Referoi sisällön oleelliset kohdat niin, että ilman linkin klikkaustakin voi keskustelua jatkaa. Pelkillä linkeillä ei saa täällä keskustella.
EU:n elvytyspaketti aiheutti uuden poliittisen kaaoksen Italiassa. Italian ensimmäinen virallisesti EU-eroa ajava puolue näki päivänvalon samaan aikaan, kun pääministeri
Giuseppe Conte tuuletti voittoa EU-pomojen maratonväännöstä.
Asialla on populistisenaattori
Gianluigi Paragone, jonka mukaan Italia ei voi enää olla muiden EU-maiden kiristyksen kohteena. Lisäksi ex-ministeri ja senaattori
Vittorio Sgarbi aloitti hiljattain nimien keräämisen aloitteeseen, jonka tavoitteena on kansanäänestys EU-jäsenyydestä.
Kahden toisistaan riippumattoman hankkeen syntyminen juuri nyt ei ole millään tapaa sattumaa.
Italialaisten suhtautuminen EU:hun nimittäin muuttui ratkaisevasti koronakriisin aikana. Moni koki maan jääneen yksin pandemiaa hoitamaan, ja yhä useampi kysyy, mitä suurimpiin nettomaksajiin kuuluva Italia loppupeleissä jäsenyydestään hyötyy.
Myös koronakriisin aikana vähintään yhtä nuivaa politiikkaa – kuin virallinen nuuka nelikko – ajanut Suomi voi katsoa peiliin.
Jopa yli 70 prosenttia italialaisista sanoo nyt suhtautuvansa unioniin kriittisesti. Vielä 20 vuotta sitten niin teki vain 43 prosenttia.
Jopa joka toinen katsoo, että Italia pärjäisi paremmin EU.n ulkopuolella. Politiikan kommentaattorit varoittavat koronaa seuranneen talouskriisin kääntävän myös nuoren sukupolven EU:ta vastaan, eikä taantuman seurauksena kasvava eriarvoistuminen auta asiaa.
Asiantuntijat eivät usko Italian EU-eroon, mutta enemmistö heistä ei uskonut brexitiinkään. Lisäksi sijoittajat eivät pidä epävarmuudesta, ja spekulaatiot italexististä saattavat pian näkyä Italian koroissa. Sama vaikutus on kasvavalla poliittisella epävarmuudella. Maalle, jonka julkinen velka nousee tänä vuonna yli 150 prosenttiin bkt:sta, korkojen nousu pelkän poliittisen kuohunnan takia voi olla kohtalokasta.
Se, mikä on kohtalokasta Italialle, on kohtalokasta koko EU:lle. Italia on yksi EU:n perustajista ja euroalueen kolmanneksi suurin talous. Pelkät huhut erosta ravisuttavat koko Eurooppaa ja laineet tuntuvat Suomessakin.
UniCreditin pääekonomisti
Erik Nielsen arvioi elvytyspakettikompromissin synnyttyä, että todennäköisesti EU-vastaisuuden laimentaminen Italiassa oli yksi
Angela Merkelin ja
Emmanuel Macronin päätavoitteista.
Juuri nyt näyttää siltä, että sitä ei saavutettu kovin hyvin.
Kirjoittaja on Kauppalehden kirjeenvaihtaja Udinessa.
Pitääkö tämä lukea ääneen?