Suomi - kuituyhteyksien kehitysmaa

Viestiketju alueella 'Internet, tietoliikenne ja tietoturva' , aloittaja xana, 19.12.2016.

Tagit:
 1. Pakana

  Pakana

  Viestejä:
  1 241
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Sinänsä se paperieristeinen kaapeli on ihan hyvä dsl yhteydelle, mutta suurin ongelma tulee siitä jos saman nelikierteen sisällä on kaksi dsl yhteyttä. Ne häiritsevät toisiaan todella pahasti. Tuo koskee sinänsä kaikkia nelikierrekaapeleita.
   
 2. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 477
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Toisaalta paperikaapelit on myös todella herkkiä kosteudelle joten pienikin reikä ulkovaipassa yleensä aiheuttaa ajankuluessa ongelmia.

  Ja ajankuluahan näiden kanssa on kerennyt tulla sillä lyijyvaipallisia paperieristeisiä maakaapeleita käytettiin 50 ja 60 luvuilla kunnes 70 luvulla niiden kuori vaihtui alumiiniin. 80 luvulla tulivat muovieristeet laajaan käyttöön näissä alkaen pienemmistä kaapeleista joten noita paperi eristeisiä on erityisesti monisataaparisissa keskuselta lähtevissä runkokaapeleissa vielä käytössä.

  Jotkut todella isot paperikaapelit olivat jopa paineistettuja eli sinne kompressoreilla pusketaan keskukselta ilmaa siltä varalta että jos (eli kun) kaapelin vaippaan tulee reikä niin ilma estää veden sisälle menon. Noitakin käsittääkseni on vielä ainakin Helsingissä joitain käytössä.
   
 3. ztec

  ztec

  Viestejä:
  55
  Rekisteröitynyt:
  07.07.2019
  Kuten sanoin ~50 metriä. Tuolla etäisyydellä se CAT3 ja G.fast olisi ollut mielestäni vielä ihan hyva vaihtoehto. Mutta osa operaattoreista oli sitä mieltä, että eivät ala pelleilemään noin vanhan tekniikan kanssa ja suosittelivat kuidun vetämistä. Tietysti iso ero tuli toimistuajassa. Nyt siis projektiin saatiin tuhraantumaan melkein vuosi, kun se olisi hoitunut 1 - 2 viikossa VDSL2:lla, joka olisi voitu tarvittaessa sitten päivittää G.fastiin.

  Kuidun asentamisesta tulee kuitenkin kiinteitä kuluja joita ei saa koskaan takaisin. Yleensä sellaisia kannattaa välttää muuttuvassa maailmassa. Kukapa tietää, onko kuidulle käyttäjiä, siinä vaiheessa kun tarvittaisiin yhteysnopeutta joka ylittää tuon 1 Gbit/s tason johon olisi päästy G.fastilla. Ainoa etu tuosta on tosissaan, että yhteys on nyt turvattu tulevaisuuteen. Toivotaan siis, että investointi on kannattava tulevaisuudessa. - Kun olisikin se kristallipallo, jolla näkee tulevaisuuden, helpottaisi paljon erinäköisiä päätöksiä.

  Mitä tuli tuohon operaattorien tyrkyttämään vanhaan tekniikkaan. Niin yhdessä kiinteistössä oli vaikka kuinka ja plitkään VDSL2 käytössä, eikä operaattori halunnut tehdä asialle mitään kun se maksaa. Vaikka vaihtoehtoina oli sekä yksimuotokuitu, että cat6 kaapelointi.

  Tähän liittyy hauska aspekti, nimittäin käytetty parikaapeli asunnoissa sisällä ei todellakaan ollut CAT3 kaapelia, vaan se on 16A sähköjohtoa, jossa parit eivät ole kierrettynä. Tästä on se hyöty, että vanhat puhelinpistokkeet on helppoa muuttaa sähköpistokkeiksi vaihtamalla vain johtimen kytkennät päistä. Lisäksi VDSL2 toimi tuollakin täydellä vauhdilla ja häiriöittä, joten oli aika hyvä ratkaisu, vaikka voikin kuulostaa aika oudolta. - Tarttisinkin sähkäriä joka voisi tuon vaihdon tehdä. Rasian vaihtaa helposti, mutta sähkötauluun en kyllä koske. Tuntuu että sähköfirmoja ei kiinnosta yksityisten tietoliikenne / sähköasiat pätkän vertaa.
   
