Terveyshuolet

Terveyshuolia taas heräsi.

Kävin jo aikaa sitten verikokeissa ja kaikki kolesteroliarvot ovat noin 1-2 yksikköä suositusrajasta, eli kaiketi koholla. Syön margariinia 60 %, K-menu halvin, Oltermanni kermajuustoa leivän päällä, meetvurstia ja lauantaimakkaraa. Jos syön pääruokaa, niin 2-4 krt viikossa on lähinnä riisiä ja kanaa. Kerran-kaksi viikossa syön Snickers-tuplapakin ja nautin viikossa 3-6 juomaa, kuten energiajuomaa tai virvoitusjuomaa (sokeriton ja sokerillinen 1 kpl). Mitä tuosta voisi vähentää, että kolesteroli laskisi. Verenpaine on kunnossa, vihreää valoa, se on täydellinen. Ylipainoa ei ole, normaalipainoinen.

Liikunta jää talvella todella vähäiseksi, päivittäin minimissään 2 kilometriä, mutta 1-2 päivänä viikossa jopa 20 km päivässä.

Esimerkiksi kokonaiskolesterolia on 5,5 ja LDL on sekin yli 3, ollen 3,3. HDL on 4,2. Pitääkö minun huolestua näistä arvoista? Minkälaisia elintapamuutoksia tekisit tilanteessani?
Ikähaarukkani on 30-35 vuotias mies.
Jos kasetti kestää, niin jätä leikkeleet pois ja lisää kauraa ruokavalioon. Esim. aamu-/iltapuurot kauraleseistä. Kauraleseissä on kaurahiutaleisiin nähden 50% enemmän kuitua, joka kaurassa sisältää betaglukaania, joka laskee LDL-kolesterolia.
Tuohon jälkimmäiseen postaukseesi viitaten voisit halutessasi kokeilla Valion Polar 5% rasvan juustoa jos ei kokonaan halua jättää pois. Margariinihyllyssä on olemassa erikseen kolesterolin hallintaan tarkoitettuja vaihtoehtoja, joissa on kasvistanoleja.
 
En tiiä vaikuttaa mitenkään mutta omaan korvaan 4kg rasvaista ja suolaista Oltermannia kuussa kuullostaa aika hurjalta.
No, mutta niitähän oli 5 euron alennuksessa taas, niin pitihän sellaiset nyt ostaa. Siis ongelma onkin se, että tykkään hirveästi juoda teetä ja teen kanssa menee esim. ruisleipää, mitä tahansa maukasta leipää, päälle margariinia, salaattisiivu, juustosiivu ja yksi leikkele. Eikä edes aamuin illoin riitä, kolme kertaa päivässä useasti. Tuntuu, että terveyden kannalta se ei ole hyvä. Hyvä suomalainen arkijuusto on vähän parempi kovan rasvan suhteen, mutta yli kilon pakkaus homehtuu ja tosiaan sinkkuna kun asun, niin sitä juustoa on pakko kuluttaa ettei mene hukkaan homehtumalla.

Tällä hetkellä en ole luopumassa leikkeleistä, vaan juustosta kokonaan. Myös taloudellinen tilanne tällä hetkellä heikko, niin 30 euroa kuussa juustoihin on aika paljon.

Tosiaan tämä on vasta ensikerta kun kolesterolin kanssa on mitään ongelmaa, vaikka juustoa olen syönyt vuosikausia. Otan nyt asian vakavasti ja pyyhin yli juustosta ensiostoskertaan.

Liittykö tuo kolesteroliin, mutta väsyttää nykyään hirveästi ja haukottelen koko ajan vaikka unta on 7-9 tuntia päivässä.
 
No, mutta niitähän oli 5 euron alennuksessa taas, niin pitihän sellaiset nyt ostaa. Siis ongelma onkin se, että tykkään hirveästi juoda teetä ja teen kanssa menee esim. ruisleipää, mitä tahansa maukasta leipää, päälle margariinia, salaattisiivu, juustosiivu ja yksi leikkele. Eikä edes aamuin illoin riitä, kolme kertaa päivässä useasti. Tuntuu, että terveyden kannalta se ei ole hyvä. Hyvä suomalainen arkijuusto on vähän parempi kovan rasvan suhteen, mutta yli kilon pakkaus homehtuu ja tosiaan sinkkuna kun asun, niin sitä juustoa on pakko kuluttaa ettei mene hukkaan homehtumalla.

Tällä hetkellä en ole luopumassa leikkeleistä, vaan juustosta kokonaan. Myös taloudellinen tilanne tällä hetkellä heikko, niin 30 euroa kuussa juustoihin on aika paljon.

Tosiaan tämä on vasta ensikerta kun kolesterolin kanssa on mitään ongelmaa, vaikka juustoa olen syönyt vuosikausia. Otan nyt asian vakavasti ja pyyhin yli juustosta ensiostoskertaan.

Liittykö tuo kolesteroliin, mutta väsyttää nykyään hirveästi ja haukottelen koko ajan vaikka unta on 7-9 tuntia päivässä.
Sitä sanotaan ikääntymiseksi. Onneksi olkoon.
 
Hieman reilu 3 LDL ei ole huolestuttava, etenkin HDL ollessa 1.4. Tarkemmin on vaikea arvioida tietämättä tarkemmin perussairauksia, painoindeksiä ja vyötärömittaa sukurasitteesta puhumattakaan. Toisaalta kolesteroli kertyy ajan mittaan suonien seinään, joten teoriassa kannattaa pyrkiä mahdollimman matalaan lukemaa mahdollisimman pitkän aikaa.

Esimerkkinä voit laskea oman sydänkohtaus- ja aivohalvausriskisi FINRISKI -laskurilla. Kolmekymppisellä tuossa ei viisari värähdä, mutta esimerkin vuoksi kannattaa kokeilla myös muita ikiä.

Kerrot ruokavaliostasi ja siinä toki on monenlaista petrattavaa. Foorumilla on kovin turhaa lähteä antamaan yksilöllisiä ohjeita, kuten itsekin kirjoitit, haluat ensisijaisesti lähteä vieroittautumaan juustosta. Kaikenlaisen kovan rasvan vähentäminen (JA KORVAAMINEN PEHMEILLÄ) on olennaista. Samalla kannattaa keskittyä määriin. Kohdallasi mielestäni suklaapatukoiden määrä on huolestuttavampi, kuin tuo juusto.

Kannattaakin siis hakeutua terveysasemalle ja pyytää päästä terveydenhoitajan/ravitsemusterapeutin juttusille, jonka kanssa voidaan keksiä juuri sinua hyödyttävät vinkit tuon asian suhteen. Kaikki eivät yksinkertaisesti jaksa samaa tylsää lautasmallia, vaan juurikin yksinkertainen eliminaatio voi olla helpompi toteuttaa.
 
