todellisuudessa seuramies eikä tekijämies. Oikea tekninen osaaminen puuttuu koska "Siis mä oon johtanut tiimia jossa tehtiin X, Y ja Z. Osaan kyllä vetää näitä juttuja".
No voihan se olla, että ovat muuttaneet johonkin jossa siitä osaamisesta ollaan valmiita maksamaan?Ainakin softapuolella oikeasti kovat tekijät tuntuu olevan kiven alla. Luuri-Nokian hiipuminen ja kaatuminen viime vuosikymmenellä tappoi monen nuoren halut lähteä opiskelemaan ohjelmistokehitystä koska sieltä valmistuu kortistoon. Jäljet näkyy tänäkin päivänä rekrytoinnissa.
Oikeasti kovia CV:tä tulee vastaan liian harvoin. Ja sittenkin kun löytyy paperilla hyvä kandidaatti, paljastuu haastattelussa että kyseessä on todellisuudessa seuramies eikä tekijämies. Oikea tekninen osaaminen puuttuu koska "Siis mä oon johtanut tiimia jossa tehtiin X, Y ja Z. Osaan kyllä vetää näitä juttuja".
No voihan se olla, että ovat muuttaneet johonkin jossa siitä osaamisesta ollaan valmiita maksamaan?
Muutaman sadan devaajan otoksella sanoisin, että n. 10% valmiiksi karsituista devaajista on tosi hyviä (me yleensä palkataan todella tiukalla seulalla).
Noin 2% on ihan poikkeuksellisen hyviä. Siis niin, että heistä asiat jotka tuolle 10% porukalle tuntuu vaikealta tai ”tiimiltä 6-12kk” työltä onnistuu yksin kuukaudessa. Tämän lisäksi he inspiroivat ympärillään olevat ylittämään itsensä merkittävissä määrin.
Mä olen vain voinut toivoa että tärkeimpiin projekteihin saa mukaan edes yhden tommosen helmen. Jos niitä olisi tiimillinen en voi edes kuvitella mitä saavuttaisivat. Samaan aikaan en yllättyisi jos tuhansien / kymmenien tuhansien otoksilla huomaisi että on vielä ihan eri tasoja.
Mut suomessahan näiden kaikkien palkka olisi varmaan 6k-10k/kk niin miksi olisivat täällä, ainakaan hakemassa normaaleja töitä?
Saa olla aika kuivia palavereja, jos aikaa riittää puuhasteluihin samalla. Ehkä vuosittainen koko talolle järjestättävä TJ:n vetämä infotilaisuus tai HR:n vetämä turhakepalaveri sopisivat varsin hyvin näihin, toisaalta näissä yleensä on läsnäolopakko. Etäpalavereissa harvemmin on luppoaikaa jos agenda on järkevä, jos ei niin on pakko multitaskata oikeita töitä samalla.No niin äijät, kutimet käteen - OTA.
![]()
Etäpalaverit rassaavat työntekijöitä – yksi keino helpottaa niitä on neulominen
Työnantaja kustantaa langat kokouksiin. Yrityksessä on huomattu neulomisen parantavan keskittymistä palavereihin.yle.fi
Minä olen ihmetellyt vielä enemmän, miksi laitetaan pesti ulkoiseen hakuun, jos parhaat kanditaatit tulevat talon sisältä. Pahimmillaan maksetaan ulkoiselle rekryfirmalle rahaa, vaikka asiasta päättävät tahot tietävät satavarmasti, että pesti menee omalle työntekijälle ylennyksenä. Korvausrekryä ei taas tehdä, koska firma haluaa säästää, ja ylennetty henkilö ottaa mukaansa myös nykyiset työt.Onko kenelläkään tietoa, miksi yritykset laittavat työpaikkailmoitukset uudelleen hakuun heti seuraavana päivänä, kun edellinen on sulkeutunut? Ainoa ero näyttää olevan haun viimeinen päivä, edes mahdollisia yhteydenottoaikoja ei jakseta päivittää.
Onko tässä kyseessä mystinen HR-rituaali, jota me tavalliset kuolevaiset emme ymmärrä? ps. tapahtui juuri oman työhakemuksen kohdalla, joten tämän takia kiinnostuin.
Se on just näin.Tuo on tuo työelämän iso dilemma, että samalla etsitään jotain yksisarvisia, mutta samalla ei olla valmiita ottamaan ketään kehittymään joista osasta voisi lopulta tulla niitä yksisarvisia.
