Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Minä olen töissä sellaisessa.Vielä en ole sellaista firmaa nähnyt, jossa kolmen vartin lounastauon pitänyt tekisi tämän vuoksi pidemmän työpäivän (oletetaan tässä että lounastauko on soppareissa 30min ja ei-työaikaa). Joten se nyt on vain viisasta jonottaa työkavereiden kanssa ja samalla puhua paskaa (monesti kylläkin työasioista, joten edes paperilla ongelmaa ei ole).
Vai meinaatko että se jonottaminen on työaikaa?
Aiemmassa vakiopaikassani kävi paljon lähellä olevien virastojen työntekijöitä, aika usein tuli todistettua että naiset unohtuivat keskustelemaan jonoon, joskus eivät edes huomanneet omaa kassavuoroaan vaan kassa joutui jopa kutsumaan "seuraava!":lla. Nyt on tullut käytyä paikassa jossa käy myös opiskelijoita ja kyllä nuorissakin naisissa riittää niitä jotka eivät malta odottaa pöytään istumista.mut en mä ole ainakaan kiinnittänyt huomiota, että itse tai muut mun työkaverit erityisesti jumittaisi linjastolla
Vielä en ole sellaista firmaa nähnyt, jossa kolmen vartin lounastauon pitänyt tekisi tämän vuoksi pidemmän työpäivän (oletetaan tässä että lounastauko on soppareissa 30min ja ei-työaikaa). Joten se nyt on vain viisasta jonottaa työkavereiden kanssa ja samalla puhua paskaa (monesti kylläkin työasioista, joten edes paperilla ongelmaa ei ole).
Anteeksi, mutta onko sinun mielestäsi tämä "viisaus" siinä, että tuhlataan työaikaa tarkoituksellisesti seisoen jossain jonossa? Jos työaikaa pitää väen vängällä tuhlata johonkin muuhun kun työntekoon, niin istuisin mielummin vaikka kahvihuoneen sohvalla sen sijaan että pönöttäisin jossain lounasjonossa jakkukalkkunoiden ja neule-eemeleiden kanssa
Kehotan kyllä vakavasti vaihtamaan työpaikkaa, mikäli kokemus kolleegoista on tämä Ymmärrän mainiosti, että tuollaisessa tilanteessa ei todellakaan tee mieli jonottaa yhtään missään. On kuitenkin myös niitä työpaikkoja (toivottavasti enemmistö tietotyössä), missä kolleegat / asiakkaan edustajat ovat työelämän vastine hyville kavereille, jolloin lounastamaan lähteminen on mukavaa yhteistä tekemistä ja sillä ei ole pätkänkään merkitystä, että pitkäänkö jonotetaan. Tosin kannattaa koittaa myös vähän avartaa omaa katsontakantaansa - ei minulla ainakaan ole mitään ongelmia ollut "jakkukalkkunoiden" kanssa. Päin vastoin, monet hyvät ja hedelmälliset keskustelut käyty asiakkaiden mitä eriliaisempien ihmisten kanssa, kun virallinen osuus on lounastauon kohdalla hetkeksi jäissä ja voi vaihtaa ajatuksia vapaasti.
Senkin faktan pitäisi olla jo yleisesti tunnettua, ettei tietotyössä kellonkortin tuijottaminen liity pätkääkään tuottavuuteen, korkeintaan käänteisesti. "Ei-työntekoon" käytetty aika on monesti tuottavampaa, mitä "työntekoon" käytetty.
Etkai tosissaan vietä aikaa jonottamassa mielummin kuin kahvituvassa nautiskellen yms?Kehotan kyllä vakavasti vaihtamaan työpaikkaa, mikäli kokemus kolleegoista on tämä Ymmärrän mainiosti, että tuollaisessa tilanteessa ei todellakaan tee mieli jonottaa yhtään missään. On kuitenkin myös niitä työpaikkoja (toivottavasti enemmistö tietotyössä), missä kolleegat / asiakkaan edustajat ovat työelämän vastine hyville kavereille, jolloin lounastamaan lähteminen on mukavaa yhteistä tekemistä ja sillä ei ole pätkänkään merkitystä, että pitkäänkö jonotetaan. Tosin kannattaa koittaa myös vähän avartaa omaa katsontakantaansa - ei minulla ainakaan ole mitään ongelmia ollut "jakkukalkkunoiden" kanssa. Päin vastoin, monet hyvät ja hedelmälliset keskustelut käyty asiakkaiden mitä eriliaisempien ihmisten kanssa, kun virallinen osuus on lounastauon kohdalla hetkeksi jäissä ja voi vaihtaa ajatuksia vapaasti.