Hieman reilu 3 LDL ei ole huolestuttava, etenkin HDL ollessa 1.4. Tarkemmin on vaikea arvioida tietämättä tarkemmin perussairauksia, painoindeksiä ja vyötärömittaa sukurasitteesta puhumattakaan. Toisaalta kolesteroli kertyy ajan mittaan suonien seinään, joten teoriassa kannattaa pyrkiä mahdollimman matalaan lukemaa mahdollisimman pitkän aikaa.

Esimerkkinä voit laskea oman sydänkohtaus- ja aivohalvausriskisi FINRISKI -laskurilla. Kolmekymppisellä tuossa ei viisari värähdä, mutta esimerkin vuoksi kannattaa kokeilla myös muita ikiä.

Kerrot ruokavaliostasi ja siinä toki on monenlaista petrattavaa. Foorumilla on kovin turhaa lähteä antamaan yksilöllisiä ohjeita, kuten itsekin kirjoitit, haluat ensisijaisesti lähteä vieroittautumaan juustosta. Kaikenlaisen kovan rasvan vähentäminen (JA KORVAAMINEN PEHMEILLÄ) on olennaista. Samalla kannattaa keskittyä määriin. Kohdallasi mielestäni suklaapatukoiden määrä on huolestuttavampi, kuin tuo juusto.

Kannattaakin siis hakeutua terveysasemalle ja pyytää päästä terveydenhoitajan/ravitsemusterapeutin juttusille, jonka kanssa voidaan keksiä juuri sinua hyödyttävät vinkit tuon asian suhteen. Kaikki eivät yksinkertaisesti jaksa samaa tylsää lautasmallia, vaan juurikin yksinkertainen eliminaatio voi olla helpompi toteuttaa.
Vähemmän lihaa, sokeria ja kovia rasvoja, enemmän kasviksia ja täysjyvää ja pehmeitä rasvoja ja kalaa.
Ole hyvä. Säästin juuri ravintoterapeutin maksun :D
 
Vähemmän lihaa, sokeria ja kovia rasvoja, enemmän kasviksia ja täysjyvää ja pehmeitä rasvoja ja kalaa.
Ole hyvä. Säästin juuri ravintoterapeutin maksun :D
"Heh" niinhän se menee. Suomen kansa onkin täysin fittiä, koska kaikki ovat ohjeen sisäistäneet ja pystyvät noudattamaan täydellisesti.
 
Luin vähän lisää asiaa juustoista, ja kyllä taidan lopettaa juustot kokonaan.

Moni kysyy onko juusto terveellistä? Niin voi kysyä, jos on huolissaan omasta tai läheisten terveydestä. Martat sanovat näin juuston kuluttamisesta:

Syö juustoa 2-3 viipaletta päivässä ja suosi vähärasvaisia, alle 17 % rasvaa sisältäviä juustoja. Maitovalmisteet ovat hyviä proteiinin, kalsiumin, jodin ja B-ryhmän vitamiinien ja erityisesti D-vitamiinin lähteitä.

Monellako menee se tasan 3 viipaletta juustoa päivittäin? Varovaisesti laskettuna minulla menee 12-20 viipaletta juustoa (Oltermanni originaali) päivittäin. Juuston hinta on 6,65 euroa kilolta ja kun juustoja menee omien laskelmien mukaan noin 39 kiloa vuodessa, saan satavarmasti hyvin kolesteroli ja hieman rasvaa ympärille, vaikka en ylipainoinen olekaan. Juustoihin vuodessa 259,35 euroa.

Tällä hetkellä aion rajoittaa myös sipsejä, niitä en syö nytkään käytännössä ollenkaan, mutta myös patukat maks. 1 krt vko herkutteluun yksi patukka.

Suomessa kulutetaan jo 26 kiloa juustoa henkilöä kohden vuositasolla ja ei tarvitse kyllä ihmetellä miksi minullakin kolesteroliarvot ovat mitä ovat. Kaiken lisäksi jos söisin juustoa 2-3 viipaletta päivässä, niin tuosta juustosta menisi jopa yli 50 % hukkaan homeisena tai pilaantuneena avaamisen jälkeen. On siis niin taloudellisesti, terveydellisesti kuin hävikinkin takia parasta lopettaa juusto-ostokset tänään.
 
Mihin täällä perustuu tämä LDL-kolesterolin demonisointi? Ei se pelkkä kolesteroli kovettumaa yksinään valtimon pintaan aiheuta.
Itse kävin verikoikeissa viikko sitten ja LDL-C oli 11 ja kokonaiskolesteroli 12,6. Lekurin kanssa keskustelu tulosten saannin jälkeen. Kävimme muut riskitekijät sen jälkeen läpi. En siis tupakoi, juon alkoholia todella vähän, ei perinnöllistä riskiä, eikä ole kyseessä FH. Lääkäri sanoi, että ruokavaliosta täysin johtuvaa. Mainitsi tosin, että nykysiten käypähoito-ohjeiden, mitä hänenkin pitää seurata, mukaan korkea kolesterooli on "paha".
 
On, kuten aiemmin viestissäni avasin.
Aha. Ihan näin mielenkiinnosta koskaan ravintoterapeutilla käymättä, niin mitä se niinkuin tekee erilailla kun että muuten söisi terveellisesti? Mun mielestä nää menee vähän samaan kategoriaan kuin iltapaskojen jatkovat "Näin pudotat painoa", "Näin tulet rantakuntoon", "Liisa laihtui näillä yksinkertaisilla ohjeilla", "Jättämällä tämän aineen pois, paino putoaa kohisten". Ja kun näitä artikkeleita lukee niin kaikissa on se aivan sama taustalla: syö vähemmän ja terveellisemmin ja liiku enemmän. Siinä se. Ei siinä mitään terapeutteja tarvita.

Vai onko tässä enemmän taustalla että ihmiset ei tiedä paljonko juustoissa ja suklaapatukoissa on energiaa ja sokeria ja sipseissä suolaa ja rasvaa? Pitääkö se olla terapeutti kuka sanoo että "hei jätä ne pois ja syö kunnolla ja liiku enemmän". Luulis että riittää kun katsoo netistä mikä on terveellistä ja mikä ei ja niiden mukaan sitten syö.

Ja tää ei ole siis mitään vittuilua vaan ihan oikeasti kiinnostaa tietää mikä tommosen terapeutin funktio on ja mitä se niinkuin oikeasti tekee ja neuvoo?
 