Itse vähän eri alalla mutta useampi kaveri ja tuttu IT puolen jamppoja, osa valmistunut ja osa ei vielä, niin tuntuu olevan todella vaikea päästä edes harjoitteluihin ilman palkkaa. ja tuohon kariutui omatkin IT-insinöörin opinnot vajaa 20v sitten, kun kukaan ei ottanut edes palkatta harjoitteluun joten ei saanut papereita ulos. Tuolloin oli vähän sama meno, että luokasta yli puolet lopetti tai vaihtoi alaa kun mihinkään ei päässyt töihin ja lopuista moni teki pakolliset harjoittelut jossain aivan muussa hommassa kuin oikeasti alaan liittyen.
Niin mitenkä niitä ammattilaisia pääsee syntymään, kun alkuun pääsy on niin vaikeaa? Voi myös pohtia, että kuinka usein ne huippulahjakkaat koodarit yms on sitten persoonaltaan kunnon turboautisteja, jotka ei kelpaa sen puolesta "hyvä tyyppi jee jee" kategoriaan, eivät osaa verkostoitua ja eivät sitten pääse kehittymään ellei ole omia projekteja tarpeeksi.
Suomessa palkataan yksinkertaisesti liikaa pärstäkertoimella, sitten on hyviä tyyppejä käytävät täynnä jauhamassa paskaa ja muutoman lahjakkuuden niskassa on hommat. kuten tätäkin ketjua lukiessa vähän käsittää.
Lyhytnäköisesti ei tietenkään ole hyötyä palkata nyt aloittelijaa, jos tarttee ammattilaista. Mutta mistä ne tulevat ammattilaiset tulee, jos aloittelijat ei pääse mihinkään?
Tuo on tuo työelämän iso dilemma, että samalla etsitään jotain yksisarvisia, mutta samalla ei olla valmiita ottamaan ketään kehittymään joista osasta voisi lopulta tulla niitä yksisarvisia.
Itse vähän eri alalla mutta useampi kaveri ja tuttu IT puolen jamppoja, osa valmistunut ja osa ei vielä, niin tuntuu olevan todella vaikea päästä edes harjoitteluihin ilman palkkaa. ja tuohon kariutui omatkin IT-insinöörin opinnot vajaa 20v sitten, kun kukaan ei ottanut edes palkatta harjoitteluun joten ei saanut papereita ulos. Tuolloin oli vähän sama meno, että luokasta yli puolet lopetti tai vaihtoi alaa kun mihinkään ei päässyt töihin ja lopuista moni teki pakolliset harjoittelut jossain aivan muussa hommassa kuin oikeasti alaan liittyen.
Niin mitenkä niitä ammattilaisia pääsee syntymään, kun alkuun pääsy on niin vaikeaa? Voi myös pohtia, että kuinka usein ne huippulahjakkaat koodarit yms on sitten persoonaltaan kunnon turboautisteja, jotka ei kelpaa sen puolesta "hyvä tyyppi jee jee" kategoriaan, eivät osaa verkostoitua ja eivät sitten pääse kehittymään ellei ole omia projekteja tarpeeksi.
Suomessa palkataan yksinkertaisesti liikaa pärstäkertoimella, sitten on hyviä tyyppejä käytävät täynnä jauhamassa paskaa ja muutoman lahjakkuuden niskassa on hommat. kuten tätäkin ketjua lukiessa vähän käsittää.
Lyhytnäköisesti ei tietenkään ole hyötyä palkata nyt aloittelijaa, jos tarttee ammattilaista. Mutta mistä ne tulevat ammattilaiset tulee, jos aloittelijat ei pääse mihinkään?
Ei liity it-alaan mitenkään, mutta rekrytoinnissa ongelma on henkilöstön määrä. Ei nykyaikana voida pitää ketään "varalla", jos joku sattuu lähtemään. Tällöin tietysti tarvitaan heti osaava kaveri tilalle ja harjoittelija otetaan vasta siinä kohtaa kun muuta ei löydy. HR ja johto nauraa ulos, jos menee ehdottamaan, että pitäis rekrytä 1+1. Jatkokysymys on heti (ihan oikeutetusti), että mihin me se harjoittelija sitten 2-3 vuoden päästä tungetaan, kun on oppinut asiat? Diipa-daapa aloilla voisi tietysti perustaa poolin ihmisistä, jossa osa porukasta tekee useampaan ryhmään hommia ja siten on valmis hyppäämään tulipaloon avuksi, kun joku lähtee. Sama ei toimi hyvin syvällistä ja pitkäaikaista kokemusta vaativissa tehtävissä, joissa samalla on suurin ongelma, jos joku lähtee. Fiksu firma tietysti pitää huolen siitä, että kokeneella ei ole tarvetta lähteä, mutta harvemmin tämäkään ideaalisti toteutuu.Tuo on tuo työelämän iso dilemma, että samalla etsitään jotain yksisarvisia, mutta samalla ei olla valmiita ottamaan ketään kehittymään joista osasta voisi lopulta tulla niitä yksisarvisia.