 4. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 477
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tuhlaukselta tuo kuulostaa kun ottaa huomioon kuinka paljon kalliinpaa se 2.5mm2 sähkökaapeli on verrattuna MHSsään. Kuitenkin yleensä ne puhelinpistokkeet on joka tapauksessa asennettu sähkö pistorasian lähelle.
   
 5. Pakana

  Pakana

  Viestejä:
  1 241
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Mitenköhän pirussa se 2,5mm2 on saatu asennettua puhelinrasiaan?

  Sinänsä tuo kaapeli voi olla sopivassa tilanteessa reilusti halvempaa kuin mhs. Jos sen MHS:n hakuun pitää tuhrata pari tuntia, niin siinä tulee kaapelille metrihintaa.
   
 6. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 314
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
 7. ztec

  ztec

  Viestejä:
  55
  Rekisteröitynyt:
  07.07.2019
  Tässä kuva, että tietäjät tietää. Ei toi musta ihan perinteiseltä paukkulangalta näytä. Btw. Näistä johdoista. Yhden yhdistyksen tiloissa oli kaikki Ethernetit vedetty käyttämällä neljää paukkulanka-paria. Toimi hienosti yli 15 vuotta, mutta aika ajoi gigasen myötä ohi kaapeloinnista. Siihen tosin kannatti varautua, että jos sytytti tai sammutti valot, niin tuli muutaman sekunnin kestävä packet loss bursti, kiitos loisteputkien sytyttimien.

  [​IMG]
   
 8. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 477
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tiedä sitten kuka lie tuon asennuksen tehnyt mutta kyllä pätevä sähkäri ainakin osaa varautua tarvittavilla tarvikkeilla ennen työmaalle tuloa.

  Näyttää olevan jotain halofix tms. kaapelia. Ei saa kytkeä 230v koska ei speksattu verkkosähkölle

  Tuo oikean puoleinen johdin näyttää melkein vain tökätyltä tuohon.
   
 9. ztec

  ztec

  Viestejä:
  55
  Rekisteröitynyt:
  07.07.2019
  Voi rähmä, no sit ne johdot saa olla noin muutaman vuosikymmen. Olkoot. Jooh, ei oo väliä onko tökätty vai ei, kun ei ole kytkettynä käyttöön tälläkään hetkellä. Kuten sanottu, CAT6 löytyy ja myös yksimuotokuitu, mutta CAT3 oli jätetty aikaisemman VDSL2 käytön takia. Tuo olis ollut vaan niin kätevää päivittää töpseliksi, mutta ei sitten. ;( Ei toi kyllä ihan tavalliselta puhelinpiuhaltakaan näytä.
   
 10. sushukka

  sushukka

  Viestejä:
  725
  Rekisteröitynyt:
  16.04.2017
  Ei nämä kiinteät maakaapelit ole helppoja tässä suhteellisen harvaan asutussa maassa. Tännekin Espoon perukoille olisi nuo viimeiset pari kilometriä vaatinut kovaa louhimista, osittain tien alla vetoa jne, niin hintalappu karkasi ihan käsistä. Tämä arvio tehtiin jo lähes kymmenen vuotta sitten samalla kun kaivettiin kunnallistekniikka maahan, mutta vaikka kaivanto olisi ollut valmiina, niin silti Elisa olisi halunnut ainakin pariseen sataa tonnia siitä että heidän kuitunsa olisi sinne upotettu. Toisekseen asuinalueen vanhempi väki ei nyt koko puuhaa nähnyt muutenkaan järkevänä kun tulee jo se aadeeäsäl vaimikäseoli. Tuntuisi täällä pk-seudulla olevan aika paljon tuota pintakalliota, mikä nostaa haja-asutusalueilla kuituvetojen kustannukset ihan uusille kertoimille.

  Useamman vuoden tappelin muka 24Mbs (todellisuudessa hyvä jos 13Mbs) Elisan ADSL-liittymän kanssa ennen kuin otin rinnalle mobiililaajakaistan, joka oli toki luotettavampi kuin tuo ADSL, mutta nopeus ei ollut kovin hääppöinen. Sitten sen kanssa kävikin mäihä, että Telia päivitti läheiseen maastoon uusia taajuksia ja nopeus kasvoi selvästi jonnekin 30-70Mbs paikkeille. Tässä kohtaa olikin sitten aika jees että asuu harvemmin asutulla alueella, koska tuon kaistan jakajia on maltillisesti ja siten ei kaista ruuhkaudu niin pahasti. Mobiililaajakaistassa tuo uploadi on myös nopea mikä on etäyhteyksille, valvontakameroille ja pikkupalvelimille erittäin hyvä juttu.