Senkin faktan pitäisi olla jo yleisesti tunnettua, ettei tietotyössä kellonkortin tuijottaminen liity pätkääkään tuottavuuteen, korkeintaan käänteisesti. "Ei-työntekoon" käytetty aika on monesti tuottavampaa, mitä "työntekoon" käytetty.
Ketjun aiheeseen liittyen vois kyllä todeta, että helvetin paljon mieluummin sitä seisoskelee ruokalassa, kuin Kohinan idioottien suunnittelemassa "mukavasssa" kahvitilassa kahviautomaattipaskan kera. En ihan heti keksi paljon paskempaa ja ankeampaa suunnittelua kuin nuo nykyisen työpaikan trendikalusteet. On kyllä muutenkin niin päin persettä suunniteltu toimisto, että mistäköhän noillekin taas maksettiin. Poskiholisti ja "työvapaat lounashetket" kuulostaa kyllä siltä oudolta kaverilta, joka kyhjöttää työpisteessään ja ei käy muiden kanssa syömässä. Ei mun nuppi kyllä kestäis, jos ei olis mitään rennompaakin kontaktihetkeä työkavereiden kanssa päivän mittaan.Etkai tosissaan vietä aikaa jonottamassa mielummin kuin kahvituvassa nautiskellen yms?
Ketjun aiheeseen liittyen vois kyllä todeta, että helvetin paljon mieluummin sitä seisoskelee ruokalassa, kuin Kohinan idioottien suunnittelemassa "mukavasssa" kahvitilassa kahviautomaattipaskan kera. En ihan heti keksi paljon paskempaa ja ankeampaa suunnittelua kuin nuo nykyisen työpaikan trendikalusteet. On kyllä muutenkin niin päin persettä suunniteltu toimisto, että mistäköhän noillekin taas maksettiin. Poskiholisti ja "työvapaat lounashetket" kuulostaa kyllä siltä oudolta kaverilta, joka kyhjöttää työpisteessään ja ei käy muiden kanssa syömässä. Ei mun nuppi kyllä kestäis, jos ei olis mitään rennompaakin kontaktihetkeä työkavereiden kanssa päivän mittaan.
Minä mieluiten käyn yksinään syömässä, ei kiinnosta ruoan lomassa turhat keskustelut. Nopea ahmiminen ja pois 5minuutissa juoksukahvien kera.
Mukavaa kun metsästäjä päästää koiransa toisten pihoille murisemaan ja haukkumaan.
Kotitalouksien hävikistä löytyi yllätys: keitettyä kahvia menee hurjasti hukkaan – ruokahävikin puolittamiseen halutaan sitouttaa koko Suomi
Valmisteilla oleva ruokahävikin kansallinen tiekartta tähtää aiempaa tehokkaampiin keinoihin hävikin vähentämiseksi. Eniten hävikkiä syntyy kotitalouksissa.yle.fi
"Yleisin syy kahvihävikin syntyyn oli, että kahvia keitettiin liikaa."
Suomalaisissa kotitalouksissa syödään enemmän ruisleipää kuin vaaleaa leipää, mutta siitä huolimatta tutkimukseen osallistuneissa kotitalouksissa vaalean leivän osuus oli leipähävikistä selvästi suurempi: kolme neljäsosaa.
– Näistä tuloksista emme suoraan saaneet tietoa siitä, mikä oli erityisesti vaalean leivän hävikin syntysyy. Syyt olivat samoja kuin ruisleivässä, esimerkiksi kuivuminen tai homehtuminen, Hanna Hartikainen sanoo.
Tuliko se nyt näille tutkijoille oikeasti yllätyksenä, että vaalea leipä pilaantuu syömäkelvottomaksi huomattavasti nopeammin kuin ruisleipä, jolloin se on pakko heittää pois jos tuli ostettua vähän liikaa eikä huomaa pakastaa ajoissa?
Koululaitoksen yksi suurimmista synneistä on se, ettei se kykene opettamaan ihmisille kriittistä ja loogista ajattelua, sekä tieteen perusmenetelmiä.
Koululaitoksella on aikaa opettaa uskontoa joka viikko koko 9 vuoden ajan. Sen sijaan ei oikeastaan mitään
- lääkkeistä
- tieteellisestä ajattelusta
- oikeudesta, laeista
- talouden hallinnasta
- tulevaisuuden tutkimuksesta
Eikö teillä muka opetettu oikeudesta, laeista ja talouden hallinnasta yhteiskuntaopin tunneilla?
Ei tullut, mutta itse tutkimuksessa tämä asia ei selvinnyt, joten sitä ei voi varsinaisena tutkimustuloksena esittää. Pitäisi aina muistaa, että tukimukseen valitaan joku tutkittava asia ja menetelmät, millä asiaa tutkitaan. Tutkimustuloksena voidaan esittää vain ja ainoastaan tutkimuksen tulokset, eikä alkaa heittelemään joukkoon omia subjektiivisia ajatuksia aiheesta, vaikka ne äärettömän suurella todennäköisyydellä olisivatkin tosia. Johan tämä käy ilmi tästä: "Näistä tuloksista emme suoraan saaneet tietoa siitä, mikä oli erityisesti vaalean leivän hävikin syntysyy ".
Ei tullut, mutta itse tutkimuksessa tämä asia ei selvinnyt, joten sitä ei voi varsinaisena tutkimustuloksena esittää. Pitäisi aina muistaa, että tukimukseen valitaan joku tutkittava asia ja menetelmät, millä asiaa tutkitaan. Tutkimustuloksena voidaan esittää vain ja ainoastaan tutkimuksen tulokset, eikä alkaa heittelemään joukkoon omia subjektiivisia ajatuksia aiheesta, vaikka ne äärettömän suurella todennäköisyydellä olisivatkin tosia. Johan tämä käy ilmi tästä: "Näistä tuloksista emme suoraan saaneet tietoa siitä, mikä oli erityisesti vaalean leivän hävikin syntysyy ".
Ongelma ei ole pelkästään koululaitoksessa. Jopa diplomi-insinöörit harvoin ymmärtävät korrelaation ja kausaation eroa, ja sitä että niitä harvoin erottaa toisistaan pelkästään datan perusteella.Koululaitoksen yksi suurimmista synneistä on se, ettei se kykene opettamaan ihmisille kriittistä ja loogista ajattelua, sekä tieteen perusmenetelmiä. Niinpä 5G levittääkin sitten koronaa, kun mastoja sattumalta alettiin asentamaan samaan aikaan, kun koronaepidemia puhkesi, koska eihän tällainen voisi olla sattumaa jne.
Aivan varmasti noita juttuja on käyty läpi yhteiskuntaopin tunneilla ainakin osittain, mutta eipä se opetussuunnitelmaan sisältyminen takaa, että asiat olisivat muistissa enää kymmenien vuosien päästä ja kaikkia eivät vaan poliittiset ja yhteiskunnalliset asiat kiinnosta.Lakia lukeneet poislukien, en ole koskaan tavannut ihmistä, joka tietäisi mikä on "hallituksen esitys", "lain esityöt", "dispositiivinen säännös" tai osaisi luetella oikeuslähteet ja niiden prioriteetit. (ja siis dispositiivinen terminä ei ole se juttu, vaan se, että ei tiedetä sääntelyn tasoja). Oikeusjutuissa riita-asia ja rikosasian eroa ei tiedetä jne.
Nämä on ihan perusjuttuja ja ihan helvetin olellisisa meidän yhteiskunnan toiminnan kannalta. Paljon oleellisempia kuin Lähi-idän kansantarut.
Aivan varmasti noita juttuja on käyty läpi yhteiskuntaopin tunneilla ainakin osittain
opetussuunnitelma sanoi:Paneudutaan demokraattisen yhteiskunnan ja oikeusvaltion periaatteisiin ja toimintatapoihin. Opetuksessa perehdytään ihmisoikeuksiin ja niihin liittyviin kansainvälisiin sopimuksiin. Opetuksen sisältönä ovat yhteiskunnan rakenteet ja vallankäyttö. Tarkastellaan lisäksi mielipiteiden kanavoitumista yksilön, järjestöjen, median ja julkisen vallan toiminnaksi ja päätöksenteoksi Suomessa ja kansainvälisesti.