Ei liity it-alaan mitenkään, mutta rekrytoinnissa ongelma on henkilöstön määrä. Ei nykyaikana voida pitää ketään "varalla", jos joku sattuu lähtemään. Tällöin tietysti tarvitaan heti osaava kaveri tilalle ja harjoittelija otetaan vasta siinä kohtaa kun muuta ei löydy. HR ja johto nauraa ulos, jos menee ehdottamaan, että pitäis rekrytä 1+1. Jatkokysymys on heti (ihan oikeutetusti), että mihin me se harjoittelija sitten 2-3 vuoden päästä tungetaan, kun on oppinut asiat? Diipa-daapa aloilla voisi tietysti perustaa poolin ihmisistä, jossa osa porukasta tekee useampaan ryhmään hommia ja siten on valmis hyppäämään tulipaloon avuksi, kun joku lähtee. Sama ei toimi hyvin syvällistä ja pitkäaikaista kokemusta vaativissa tehtävissä, joissa samalla on suurin ongelma, jos joku lähtee. Fiksu firma tietysti pitää huolen siitä, että kokeneella ei ole tarvetta lähteä, mutta harvemmin tämäkään ideaalisti toteutuu.
Voiko TA lomauttaa työntekijän irtisanomisajalla, mikäli työntekijä on irtisanoutunut itse? Muut lomautusehdot täyttyvät tässä skenaariossa.
"Palkanmaksuvelvollisuuteen irtisanomisajalta ei vaikuta se, onko työsopimuksen irtisanonut työnantaja vai työntekijä."
JuuJa eikös lomautuksella työntekijä voinut nostaa suoraan kytkintäkin ilman irtisanomisaikaa?
Kyllä tuo ihan pykälien mukaan tietääkseni menee, jos ei sitten kyse ole jostain suorasta taulukkopalkasta, joka nousee yleiskorotuksen myötä ja sen mukaan palkka maksetaan. Toinen vaihtoehto on se, että TES:ssä on sovittu jotain muuta noiden korotusten toteuttamisesta, mutta yleensä niissä on tainnut lähinnä olla huonompaan suuntaan ts. pitää olla vähintään ollut tietty aika töissä, jotta saa sen yleiskorotuksen. Se odotettava yleiskorotus jne. olisi pitänyt osata työntekijän vaatia mukaan siihen uuden työsuhteen palkkaan, tai pyytää sopimukseen maininta, että se huomioidaan.Kenelläkään ollut tälläistä tilannetta:
Työntekijä A on määräaikaisessa työsuhteessa, juuri viimeisillä päivillä ennen määräaikaisen työsuhteen loppumista on yleiskorotus menossa jossa ohjeistus yleiskorotukseen on että jos paikallisesti ei sovita korotuksista 31.5 mennessä, (työntekijä A vielä töissä, 2.6 asti) maksetaan 1.7 yleiskorotus x prosenttia + kertakorvaus, työntekijä on jo ennen työsuhteen päättymistä tehnyt uuden sopimuksen joka alkaa 15.8 ja lopputulos hommassa on, että työntekijö A ei saanut yleiskorotusta eikä kertakorvausta, koska yleiskorotus päivä nyt sattui osumaan huonolle kuukaudella jolloin ei ole töissä.
Kysymys siis on, että menikö homma oikein, vai olisiko korotus ja kertakorvaus kuulunut saada?
Joo ei ollut taulukkopalkka. No tietääpähän ens kerralla jos tiedossa on yleiskorotus huonoon aikaan.Kyllä tuo ihan pykälien mukaan tietääkseni menee, jos ei sitten kyse ole jostain suorasta taulukkopalkasta, joka nousee yleiskorotuksen myötä ja sen mukaan palkka maksetaan. Toinen vaihtoehto on se, että TES:ssä on sovittu jotain muuta noiden korotusten toteuttamisesta, mutta yleensä niissä on tainnut lähinnä olla huonompaan suuntaan ts. pitää olla vähintään ollut tietty aika töissä, jotta saa sen yleiskorotuksen. Se odotettava yleiskorotus jne. olisi pitänyt osata työntekijän vaatia mukaan siihen uuden työsuhteen palkkaan, tai pyytää sopimukseen maininta, että se huomioidaan.
