Kerta liittovaltiokissa nostettiin pöydälle niin heitetään nyt tänne joku minkä kimppuun voi käydä:
Liittovaltion osaltahan olisi olennaisinta se että minkälainen liittovaltio EU:sta rakennettaisiin.
Itse näkisin parhaana sellaisen missä otettaisiin vähän mallia USA:sta 1800-luvun loppupuolella ja 1900-luvun alkupuolella ennen New Dealia. Eli keskushallinto ei olisi mikään hampaaton paperitiikeri mallia USA:n alkuvuodet mutta ei myöskään mikään New Dealin jälkeinen jättiläinen.
Vahva perustuslaki jolla rajataan keskushallinnon roolia. Nykytilanteeseen verrattuna ulko- ja turvallisuuspolitiikka siirtyisi enemmän keskushallinnon vastuulle, mukaan lukien puolustusvoimat (tämä toki vaatisi siirtymäaikaa).
Perustuslailla taattaisiin myös EU:n kansalaisten perusoikeudet ja keskushallinnolle annettaisiin tarpeeksi hampaita myös varmistaa että noita noudatetaan (i.e. saataisiin Unkarit yms. kuriin tarvittaessa).
Keskushallinto tarvisi itsenäisen rahavirran joten jonkinlainen verotusoikeus tarvittaisiin. Tyyliin tietty % ALV:ia olisi suht hyvä ja neutraali tapa varmistaa tuo tulovirta. Sen lisäksi sitten vielä mahdolliset tullimaksut, hiiliverot, yms. voisivat olla tulonlähteitä. Ja nuo verotusoikeudet pitäisi kirjata suht rajaavasti sinne perustuslakiin.
Perustuslain muuttaminen suht vahvojen lukkojen taakse, mallia USA. Ehkä jopa vahvempien, vaikkapa 3/4 tai 4/5 jäsenvaltiosta hyväksyntä tarvittaisiin. Jos halutaan niin tuo voidaan vielä tehdä vaikkapa kaksivaiheiseksi perustuslaiksi missä tietyt muutokset vaatii kaikkien jäsenmaiden hyväksynnän.
Parlamenttiin mallia voitaisiin lainata Yhdysvalloista. Eli kaksikamarinen järjestelmä jolla voidaan kompensoida valtatasapainoa pienten ja suurten jäsenmaiden välillä.
Toimeenpanovalta parlamentaarikseksi mallia UK, eli pääministerin pitää nauttia parlamentin alahuoneen kannatusta.
Eli käytännössä tavoitteena olisi keskushallinto jolla olisi niin valtaa kuin rahaa luoda EU:sta paljon vahvempi tekijä ulkopoliittisesti ja antaa sille myös paljon paremmat kyvyt reagoida nopeasti kriisitilanteissa. Kuten nyt vaikkapa tämä pandemia tai se mitä tapahtuu Puolan ja Valko-Venäjän rajalla. Samalla voitaisiin suoraviivaistaa EU:n sisäisiä rahoituskanavia (eli ei mitään jäsenvaltiot neuvottelee kuinka paljon kukin maksaa EU:lle).
Myönnetään että tämä todennäköisesti suosisi enemmän rikkaampia maita ja epäilen että läpimenon chanssit ovat pienet mutta aina saa unelmoida