Terveyshuolet

Terveyshuolia taas heräsi.

Kävin jo aikaa sitten verikokeissa ja kaikki kolesteroliarvot ovat noin 1-2 yksikköä suositusrajasta, eli kaiketi koholla. Syön margariinia 60 %, K-menu halvin, Oltermanni kermajuustoa leivän päällä, meetvurstia ja lauantaimakkaraa. Jos syön pääruokaa, niin 2-4 krt viikossa on lähinnä riisiä ja kanaa. Kerran-kaksi viikossa syön Snickers-tuplapakin ja nautin viikossa 3-6 juomaa, kuten energiajuomaa tai virvoitusjuomaa (sokeriton ja sokerillinen 1 kpl). Mitä tuosta voisi vähentää, että kolesteroli laskisi. Verenpaine on kunnossa, vihreää valoa, se on täydellinen. Ylipainoa ei ole, normaalipainoinen.

Liikunta jää talvella todella vähäiseksi, päivittäin minimissään 2 kilometriä, mutta 1-2 päivänä viikossa jopa 20 km päivässä.

Esimerkiksi kokonaiskolesterolia on 5,5 ja LDL on sekin yli 3, ollen 3,3. HDL on 4,2. Pitääkö minun huolestua näistä arvoista? Minkälaisia elintapamuutoksia tekisit tilanteessani?
Ikähaarukkani on 30-35 vuotias mies.
Jos kasetti kestää, niin jätä leikkeleet pois ja lisää kauraa ruokavalioon. Esim. aamu-/iltapuurot kauraleseistä. Kauraleseissä on kaurahiutaleisiin nähden 50% enemmän kuitua, joka kaurassa sisältää betaglukaania, joka laskee LDL-kolesterolia.
Tuohon jälkimmäiseen postaukseesi viitaten voisit halutessasi kokeilla Valion Polar 5% rasvan juustoa jos ei kokonaan halua jättää pois. Margariinihyllyssä on olemassa erikseen kolesterolin hallintaan tarkoitettuja vaihtoehtoja, joissa on kasvistanoleja.
 
En tiiä vaikuttaa mitenkään mutta omaan korvaan 4kg rasvaista ja suolaista Oltermannia kuussa kuullostaa aika hurjalta.
No, mutta niitähän oli 5 euron alennuksessa taas, niin pitihän sellaiset nyt ostaa. Siis ongelma onkin se, että tykkään hirveästi juoda teetä ja teen kanssa menee esim. ruisleipää, mitä tahansa maukasta leipää, päälle margariinia, salaattisiivu, juustosiivu ja yksi leikkele. Eikä edes aamuin illoin riitä, kolme kertaa päivässä useasti. Tuntuu, että terveyden kannalta se ei ole hyvä. Hyvä suomalainen arkijuusto on vähän parempi kovan rasvan suhteen, mutta yli kilon pakkaus homehtuu ja tosiaan sinkkuna kun asun, niin sitä juustoa on pakko kuluttaa ettei mene hukkaan homehtumalla.

Tällä hetkellä en ole luopumassa leikkeleistä, vaan juustosta kokonaan. Myös taloudellinen tilanne tällä hetkellä heikko, niin 30 euroa kuussa juustoihin on aika paljon.

Tosiaan tämä on vasta ensikerta kun kolesterolin kanssa on mitään ongelmaa, vaikka juustoa olen syönyt vuosikausia. Otan nyt asian vakavasti ja pyyhin yli juustosta ensiostoskertaan.

Liittykö tuo kolesteroliin, mutta väsyttää nykyään hirveästi ja haukottelen koko ajan vaikka unta on 7-9 tuntia päivässä.
 
No, mutta niitähän oli 5 euron alennuksessa taas, niin pitihän sellaiset nyt ostaa. Siis ongelma onkin se, että tykkään hirveästi juoda teetä ja teen kanssa menee esim. ruisleipää, mitä tahansa maukasta leipää, päälle margariinia, salaattisiivu, juustosiivu ja yksi leikkele. Eikä edes aamuin illoin riitä, kolme kertaa päivässä useasti. Tuntuu, että terveyden kannalta se ei ole hyvä. Hyvä suomalainen arkijuusto on vähän parempi kovan rasvan suhteen, mutta yli kilon pakkaus homehtuu ja tosiaan sinkkuna kun asun, niin sitä juustoa on pakko kuluttaa ettei mene hukkaan homehtumalla.