  Olen aika lailla itse heittänyt pyyhkeen kehään valokuidun saamiseksi omalle asuinalueelleni. Välillä noita mainos-fläbäreitä tulee, mutta sama kivinen maasto se jokaisella operaattorilla on kuitenkin vastassa. Toisaalta nykyinen 4G on omaan käyttöön tarpeeksi riittävä ja kun se 5G joskus tulee, niin kuitutarve vähenee entisestään. Kämppä on (yllätys) kallion päällä, joten suuntaavilla antenneilla pystyy tuota kuuluvuutta ja kantavuutta parantamaan suhteellisen helposti. Silti kyllä kuidun puute edelleen hieman häiritsee, joten hienoa teille joilla on siihen mahdollisuus. :)
   
 11. Johtaja_Jurmu

  Johtaja_Jurmu

  Viestejä:
  18
  Rekisteröitynyt:
  31.07.2019
  Käytännössä 5G vaatii lisää kuitua. Mikäli siis puhutaan oikeasta 5geestä, eikä laajan kantaman/pienen kapasiteetin 700mhz versiosta. Toisin sanoen tuota oikeaa 5geetä ei edes tule sinne, missä ei ole kuitua.

  5G ei yksin tuo digiloikkaa maaseudulle

  Suuri osa Suomesta voi jäädä huippunopean 5G:n ulkopuolelle – Kuidulla signaali saataisiin syrjäkylillekin

  Tarkastelussa ”5G tuo digiloikan maaseudulle” – ja muut digi-iltasadut

  Kunnat yllättyivät: nopea 5g vaatii ison ponnistuksen ja lakimuutoksia – ja valokuituyhteydet katulamppuihin


  ”5g tarvitsee toimiakseen toimivat kuituverkot. Langattomasti tehdään se viimeinen pätkä ennen laitetta. Suuret nopeudet ja kapasiteetti saadaan vain korkeilla taajuuksilla, joten aika äkkiä palataan maan pinnalle. Itsekin olen allekirjoittanut kuitusopimuksen omalla asuinalueellani, vaikka olen langattoman teknologian edustaja. Kun 5g tulee, sitä ei aivan ensimmäiseksi tehdä niille alueille, joilta kuitu vielä puuttuu.” Olli Liinamaa; 5g-testiverkon ohjelmajohtaja, Nokia ja Oulun yliopisto
  5g:n nopeudesta puhutaan liikaa: "vie keskustelua ikävään suuntaan"
   
  mölyä, Kaitzschu, Viskaali ja 1 muu käyttäjä tykkää tästä.
 12. Pakana

  Pakana

  Viestejä:
  1 241
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Sellainen sähkäri jolta ei ole koskaan työmaalla loppunut/ei ole ollut jotain tiettya kaapelia on ollut liian vähän aikaa alalla, tai sitten se tekee jotain pientä spesifoitua hommaa.

  Tietysti ammattilainen tietää mitä kaapeleita siellä työmaalla tarvitaan, mutta se että ikinä ei tapahtuisi jotain unohdusta tai arviovirhettä määrässä vaatii kyllä jo kovaa pätevyyttä.
   
  Viimeksi muokattu: 26.08.2019
 13. jarp

  jarp

  Viestejä:
  510
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Eheheh, asutaan keskellä maanseutua ja vaikka 4G+ toimii mainiosti (!), niin ajattelin tiedustella Telialta, että meneeköhän ison tien varrella heidän kuituaan. Koska siellä on meidän osuuskunnan tekniset tilat, joiden ifnran kautta voitaisiin jakaa yhteydet 7 taloudelle omin voimin. Ilahduin, koska sinne teknisiin tiloihin olisi saanut kuidut varsin järkevillä rakennuskustannuksilla. Kuulemma eivät yksityisille liittymiä vedäkään.