Vai onko tässä enemmän taustalla että ihmiset ei tiedä paljonko juustoissa ja suklaapatukoissa on energiaa ja sokeria ja sipseissä suolaa ja rasvaa? Pitääkö se olla terapeutti kuka sanoo että "hei jätä ne pois ja syö kunnolla ja liiku enemmän". Luulis että riittää kun katsoo netistä mikä on terveellistä ja mikä ei ja niiden mukaan sitten syö.
Eihän ne tiedä ja yhä useammalle jopa yhteen- ja vähennyslaskut tuottavat haasteita.
 
Mihin täällä perustuu tämä LDL-kolesterolin demonisointi? Ei se pelkkä kolesteroli kovettumaa yksinään valtimon pintaan aiheuta.
Itse kävin verikoikeissa viikko sitten ja LDL-C oli 11 ja kokonaiskolesteroli 12,6. Lekurin kanssa keskustelu tulosten saannin jälkeen. Kävimme muut riskitekijät sen jälkeen läpi. En siis tupakoi, juon alkoholia todella vähän, ei perinnöllistä riskiä, eikä ole kyseessä FH. Lääkäri sanoi, että ruokavaliosta täysin johtuvaa. Mainitsi tosin, että nykysiten käypähoito-ohjeiden, mitä hänenkin pitää seurata, mukaan korkea kolesterooli on "paha".
Onhan tuollaiset lukemat yksiselitteisesti vaaralliset. Voi olla geeneistä johtuvaa, familiaalinen hyperkolesterolemia. Tuolloin 50% saa sepelvaltimotaudin alle 50v iässä jos ei mitään tehdä
 
Onhan tuollaiset lukemat yksiselitteisesti vaaralliset. Voi olla geeneistä johtuvaa, familiaalinen hyperkolesterolemia. Tuolloin 50% saa sepelvaltimotaudin alle 50v iässä jos ei mitään tehdä
Millä perusteella ne on vaaralliset?
Perintötekijät sen vaihteluvälin määrittää, miten matala tai korkea LDL-C ko. henkilöllä on. FH ei ole kyseessä, sen tuossa aiemminkin jo totesin. Edellisessä verikokeessa vuonna 2018 LDL-C oli 2.8 . Kuten tuossa itsekin mainitsit, niin vain noin puolet FH-potilaista saa sepelvaltimotaudin. Mikäli sen sepelvaltimotaudin aiheuttaisi pelkästään LDL-C, niin kaikki FH-potilaat kärsisivät siitä. Näin ei kuitenkaan ole. FH on kuitenkin periytyvä geneettinen sairaus, jolla ei ole mitään tekemistä normaalisti koholla olevan kolesterolin kanssa.
 
Aha. Ihan näin mielenkiinnosta koskaan ravintoterapeutilla käymättä, niin mitä se niinkuin tekee erilailla kun että muuten söisi terveellisesti? Mun mielestä nää menee vähän samaan kategoriaan kuin iltapaskojen jatkovat "Näin pudotat painoa", "Näin tulet rantakuntoon", "Liisa laihtui näillä yksinkertaisilla ohjeilla", "Jättämällä tämän aineen pois, paino putoaa kohisten". Ja kun näitä artikkeleita lukee niin kaikissa on se aivan sama taustalla: syö vähemmän ja terveellisemmin ja liiku enemmän. Siinä se. Ei siinä mitään terapeutteja tarvita.

Vai onko tässä enemmän taustalla että ihmiset ei tiedä paljonko juustoissa ja suklaapatukoissa on energiaa ja sokeria ja sipseissä suolaa ja rasvaa? Pitääkö se olla terapeutti kuka sanoo että "hei jätä ne pois ja syö kunnolla ja liiku enemmän". Luulis että riittää kun katsoo netistä mikä on terveellistä ja mikä ei ja niiden mukaan sitten syö.

Ja tää ei ole siis mitään vittuilua vaan ihan oikeasti kiinnostaa tietää mikä tommosen terapeutin funktio on ja mitä se niinkuin oikeasti tekee ja neuvoo?
Mielipiteitä on monenlaisia. Toiset saNovat myös masennuksen johtuvan mielen heikkoudesta.

Kuten kirjoitin, ravitsemusterapeutin (tai terveydenhoitajan) kanssa voidaan yhdessä etsiä yksilölle toimivia ratkaisuja. Olennaista on myös muutoksen seuraaminen, tuki ja kannustaminen. Vaikka informaatiota onkin netissä vapaasti saatavilla on joskus vinkkien toteuttaminen itsenäisesti haastavaa ja jos tavoitteeseen ei pästä, epämotivoivaa. Joskus kyseessä on kuitenkin väärät uskomukset tai itsensä huijaaminen. Esimerkiksi täälläkin "lihavuusepidemia" -palstalla näkee usein täysin yliarvioituja kalorikulutuksia suhteessa nautittuun ravintoon.

Ammattilaisen apuvälineistä mm. motivoivan haastattelun on tieteellisesti todettu auttavan muutoksen (painonhallinta) saavuttamisessa.
 
Mihin täällä perustuu tämä LDL-kolesterolin demonisointi? Ei se pelkkä kolesteroli kovettumaa yksinään valtimon pintaan aiheuta.
Demonisointi perustuu tieteelliseen, tilastoihin.R iski sairastua on aina, vaikka lukemat olisi mitä. Riskisuhde muuttuu tilanteen muuttuessa. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.117.027966
Myös suomalaisessa aineistossa on todettu sydänperäisten äkkikuolemien, sydänkohtausten ja sepelvaltimotaudin vähenevän pelkkiin kolesteroleihin puuttumalla. Käynnissä oleva LASERI-tutkimus selvittää sepelvaltimotaudin riskejä monta sukupolvea kattavalla tutkimuspopulaatiolla ja sen perusteella on todettu lapsuuden kolesterolien olevan merkittävä riski sepelvaltimotaudille myöhemmin.

Kolesteroli ei kovetu valtimon pintaan, vaan lipidit kertyvät verisuonien sisempiin kerroksiin.
 
Demonisointi perustuu tieteelliseen, tilastoihin.R iski sairastua on aina, vaikka lukemat olisi mitä. Riskisuhde muuttuu tilanteen muuttuessa. https://doi.org/10.1161/CIRCULATIONAHA.117.027966
Myös suomalaisessa aineistossa on todettu sydänperäisten äkkikuolemien, sydänkohtausten ja sepelvaltimotaudin vähenevän pelkkiin kolesteroleihin puuttumalla. Käynnissä oleva LASERI-tutkimus selvittää sepelvaltimotaudin riskejä monta sukupolvea kattavalla tutkimuspopulaatiolla ja sen perusteella on todettu lapsuuden kolesterolien olevan merkittävä riski sepelvaltimotaudille myöhemmin.

Kolesteroli ei kovetu valtimon pintaan, vaan lipidit kertyvät verisuonien sisempiin kerroksiin.
Miten tuo statiini tutkimus liittyy LDL-C kolesteroliin? Statiinien "teho" perustuu hyvin pitkälle niiden matala-asteista tulehdusta laskeviin ominaisuuksiin.
Saisiko tuosta Suomalaisesta aineistosta ihan lähteen? En ole koskaan kuuluutkaan, että syy-yhteys on LDL-C:n ja sepelvaltimotaudin välille pystytty kliinisesti osoittamaan. Kaikki tutkimukset tällä allalla on epidemiologiaa, mitkä tuota yhteytta eivät pysty osoittamaan.
Tilastotkaan eivät tuota syy-yhteyttä pysty osoittamaan.

EDIT: Korrelaatio ei tarkoita kausaliteettia.
 
Kuten tuossa itsekin mainitsit, niin vain noin puolet FH-potilaista saa sepelvaltimotaudin. Mikäli sen sepelvaltimotaudin aiheuttaisi pelkästään LDL-C, niin kaikki FH-potilaat kärsisivät siitä. Näin ei kuitenkaan ole. FH on kuitenkin periytyvä geneettinen sairaus, jolla ei ole mitään tekemistä normaalisti koholla olevan kolesterolin kanssa.
Puolet miehistä 50v ikään mennessä. Sepelvaltimotaudin toteamisesta elinaika <10v.
Sinä et pienistä hätkähdä jos tuo on "vain"
 
Puolet miehistä 50v ikään mennessä. Sepelvaltimotaudin toteamisesta elinaika <10v.
Sinä et pienistä hätkähdä jos tuo on "vain"
Tuo on helppo elintavoilla välttää. Muut riskitekijät vain minimiin, niin suurella todennäköisyydella FH:sta kärsiväkään ei tule sepelvaltimotautia saamaan. Ei se pelkkä korkea LDL-C johda sepelvaltimotautiin.
 
Viimeksi muokattu:
Miten tuo statiini tutkimus liittyy LDL-C kolesteroliin? Statiinien "teho" perustuu hyvin pitkälle niiden matala-asteista tulehdusta laskeviin ominaisuuksiin.
Saisiko tuosta Suomalaisesta aineistosta ihan lähteen? En ole koskaan kuuluutkaan, että syy-yhteys on LDL-C:n ja sepelvaltimotaudin välille pystytty kliinisesti osoittamaan. Kaikki tutkimukset tällä allalla on epidemiologiaa, mitkä tuota yhteytta eivät pysty osoittamaan.
Tilastotkaan eivät tuota syy-yhteyttä pysty osoittamaan.

EDIT: Korrelaatio ei tarkoita kausaliteettia.
Pyytelet linkkejä todisteisiin, mutta itse suollat väitteitä ilman näyttöä. Totta, yksi statiinin vaikutusmekanismeista liittyy matala-asteiseen tulehdukseen, mutta pääasiallinen vaikutus liittyy elimistön kolesterolimetaboliaan vaikuttamiseen.

Et ole koskaan kuullutkaan sepelvaltimotaudin ja kolesterolin yhteydestä, mutten ole tästä viestiesi perusteella yllättynyt. Seuraavassa artikkelissa lyhyt koonti aiheesta. Tekstissä viitataan myös mm vuosikymmenien takaisiin perustutkimuksiin.

Suomalaisista interventiotutkimuksista en nyt saa tähän hätään linkkiä, mutta rekisteritutkimuksista mieleen tulee FINRISKI, FINTERVEYS, FINAMI jotka aiheen parissa painivat.
 
Pyytelet linkkejä todisteisiin, mutta itse suollat väitteitä ilman näyttöä. Totta, yksi statiinin vaikutusmekanismeista liittyy matala-asteiseen tulehdukseen, mutta pääasiallinen vaikutus liittyy elimistön kolesterolimetaboliaan vaikuttamiseen.



Suomalaisista interventiotutkimuksista en nyt saa tähän hätään linkkiä, mutta rekisteritutkimuksista mieleen tulee FINRISKI, FINTERVEYS, FINAMI jotka aiheen parissa painivat.
Mitä olen suoltanut ilman näyttöä?
Kyllä. Statiinit laskevat kolesterolia. Mitä sitten? Osoita syy-yhteys kolesterolin ja sydän- ja verisuonitautien välillä, niin sen jälkeen voimme jatkaa keskustelua statiineista ja niiden hyödyistä ja haitoista.

Et ole koskaan kuullutkaan sepelvaltimotaudin ja kolesterolin yhteydestä, mutten ole tästä viestiesi perusteella yllättynyt. Seuraavassa artikkelissa lyhyt koonti aiheesta. Tekstissä viitataan myös mm vuosikymmenien takaisiin perustutkimuksiin.

Tuonne ei valitettavasti pääse kirjautumaan ilman tunnuksia. Edelleenkään en ole tietoinen yhdestäkään tutkimuksesta, missä kolesterolin ja sydän- ja verisuonitautiten yhteys on syy-yhteydellä pystytty osoittamaan. Tällaista tutkimusta ei ole tehty. Kaikki aiheesta tehty tutkimus epidemiologiaa/tilastoihin perustuvaa (association). Kesä, jäätelö ja hukkumiskuolemat.

"An association is a statistical link or pattern between two variables, but an effect can only result if one is actually having an impact on the other. Effect should only be used when causation is involved."
"Just because two things are linked, that doesn’t mean one of them caused the other or vice versa."
"An association means only that two (or more) things follow a pattern of interaction such that a change in one results in a proportional change in the other."


EDIT:
Suomalaisista interventiotutkimuksista en nyt saa tähän hätään linkkiä, mutta rekisteritutkimuksista mieleen tulee FINRISKI, FINTERVEYS, FINAMI jotka aiheen parissa painivat.
"FinTerveys 2017 -tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin vuonna 2017 yhteensä 50 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Tutkimukseen kutsuttiin 10 000 satunnaisesti valittua yli 18-vuotiasta Suomessa asuvaa henkilöä. Tutkimukseen sisältyi terveystarkastus ja kyselylomakkeiden täyttäminen."

Tällä tavallako mielestäsi saadaan selvitettyä yhteys korkean kolesterolin ja sydän- ja verisuonitautien välillä tai yleensäkkään minkään kahden asian välille, muuten kuin tilastollisesti? Eikö mitään muita mahdollisia terveyteen vaikuttavia muuttujia tarvitse millään tavalla kontrolloida?


Tämä nyt alkaa menemään jo ohi ketjun aiheesta.
 
Viimeksi muokattu:
Aha. Ihan näin mielenkiinnosta koskaan ravintoterapeutilla käymättä, niin mitä se niinkuin tekee erilailla kun että muuten söisi terveellisesti? Mun mielestä nää menee vähän samaan kategoriaan kuin iltapaskojen jatkovat "Näin pudotat painoa", "Näin tulet rantakuntoon", "Liisa laihtui näillä yksinkertaisilla ohjeilla", "Jättämällä tämän aineen pois, paino putoaa kohisten". Ja kun näitä artikkeleita lukee niin kaikissa on se aivan sama taustalla: syö vähemmän ja terveellisemmin ja liiku enemmän. Siinä se. Ei siinä mitään terapeutteja tarvita.

