Asiasta on keskusteltu 2 vuotta, UK on epäonnistunut näyttämään vaihtoehtojen olemassaolon (joita poliitikot eivät esitä vieläkään).
Lukaisepa uudemman kerran TEU:n 4 artikla, etenkin sen 3. kohta,
https://eur-lex.europa.eu/resource....b2-b506-fd71826e6da6.0023.02/DOC_1&format=PDF:
3. Pursuant to the principle of sincere cooperation, the Union and the Member States shall, in full
mutual respect, assist each other in carrying out tasks which flow from the Treaties.
The Member States shall take any appropriate measure, general or particular, to ensure fulfilment of
the obligations arising out of the Treaties or resulting from the acts of the institutions of the Union.
The Member States shall facilitate the achievement of the Union's tasks and refrain from any measure
which could jeopardise the attainment of the Union's objectives.
Eroneuvottelut on osa unionin toimintaa, jota sitoo 4 artiklan yhteistyövelvoite. Ei vaihtoehtojen etsiminen ole yksin UK:n vastuulla vaan nykytilassa on epäonnistunut myös Irlanti ja EU kokonaisuutena.
Kyllä, nämä kehittyvät ajan mittaan: nykyinen järjestely onnistuu Irlannin saarella, koska UK ja Irlanti ovat samassa blokissa samoilla säännöillä.
Sittenhän ei ole mitään estettä asettaa backstopille kohtuullinen aikaraja, vaikka yksi vuosi. Silloin on jokaisella osallisella kunnon motivaatio etsiä riittävän toimivia ratkaisuja tyhjästänillittämisen sijasta. Ei luulisi olevan vaikeaa, kun sekä UK että Irlanti haluavat rajan olevan mahdollisimman huomaamaton.
Se oli EU:n lähtökohta: ei siis tiedetä, miten se olisi mennyt, koska kyseisen laista sooimusta ei tehty. Sen sijaan nykyisessä backstopissa tarkastuksia tulee Pohjois-Irlannin ja muun UK:n välille.
Eli EU:n lähtökohtana eroneuvotteluissa on ollut, että UK ei voi erota EU:sta kokonaan? Tämähän loukkaa suoraan Art 50:n mukaista oikeutta erota EU:sta.
Jos koko UK pysyy tulliunionissa, niin mitä tarkastuksia Irlanninmerelle tarvitaan?
Asiasta kolmanteen, Turkin jäsenyys tulliunionissa on johtanut siihen, että tuonti Turkkiin on tullitonta kauppasopimusmaista, mutta koska Turkki ei ole EU:n jäsen, Turkin vienti ei saa kauppasopimusetuja.
Joutuuko UK eron jälkeen vastaavaan tilanteeseen, kun se ei enää ole EU:n jäsen?