Täällä ollaan kyllä yllättävän EU-mielisiä tai oikeastaan Britanniaa vastaan, eli jälleen kerran kielteisellä asenteella liikenteessä. EU:han on yksinkertaisimmillaan hansakauppa tyylinen liittouma, missä isoimmat jäsenmaat voittavat viennissä, samalla mahdollistaen pienemmistä maista raaka-aineiden ja tuotteiden nappailun, mistä on omassa maassa puutetta. Näennäinen etuuskassa laitetaan kasaan mistä pienemmät maat hyötyvät ja mistä jaetaan aina tilanteen mukaan isompia potteja, jos jokin maa meinaa romahtaa. Romahdus tarkoittaisi kauppavirran tyrehtymistä romahtaneesta maasta joka suuntaan.
EU on pienten tukietujen lisäksi kätevä sopimusnippu, mikä mahdollistaa monenlaista kansainvälistä helppoutta, kuten reissaamisen ja töissä käymisen, tosin tällaiset asiat voidaan sopia myös maiden välille keskenään ilmankin isompaa liittoumaa, jos maiden välillä on paljon säpinää.
EU:sta on siis käytännön tasolla hyötyä, mutta taloudellisesti siitä on tietyille jäsenille haittaa. Se ei ime maita kuiviin, koska kassasta saadaan horjuvalle maalle aina lisää rahaa tukemista varten, mutta ilman sitä pärjäisi pitkässä juoksussa paremmin kuten
@tle88 jo viittoikin. Kauppaa voi käydä muidenkin maiden kanssa kuten suurvaltioiden, vaikka onhan se tosi että tullittomuus on suuri etu liitttoon osallistuneille, tosin se rajoittaa toimintaa Euroopan sisäpuolelle hyvin vahvasti.
EU:n ongelma on se että se tekee kaikki yritykset riippuvaisiksi sen jäsenmaista, mikä ei mahdollista kaikista joustavinta kaupankäyntiä koko maailman taloutta ajatellen. Joskus yrityksen kannalta parempi kauppakumppani voi olla muualla kuin EU:ssa, itse asiassa varmaan useinkin. EU:n voi tiivistää lyhyesti asetteluksi käytännön etu vastaan pitkän aikavälin taloudellinen riippumattomuus. Onneksi EU:n sisälläkin ollessa saa sentään oman kotimaan taloutta edistää omavaraisempaan suuntaan.
Paletti ei ole kuitenkaan mustavalkoinen, vaan EU:sta on ollut myös hyötyä varsinkin uusien kansainvälisten yritysten muodostumisessa, eivätkä isoimmat maat ole pelkästään juhlineet riemusta. Iso maa kuten Ranska on saanut EU:n myötä suuret määrät haitallista maahanmuuttoa ja rajan läpi livahtaneen terrorismin myös ihmishenkiä on menetetty. Tästä ei voi syyttää suoraan EU:ta, sillä EU:n tarkoitusperä hätäavussa on hyvä, mutta selvää on että ilman EU:ta tilanne voisi olla erilainen. Ihmishenget eivät tunnu kuitenkaan painavan yhtä paljon kuin arvot, eli aika ylpeäotsaista on monen ihmisen ajattelu tänä päivänä, kun vähätellään hengen menetystä tyhjän arvomaailman varjolla.
EU maksaa tietääkseni suomalaisille 58 euroa vuodessa per asukas. Tämä tekee vuodessa hintalapuksi 320 325 764 euroa. Täytyisi saada paikalle taloustieteilijä, joka kertoo paljonko EU:n ulkopuolella ollessa tuosta summasta menisi tulleihin ja jäisikö yhtään pelivaraa oman maan kehittämiseen. Minusta tuntuu että hyvin pärjättäisiin noin isolla suhteellisella säästöllä pitkässä juoksussa, vaikka alkuun yritykset joutusivat muuttamaan suunitelmiaan, eli paperihommaa riittäisi aluksi. Onhan Britannia jo aivan pian yksi maa kenen kanssa voisi sopia yhtä sun toista, sitten on tietysti Venäjä.
Kannattaa miettiä vaihtoehtoja takaraivossa, ennemmin kuin lytätä keskustelussa EU-arvostelijoita. Oman maan etuahan tässä kukin ajattelee.