Kyllä meillä ainakin opetettiin aikoinaan moista, mutta mä olenkin käynyt peruskoulun reilusti yli 20 v sitten.Ei tässä ole esim. miten lait valmistellaan ja syntyvät. Vähän raapaistaan, että on joku eduskunta ja hallitus ja presidentti, ehkä vallan kolmijaosta jotain.
Jos on joku lakiluento, niin se on miten mopolla saa ajaa ja mikä on 15-vuotiaan vastuu. Koska "nuorten elämään liittyviä asioita". Vittu mitä paskaa. Ei matematiikassakaan tyydytä opettamaan pelkkää ynnäys- ja vähennyslaksua, vaikka 15-vuotias ei elämässään vielä muuta tarvitse.
Jostain syystä ylimääräistä vedenkeittoa esim. teetä varten ei osata pitää hävikkinä vaikka siinäkin energiaa menee hukkaan jos kupillista teetä kohti keitetään puoli litraa vettä. Energistahan menee silloin valtaosa hukkaan. Varsinkin jos sähköliedellä keitellään. Siihen en osaa sanoa onko kahvinkeitin hyötysuhteeltaan parempi kuin vedenkeitin tai mikro (keittääkö joku teevettä mikrossa?).Kotitalouksien hävikistä löytyi yllätys: keitettyä kahvia menee hurjasti hukkaan – ruokahävikin puolittamiseen halutaan sitouttaa koko Suomi
Valmisteilla oleva ruokahävikin kansallinen tiekartta tähtää aiempaa tehokkaampiin keinoihin hävikin vähentämiseksi. Eniten hävikkiä syntyy kotitalouksissa.yle.fi
"Yleisin syy kahvihävikin syntyyn oli, että kahvia keitettiin liikaa."
Huokaus. Ellei mitään muuta käyttöä keksi eikä napa vedä, sen kahvin voi pakastaa jääpala-astiassa ja käyttää seuraavana perjantaina jallun kanssa.
Tiukasti hävikin määritelmässä pysyen kahvipurujätettä(=hävikki) tulee täsmälleen yhtä paljon, riippumatta siitä juoko joku kahvin vai ei.
Vastaavasti jos ostaa vaikkapa Snickers-patukan, hävikkiä tulee vähemmän kuin banaaninkuorista.
Ei hävikki ja jäte ole sama asia. Kahvin kohdalla se hävikki on se pois kaadettu juoma.
Mutta siinä tapauksessa mukaan pitäisi laskea myös hanasta valutettu "putkissa lämmennyt" vesi, tosin käyttäjä yllä teeveden keiton energiankulutusta jo käsitteli.
Ei oikein minkään muunkaan hävikin kohdalla lasketa niitä kaikkia mahdollisia kuluneita resursseja, esim. turhia logistiikaketjun kustannuksia/energiankulutusta. Johonkin se raja vaan on vedettävä. Olisi tietty upeaa kun nuo kaikki mahdolliset saataisiin laskelmiin mukaan, mutta se on käytännössä mahdotonta.
Lähinnä pointtina se, että hävikille ominaista (verrattuna jätteeseen) on se että hävikki olisi voitu hyödyntää/syödä ennen niiden pilaantumista. Kun taas ne banaaninkuoret ja suklaapatukan kääreet ei lähtökohtaisestikaan ole käytettävää materiaalia, vaan jätettä.
Mikä muuten on energiankulutuksen kannalta paras tapa lämmittää teevesi? Hella, vedenkeitin vai mikro?Jostain syystä ylimääräistä vedenkeittoa esim. teetä varten ei osata pitää hävikkinä vaikka siinäkin energiaa menee hukkaan jos kupillista teetä kohti keitetään puoli litraa vettä. Energistahan menee silloin valtaosa hukkaan. Varsinkin jos sähköliedellä keitellään. Siihen en osaa sanoa onko kahvinkeitin hyötysuhteeltaan parempi kuin vedenkeitin tai mikro (keittääkö joku teevettä mikrossa?).
