EU:n asettamat Venäjäpakotteet koskevat pääosin aseita ja öljynetsintää, sekä rahoitusta. Meidän viennin menetykset eivät ole tulleet niistä, vaan Venäjän asettamista tuontirajoituksista.
EU ei ole mikään liskoseura, joka päättää, että joku maa jotakin, tuo toinen toista. Se on 27 aktiivista toimijaa eli maata, jotka keskenään neuvottelevat asioista. Jokainen maa, tai ei edes maa, vaan siellä toimivat yritykset, yliopistot, tutkimuslaitokset jne., kehittää tietysti itse haluamiaan juttuja ja tietysti myös vain mielikuvitus on rajana sille, mitä voi kehittää ja mihin voi saada taloudellista tai muuta tukea.
Meillä on kuitenkin Suomessa alueita, joille kanavoituu mitä kummallisimpiin asioihin rahoitusta EU:lta, ja kokemuksesta voin sanoa, että erityisen paljon kanavoituu tiettyihin maakuntiin, kuten esim. Etelä-Savoon, jota on jo pitkään tekohengitetty siltä suunnalta. Mutta sitä, että meillä on hmm... hieman puutteellinen kaivoslaki... ei ole EU päättänyt. Tai Metsäteollisuuden päätöstä myydä mieluummin sellua kuin korkeamman jalostusasteen tuotteita (toki sellun hinta on ollut ok), sitäkään ei ole EU päättänyt.
Ja mikä tuo jätteen loppusijoituspaikkajuttu oli? Voisitko hieman selventää. Meinaan nykyisinhän meiltä päin vastoin jätettä viedään ulkomaille, esim. Ruotsiin ja Viroon.
Suomalaista maataloutta tuetaan arvonlisään suhteutettuna EU:n ja maailman eniten. Tämän pitäisi olla kiistaton asia, jonka voi tarkastaa vaikkapa eurostatin sivuilta.
Maatalouden tukien suhteen en jaksa alkaa laskemaan hehtaarimääräisiä tukisummia (jotka tietysti saisi maan kokonaistuet jaettuna kokonaishehtaarimäärällä) koska se on täysin epäolennainen luku.
Olennainen luku sen sijaan on
tukien osuus arvonlisästä. Ainoana EU-maana meillä tuki on suurempi kuin maataloustulo, eli viljelyn arvo on vahvasti negatiivinen.
2017 käytännössä jokaista tuotettua euroa kohden maksettiin kaksi euroa tukea - valtavasti enemmän kuin muissa maissa.
Se muuten näkyy kivasti tuossa Eurostatin graafissa.
Itse pidän kyllä maataloustuottajia arvossa ja olen alunperin maalta kotoisin, mutta minuakin pikkuisen ihmetyttää tukisuhteen lisäksi se, että meillä on myös (ihan omastakin tahdosta) maksimihehtaarimäärät tuille. Eli jos tilallasi on tukikelpoisia peltoa yli maksimimäärän,loppu kannattaa vuokrata naapurille tai pilkkoa tila useammaksi tilaksi, että voit maksimoida tuet. Soininvaara joskus huomautti, että siitä voisi päätellä, että meillä tuetaankin maataloustuottajan elämäntapaa eikä elintarviketuotantoa, sillä tilakoon kasvattaminen luonnollisesti parantaisi tehokkuutta.
Nokia ja muut rakennemuutostuet. Suomi haki ja sai useita kertoja tukia rakennerahastoista niin Nokian kuin Microsoftinkin supistusten ja irtisanomisten yhteydessä. Nämä tosin eivät ole kovin relevantteja siinä mielessä, että sekä haetut, että saadut summat olivat joka kerran ykkösmiljoonia. Suurin haettu taisi olla n. viisi miljoonaa, näin muistinvaraisesti.
Miljardeja ei saa, jos miljoonia hakee, tietenkään. Silloin saa miljoonia, jos sitäkään.
(Ekassa shokissa oli lisäksi hyvin hankala ajankohta, kun sub prime -kriisi osui samaan aikaan, rahan hakijoita oli vähän joka maassa, eikä Kiinakaan jeesannut tietenkään, miksi olisi, sen sijaan osti kaiken minkä irti sai.)
Eli tältä osin lopulta sullakin keskiössä on kansainvälisen populismin ja brexiteerien ydinlause: Take back control.