Vai onko tässä enemmän taustalla että ihmiset ei tiedä paljonko juustoissa ja suklaapatukoissa on energiaa ja sokeria ja sipseissä suolaa ja rasvaa? Pitääkö se olla terapeutti kuka sanoo että "hei jätä ne pois ja syö kunnolla ja liiku enemmän". Luulis että riittää kun katsoo netistä mikä on terveellistä ja mikä ei ja niiden mukaan sitten syö.

Ja tää ei ole siis mitään vittuilua vaan ihan oikeasti kiinnostaa tietää mikä tommosen terapeutin funktio on ja mitä se niinkuin oikeasti tekee ja neuvoo?
Mä kävin mielenkiinnosta koska kuuluu työterveyteen. Eipä siinä käynnissä ollut yhtään mitään uutta tai oivaltavaa. Selitti että pitää syödä säännöllisesti, välttää herkkuja ja edelleen syödä säännöllisesti ettei nälkävelkaa kerry joka johtaa herkästi herkutteluun. Faktoja tuo luetteli, mutta paljon enemmän saa irti esimerkiksi juuri tälläisestä ketjusta. Vaikka millainen taikuri olisi kyseessä, se ei voi yksilölle taikoa jotain maagista ratkaisua jolla sen herkunhimot katoaa välittömästi ja elämä loksahtaa raiteille painon kohistessa alaspäin vaan valitettavasti yksilön tehtävä on surullista kyllä, lapata sitten sitä ehrmannia marjain kera säännöllisesti, unohtamatta monipuolista lounasta muistaen sopivan annoskoon :D Paskaahan se on kun tekisi mieli vaikka ja mitä, mutta nopeasti se suolisto palautuu tasapainoon ja ne himot katoaa kun jaksaa hetken omistaa selkärankaa.
 
Mitä olen suoltanut ilman näyttöä?
Kyllä. Statiinit laskevat kolesterolia. Mitä sitten? Osoita syy-yhteys kolesterolin ja sydän- ja verisuonitautien välillä, niin sen jälkeen voimme jatkaa keskustelua statiineista ja niiden hyödyistä ja haitoista.



Tuonne ei valitettavasti pääse kirjautumaan ilman tunnuksia. Edelleenkään en ole tietoinen yhdestäkään tutkimuksesta, missä kolesterolin ja sydän- ja verisuonitautiten yhteys on syy-yhteydellä pystytty osoittamaan. Tällaista tutkimusta ei ole tehty. Kaikki aiheesta tehty tutkimus epidemiologiaa/tilastoihin perustuvaa (association). Kesä, jäätelö ja hukkumiskuolemat.

"An association is a statistical link or pattern between two variables, but an effect can only result if one is actually having an impact on the other. Effect should only be used when causation is involved."
"Just because two things are linked, that doesn’t mean one of them caused the other or vice versa."
"An association means only that two (or more) things follow a pattern of interaction such that a change in one results in a proportional change in the other."


EDIT:

"FinTerveys 2017 -tutkimuksen tiedonkeruu toteutettiin vuonna 2017 yhteensä 50 paikkakunnalla eri puolilla Suomea. Tutkimukseen kutsuttiin 10 000 satunnaisesti valittua yli 18-vuotiasta Suomessa asuvaa henkilöä. Tutkimukseen sisältyi terveystarkastus ja kyselylomakkeiden täyttäminen."

Tällä tavallako mielestäsi saadaan selvitettyä yhteys korkean kolesterolin ja sydän- ja verisuonitautien välillä tai yleensäkkään minkään kahden asian välille, muuten kuin tilastollisesti? Eikö mitään muita mahdollisia terveyteen vaikuttavia muuttujia tarvitse millään tavalla kontrolloida?


Tämä nyt alkaa menemään jo ohi ketjun aiheesta.
Siinä kattavaa suomalaistakin aineistoa ja pohdintaa.

Se, ettei sinulla ole pääsyä ei vaikuta lähteiden pitävyyteen. Esittämässäni artikkelissa viitataan solu- ja kudostason tutkimuksiin, jossa kolesterolin osuus patologiassa näytetään.
 
Siinä kattavaa suomalaistakin aineistoa ja pohdintaa.
Taas statiini tutkimus.
Laita yksi tutkimus, missä osoitetaan syy-yhteydellä (causation), että korkea LDL-kolesteroli aiheittaa sydän- ja verisuonitautia. Taidat itsekin tietää, että sellaista tutkimusta ei ole olemassa.

EDIT: Amyotrophic Lateral Sclerosis Associated with Statin Use: A Disproportionality Analysis of the FDA's Adverse Event Reporting System - PubMed

Results: RORs for ALS were elevated for all statins, with elevations possibly stronger for lipophilic statins. RORs ranged from 9.09 (6.57-12.6) and 16.2 (9.56-27.5) for rosuvastatin and pravastatin (hydrophilic) to 17.0 (14.1-20.4), 23.0 (18.3-29.1), and 107 (68.5-167) for atorvastatin, simvastatin, and lovastatin (lipophilic), respectively. For simvastatin, an ROR of 57.1 (39.5-82.7) was separately present for motor neuron disease.

Se, ettei sinulla ole pääsyä ei vaikuta lähteiden pitävyyteen. Esittämässäni artikkelissa viitataan solu- ja kudostason tutkimuksiin, jossa kolesterolin osuus patologiassa näytetään.
Aikamoinen Russellin teekannu.

Minun puolesta tämä turha jankkaaminen voi loppua.
 
Viimeksi muokattu:
Mä sain noin 40% LDL laskemaan syksyllä reilun 3kk aikana 3.6->2.2. Jätin oikeastaan juustot kokonaan pois ja suodattamattoman kahvin sekä aloitin syömään joka aamu kaurapuuroa sekä yritin muutenkin lisäillä kuituja reilusti ruokavalioon. Tuli painoakin tiputeltua samalla noin 9kg. Paljon tulee yhä lihaa syötyä, mutta arjessa kanaa/kalkkunaa/kalaa käytännössä pelkästään. En paljon punaista lihaa syönyt alkutilanteessakaan paitsi duunipaikan lounasravintolassa ja välillä ulkona syödessä ja sama meno jatkuu yhä satunnaisesti.
 