Okei juu käsitän. Mutta jos vaikka ajatellaan perunankeitinvettä. Osa tekee keittäen runsaassa vedessä ja kaataa loput pois, kun taas osa tekee niukassa vedessä ja lisää pottumuussiin sen vähäisenkin veden säästääkseen vitamiinit. Onko vesi siis osa lopputuotetta vai ei?
Lisää vain vesi -tuotteet ovat aika lailla rajoilla, voiko sen hävikiksi laskea. Toki näin artikkelin tutkijat tekivät
– Meillä oli ensimmäistä kertaa nestemäinen hävikki kokonaisuudessaan mukana selvityksessä. Emme osanneet olettaa, että kahvin osuus olisi näin suuri, tutkija Hanna Hartikainen Luonnonvarakeskuksesta toteaa.
Mikä muuten on energiankulutuksen kannalta paras tapa lämmittää teevesi? Hella, vedenkeitin vai mikro?
Jos todellakin ovat mitanneet sähkönkulutuksen, niin yllättävän pieni vaikutus sillä, että liedellä pitää veden lisäksi lämmittää sitä kattilaakin. Mikrossa ja varsinkin vedenkeittimessä luulisi että kaikki energia menisi suoraan veteen. Mikrossa tosin on muutakin tekniikkaa.Tiukasti hävikin määritelmässä pysyen kahvipurujätettä(=hävikki) tulee täsmälleen yhtä paljon, riippumatta siitä juoko joku kahvin vai ei.
Vastaavasti jos ostaa vaikkapa Snickers-patukan, hävikkiä tulee vähemmän kuin banaaninkuorista.
Minäkin luulin (luulen) vedenkeittimen olevan tehokkaampi valurautalieteen verrattuna. Tässä suomalainen vertailu jossa tosin ei mitattu induktiolieden sähkönkulutusta. Aikaa mennyt kuitenkin lähes 80 % kauemmin kuin nopeimmalla keittimellä, mutta voihan se silti viedä vähemmän sähköä. Helen kertoo induktion kuluttavan 40 % vähemmän kuin valurauta.Jos todellakin ovat mitanneet sähkönkulutuksen, niin yllättävän pieni vaikutus sillä, että liedellä pitää veden lisäksi lämmittää sitä kattilaakin. Mikrossa ja varsinkin vedenkeittimessä luulisi että kaikki energia menisi suoraan veteen. Mikrossa tosin on muutakin tekniikkaa.
Kyllä meillä ainakin opetettiin aikoinaan moista, mutta mä olenkin käynyt peruskoulun reilusti yli 20 v sitten.
Mitä on dispositiivinen säännös? Mikä on hallituksen esitys? Kuka esittää, mitä, kenelle ja koska?
En nyt jaksa alkaa pidempiä tähän raapustamaan, mutta esimerkiksi toi dispositiivinen säännös. Termi oli vieras mutta kun googlasin niin merkitys on kyllä täysin tuttu. En nyt usko että kaikkien oikeustieteen termien tunteminen on kovin oleellista yleistietoa. Alanko tekemään sulle koetta tietotekniikan teoriasta?Mitä on dispositiivinen säännös? Mikä on hallituksen esitys? Kuka esittää, mitä, kenelle ja koska?
Ei ole, kun aloin opiskelemaan juridiikkaa nämä oli mulle täysin outoja asioita. Vasta siinä ymmärsin, miten säälittävän heikoilla tiedoilla olin. En usko olleeni mitenkään poikkeus, tai jos olen, niin en ainkaan vähemmän tietävämpään suuntaan.
Ei tässä ole esim. miten lait valmistellaan ja syntyvät. Vähän raapaistaan, että on joku eduskunta ja hallitus ja presidentti, ehkä vallan kolmijaosta jotain.
Jos on joku lakiluento, niin se on miten mopolla saa ajaa ja mikä on 15-vuotiaan vastuu. Koska "nuorten elämään liittyviä asioita". Vittu mitä paskaa. Ei matematiikassakaan tyydytä opettamaan pelkkää ynnäys- ja vähennyslaksua, vaikka 15-vuotias ei elämässään vielä muuta tarvitse.