  No anyways, ilo loppuikin sitten siihen, kun tiedustelin mitä sinne maksaisi sitten gigainen liittymä, jonka saa jakaa talojen kesken. Hinnassa oli kaksi nollaa enemmän, kuin mikä olisi taloudellisesti kannattavaa, kun tosiaan tuo 4G+ toimii hyvin ja tulee 100Mbps+. Hauskasti vielä esim. just nyt on kaikkki tienvierustat auki, tienalitukset porattuna jne, kun sähköyhtiö vetää kaapelit maan alle. Kuitua ei vedetä.
   
 14. jessenic

  jessenic

  Viestejä:
  423
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kysyitkö mitä maksaa FTTH-kytkin sinne? Joitain tonneja pitäisi hinta olla ilman mitään kk-maksuja, siitä sitten ihmiset maksavat liittymät itse. Avoin Kuitu on myös vaihtoehto.

  Telian kanssa pitää säätää jonkin aikaa, ennen kuin alkaa asiat onnistumaan jos perus aspan kautta kyselit. Heillä ei ole noista paljoa tietoa.
   
 15. jarp

  jarp

  Viestejä:
  510
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Mjaamjaa en kysellyt mitään spesifista, kun itselläni ei ole tietoa mitä mahdollisuuksia on olemassa, ajattelin, että aspa toki tietää. Sen verran perusaspa mainitsi, että "yhteiskuituhanketta" alueella ei ole, eivätkä myy talouksille suoraan kuluttajaliittymiä koska X Y ja Z.
   
 16. jessenic

  jessenic

  Viestejä:
  423
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Koitappas ottaa yhteyttä tätä kautta: Kuituverkko - Palveluratkaisut - Tuotteet ja palvelut - Telia Wholesale

  Itse sain vastaavan projektin maaliin, mutta kyse oli kuidusta muutamalle yritykselle ja kunta hoisi rakentamisen. Eli siinä vaiheessa kun Telian verkon suunnittelupuolelta tuli vihreää valoa FTTH-kytkimen tuomiseen laitetilaan, siirsin vastuun kunnalle, joka hoiti kuidut perille.

  Missä päin Suomea muuten tämä sijaitsee?
   
 17. jarp

  jarp

  Viestejä:
  510
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  Keski-Suomessa asutaan maalla isompien kylien "välissä". Noihin kyliin kyllä saa kuidun joo, mutta täällä on niin vähän talouksia, ettei taida operaattoreilla olla minkäänlaista mielenkiintoa alkaa oma-aloitteisesti tekemään kertakaikkisesti mitään. Kaiholla muistelen kotiseudun pientä paikallisoperaattoria, joka veti joka torppaan keskelle korpea kuidun, koska miksipä ei...
   
  Pauski ja Taker tykkäävät tästä.
 18. WR-HW95

  WR-HW95

  Viestejä:
  210
  Rekisteröitynyt:
  15.12.2016
  Eilen tuli laatikkoon mainos Elisalta.
  Äkkiä nuo menee alelaariin kun nyt saisi uuteen asuntoon kuidun 900€ tarjouksella (viimevuonna kuidutettu alue).
  Tosin tähän aleen nyt kuuluu osa PPO:n aikasesta verkosta mihin Elisa ei ole suostunut liittymiä kytkemään.
   
 19. MiXAL

  MiXAL

  Viestejä:
  26
  Rekisteröitynyt:
  11.02.2019
  Ihmeiden aika ei ole ohi. Elisan 31.8.2019 mennessä luvattu kuitu pujotettiin tänään paikalleen ja huomenna hitsataan ja kytketään pääte. 4 päivää myöhässä on aika hyvin kun olen noita muiden kauhutarinoita lukenut.
   
  Kaitzschu, Noddy, Leo_Greta ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 20. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 314
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Eipä kyllä paljoa heittänyt sulla asennusaika ja ne ovat hitsanneet jo toisen pään valmiiksi. Ja se päätelaite todennäköisesti hakee operaattorin asetukset ja ohjelmiston laitteeseen. Kuinka paljon liittymä maksoi? Tuleeko ktv-palvelu?
   
 21. MiXAL

  MiXAL

  Viestejä:
  26
  Rekisteröitynyt:
  11.02.2019
  En ottanut muuta kuin kuidun. Hinta oli saman kuin avoinkuitu 2390,- ja samasta syystä. 200m päästä kuulemma piti kuitu vetää kun juttelin asentajan kanssa. Nyt on purkki paikallaan ja pitää vissiin sit hommata se nettikin vielä ;)
   
 22. megaesa

  megaesa

  Viestejä:
  22
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Nyt tarvittaisiin neuvoja elisan korttelikuidun kanssa. Muutettiin uuteen taloon johon sai elisalta tilattua tuon korttelikuituna myydyn liittymän. Luulin itsekin aluksi että päästään nauttimaan aidon kuidun jälkeen VDSL-kikkareesta.