Mä sain noin 40% LDL laskemaan syksyllä reilun 3kk aikana 3.6->2.2. Jätin oikeastaan juustot kokonaan pois ja suodattamattoman kahvin sekä aloitin syömään joka aamu kaurapuuroa sekä yritin muutenkin lisäillä kuituja reilusti ruokavalioon. Tuli painoakin tiputeltua samalla noin 9kg. Paljon tulee yhä lihaa syötyä, mutta arjessa kanaa/kalkkunaa/kalaa käytännössä pelkästään. En paljon punaista lihaa syönyt alkutilanteessakaan paitsi duunipaikan lounasravintolassa ja välillä ulkona syödessä ja sama meno jatkuu yhä satunnaisesti.
Kiitos paljon, yliviivasin juuston kauppalistasta, jota oli tarkoitus siellä nyt ostaa käydessäni. Lisäsin tilalle mm. kaurapuuroa. Vaikka jossain lukikin, että 2-4 juustopalaa olisi hyvä terveydelle, en osta palaakaan. Silloin tällöin tulen hommaamaan vaihtelun vuoksi sulatejuustoa. Ja jos totta puhutaan niin sitä juustoa on joka ruoassa nykyään lasagnesta ja pizzasta alkaen, että terveyden kannalta ei varmaan kannata erikseen ostaa, enemmin juustokin kannattaa korvata esim. kalalla ja tosiaan noilla kanaruoilla. Leikkeleetkin on hyvä vaihtaa lihaisista kanatyyppisiin. Jos se siitä kolesteroli laskisi ja terveyttä tulisi takaisin.
 
Kiitos paljon, yliviivasin juuston kauppalistasta, jota oli tarkoitus siellä nyt ostaa käydessäni. Lisäsin tilalle mm. kaurapuuroa. Vaikka jossain lukikin, että 2-4 juustopalaa olisi hyvä terveydelle, en osta palaakaan. Silloin tällöin tulen hommaamaan vaihtelun vuoksi sulatejuustoa. Ja jos totta puhutaan niin sitä juustoa on joka ruoassa nykyään lasagnesta ja pizzasta alkaen, että terveyden kannalta ei varmaan kannata erikseen ostaa, enemmin juustokin kannattaa korvata esim. kalalla ja tosiaan noilla kanaruoilla. Leikkeleetkin on hyvä vaihtaa lihaisista kanatyyppisiin. Jos se siitä kolesteroli laskisi ja terveyttä tulisi takaisin.
Ei sitä kannata överiks vetää. Jos juustoa kuluu niin ostat vaikka vuoroviikoin eri juustoja ja vaikka kerran kuussa sitä Oltermannia niin tuntuu herkulta. Syö sitten muulloin niitä vähärasvaisempia juustoja ja sulatejuustoa, joka ei toki ole terveysruokaa sekään..
 
Kertokaa vielä terveyden kannalta onko parempi juoda sokeritonta vai sokerillista coca colaa, jos juo 1-2 krt vko?

Sokerissa on vähemmän E-koodeja, kun taas sokeroimattomassa aidossa coca colassa on enemmän kaiken maailman koodeja ja väriaineitakin. Mikä niistä olisi terveellisin kohtuudella nautittuna. Esimerkiksi diabeteksen takia ja osin kolesterolin takia tulisi rasvaista, suolaista ja sokerista välttää, mutta onko sokeriton virvoitusjuoma väri- yms. aineiden takia huonompi terveydelle sittenkin kuin aito?
 
Kertokaa vielä terveyden kannalta onko parempi juoda sokeritonta vai sokerillista coca colaa, jos juo 1-2 krt vko?

Sokerissa on vähemmän E-koodeja, kun taas sokeroimattomassa aidossa coca colassa on enemmän kaiken maailman koodeja ja väriaineitakin. Mikä niistä olisi terveellisin kohtuudella nautittuna. Esimerkiksi diabeteksen takia ja osin kolesterolin takia tulisi rasvaista, suolaista ja sokerista välttää, mutta onko sokeriton virvoitusjuoma väri- yms. aineiden takia huonompi terveydelle sittenkin kuin aito?
Sokeriton on aina parempi. Toki hörhöjä riittää ketkä kammoksuu makeutusaineita, joka sinällään on totta mutta jotta niistä olis haittaa pitää lipittää litroja päivässä..
 
Sokerittomat on yhtä haitallisia jos ei jopa pahempia. Mulla myös sukurasitteena korkea kolestroli, ruokavaliosta huolimatta.
Kolestrolilääke avitti hieman mutta varsinainen apu tuli omega 3-6-7-9 kapseleista. Yksi kapseli/päivä pudotti alle vuodessa 7,2->4,5.
Väliin pidän 2-3kk taukoa kapseleissa koska saattaa ohentaa liikaa verta.
 
Sokerittomat on yhtä haitallisia jos ei jopa pahempia. Mulla myös sukurasitteena korkea kolestroli, ruokavaliosta huolimatta.
Kolestrolilääke avitti hieman mutta varsinainen apu tuli omega 3-6-7-9 kapseleista. Yksi kapseli/päivä pudotti alle vuodessa 7,2->4,5.
Väliin pidän 2-3kk taukoa kapseleissa koska saattaa ohentaa liikaa verta.
Käytän omega-3, Tokmanni-boksissa, 3 kpl saa joskus 19,99 eur.

Mikä parhainta, niin silmälääkärin ja optikon mukaan näköni on parantunut pitkälti noiden kapseleiden takia. D-vitamiinipitoisuus nousi sekin riittävälle tasolle, käytän lisäksi 50 mg tablettilisää, kun ruoasta ei saanut tarpeeksi. Uskon, että kolesterolia saa alentaa, suvussa ei pitäisi olla kolesterolirasitetta. Ihan omaa ruokavaliotani ja liikkumattomuuttani voin tässä syyttää. Nyt oli ihanaa ruokakaupassa, kun kävelin vaan muina miehinä juustohyllyjen ohi ja naurahdin, säästin 6,65 euroa ilman juustoa. Ostin tilalle pari kiloa kaurahiutaletta ja ostin 3 kiloa hedelmiä. Hedelmiä olen ennenkin käyttänyt, mutta se jää joskus väliin.

Suosittelen juuston jättämistä kaikille, etenkin jos henkilöä kohti sitä menee se 1 kg vko. Olen viime aikoina ollut huolissani sepelivalimotaudista ja diabeteksesta paljon.
Vielä kun vähennän limsat 1 krt vko saunan jälkeen ja ehkä joku suklaaherkku siihen, niin saa riittää koko viikoksi.

Ylipäätään kun menin kauppaan nyt, niin ihan uskomaton määrä kaiken maailman rasvaista, suolaista ja sokerista roskaa myynnissä. Ei ihme, kun terveysmenot ja -huolet paisuvat valtiolla.
 
Sokerittomat on yhtä haitallisia jos ei jopa pahempia.