Tällä hetkellä en ole luopumassa leikkeleistä, vaan juustosta kokonaan. Myös taloudellinen tilanne tällä hetkellä heikko, niin 30 euroa kuussa juustoihin on aika paljon.

Tosiaan tämä on vasta ensikerta kun kolesterolin kanssa on mitään ongelmaa, vaikka juustoa olen syönyt vuosikausia. Otan nyt asian vakavasti ja pyyhin yli juustosta ensiostoskertaan.

Liittykö tuo kolesteroliin, mutta väsyttää nykyään hirveästi ja haukottelen koko ajan vaikka unta on 7-9 tuntia päivässä.
Sitä sanotaan ikääntymiseksi. Onneksi olkoon.
 
Hieman reilu 3 LDL ei ole huolestuttava, etenkin HDL ollessa 1.4. Tarkemmin on vaikea arvioida tietämättä tarkemmin perussairauksia, painoindeksiä ja vyötärömittaa sukurasitteesta puhumattakaan. Toisaalta kolesteroli kertyy ajan mittaan suonien seinään, joten teoriassa kannattaa pyrkiä mahdollimman matalaan lukemaa mahdollisimman pitkän aikaa.

Esimerkkinä voit laskea oman sydänkohtaus- ja aivohalvausriskisi FINRISKI -laskurilla. Kolmekymppisellä tuossa ei viisari värähdä, mutta esimerkin vuoksi kannattaa kokeilla myös muita ikiä.

Kerrot ruokavaliostasi ja siinä toki on monenlaista petrattavaa. Foorumilla on kovin turhaa lähteä antamaan yksilöllisiä ohjeita, kuten itsekin kirjoitit, haluat ensisijaisesti lähteä vieroittautumaan juustosta. Kaikenlaisen kovan rasvan vähentäminen (JA KORVAAMINEN PEHMEILLÄ) on olennaista. Samalla kannattaa keskittyä määriin. Kohdallasi mielestäni suklaapatukoiden määrä on huolestuttavampi, kuin tuo juusto.

Kannattaakin siis hakeutua terveysasemalle ja pyytää päästä terveydenhoitajan/ravitsemusterapeutin juttusille, jonka kanssa voidaan keksiä juuri sinua hyödyttävät vinkit tuon asian suhteen. Kaikki eivät yksinkertaisesti jaksa samaa tylsää lautasmallia, vaan juurikin yksinkertainen eliminaatio voi olla helpompi toteuttaa.
 
Hieman reilu 3 LDL ei ole huolestuttava, etenkin HDL ollessa 1.4. Tarkemmin on vaikea arvioida tietämättä tarkemmin perussairauksia, painoindeksiä ja vyötärömittaa sukurasitteesta puhumattakaan. Toisaalta kolesteroli kertyy ajan mittaan suonien seinään, joten teoriassa kannattaa pyrkiä mahdollimman matalaan lukemaa mahdollisimman pitkän aikaa.

Esimerkkinä voit laskea oman sydänkohtaus- ja aivohalvausriskisi FINRISKI -laskurilla. Kolmekymppisellä tuossa ei viisari värähdä, mutta esimerkin vuoksi kannattaa kokeilla myös muita ikiä.

Kerrot ruokavaliostasi ja siinä toki on monenlaista petrattavaa. Foorumilla on kovin turhaa lähteä antamaan yksilöllisiä ohjeita, kuten itsekin kirjoitit, haluat ensisijaisesti lähteä vieroittautumaan juustosta. Kaikenlaisen kovan rasvan vähentäminen (JA KORVAAMINEN PEHMEILLÄ) on olennaista. Samalla kannattaa keskittyä määriin. Kohdallasi mielestäni suklaapatukoiden määrä on huolestuttavampi, kuin tuo juusto.

