Okei juu käsitän. Mutta jos vaikka ajatellaan perunankeitinvettä. Osa tekee keittäen runsaassa vedessä ja kaataa loput pois, kun taas osa tekee niukassa vedessä ja lisää pottumuussiin sen vähäisenkin veden säästääkseen vitamiinit. Onko vesi siis osa lopputuotetta vai ei?
Lisää vain vesi -tuotteet ovat aika lailla rajoilla, voiko sen hävikiksi laskea. Toki näin artikkelin tutkijat tekivät
– Meillä oli ensimmäistä kertaa nestemäinen hävikki kokonaisuudessaan mukana selvityksessä. Emme osanneet olettaa, että kahvin osuus olisi näin suuri, tutkija Hanna Hartikainen Luonnonvarakeskuksesta toteaa.
En oikein usko että keittovesiä on tuossa laskettu hävikiksi, vaan vasta niiden toivottujen lopputuotteiden poisheitto. Sinällään kyllä samaa mieltä että erityisesti energiahukan osalta noissa voi olla merkittäviäkin heittoja, mutta en sitten tiedä onko se ruokahävikin mittaamisessa niin justiinsa.
Tavallaan tuo kahvi on kyllä muutenkin jännä. Etenkin kiloperusteisesti mitattuna. Jos keität lirukahvia etkä juo kaikkea niin saatat paketillisesta kahvia tuottaa vaikka 20kg hävikkiä. Jos taas sitten keität kunnon tervaa ja jätät kaiken juomatta niin hävikkiä saattaa tulla se pari kiloa. Ja sitten toki sitä kahvipurujätettä vielä syntyy se sama määrä molemmissa.