Nii, silloin ei tarvis miettiä edes suuntaa. Joko antaisit sen esimerkin ongelmasta? Paljon asiaa "suunnittelun kukkasesta", jolle et vieläkää ole esimerkkiä löytänyt. On kyllä vain melkoinen suunnittelun kukkanen. Mite onkaan monta vuosikymmentä pärjätty.
Miksi tämä ei kelpaa, vaikka olen sen esimerkkinä tänne ainakin kaksi kertaa jo postannut? Kuvaa en voi ottaa, kun se vastus on jo kolvattu paikoilleen ja peitetty kutistesukalla jne.
Mulla on esimerkiksi nyt edessä noin 4mm pitkä ja 1mm halkaisijaltaan oleva pikkuvastus. Suurennuslasin kanssa puhdistuksen jälkeen sen epämääräisistä väreistä erottaa tasavälein värit ruskea, ruskea, musta, musta, ruskea, eli 110 ohmia 1% toleranssilla. Tai toiseen suuntaan ruskea, musta, musta, ruskea, ruskea, eli 1k ohmia 1% toleranssilla. Aika iso ero ja jos olisin korvaamassa rikkinäistä vastusta, sitä ei voisi edes mittaamalla tarkistaa. Tässä tapauksessa tiedän että se on noista kahdesta vaihtoehdosta jälkimmäinen, kun ostin sen eilen ja vastus on ehjä. Lisäksi tässä esimerkissä värit olivat kohtuullisen hyvin erotettavissa, mutta monesti noissa eri värit ovat ikävän lähellä toisiaan, erityisesti käytetyissä komponenteissa. Vaikka jättäisi värien sävyongelman pois, olisi vähintään kohtuullista, että vastuksissa olisi jollakin tavalla merkitty että kummasta päästä värikoodeja kuuluisi lukea.
Lisään vielä kertaalleen selvennyksen vuoksi, että joissakin vastuksissa on tosiaan se pidempi väli viimeistä rengasta ennen, mutta varsinkin viisirenkaisissa pikkuruisissa vastuksissa se väli on joskus käytännössä olematon muihin verrattuna. Joissakin on lisäksi paksumpi ensimmäinen viiva, joka on sekin hyvä asia, mutta se ei ole käsittääkseni mikään standardi, vaan lähinnä komponentin valmistajan oma huomio, että jotain siinä olisi hyvä olla ilmaisemassa lukusuunta.
Melko teoreettisia sun ongelmat viime viestinki perusteella.
Aha. Ja sitten mennään tälle "sinun kontribuutio ketjuun ei ole minun ajan arvoista" -tasolle.
Käytännön tasolla sillä nyt vaan on merkitystä, kuten tolla kullalla ja hopeella. Vaikka kyl edelleenki yleensä erottuu muutenki miten päin sitä luetaan.
Niin, "yleensä" erottuu. Vaan ei aina. Tuo se juuri olikin se pointti, eli neliraitaisissa erottuu about joka kerta ja viisiraitaisissa hieman koosta, valmistajasta, värien painatuksesta/haalistumisesta ja tuurista riippuen ja siksi tässä yritin tuoda esille näkemystä, että tuon olisi mielestäni voinut toteuttaa hyvin pienellä muutoksella paremminkin, varsinkin kun on kyse elektroniikkakomponentista. Se että jollakin on pärjätty ja johonkin on totuttu, ei tarkoita etteikö siinä voisi olla korjattavaa.
En ymmärrä miksi tämä koetaan jonkinlaisena henkilökohtaisena loukkauksena?
Edit.
Yksi esimerkki vielä.
Oletetaan että tämä vastus on fyysisesti samaa kokoluokkaa kuin mainitsemani, eli sellaiset 3-4mm pitkä ja 1-2mm paksu, eli tässä kuvassa se on merkittävästi suurennettu. Kumpi on värien lukusuunta ja miksi, eli ovatko sen värit:
ruskea, valkoinen, punainen, musta, ruskea = 192 ohmia/1%
vai
ruskea, musta, punainen, valkoinen, ruskea = 102G ohmia/1%
Näitä kuitenkin näkee aika ajoin, eikä tuosta ainakaan paljaalla silmällä minulle paljastu, että miten päin tuollaisia pitäisi lukea (siis muuten kuin mittarilla tai kaaviosta, jos sellainen on tarjolla). En ole elektroniikka-asentaja, eikä väitä käyneeni aiheesta kuin perustason sähkötekniikan AMK-kursseja aikoinaan, mutta silloin tällöin tulee harrastusten vuoksi näiden kanssa pulattua. Jos nyt oletetaan että en ymmärrä tässä jotain, niin valistakaa vittuilematta ja loukkaantumatta, jos koette että näissä kommenteissa ei oikeasti ole mitään perää. Tähän mennessä vaikuttaa siltä, että niissä on kyllä perää, mutta sitä ei vain saisi sanoa ja maalitolpat vaan siirtyvät sitä mukaa kun yrittää perustella.
Koskaan ei ole ollut ongelma selvittää mistä vastuksesta on kyse ja jos on epävarmaa, pitää vaan tehdä lisää selvitystä. Se ei ole se pointti, vaan se että tämä voisi olla kertalaakista selvempi, eli paremmin suunniteltu.