Kannattaakin siis hakeutua terveysasemalle ja pyytää päästä terveydenhoitajan/ravitsemusterapeutin juttusille, jonka kanssa voidaan keksiä juuri sinua hyödyttävät vinkit tuon asian suhteen. Kaikki eivät yksinkertaisesti jaksa samaa tylsää lautasmallia, vaan juurikin yksinkertainen eliminaatio voi olla helpompi toteuttaa.
Vähemmän lihaa, sokeria ja kovia rasvoja, enemmän kasviksia ja täysjyvää ja pehmeitä rasvoja ja kalaa.
Ole hyvä. Säästin juuri ravintoterapeutin maksun :D
 
Vähemmän lihaa, sokeria ja kovia rasvoja, enemmän kasviksia ja täysjyvää ja pehmeitä rasvoja ja kalaa.
Ole hyvä. Säästin juuri ravintoterapeutin maksun :D
"Heh" niinhän se menee. Suomen kansa onkin täysin fittiä, koska kaikki ovat ohjeen sisäistäneet ja pystyvät noudattamaan täydellisesti.
 
Luin vähän lisää asiaa juustoista, ja kyllä taidan lopettaa juustot kokonaan.

Moni kysyy onko juusto terveellistä? Niin voi kysyä, jos on huolissaan omasta tai läheisten terveydestä. Martat sanovat näin juuston kuluttamisesta:

Syö juustoa 2-3 viipaletta päivässä ja suosi vähärasvaisia, alle 17 % rasvaa sisältäviä juustoja. Maitovalmisteet ovat hyviä proteiinin, kalsiumin, jodin ja B-ryhmän vitamiinien ja erityisesti D-vitamiinin lähteitä.

Monellako menee se tasan 3 viipaletta juustoa päivittäin? Varovaisesti laskettuna minulla menee 12-20 viipaletta juustoa (Oltermanni originaali) päivittäin. Juuston hinta on 6,65 euroa kilolta ja kun juustoja menee omien laskelmien mukaan noin 39 kiloa vuodessa, saan satavarmasti hyvin kolesteroli ja hieman rasvaa ympärille, vaikka en ylipainoinen olekaan. Juustoihin vuodessa 259,35 euroa.

Tällä hetkellä aion rajoittaa myös sipsejä, niitä en syö nytkään käytännössä ollenkaan, mutta myös patukat maks. 1 krt vko herkutteluun yksi patukka.

Suomessa kulutetaan jo 26 kiloa juustoa henkilöä kohden vuositasolla ja ei tarvitse kyllä ihmetellä miksi minullakin kolesteroliarvot ovat mitä ovat. Kaiken lisäksi jos söisin juustoa 2-3 viipaletta päivässä, niin tuosta juustosta menisi jopa yli 50 % hukkaan homeisena tai pilaantuneena avaamisen jälkeen. On siis niin taloudellisesti, terveydellisesti kuin hävikinkin takia parasta lopettaa juusto-ostokset tänään.
 
Mihin täällä perustuu tämä LDL-kolesterolin demonisointi? Ei se pelkkä kolesteroli kovettumaa yksinään valtimon pintaan aiheuta.
Itse kävin verikoikeissa viikko sitten ja LDL-C oli 11 ja kokonaiskolesteroli 12,6. Lekurin kanssa keskustelu tulosten saannin jälkeen. Kävimme muut riskitekijät sen jälkeen läpi. En siis tupakoi, juon alkoholia todella vähän, ei perinnöllistä riskiä, eikä ole kyseessä FH. Lääkäri sanoi, että ruokavaliosta täysin johtuvaa. Mainitsi tosin, että nykysiten käypähoito-ohjeiden, mitä hänenkin pitää seurata, mukaan korkea kolesterooli on "paha".
 
On, kuten aiemmin viestissäni avasin.
Aha. Ihan näin mielenkiinnosta koskaan ravintoterapeutilla käymättä, niin mitä se niinkuin tekee erilailla kun että muuten söisi terveellisesti? Mun mielestä nää menee vähän samaan kategoriaan kuin iltapaskojen jatkovat "Näin pudotat painoa", "Näin tulet rantakuntoon", "Liisa laihtui näillä yksinkertaisilla ohjeilla", "Jättämällä tämän aineen pois, paino putoaa kohisten". Ja kun näitä artikkeleita lukee niin kaikissa on se aivan sama taustalla: syö vähemmän ja terveellisemmin ja liiku enemmän. Siinä se. Ei siinä mitään terapeutteja tarvita.