  Muuton jälkeen kuitenkin selvisi ettei taloon ole vedetty puhelinpiuhoja vaan jakamossa näyttää tältä:
  20190904_201020.jpg

  Nousu keskukselta tuosta kadun varresta tapahtuu ilmeisesti tuota liittämätöntä piuhaa pitkin? Sopiiko tuohon nyt ihan perus keystone RJ45-naarasliitin?
   
  Viimeksi muokattu: 05.09.2019
 23. Samppa221

  Samppa221

  Viestejä:
  305
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Oliko se korttelikuitu FTTC/VDSL? Nykyään Elisa taitaa kutsua kaapeliyhteyttäkin korttelikuiduksi.
   
 24. Tege

  Tege

  Viestejä:
  1 903
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Kotikuitu on se nimitys mutta se sisältää kaikki ADSL jne.
   
 25. jessenic

  jessenic

  Viestejä:
  423
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jep, laita RJ45 keystone-liitin siihen ja RJ11-piuhalla modeemiin. Sininen ja valkoinen pitäisi kytkeä, muut voi jättää kytkemättä.

  Edit. Niin tosiaan, puhelinkaapeli tuo musta kytkemätön on. RJ45-liittimeen menee RJ11-johto, jonka voi kytkeä VDSL-modeemin DSL-porttiin.
   
  Viimeksi muokattu: 04.09.2019
 26. Samppa221

  Samppa221

  Viestejä:
  305
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Kotikuitu sisältää ns. oikeat kuidut eli FTTH ja ETH.
  Korttelikuitu sisältää VDSL ja Kaapelinetin.
   
 27. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 314
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  No osa RJ45 naarasliitin ei tykkää, kun niihin laitetaan RJ11-liitin eli eikö olisi helpompi kytkeä suoraan RJ11-rasia? Silloin ei ainakaan sotke. Ja samalla vaivalla menee muutkin oikeisiin nastoihin.
   
 28. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 314
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Entisellä paikkakun alla viereisessä taloyhtiössä on Elisan ktv, niin siellä sai max 100Mbit/s ja nyt mainostavat kotikuitu max. 250Mbit/s nopeusluokkaa (kaapelin kautta) ja taas ite asuin sen verran uudessa, että suoraan kuitu jakamoon, sieltä ethernetin yli huoneistoon ja 1000/100Mbit/s.

  Nimikin muuttui kotikuiduksi ja huoneistoon tuli ihan myös kuidut. Ja mitä joskus kysyin Elisan palstalta kaapelinetin saaravuutta, niin ilmoittivat, ettei saatavilla. Luulen, että KTV toteutettu valokuidun yksisuuntaisesti
   
 29. demu

  demu Conducător & Geniul din Carpați

  Viestejä:
  783
  Rekisteröitynyt:
  20.10.2016
  Mitä tarkoitat yksisuuntaisella KTV:lla/valokuidulla?
  Kyllä IP-pakettien pitää liikkua molempiin suuntiin tekniikasta riiippumatta. Voisi jäädä yhteys internetiin muuten muodostumatta.
  Yksisuuntainen internet -yhteys on vähän vastaava kuin WOM (Write Only Memory).
   
 30. jessenic

  jessenic

  Viestejä:
  423
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Kaapelitv valokuidun yli on yksisuuntainen, ei mene DOCSIS sieltä yli. Kuidulle sitä vastaava tekniikka on sitten esim. GPON.

  Kuitu->koaksiaalimuunnin maksaa kymppejä, mutta toisinpäin muunnettaessa on laitettava muutama nolla perään.
   
 31. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 314
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  No siis talon jakamossa on ethernet-kytkin ja luit aivan oikein yksisuuntainen verkko sekä vielä valokuidun yli toteutettu ktv. Ei se KTV eroa "teknisesti" mitenkään eli siirretäänkö optista kuitua vai koaksiaaliverkkoa pitkin kanavia.