Tämä juuri. Kalorit, makrot ja ravinteet on vain se toinen puoli ravinnon yhtälöä. Suoliston toiminta ja jokaisen yksilön oma vaste verensokerin ja nälän tunteen muodossa on mielestäni paljon olennaisempia yksilötasolla.

Tämän tutkimuskin on enempi tätä päivää, en ihmettelisi jos 2030-luvulla on ihan arkipäivää saada vaikkapa työterveydestä/ravintoterapeutilta verensokerimittari kotikäyttöön viikoksi-pariksi samaan tapaan kuin mitä nyt voi saada uniapnean kotitutkimuslaitteet. Nälän tunne syntyy yllättävän isolta osin suolistossa, sen takia niitä kasviksia/hedelmiä/marjojakin suositellaan syötävän se lähes kilo päivässä, koska ne tasapainottaa tätä toimintaa.
 
Jostain syystä Suomessa on diabeetesta (varsinkin 1-tyyppiä) about eniten maailmassa. Rasvan syönnistä se ei voi johtua, koska se on niin demonisoitu. Ihmisethän pääosin karsastaa rasvaa, kun menee suonet tukkoon. Tiedoksi, elävän ihmisen kroppa on yli 35 astetta lämpimän puolella, jossa rasva tuskin jähmettyy suoniin - kuten luullaan. Kiva ois tietää mistä "sokeritauti" johtuu. Nimikin voisi kertoa, mistä se mahdollisesti johtuu? Sairaalassa diabeetikolle annetaan yleensä vain hh-ruokaa. vähän protsua, rasvat minimissä. Pullaa kahvin kanssa, pistetään sitten insuliinia - niin ei hätää.

Ja ykkönenhän tulee yleensä jo nuorena - teini-iässä.
 
Jostain syystä Suomessa on diabeetesta (varsinkin 1-tyyppiä) about eniten maailmassa. Rasvan syönnistä se ei voi johtua, koska se on niin demonisoitu. Ihmisethän pääosin karsastaa rasvaa, kun menee suonet tukkoon. Tiedoksi, elävän ihmisen kroppa on yli 35 astetta lämpimän puolella, jossa rasva tuskin jähmettyy suoniin - kuten luullaan. Kiva ois tietää mistä "sokeritauti" johtuu. Nimikin voisi kertoa, mistä se mahdollisesti johtuu? Sairaalassa diabeetikolle annetaan yleensä vain hh-ruokaa. vähän protsua, rasvat minimissä. Pullaa kahvin kanssa, pistetään sitten insuliinia - niin ei hätää.

Ja ykkönenhän tulee yleensä jo nuorena - teini-iässä.
Ei kukaan vakavasti otettava tutkija väitä että rasva jähmettyy suoniin tuolla tavalla.
Diabeteksen latinankielin nimi - vesitystauti. Johtuisiko siis kuitenkin veden juonnista
 
Ei kukaan vakavasti otettava tutkija väitä että rasva jähmettyy suoniin tuolla tavalla.
Diabeteksen latinankielin nimi - vesitystauti. Johtuisiko siis kuitenkin veden juonnista
Diabetes inspidus ja -mellitus ovat kaksi aivan eri tautia, eikä vesitystaudilla ole mitään tekemistä sokeriaineenvaihdunnan kanssa
 
Kreikkaa se onkin eikä latinaa. Diabetes mellitus olisi paljon makeaa pissaa ja insipidus paljon mautonta pissaa.jos me siis uskomme että etymologiassa on jokin suuri viisaus (so. sokeritauti johtuu sokerista) niin luotetaanko kuitenkin alkuperäiseen nimeen ja vedetään johtopäätökset että diabetes mellitus johtuu pissaamisesta.

Oma mielipiteeni on että etymologia on vain etymologia ja siitä ei voi päätellä sairauksien syitä eikä esim Suomen n 100-1000 kertaiset dm1 esiintyvyydet johdu sokerin syönnistä vaan geeneistä
 
Jostain syystä Suomessa on diabeetesta (varsinkin 1-tyyppiä) about eniten maailmassa. Rasvan syönnistä se ei voi johtua, koska se on niin demonisoitu. Ihmisethän pääosin karsastaa rasvaa, kun menee suonet tukkoon. Tiedoksi, elävän ihmisen kroppa on yli 35 astetta lämpimän puolella, jossa rasva tuskin jähmettyy suoniin - kuten luullaan. Kiva ois tietää mistä "sokeritauti" johtuu. Nimikin voisi kertoa, mistä se mahdollisesti johtuu? Sairaalassa diabeetikolle annetaan yleensä vain hh-ruokaa. vähän protsua, rasvat minimissä. Pullaa kahvin kanssa, pistetään sitten insuliinia - niin ei hätää.

Ja ykkönenhän tulee yleensä jo nuorena - teini-iässä.
Ykkönenhän onkin kai pitkälti perinnöllinen, kun taas kakkostyypin diabetes johtuu pääasiassa huonoista elintavoista (liikkumattomuus, ylipaino, huono ruoka, liika alkoholi jne.)
 
Ykkönenhän onkin kai pitkälti perinnöllinen, kun taas kakkostyypin diabetes johtuu pääasiassa huonoista elintavoista (liikkumattomuus, ylipaino, huono ruoka, liika alkoholi jne.)
Tyypin 1 diabetes syntyy, kun kehon oma puolustusjärjestelmä hyökkää haiman soluja vastaan, jotka tuottavat insuliiniä. Tarkkaa mekanismiä ei tunneta, mutta sen arvellaan johtuvan perintö- tai ympäristötekijöistä.

Tyypin 2 diabetes on täysin elintapasairaus. Tyypin 2 diabetes on kroonisesti koholla oleva veren sokeripitoisuus. Tämä taas johtuu todennäköisesti liiallisesta hyylihydraattien ja varsinkin fruktoosin syömisestä.

https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/S2161831323002223

"Fructose is associated with the biochemical alterations that promote the development of metabolic syndrome (MetS), nonalcoholic fatty liver disease, and type 2 diabetes. Its consumption has increased in parallel with MetS. It is metabolized by the liver, where it stimulates de novo lipogenesis."

"Metabolic syndrome is a cluster of related conditions that increases an individual's risk for developing cardiovascular disease and Type 2 diabetes mellitus (T2DM) [1,2]. The components of metabolic syndrome include abdominal obesity, dyslipidemia, elevated blood pressure, insulin resistance, glucose intolerance, β-cell loss, low-grade chronic inflammation and a prothombotic state"

"Fructose has not been a main focus of glycation research because of the difficulty in measuring its adducts, and, more importantly, because although it is 10 times more reactive than glucose, its plasma concentration is only 1% of that of glucose."
"More than 70% of patients with type 2 diabetes die of cardiovascular causes (3)."
 