Vai onko tässä enemmän taustalla että ihmiset ei tiedä paljonko juustoissa ja suklaapatukoissa on energiaa ja sokeria ja sipseissä suolaa ja rasvaa? Pitääkö se olla terapeutti kuka sanoo että "hei jätä ne pois ja syö kunnolla ja liiku enemmän". Luulis että riittää kun katsoo netistä mikä on terveellistä ja mikä ei ja niiden mukaan sitten syö.

Ja tää ei ole siis mitään vittuilua vaan ihan oikeasti kiinnostaa tietää mikä tommosen terapeutin funktio on ja mitä se niinkuin oikeasti tekee ja neuvoo?
 
Vai onko tässä enemmän taustalla että ihmiset ei tiedä paljonko juustoissa ja suklaapatukoissa on energiaa ja sokeria ja sipseissä suolaa ja rasvaa? Pitääkö se olla terapeutti kuka sanoo että "hei jätä ne pois ja syö kunnolla ja liiku enemmän". Luulis että riittää kun katsoo netistä mikä on terveellistä ja mikä ei ja niiden mukaan sitten syö.
Eihän ne tiedä ja yhä useammalle jopa yhteen- ja vähennyslaskut tuottavat haasteita.
 
Mihin täällä perustuu tämä LDL-kolesterolin demonisointi? Ei se pelkkä kolesteroli kovettumaa yksinään valtimon pintaan aiheuta.
Itse kävin verikoikeissa viikko sitten ja LDL-C oli 11 ja kokonaiskolesteroli 12,6. Lekurin kanssa keskustelu tulosten saannin jälkeen. Kävimme muut riskitekijät sen jälkeen läpi. En siis tupakoi, juon alkoholia todella vähän, ei perinnöllistä riskiä, eikä ole kyseessä FH. Lääkäri sanoi, että ruokavaliosta täysin johtuvaa. Mainitsi tosin, että nykysiten käypähoito-ohjeiden, mitä hänenkin pitää seurata, mukaan korkea kolesterooli on "paha".
Onhan tuollaiset lukemat yksiselitteisesti vaaralliset. Voi olla geeneistä johtuvaa, familiaalinen hyperkolesterolemia. Tuolloin 50% saa sepelvaltimotaudin alle 50v iässä jos ei mitään tehdä
 
Onhan tuollaiset lukemat yksiselitteisesti vaaralliset. Voi olla geeneistä johtuvaa, familiaalinen hyperkolesterolemia. Tuolloin 50% saa sepelvaltimotaudin alle 50v iässä jos ei mitään tehdä
Millä perusteella ne on vaaralliset?
Perintötekijät sen vaihteluvälin määrittää, miten matala tai korkea LDL-C ko. henkilöllä on. FH ei ole kyseessä, sen tuossa aiemminkin jo totesin. Edellisessä verikokeessa vuonna 2018 LDL-C oli 2.8 . Kuten tuossa itsekin mainitsit, niin vain noin puolet FH-potilaista saa sepelvaltimotaudin. Mikäli sen sepelvaltimotaudin aiheuttaisi pelkästään LDL-C, niin kaikki FH-potilaat kärsisivät siitä. Näin ei kuitenkaan ole. FH on kuitenkin periytyvä geneettinen sairaus, jolla ei ole mitään tekemistä normaalisti koholla olevan kolesterolin kanssa.
 
Aha. Ihan näin mielenkiinnosta koskaan ravintoterapeutilla käymättä, niin mitä se niinkuin tekee erilailla kun että muuten söisi terveellisesti? Mun mielestä nää menee vähän samaan kategoriaan kuin iltapaskojen jatkovat "Näin pudotat painoa", "Näin tulet rantakuntoon", "Liisa laihtui näillä yksinkertaisilla ohjeilla", "Jättämällä tämän aineen pois, paino putoaa kohisten". Ja kun näitä artikkeleita lukee niin kaikissa on se aivan sama taustalla: syö vähemmän ja terveellisemmin ja liiku enemmän. Siinä se. Ei siinä mitään terapeutteja tarvita.