  OPTINEN VASTAANOTIN, KIINTEISTÖPÄÄTE (AGC), SC/APC-LIITIN

  Tuostakin puuttuu paluusuunta eli 5-65MHz alue. Ja jos vahvistin ei sisällä paluusuuntaa ollenkaan eli ei se toimi kaksisuuntaisesti vaan yksisuuntaisesti ja jos operaattori on kytkenyt toisesta päästä vaan yksisuuntaiseen optiseen lähtöön, niin ei se lähde toimimaan.

  KTV-laajakaista vaatii sopparin taloyhtiölle ja tässä tapauksessa operaattori hoitaa oikeat laitteet.

  Ja esim. nykyään omakotitaloissa valokuidussa joko GPON tai aktiivisessa päätelaitteessa saattaa löytyä myös valokuidulla toteutettu yksisuuntainen ktv.
   
 32. Lagittaja

  Lagittaja

  Viestejä:
  2 005
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Elisa kaapelinetti on täällä kylläkin Kotikuitu nimellä.
   
  Samppa221 tykkää tästä.
 33. Tege

  Tege

  Viestejä:
  1 903
  Rekisteröitynyt:
  16.10.2016
  Ai. Itselleni kaapeli myytiin kotikuidun nimellä.
   
 34. Samppa221

  Samppa221

  Viestejä:
  305
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Piti käydä itsekin tarkistaa. On se kaapelikin Kotikuitu. Ja FTTHn nimi taitaa olla talokuitu.
   
 35. jarhu

  jarhu

  Viestejä:
  561
  Rekisteröitynyt:
  24.10.2016
  Sama. Myös kaapeli kotikuidun tuotenimellä minulle myyty.
   
 36. Serke

  Serke

  Viestejä:
  778
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ellun sivuilla lukee notta:

  Saunalahti Kotikuitu (ethernet, kaapelimodeemi, VDSL2)

  Saunalahti Korttelikuitu (VDSL2)

  Talokuitu on aina FTTH
   
  Viimeksi muokattu: 05.09.2019
 37. megaesa

  megaesa

  Viestejä:
  22
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Olin laiska ja tilasin tämän: Fuj:tech RJ11 - RJ45 puhelinkaapeli, 1 m, uros / uros 6,90
   
 38. Pakana

  Pakana

  Viestejä:
  1 241
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Jos nyt käsitin oikein, niin sulle oli tulossa VDSL, joka todennäköisesti tulee tuohon mustan puhelinmaakaapelin siniselle parille. Siihen voi päähän laittaa esim perinteisen kolmereikäisen puhelinpistorasian. Nuo valmiit RJ45:t lienee todennäköisesti asunnon sisäverkkoa.
   
 39. megaesa

  megaesa

  Viestejä:
  22
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Joo, perinteinen puhelinkaapeli tuo nousu olikin. Tuli aspan kanssa ilmeisesti pieni väärinkäsitys että nousu jakamolta kadun varrelta voi tapahtua suoraan cattia pitkin.

  Asennuksen jälkeen kämpän jakokaapissa näyttää tältä:
  20190905_162054.jpg

  Sijoitin VDSL-modeemin olohuoneeseen ja yhdistin sen ulkomaailmaan käyttäen talon sisäistä verkkoa hyväksi. Modeemin ja seinän välissä on tosiaan tuo em. RJ11-RJ45 piuha.

  Ja tämä asennus lähti laakista toimimaan :confused::rofl:
   
  Unihiekkamyrsky, Kaitzschu ja jessenic tykkäävät tästä.
 40. ztec

  ztec

  Viestejä:
  55
  Rekisteröitynyt:
  07.07.2019
  Tuliko täydet vauhdit?

  Näitten kortteli / kotikuitujen tietoturvasta. Törmäsin tuossa yksi päivä kävelyllä operaattorien verkkokaappiin, joka oli totaalisesti auki. Kuka vaan olisi voinut tehdä ihan mitä vaan. Sabotoida / varastaa laitteet, liittää ylimääräistä tavaraa, kaapata yhteyksiä jne. - Hienosti hoidettu nuo asiat. Ainakin UPS:n ja SFP modulit olisi voinut kerätä parempaan talteen. ;) Joskaan ne ei enää ole niin arvokkaita kun ne oli parisen kymmentä vuotta sitten. Silloin toi ois ollut ihan hyvä potti.
   