Kaikesta tästä huolimatta työnantaja voi esim. tuon yleiskorotuksen huomioida myös ilman pakkoa ja nostaa palkkaa, niin ei jää paha maku suuhun heti työsuhteen alkuun, mutta ei tuo normaalisti pakollista ole. Aina kannattaa kysyä![]()
Aika monessa isossa firmassa pyörii vähintään se vuosittainen YT-kierros, kun muulla tavalla ei oikein Suomessa pääse huonoista työntekijöistä järkevästi eroon. Noh, välillä kyse ei tosin ole oikeasti huonoista työntekijöistä vaan niistä, joiden naamakerroin ei ole sen hetkisten esimiesten mieleen plus noilla putsataan myös sisäisten valtataisteluiden häviäjiä pois häiritsemästä - tuolileikkien jälkeen varsin yleistä. Ja kun kyse ei ole oikeista vähennyksistä, niin sitten pitää korvaavat palkkaukset hoitaa jotenkin kieli keskellä suuta. Välillä nuo on kyllä ihan avoimesti aukikin, jos löytyy tarpeeksi kokemusta tuunata työpaikkailmoitukset just sopivasti niin, että vanhoja ei tarvitse palkata takaisin. Paketit eivät välttämättä mene kaikille aina kaupaksi, jos ei ole tarpeeksi suuri vs. irtisanomisaika eikä ole about valmiiksi uutta hommaa tiedossa.Firmassa on pyörinyt YT-sirkus monta vuotta putkeen, eikä loppua ole näkyvissä. Samaan aikaan uutta jengiä ilmestyy tyhjästä firman palkkalistoille, joista tulee info viimeistään siinä vaiheessa, kun käyttöoikeuspyyntöjä tipahtelee näiden esimiehiltä. Näiden henkilöiden paikat eivät ole olleet sisäisissä hauissa mukana tai julkisissa hauissa mukana, ja aika moni on rekrytty YT-kierroksen ollessa vielä kesken. Johtoporras on hyshys asiasta, eikä uusia työntekijöitä esitellä kuin lähimmille kollegoille. Asiasta tekee vielä erikoisemman, kun esimerkiksi osastolta Z vähennetään 10 henkilöä, todellisuudessa kokonaismäärä vähenee 5 henkilöllä, koska nämä uudemmat rekryt toiselta osastolta kaappaavat irtisanottujen paikat. Oma tuoli ei ole ollut vielä uhattuna mutta ihmettelen suuresti, ovatko edellä mainitut ninjarekrytoinnit laillisia? Moraalisesti toiminta on vähintään kyseenalaista, vaikka kenkää saavat ottaisivat pienen irtosanoutumispaketin paketin vastaan, jolloin he menettävät oikeuden tyänantajan takaisinottovelvollisuuteen.
Yleinen suomalainen mentaliteetti tuntuu olevan, että kustannuksista säästäminen voidaan saavuttaa vain kustannuksista säästämällä. Valtaosa yrityksistä ei kuitenkaan elä tyhjiössä, vaan parhaat kilpailijat investoivat kasvuun ja tehokkuuteen. Sitä kuilua on sitten hiukan kivuliasta kuroa kiinni kun huomaa, että oma markkinaosuus on luisunut vuosikaudet ja ollaan pysytty pinnalla vain kiristämällä ruuvi ruuvilta menoa tiukemmalle.Aika monessa yhtiössä on pyöritetty YT-rulettia viime vuodet, vaikka liiketoiminta olisi ollut kannattavaa ja tulokset jopa ennätystasolle. Pitää saada enemmän rahaa viivan alle. Pitää kiristää vyötä, koska muutkin kiristävät. Kun työmarkkinoilla on hiljaista, on helpompi vähentää porukkaa, kun parhaat osaajat eivät ole heti karkaamassa kilpailijoille. Epävarma taloudellinen tulevaisuus, Trumpin politiikka, Venäjän uhka, ilmastonmuutos, uudet luudat puhaltaa, Bottaskin sai kenkää formuloista, Loirin kuolema, "Tule lama kultainen" ja muut ikivihreät tekosyyt.. Työnantaja keksii kaikenlaista liirumlaarumia, jotta saadaan jälleen uusi tekosyy tehostaa toimintaa.
Se on sitä yrittäjän arkea vaan.Noin. Sielläpä sitten vähän laittoi uusi johtaja tuulemaan.
Toimeksianto peruttiin sitten 3vrk ennen aloitusta. Kiitos.
Noin. Sielläpä sitten vähän laittoi uusi johtaja tuulemaan.
Toimeksianto peruttiin sitten 3vrk ennen aloitusta. Kiitos.