Omaan mieleen on jäänyt parhaiten lause "Te olette teini-ikäisiä nuoria, ja te ette saa käyttää alkoholia. Jos kuitenkin teette sillä lailla tyhmästi, että käytätte, niin pitäkää kaverista huolta. Seuratkaa muiden vointia ja puuttukaa välittömästi jos kaikki ei ole OK. Teidän jokaisen äiti ja isä ottaa kotiin mielummin tyhmyyksiä tehneen lapsen kuin kuolleen lapsen"
Ja kyllä sen muistaa edelleen, että kavereista ja osin myös tuntemattomista nuorista pidettiin oikeasti huolta kun ryyppäysikään päästiin siinä ~9 luokalla.
Ja ketjun aiheeseen sopivasti, ne neropatit jotka keksi että joupunut alaikäinen johtaa automaattisesti lastensuojeluilmoitukseen ei tainneet huomioida sitä, että se nostaa ihan pikkuisen teinien kynnystä ilmoittaa pulassa olevasta kaverista ja pyytää apua viranomaisilta jos on tarvetta...
Ajatus taustalla toki hyvä, aikainen puuttuminen jne, mutta onhan tuo vähän perkeleen yliampuvaa ja aiheuttaa taas sitten toisessa päässä ongelmia kun teinit välttää virkavallalta apua pyytämistä viimeiseen saakka kun ei halua ongelmia itselleen ja vanhemmilleen tai kaverille ja tämän vanhemmille.
Teini-ikään nyt aika olennaisesti kuuluu tietty "kiellettyjen asioiden" kokeileminen, itsenäistyminen ja rajojen hakeminen. Mitä paranoidimmin tuota kytätään ja mitä rajummat sanktiot on, sen syvemmälle piiloon asiat mennään tekemään jolloin myöskin mahdolliset ongelmat pysyy pidempään piilossa ja on hankalammin ratkaistavissa. Omassa nuoruudessa on oikein jäänyt mieleen, että vaikka alaikäisenä olit vähän ottanut naukkua, antoi esivalta sun olla rauhassa kunhan et nyt suoraan niiden naaman edessä juonu tai aiheuttanut muuten ongelmia. Samalla apu oli koko ajan lähellä ja saatavilla tarpeen vaatiessa, ja poliisit tai nuorisotyöntekijät huolehti liikaa nauttineet kotiin vanhempien hoiviin. Jos uhkana olis ollu lasu-prosessi vanhempien ja omaksi iloksi niin sitten sitä kuppia oltais varmaan menty ottamaan johonkin huitun vittuun, tai "ton yhen jätkän tutun frendin serkun luokse, ku sillä on oma kämppä [lisää kaupungin ongelmalähiön nimi]".
Päinvastoin, se on erittäin tarpeellista ymmärtää, ja uskoisin suurimman osan tietävän mistä puhutaan, kunhan ei käytetä vieraskielisiä termejä. Kyseessähän on siis ei-pakottava, eli tahdonvaltainen säännös. Tarkoittaa siis asioita, joista on sallittua sopia vastoin lakia. Työelämässä ja esimerkiksi asunnon vuokraamisessa tulee eteen useita säännöksiä, joista voidaan sopia siten, että ehdot ovat heikommat kuin mitä laki säätää.Sanoisin että dispositiivisen säännöksen käsite on jo melkoisen kaukana jokaiselle kansalaiselle tarpeellisesta yleistiedosta.
Päinvastoin, se on erittäin tarpeellista ymmärtää, ja uskoisin suurimman osan tietävän mistä puhutaan, kunhan ei käytetä vieraskielisiä termejä. Kyseessähän on siis ei-pakottava, eli tahdonvaltainen säädös. Tarkoittaa siis asioita, joista on sallittua sopia vastoin lakia. Työelämässä ja esimerkiksi asunnon vuokraamisessa tulee eteen useita säädöksiä, joista voidaan sopia siten, että ehdot ovat heikommat kuin mitä laki säätää.
Meinaatko tällä omistusasuntoihin vai vuokra-asuntoihin?Moni ihminen on menettänyt asuntonsa, kun koulussa ei ole opetettu, että sopimukset täytyy pitää.
Meinaatko tällä omistusasuntoihin vai vuokra-asuntoihin?
Omistusasunto, ja takaushan se on tyypillinen tapa menettää kaikki.