Joskus 2018 olin jonkin aikaa erään suomalaispankin IT-osastolla töissä. Siellä ollessani eräät ohjelmoitsijat saivat valmiiksi koodinpätkän missä opintolainaa hakeva saa selaimen kautta päätöksen opintolainan saamisesta ilman että kukaan ihminen on siinä osallisena. Sitä juhlittiin kahvihuoneessa kakulla ja joku toki tokaisi happamasti "tällä taas saatiin n kappaletta pankkivirkailijoita työttömiksi" jota osaston johtaja korjasi leikkisästi "ei vaan tuottavampiin töihin".Yritykset korvaavat asiakaspalvelijoita tekoälyllä
Silloin ei puhuttu mistään tekoälystä, kaiketi tavanomaista automatiikkaahan tuo lienee? Silloin jo pelättiin samaa kuinka asiakaspalvelijoita eli pankkivirkailijoita tarvitaan yhä vähemmän koska hommat ja päätökset tulevat netissä automaattisesti.
Katsotaanko tekoäly tuosta kehityksestä jotenkin erilliseksi asiaksi, vai onko se vain jatkumoa tuolle, tekoäly pystyy tekemään vaan vieläkin monimutkaisempia päättelyitä, ja ehkä tarvitaan vähemmän niitä IT-osaston ohjelmoijiakin kun ei tarvitse koodata lisätoimintoja automatiikalle vaan tekoäly keksii ne itse? Vai?
Mainitsin tämän anekdootin vain sen takia koska mielestäni on vain jotenkin kummallista olla huolissaan asiakaspalvelijoiden työttömäksi joutumisesta kun tätä kehitystä oli paljon jo ennen tekoälystä kohkaamista. Vai onko tämä nyt vain niin paljon suurempi juttu ja en tajua, kohta ollaan kaikki ihmiset turhia?
Eniten kyllä toivon lääkärintyön ja sairaanhoitajien korvaamista suurelta osin tekoälyllä, utopiana Elysiumin tai Prometheusin esittämät automaattikirurgit jotka tekevät diagnoosin ja monimutkaisen leikkausoperaation alta aikayksikön. Saattaisivat rahat vihdoinkin alkaa riittää sote-pelleilyyn ja leikkausjonot lyhenemään. Sitä odotellessa... luultavasti kuolen leikkausjonoon.
En kaipaa enää sentraalisantrojakaan, hyvä että ihmiset korvautuivat aikoinaan automaattisilla puhelinkeskuksilla.
Viimeksi muokattu: