Asukkaan tietoturva ja operaattorin vlan/nat ei ole keskenään mitään tekemistä. Kyllä se asuntojen näkyminen toisessa asunnossa asuvalle on ihan operaattorin toimesta estetty eikä sen eteen tarvitse tehdä mitään, kun operaattorilta yhteys tilataan.
Jos puhutaa IP yhteyksistä, niin jotkin operaattorit voi estää asuntojen välisiä yhtyeksiä, mutta siitä on haittaa. Mutta operaattorit yleisesti estää mm. kuluttajilta tietyt suositusten mukaiset portit, oli se sitten naapuri, tai jossain muualla.
Eli Jos tarkoitat että tietokoneen "verkkoympäristö" kuvakkeesta ei pomsahda naapurin kotiverkkoa/tietokonetta, niin nuo suositukset/määrykset estää pahimmat mokat, ja ei sinänsä koske vain naapuriasuntoja.
Asuntojen näkyminen, en silti ihan varma mistä tarkoitat.
Mainitsit tuossa VLANinn niin alemmilla tasoilla täytyy pitää huoli ettei eri asuntojen liikenne vuoda muihin asuntoihin.
joku harraste projektissa lättäsee asuntoja keskittimen perään, tai huonosti säädettyä kytkintä, niin on tosiaan vihamieliselle mahkuja.
Kaupallistayhteyttäkin miettiessä hyvä muistaa että ne yhteydet voi mennä eriasuntojen kautta.
Asiakkaana en luottaisi että niitä alemmantason yhteyksiä olisi estetty, vaikka jo ihan toimivuuden takia käytännössä niin jotain pitää olla tehty. jo asiakkaan omat DHCP palvelimet on varmaan aiheuttanut riittävästi harmia.
Siinä olet asian äärellä, niin ylläpito kannattaa ulkoistaa ammattilaisille, ja jos yhtiössä on ammattilaisia, niin ei heille.
Pelkkää Kupari, tai kuitua varten, ei ehkä tarvitse kk maksulla tilata jotain viereen vahvatimaan, kunhan tilat on uskottavasti valvottu ja suojattu, ja yhtiö muuten asianmukaisesti huolehtii niistä.
Ja muistaa että se asuntoon tuleva bittiputki, on putki mailmaan, ja vastuu siinä rajalla vahtimisssa on kuluttajaliittymissä asiakkaan.