Vai onko tässä enemmän taustalla että ihmiset ei tiedä paljonko juustoissa ja suklaapatukoissa on energiaa ja sokeria ja sipseissä suolaa ja rasvaa? Pitääkö se olla terapeutti kuka sanoo että "hei jätä ne pois ja syö kunnolla ja liiku enemmän". Luulis että riittää kun katsoo netistä mikä on terveellistä ja mikä ei ja niiden mukaan sitten syö.

Ja tää ei ole siis mitään vittuilua vaan ihan oikeasti kiinnostaa tietää mikä tommosen terapeutin funktio on ja mitä se niinkuin oikeasti tekee ja neuvoo?
Mielipiteitä on monenlaisia. Toiset saNovat myös masennuksen johtuvan mielen heikkoudesta.

Kuten kirjoitin, ravitsemusterapeutin (tai terveydenhoitajan) kanssa voidaan yhdessä etsiä yksilölle toimivia ratkaisuja. Olennaista on myös muutoksen seuraaminen, tuki ja kannustaminen. Vaikka informaatiota onkin netissä vapaasti saatavilla on joskus vinkkien toteuttaminen itsenäisesti haastavaa ja jos tavoitteeseen ei pästä, epämotivoivaa. Joskus kyseessä on kuitenkin väärät uskomukset tai itsensä huijaaminen. Esimerkiksi täälläkin "lihavuusepidemia" -palstalla näkee usein täysin yliarvioituja kalorikulutuksia suhteessa nautittuun ravintoon.

Ammattilaisen apuvälineistä mm. motivoivan haastattelun on tieteellisesti todettu auttavan muutoksen (painonhallinta) saavuttamisessa.
 
Mihin täällä perustuu tämä LDL-kolesterolin demonisointi? Ei se pelkkä kolesteroli kovettumaa yksinään valtimon pintaan aiheuta.
Demonisointi perustuu tieteelliseen, tilastoihin.R iski sairastua on aina, vaikka lukemat olisi mitä. Riskisuhde muuttuu tilanteen muuttuessa. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.117.027966
Myös suomalaisessa aineistossa on todettu sydänperäisten äkkikuolemien, sydänkohtausten ja sepelvaltimotaudin vähenevän pelkkiin kolesteroleihin puuttumalla. Käynnissä oleva LASERI-tutkimus selvittää sepelvaltimotaudin riskejä monta sukupolvea kattavalla tutkimuspopulaatiolla ja sen perusteella on todettu lapsuuden kolesterolien olevan merkittävä riski sepelvaltimotaudille myöhemmin.

Kolesteroli ei kovetu valtimon pintaan, vaan lipidit kertyvät verisuonien sisempiin kerroksiin.
 
Demonisointi perustuu tieteelliseen, tilastoihin.R iski sairastua on aina, vaikka lukemat olisi mitä. Riskisuhde muuttuu tilanteen muuttuessa. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.117.027966
Myös suomalaisessa aineistossa on todettu sydänperäisten äkkikuolemien, sydänkohtausten ja sepelvaltimotaudin vähenevän pelkkiin kolesteroleihin puuttumalla. Käynnissä oleva LASERI-tutkimus selvittää sepelvaltimotaudin riskejä monta sukupolvea kattavalla tutkimuspopulaatiolla ja sen perusteella on todettu lapsuuden kolesterolien olevan merkittävä riski sepelvaltimotaudille myöhemmin.

Kolesteroli ei kovetu valtimon pintaan, vaan lipidit kertyvät verisuonien sisempiin kerroksiin.
Miten tuo statiini tutkimus liittyy LDL-C kolesteroliin? Statiinien "teho" perustuu hyvin pitkälle niiden matala-asteista tulehdusta laskeviin ominaisuuksiin.
Saisiko tuosta Suomalaisesta aineistosta ihan lähteen? En ole koskaan kuuluutkaan, että syy-yhteys on LDL-C:n ja sepelvaltimotaudin välille pystytty kliinisesti osoittamaan. Kaikki tutkimukset tällä allalla on epidemiologiaa, mitkä tuota yhteytta eivät pysty osoittamaan.
Tilastotkaan eivät tuota syy-yhteyttä pysty osoittamaan.

EDIT: Korrelaatio ei tarkoita kausaliteettia.
 