Oliko toimeksianto-/tilaussopimus allekirjoitettu molemmin puolin ja oliko siinä irtisanomisehto? Itsellä on kaikissa toimeksiannoissani ollut 1kk irtisanomisehto. Se on eri asia, että freelancerin mahdoton lähteä koeponnistamaan oikeuteen tai välimiesmenettelyyn menikö homma oikein. Harmi joka tapauksessa. Tsemppiä uusien toimeksiantojen hakujen kanssa!Noin. Sielläpä sitten vähän laittoi uusi johtaja tuulemaan.
Toimeksianto peruttiin sitten 3vrk ennen aloitusta. Kiitos.
Se on sitä yrittäjän arkea vaan.
Oliko toimeksianto-/tilaussopimus allekirjoitettu molemmin puolin ja oliko siinä irtisanomisehto? Itsellä on kaikissa toimeksiannoissani ollut 1kk irtisanomisehto. Se on eri asia, että freelancerin mahdoton lähteä koeponnistamaan oikeuteen tai välimiesmenettelyyn menikö homma oikein. Harmi joka tapauksessa. Tsemppiä uusien toimeksiantojen hakujen kanssa!
/C, no uutta matoa vaan koukkuun.
Ihan hyvin noita konsulttipaikkoja näyttäisi olevan tarjolla. Tänään Finitecin uutiskirjeessä 7 paikkaa ja eWork Veramalla 1/167.
Puitesoppari ja tilaus/toimeksiantosoppari tyypillisesti eri asioita. Puitesopimus on vaan aie mahdollisesta yhteistyöstä. Isojen firmojen kanssa käytännössä tarkoittaa, että sut on hyväksytty potentiaaliseksi toimittajaksi.Sitä se nimenomaan on. Terveisin tuore hallituksen puheenjohtaja.
Oli toki ihan kaikilta osin, laitteet ja tunnukset sun muut tilauksessa jne. Puitesopparin kautta, niin ei ole irtisanomisehtoja. Nyt kävi näin ja keskitytään muuhun.
Puitesoppari ja tilaus/toimeksiantosoppari tyypillisesti eri asioita. Puitesopimus on vaan aie mahdollisesta yhteistyöstä. Isojen firmojen kanssa käytännössä tarkoittaa, että sut on hyväksytty potentiaaliseksi toimittajaksi.
Sen jälkeen tyypillisesti tehdään sitten varsinainen ”project order” tai tilaus suomeksi.
Suomalaisten talousosaajien pakkiin mahtuu ainoastaan juustohäylällä leikkaaminen ja yhteiskunnan tukien ruinaaminen. Todellista kasvua ei tavoitella vaan liikevaihtoa "kasvatetaan" hinnankorotuksilla. Koulutusta ei järjestetä koska se on kallista, ja perehdytys on pois perehdyttyjän tehokkaasta työajasta, jota lasketaan sekuntikellon kanssa. Henkilöstöön ei sitouduta, koska uutta, "osaavaa" väkeä saa Varamiespalvelusta, työvoimatoimistosta tai vaikka kadulta, eikä TES minimiä enempää kannata maksaa. Omaa tuotantoa ei kannata rakentaa, koska "täysin samaa" tavaraa saa puoli-ilmaiseksi Temusta, jota voi myydä tyhmälle tuulipukukansalle kalliimmalla. Jos yhteiskunnalta ei jaeta heti avokätisesti tukirahoja, voidaan uhkailla toiminnan siirrolla Bulgariaan tai muihin Slobostanian paskavaltioihin Finnairin ja Itellan viitoittamin esimerkein, tai uhata ulkoistaa herra vuorineuvoksen verotus Portugaliin ja perinnöt Ruotsiin. Sitten herrat voivat retostella Chinchillannahkavaltaistuimillaan Leijonan luolassa tai muissa junttirealityissä, vaikka herrojen verotulot ovat samalla viivalla Kallion spugejen kanssa, ja hurjasta ylinopeudesta jaetaan minimisakko, ja ulosotto kaatuu varattomuusesteeseen.Yleinen suomalainen mentaliteetti tuntuu olevan, että kustannuksista säästäminen voidaan saavuttaa vain kustannuksista säästämällä. Valtaosa yrityksistä ei kuitenkaan elä tyhjiössä, vaan parhaat kilpailijat investoivat kasvuun ja tehokkuuteen. Sitä kuilua on sitten hiukan kivuliasta kuroa kiinni kun huomaa, että oma markkinaosuus on luisunut vuosikaudet ja ollaan pysytty pinnalla vain kiristämällä ruuvi ruuvilta menoa tiukemmalle.