Viimeksi muokattu:
Luin vähän lisää asiaa juustoista, ja kyllä taidan lopettaa juustot kokonaan.

Moni kysyy onko juusto terveellistä? Niin voi kysyä, jos on huolissaan omasta tai läheisten terveydestä. Martat sanovat näin juuston kuluttamisesta:



Monellako menee se tasan 3 viipaletta juustoa päivittäin? Varovaisesti laskettuna minulla menee 12-20 viipaletta juustoa (Oltermanni originaali) päivittäin. Juuston hinta on 6,65 euroa kilolta ja kun juustoja menee omien laskelmien mukaan noin 39 kiloa vuodessa, saan satavarmasti hyvin kolesteroli ja hieman rasvaa ympärille, vaikka en ylipainoinen olekaan. Juustoihin vuodessa 259,35 euroa.

Tällä hetkellä aion rajoittaa myös sipsejä, niitä en syö nytkään käytännössä ollenkaan, mutta myös patukat maks. 1 krt vko herkutteluun yksi patukka.

Suomessa kulutetaan jo 26 kiloa juustoa henkilöä kohden vuositasolla ja ei tarvitse kyllä ihmetellä miksi minullakin kolesteroliarvot ovat mitä ovat. Kaiken lisäksi jos söisin juustoa 2-3 viipaletta päivässä, niin tuosta juustosta menisi jopa yli 50 % hukkaan homeisena tai pilaantuneena avaamisen jälkeen. On siis niin taloudellisesti, terveydellisesti kuin hävikinkin takia parasta lopettaa juusto-ostokset tänään.

Itse aina syönyt monipuolisesti ja liikkunut, en ole ylipainoinen, en tupakoi tai käytä alkoholia, kolesteroliarvot aina koholla, jo pari kymppisestä lähtien.

No nyt lääkäri oli kesällä sitten sitä mieltä että jotain täytyy tehdä kun ruokavalio ja muu ei vain riitä ja arvot nousee koko ajan.

Kolesteroli oli 7.5
HDL 1.25
LDL 6.2

No ensin aloitettiin lääke rosuvastatin 10mg, putosi hieman, mutta silti kaikki huomattavan korkealla, no otettiin lisää tutkimuksia ja kappas siellä on perinnöllisyys taustalla. Tuplattiin rosuvastatin 20mg ja vieläkään ei päästy viitearvoihin :facepalm:

No rinnalle tuli toinen lääke 10mg ja nyt arvot putosi sine minne haluttiin, mutta maksa-arvot pomppas:facepalm::facepalm:

Taas kuukauden päästä kontrolliin...


Jos et saa järkevällä ruokavaliolla ja liikunnalla kolesterolia kuntoon, niin lääkkeellä saat, mielummin lääke kuin tukos.
 
Itsellä kolesteroli oli syyskuussa 7 ja LDL yli 5 ja aloin syömään Atorvastatin 20mg. Nyt kolestroli on 3.9 ja LDL 2.2. Itselläkin on korkea kolesteroli perinnöllistä, mutta on myös jonkin verran ylipainoa. Lääke auttoi yllättävän nopeasti.
 
Itsellä kokonaiskolesteroli 12,6 ja LDL 11. Geenit reagoivat siihen ympäristöön mihin ne laitetaan. Miksi siis lähteä veriarvoja lääkkeillä muuttamaan. Yksikään lääke ei tule ilman sivu/haittavaikutuksia, eli ns. ilmaista lounasta ei ole. Lääkärit/tutkijat luulevat, että he ovat viisaampia kuin muutama miljardi vuotta evoluutiota.
Itse en söisi statiineja mistään hinnasta. Nämä on niitä henk. koht. kysymyksiä.
 
Itsellä kokonaiskolesteroli 12,6 ja LDL 11. Geenit reagoivat siihen ympäristöön mihin ne laitetaan. Miksi siis lähteä veriarvoja lääkkeillä muuttamaan. Yksikään lääke ei tule ilman sivu/haittavaikutuksia, eli ns. ilmaista lounasta ei ole. Lääkärit/tutkijat luulevat, että he ovat viisaampia kuin muutama miljardi vuotta evoluutiota.
Itse en söisi statiineja mistään hinnasta. Nämä on niitä henk. koht. kysymyksiä.
Mikä statiineissa sinua närästää, itselle ei tule mitään oireita näiden käytöstä
 
Mikä statiineissa sinua närästää, itselle ei tule mitään oireita näiden käytöstä
En ymmärrä sitä, että miksi halutaan lääkkeillä vaikuttaa kehon normaaliin toimintaan.
Statiinien haittavaikutuslista on pitkä. Hyvä ettei sinulle siitä tule mitään oireita niiden käytöstä.
 
En ymmärrä sitä, että miksi halutaan lääkkeillä vaikuttaa kehon normaaliin toimintaan.
Statiinien haittavaikutuslista on pitkä. Hyvä ettei sinulle siitä tule mitään oireita niiden käytöstä.
Monilla lääkkeellä voi olla sivuvaikutuksia. Useimmilla ei mitään. Jos lääkkeettömästi saat kolestrolin laskemaan niin hyvä.
Kolestroriarvo joka on päälle 12 ei ole kehon normaalia toimintaa.
 
Kolestroriarvo joka on päälle 12 ei ole kehon normaalia toimintaa.
Millä tavalla se ei ole kehon normaalia toimintaa? Verrattuna mihin? Muutin vain ruokavaliotani. Aikaisemmin LDL oli 2.8. Geenit vain reagoivat eri tavalla siihen ympäristöön mihin ne laitetaan.
LDL-C on lipoproteini, joka kuljettaa rasvaa kudoksiin, koska rasva ei sekoitu veren plasmaan, kuten sokeri tekee.
 
Anteeksi että häiritsen jutusteluanne, mutta olis kiva kuulla millä meriiteillä täällä puhutaan esmes kolesterorista? Vaikka onkin lähteitä niin onko mahdollisesti jotain titteliä jne koska aika tohtori ja tutkija tasoista juttua tulee mutta ei muuta kuin viitataan lähteisiin..
 
Anteeksi että häiritsen jutusteluanne, mutta olis kiva kuulla millä meriiteillä täällä puhutaan esmes kolesterorista? Vaikka onkin lähteitä niin onko mahdollisesti jotain titteliä jne koska aika tohtori ja tutkija tasoista juttua tulee mutta ei muuta kuin viitataan lähteisiin..
Biolääketieteen ja farmasian maisteri a.k.a proviisori. Mut näköjään jankkasin ja viestit läks veks 😎
 

Statistiikka

Viestiketjuista
262 765
Viestejä
4 565 187
Jäsenet
75 017
Uusin jäsen
repXileS

Hinta.fi

Back
Ylös Bottom