Kuten tuossa itsekin mainitsit, niin vain noin puolet FH-potilaista saa sepelvaltimotaudin. Mikäli sen sepelvaltimotaudin aiheuttaisi pelkästään LDL-C, niin kaikki FH-potilaat kärsisivät siitä. Näin ei kuitenkaan ole. FH on kuitenkin periytyvä geneettinen sairaus, jolla ei ole mitään tekemistä normaalisti koholla olevan kolesterolin kanssa.
Puolet miehistä 50v ikään mennessä. Sepelvaltimotaudin toteamisesta elinaika <10v.
Sinä et pienistä hätkähdä jos tuo on "vain"
 
Puolet miehistä 50v ikään mennessä. Sepelvaltimotaudin toteamisesta elinaika <10v.
Sinä et pienistä hätkähdä jos tuo on "vain"
Tuo on helppo elintavoilla välttää. Muut riskitekijät vain minimiin, niin suurella todennäköisyydella FH:sta kärsiväkään ei tule sepelvaltimotautia saamaan. Ei se pelkkä korkea LDL-C johda sepelvaltimotautiin.
 
Viimeksi muokattu:
Miten tuo statiini tutkimus liittyy LDL-C kolesteroliin? Statiinien "teho" perustuu hyvin pitkälle niiden matala-asteista tulehdusta laskeviin ominaisuuksiin.
Saisiko tuosta Suomalaisesta aineistosta ihan lähteen? En ole koskaan kuuluutkaan, että syy-yhteys on LDL-C:n ja sepelvaltimotaudin välille pystytty kliinisesti osoittamaan. Kaikki tutkimukset tällä allalla on epidemiologiaa, mitkä tuota yhteytta eivät pysty osoittamaan.
Tilastotkaan eivät tuota syy-yhteyttä pysty osoittamaan.

EDIT: Korrelaatio ei tarkoita kausaliteettia.
Pyytelet linkkejä todisteisiin, mutta itse suollat väitteitä ilman näyttöä. Totta, yksi statiinin vaikutusmekanismeista liittyy matala-asteiseen tulehdukseen, mutta pääasiallinen vaikutus liittyy elimistön kolesterolimetaboliaan vaikuttamiseen.

Et ole koskaan kuullutkaan sepelvaltimotaudin ja kolesterolin yhteydestä, mutten ole tästä viestiesi perusteella yllättynyt. Seuraavassa artikkelissa lyhyt koonti aiheesta. Tekstissä viitataan myös mm vuosikymmenien takaisiin perustutkimuksiin.

Suomalaisista interventiotutkimuksista en nyt saa tähän hätään linkkiä, mutta rekisteritutkimuksista mieleen tulee FINRISKI, FINTERVEYS, FINAMI jotka aiheen parissa painivat.
 
Pyytelet linkkejä todisteisiin, mutta itse suollat väitteitä ilman näyttöä. Totta, yksi statiinin vaikutusmekanismeista liittyy matala-asteiseen tulehdukseen, mutta pääasiallinen vaikutus liittyy elimistön kolesterolimetaboliaan vaikuttamiseen.



Suomalaisista interventiotutkimuksista en nyt saa tähän hätään linkkiä, mutta rekisteritutkimuksista mieleen tulee FINRISKI, FINTERVEYS, FINAMI jotka aiheen parissa painivat.
Mitä olen suoltanut ilman näyttöä?
Kyllä. Statiinit laskevat kolesterolia. Mitä sitten? Osoita syy-yhteys kolesterolin ja sydän- ja verisuonitautien välillä, niin sen jälkeen voimme jatkaa keskustelua statiineista ja niiden hyödyistä ja haitoista.

Et ole koskaan kuullutkaan sepelvaltimotaudin ja kolesterolin yhteydestä, mutten ole tästä viestiesi perusteella yllättynyt. Seuraavassa artikkelissa lyhyt koonti aiheesta. Tekstissä viitataan myös mm vuosikymmenien takaisiin perustutkimuksiin.

Tuonne ei valitettavasti pääse kirjautumaan ilman tunnuksia. Edelleenkään en ole tietoinen yhdestäkään tutkimuksesta, missä kolesterolin ja sydän- ja verisuonitautiten yhteys on syy-yhteydellä pystytty osoittamaan. Tällaista tutkimusta ei ole tehty. Kaikki aiheesta tehty tutkimus epidemiologiaa/tilastoihin perustuvaa (association). Kesä, jäätelö ja hukkumiskuolemat.