  Melbac tykkää tästä.
 41. megaesa

  megaesa

  Viestejä:
  22
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  95/10 Riittävän hyvä mulle.
   
 42. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 314
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  En kyllä suosittele kenenkään tekevän tätä koskaan, mutta tekisi sen verran jäynää, että pitävät paikat lukossa siitä lähtien. :comp::think: Edellisessä paikassa yhden nimeltämainitsemattoman operaattorin kaapelitelevision vahvistin, niin jakokaappiin olisi päässyt helposti. Ja toisessa paikassa oli yhden operaattorin jakokaappi (vissiin valokuituja) vissiin saanut lumitöiden osalta osumaa, niin olisi kaatunut helposti. Ilmoittelin tästä operaattorille päin, niin olivat suhteellisen nopsaan korjanneet kaapin kuntoon.
   
 43. Pauski

  Pauski

  Viestejä:
  11
  Rekisteröitynyt:
  03.08.2019
  Se ois sitten kuitu tilattu, lupasivat vielä tälle vuodelle:confused:
   
 44. Samppa221

  Samppa221

  Viestejä:
  305
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Vanhempien luona kuituprojekti vieläkin seisoo. Kuitukieppi pihalla, tiet asfaltoitu kuntoon ja koneet häippässeet. Kai ne joskus tulee sen vielä hitsaamaan.
   
  Viimeksi muokattu: 13.09.2019
 45. Make200

  Make200

  Viestejä:
  21
  Rekisteröitynyt:
  24.07.2017
  Väärä ketju
   
 46. Melbac

  Melbac

  Viestejä:
  2 966
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Valokuitu vai 5G? Kysyimme DNA:lta, Elisalta ja Telialta, miksi kuluttajille myydään nyt kallista kuitua nettiyhteydeksi, jos kohta kaikilla on 5G?

  Ne kaapit saa helposti auki muutenkin joten ihan sama onko niiden kaapit auki vai kiinni jos on aikomus viedä niitä laitteita?.Todennäköisesti kaikkien laitteiden sarjanumerot ja muut on otettu talteen eli ei noita oikein voi myydäkkään.Pitää vaan toivoa ettei jotku r*ss*/n*ge*/mo**anahka* luule niitä arvokkaiksi ja ala pöllimään niitä myyntitarkoituksessa.Tosin epäilisin että noilla voisi olla kysyntää jossain idässä/lähi-idässä/aasiassa.
   
  Viimeksi muokattu: 16.09.2019 klo 06:30
 47. Melbac

  Melbac

  Viestejä:
  2 966
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Firma ei halua ostaa uusia moduleita->jätä kaappi auki että joku ottaa ne talteen->osta firmalle uudempia laitteita?.Ei noilla vanhoilla kai tee enää mitään vaan on jo serriä?.Noiden hinnat oli aika suolaisia kun joskus vilkaisin niiden hintoja.:kahvi:
   
  Viimeksi muokattu: 16.09.2019 klo 06:34
 48. ztec

  ztec

  Viestejä:
  55
  Rekisteröitynyt:
  07.07.2019
  Haha, jooh. Noin ois pitänyt käydä meidän taloyhtiössä silloin kun talojakamossa oli VDSL2 laitteet joita operaattori ei suostunut vaihtamaan ethernet / kuitu vehkeisiin millään. Mut jos ne ois vahingossa kadonnut, niin olisi ollut pakko uusia. Joskin olin ainoa äänekäs valittaja asiasta, joten vaikka teknisiä todisteita ei olisi ollutkaan, olisi ehkä ns. perinteiset tutkintamenetelmät kuitenkin saattanut osoittaa mun suuntaan.
   
  Kaitzschu tykkää tästä.
 49. Persojet

  Persojet

  Viestejä:
  1 980
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Ei kuulostanut vastahakoiselta kun itse kyselin tuon vaihtoa.

   
 50. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 314
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Luulen, että Elisa haluaa "vaihdosta" rahaa tililleen tai sitten taloyhtiö tekee uudet kilpailutukset/sopimukset, jolloin Elisa todennäköisesti käy vaihtamassa sen taloyhtiökytkimen uuteen.

  Varsinkin, jos siellä on cat5e-kaapeli, niin 2.5Gbit/s, cat6 5Gbit/s, cat6a/cat7 10Gbit/s.
   
  Viimeksi muokattu: 17.09.2019 klo 16:52
  Melbac tykkää tästä.