"An association is a statistical link or pattern between two variables, but an effect can only result if one is actually having an impact on the other. Effect should only be used when causation is involved."
"Just because two things are linked, that doesn’t mean one of them caused the other or vice versa."
"An association means only that two (or more) things follow a pattern of interaction such that a change in one results in a proportional change in the other."


EDIT:
Suomalaisista interventiotutkimuksista en nyt saa tähän hätään linkkiä, mutta rekisteritutkimuksista mieleen tulee FINRISKI, FINTERVEYS, FINAMI jotka aiheen parissa painivat.
"FinTerveys 2017 -tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin vuonna 2017 yhteensä 50 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Tutkimukseen kutsuttiin 10 000 satunnaisesti valittua yli 18-vuotiasta Suomessa asuvaa henkilöä. Tutkimukseen sisältyi terveystarkastus ja kyselylomakkeiden täyttäminen."

Tällä tavallako mielestäsi saadaan selvitettyä yhteys korkean kolesterolin ja sydän- ja verisuonitautien välillä tai yleensäkkään minkään kahden asian välille, muuten kuin tilastollisesti? Eikö mitään muita mahdollisia terveyteen vaikuttavia muuttujia tarvitse millään tavalla kontrolloida?


Tämä nyt alkaa menemään jo ohi ketjun aiheesta.
 
Viimeksi muokattu:
Aha. Ihan näin mielenkiinnosta koskaan ravintoterapeutilla käymättä, niin mitä se niinkuin tekee erilailla kun että muuten söisi terveellisesti? Mun mielestä nää menee vähän samaan kategoriaan kuin iltapaskojen jatkovat "Näin pudotat painoa", "Näin tulet rantakuntoon", "Liisa laihtui näillä yksinkertaisilla ohjeilla", "Jättämällä tämän aineen pois, paino putoaa kohisten". Ja kun näitä artikkeleita lukee niin kaikissa on se aivan sama taustalla: syö vähemmän ja terveellisemmin ja liiku enemmän. Siinä se. Ei siinä mitään terapeutteja tarvita.

Vai onko tässä enemmän taustalla että ihmiset ei tiedä paljonko juustoissa ja suklaapatukoissa on energiaa ja sokeria ja sipseissä suolaa ja rasvaa? Pitääkö se olla terapeutti kuka sanoo että "hei jätä ne pois ja syö kunnolla ja liiku enemmän". Luulis että riittää kun katsoo netistä mikä on terveellistä ja mikä ei ja niiden mukaan sitten syö.

Ja tää ei ole siis mitään vittuilua vaan ihan oikeasti kiinnostaa tietää mikä tommosen terapeutin funktio on ja mitä se niinkuin oikeasti tekee ja neuvoo?
Mä kävin mielenkiinnosta koska kuuluu työterveyteen. Eipä siinä käynnissä ollut yhtään mitään uutta tai oivaltavaa. Selitti että pitää syödä säännöllisesti, välttää herkkuja ja edelleen syödä säännöllisesti ettei nälkävelkaa kerry joka johtaa herkästi herkutteluun. Faktoja tuo luetteli, mutta paljon enemmän saa irti esimerkiksi juuri tälläisestä ketjusta. Vaikka millainen taikuri olisi kyseessä, se ei voi yksilölle taikoa jotain maagista ratkaisua jolla sen herkunhimot katoaa välittömästi ja elämä loksahtaa raiteille painon kohistessa alaspäin vaan valitettavasti yksilön tehtävä on surullista kyllä, lapata sitten sitä ehrmannia marjain kera säännöllisesti, unohtamatta monipuolista lounasta muistaen sopivan annoskoon :D Paskaahan se on kun tekisi mieli vaikka ja mitä, mutta nopeasti se suolisto palautuu tasapainoon ja ne himot katoaa kun jaksaa hetken omistaa selkärankaa.
 

Statistiikka

Viestiketjuista
261 339
Viestejä
4 535 493
Jäsenet
74 790
Uusin jäsen
anykanen

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom