Suomi - kuituyhteyksien kehitysmaa

Viestiketju alueella 'Internet, tietoliikenne ja tietoturva' , aloittaja xana, 19.12.2016.

Tagit:
 1. Persojet

  Persojet

  Viestejä:
  2 159
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Lähtökohtaisestihan kuitenkin saat sen minkä tilaat, eikä niin että voi olla et saat puolet luvatusta tai et ollenkaan :D
   
 2. akse

  akse

  Viestejä:
  1 641
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Olis varmaan halpaa jos sähkö kulkis langattomasti.. ainoa vaan että välillä pätkii. Naapuri saunoo niin oma uuni kylmenee jne. .)
   
  Taker tykkää tästä.
 3. Algron28

  Algron28

  Viestejä:
  1 652
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Joo, tai ainakin jos minä tilaan 3x25A liittymän niin oletan että poikkeustilanteita lukuunottamatta siitä saa tuon tarvittaessa ulos. Ei niin että suuren käytön aikaan esim perjantai iltana ei voisi saunaa pistää päälle koska sähkö ei riitä alueella vtr. siihen että suuren käytön aikana mobiililaajakaistat toimii miten toimii, jos toimii.

  Harmittaisi se sähköautokin ostaa jos sitä voisi ladata vain arkipäivisin kun alueella käyttö vähäistä, varsinkin jos silloin pitäisi olla sillä töihin mennyt.
   
  Ukko Ylijumala, teemz, Taker ja 3 muuta tykkäävät tästä.
 4. Pakana

  Pakana

  Viestejä:
  1 607
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Kyllähän nuo sähköliittymätkin on tuollaisia jossa vaihteluväli on 3-25, mutta sillä erolla että sähköliittymät otetaan "nopeusrajoitettuna" ja käytännössä yleensä sinne vaihteluvälin alapäähän.

  Sähköliittymä ja dataliittymä eivät vaan teknisesti ole samalla tavalla toimivia. Sähköverkossa on aivan pakko olla riittävä kapasiteetti, koska se koko verkko romahtaa jos kapasiteetti ylitetään, tästä syystä siihen myytävät liittymät rajoitetaan keinotekoisesti, kun taas dataverkko on itsesäätyvä, kun kapasiteetti tulee täyteen se automaattisesti hidastaa kaikkea liikennettä, verkko voidaan myydä täyteen ilman että keinotekoista rajoitusta on pakko tehdä.
   
 5. Pauski

  Pauski

  Viestejä:
  26
  Rekisteröitynyt:
  03.08.2019
  Kokemuksia,miten on vedetty valokuitua vanhemman talon pihalla, kun ei ole mitään valmiita putkia, onko pitänyt kaivaa paljonkin, vai aurattu jotenkin ja minkälainen este puunjuuret tai jokin Esim... pensasaita(kuusi) on. Voitaisiinko kuitu jotenkin esimerkiksi vetää/tunkata aidan alitse ilman että aidalle juurikaan tapahtuu mitään, jos haluttaisiin välttää pihakivetys ja sen avaaminen
   
 6. selectamatic

  selectamatic

  Viestejä:
  1 109
  Rekisteröitynyt:
  23.04.2019
  Kaivinkoneella rullaavat pihan paskaksi. Jos haluat siltä välttyä, niin voit asentaa sinne valmiiksi putken sille.
   
 7. Samppa221

  Samppa221

  Viestejä:
  321
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Meillä oli pihassa n. 5m kaivettavaa ja työukot kaivoivat käsin lapiolla. Pihakiviä piti purkaa n. 30 kpl ja oletan, että latovat ne takaisin, kun on valmista.
   
 8. Pakana

  Pakana

  Viestejä:
  1 607
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Tuohan nyt johtuu aivan täysin siitä millainen piha on, ja kuka siellä on töissä.

  Mun tietääkseni se auraus ei ole missään kotipihassa käytettävissä oleva toteutustapa, vaan kaivurilla tehdään kaapelioja.
   
 9. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 627
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Ihmettelen, jos kuitua kaivetaan, miksi ei samalla uusita vanhoille alueille sähköjä sekä vesiputkia. Kun se vesiputki saattaa olla yli 50v vanha.

  No ainakin tässä kohteessa suunnilleen auraamalla se kuitu pihalle:

   
 10. Pakana

  Pakana

  Viestejä:
  1 607
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Joo, mäkin keksin Youtubesta katsoa noita, ja kyllä ne näköjään tuolla auralla tuo sen ihan seinälle asti kun piha sen vaan mahdollistaa.
   
  ztec tykkää tästä.
 11. Lucas

  Lucas

  Viestejä:
  3 245
  Rekisteröitynyt:
  27.05.2017
  Mitä tarkoitat tuolla?

  Sähköliittymissä usein se pienin liittymä jonka saa kerrostalohuoneistoihin ja omakotitaloihin on yleensä se 3 vaiheen liittymä jossa on 25 ampeerin sulakkeet rajoittamassa tehoa. Tämä ilmaistaan lyhennelmällä 3x25A. Tuosta kestää ottaa suunnilleen sellaiset 17 kilowattia jatkuvaa tehoa.

  Jos tuo teho ei riitä niin sitten niitä saa usein pientaloihin myös kokoon 3x80A saakka.

  Saa niitä sähköliittymiä vaikka useamman megawatin tehoille saakka. Lompakkoa saa kaivaa silloin todella syvältä eikä moisia kyllä tarvi kuin jossakin teollisuuslaitoksissa ja kenties jossain isoimmissa kauppakeskuksissa. Tai sitten jossain hiihtokeskuksessa kun lumetusjärjestelmä ja hiihtohissit ja valaistussysteemit kuluttavat paljon energiaa. Jossain Tornion terästehtaalla taidetaan liikkua satojen megawattien sähkönkulutuksessa joihin sopivan liittymän tarvivat.
   
 12. Jorsetti

  Jorsetti

  Viestejä:
  400
  Rekisteröitynyt:
  07.01.2017
  Tähän liittyen, tässä taloyhtiössä operaattori tarjosi kuidun niin, että liittymismaksun sai ilmaiseksi valokuituun (2000 €?), kun otti myös ktv:n. Ktv:lle ei oikeastaan olisi ollut tarvetta, mutta tällä taisi ns. jääräosasto hyväksyä tämän kuidun ottamisen pitkin hampain. Tosin sitten tulikin porua, kun se vanha digiboksi ei toiminutkaan ktv:ssä :facepalm: Maksut nyt vitosen perusnopeus ja 1,50 € ktv:stä.
   
 13. Lucas

  Lucas

  Viestejä:
  3 245
  Rekisteröitynyt:
  27.05.2017
  Onhan se mahdoton investointi hankkia jollakin 50 euron hinnalla uutta digiboksia tai viidellä eurolla käytettyä Tori.fi:stä vaikka jos ei uuteen ole varaa.

  Kun kaapeliteeveen kaikki tv-kanavat tulevat käytännössä alle UHF-taajuuden olevilla taajuuksilla Suomessa ja jos netti jaetaan jollakin muulla kuin kaapelimodeemilla taloyhtiössä, niin olisihan ne harava-antennilla vastaanotetut kanavat voinut pukata sellaisenaan samaan kaapeliin jossa kaapeliteevee kulkee. Ylen HD-kanavat ja ne DNA:n VHF-niput olisivat vaatineet kanavanvaihtajan jotta ne olisi saatu siirrettyä VHF-alueelta UHF-alueelle.

  Tuolla tavalla olisi toimineet myös ne mummojen vanhat DVB-T digiboksit jatkossakin ja olisi ollut rinnalla vanha toinen systeemi varalla jos kaapelissa on jotain katkoja. Ja jos kaapeliteeveen hinta nousee liikaa eikä kilpailevilta kaapelioperaattoreilta hyvää tarjousta saa niin helppo palata omaan harava-antenniin.
   
 14. Pauski

  Pauski

  Viestejä:
  26
  Rekisteröitynyt:
  03.08.2019
  No se selvinnee aikanaan, mikäli teemme tilauksen ja suunnittelija/urakoitsija tulee käymään. Tilanne on siis se että sähkö/kupari yms... Tulee toiselta kadulta kuin, miltä valokaapeli tulisi, joten mitään valmista reittiä ei ole hyödynnettävissä. Tuskin mitään järkevää hintaa olisi edes saatu, mikäli kuparikaapelin tulo suunnasta oli pitänyt tulla.
   
 15. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 627
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Onkohan sulla vanhaa tietoa asiasta eli ainakin Elisalla menee reilusti uhf-alueelle dvb-c nippuja. UHF-alue oli aikanaan antenniverkossa 470MHz sinne 862MHz ja nykyään enään 694MHz

  Elisa Kaapeli-TV:n verkkomääritykset

  Elisallakin menee reippaasti UHF-alueelle kanavia.

  Telia Kaapeli-TV -taajuudet - Telia TV kaapelissa - TV ja viihde - Asiakastuki - Telia

  Telialla ei mene ihan niin korkealle.

  Welho cable network in Helsinki

  Dnalla on muut kanavaniput dvb-c:ssä alle 400MHz, paitsi tuo yksi kanavanipppu 858MHz. Ja siellä on 4K testikanavia eli HEVC UHD.

  Häiriöitä Yle kanavilla antenniverkon laitteessa kaapelissa - TV ja Viihde - tuki.dna.fi - DNA

  Dna jakaa omassa kaapeliverkossa nykyään yli 800MHz taajuuksilla dvb-t nippuja.

  Kaapeli-TV – Kanavaniput ja taajuudet – Partel

  Partel jakaa alle uhf-taajuuksiin kanavia.

  Screenshot_20190804-213952.png

  Sekä Louneakin jakelee reippaasti UHF-alueelle dvb-c kanavia. Tiedän jopa sellaisia taloyhtiöitä, jossa kanavat jaetaan sekä DVB-T:llä ja DVB-C:llä eri huoneistoissa. Eli vain huoneistot, jotka on kytketty operaattorin kaapeliverkkoon.
   
  Lucas tykkää tästä.
 16. Lucas

  Lucas

  Viestejä:
  3 245
  Rekisteröitynyt:
  27.05.2017
  Se on sitten viime vuosina muuttunut että jotain kanavanippuja on tungettu sinne UHF-alueelle kaapelissa. Ilmeisesti vanhemmissa kiinteissö antenniverkko ei läpäise juuri yli 400 Mhz taajuuksia niin lienevät siitä syystä pitäytyneet niissä alemmissa taajuuksissa.

  Hieman uudemmissa taloissa tai uudemmiksi saneeratuissa sisäverkoissa se sisäverkko on ketju800-verkko jossa sama antennikaapeli jatkuu asunnosta toiseen ja verkko läpäisee alle 800 Mhz taajuudet. 2000-luvulla tullut sitten se Tähti2000-verkko jossa joka asuntoon tulee oma antennikaapeli talokeskukselta saakka ja verkko läpäisee taajuudet 2000 Mhz saakka. Siinä menee hyvin jo satelliittisignaalien jakokin kaapeliteeveen tai harava-antennisignaalien kaverina välitaajuudella 800-2000 Mhz.

  DNA:n kaapelissa on muistaakseni digiteeveen alkuajoista lähtien ollut tuo yksi muksi UHF-alueen loppupäässä jossa se on haravaverkon modulaatiolla (DVB-T) ne muutamat yleisen edun kanavat sd-resoluutiolla.

  Taloyhtiön sisäverkkoon saisi kuitenkin hyvin mahtumaan ne kaikki harava-antenniverkon tv-kanavat kaapelikanavien lisäksi sinne UHF-alueella. Niin paljon siellä on sitä kaistaa.

  Oikeastaan mummoja varten riittäisi kun nuo kolme Digitan UHF-nippua pukkaisi kaapeliin joilta kaikki maksuttomat DVB-T kanavat tulevat:

  https://www.dna.fi/documents/753910...rtta.pdf/2f4bd0e1-6df2-828b-e850-bb70a22df30c

  Loput vaativat sitten mpeg4 dekooderia ja mahdollisesti myös DVB-T2 tukea. Harvassa taitaa olla ne digiboksit joissa DVB-T2 toimii mutta DVB-C ei. Ne mummojen DVB-T digiboksit lakkaavat toimimasta parin vuoden päästä Suomessa jos siirtyvät kokonaan harava-antennissa DVB-T2 modulaatioon. Sitä en tiedä miten ne Norjan ja Ruotsin ja Venäjän rajan tuntumassa toimivat sen jälkeen eli tuleeko sieltä vielä jotain DVB-T lähetystä.

  Antenneja ei kannata kuitenkaan purkaa pois vaikka niitä ei toistaiseksi käyttäisikään kun tulee kuidun myötä mahdollisesti kaapeliteevee. Jättää sinne odottamaan mahdollisesti tulevaa tarvetta jos kaapelin vuosimaksut nousevat liikaa.

  Alle 25 talouden taloyhtiöissä satelliittisignaalien jakelu taloyhtiössä on halpaa hupia jos taloyhtiössä on Tähti2000-verkko. Ehkä noin 1000 euron kertakustannuksella saisi silloin kaikkiin huoneistoihin jaettua neljän eri satelliitin kaikki tv-kanavat eli jonkun 1500 maksutonta ilmaiskanavaa. Reippaasti enemmän maksaa jos haluaa BBC, ITV:n ja Channel 4 UK, Channel 5 UK kanavat ja kaikki brittien tv-kanavat kun vaatisi yhden metrin kokoisen lautasantennin sijasta 5 metrin lautasantennin Suomessa. Yli 25 asunnon taloyhtiössä kannattaa unohtaa koko juttu kun Teosto ja Kopiostomaksut astuvat mukaan ja se on sikamaisen hintaista jos edes onnistuu laillisesti. Alle 25 asunnon verkossa salaamattomana vastaanotettavien kanavien edelleen lähettäminen taas ei vaadi mitään lupia.
   
 17. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 627
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Tässä onkin vissiin se takana, että operaattorit käyttivät paljon ktv:tä nimenomaan koaksiaalia pitkin ja kantavuuden takia pidettiin 400MHz vissiin ylärajana eli toisinsanoen 800MHz vaimenee nopeammin.
  Yhdessä kiinteistökokonaisuudessa osa antennikaapeleista ei toimi kunnolla yli 300MHz taajuuksilla ja tällä ajateltiin, että taloyhtiön olisi helppo "digisoida" verkkonsa ja taisi vielä pitkälle -90 lukua riittää ktv-
  operaattorille talon antenniverkon väh. ketju600 verkko. Sitä paitsi sitä väh. tähti800-verkkoa on tehtyä jo pitkään -90 luvulla.

  Mutta koaksiaaliverkkoa pitkin tuleva ktv tulee tuottamaan EuroDocsis 3.1 kanssa ongelmia eli sielläkin mennään jopa 1700MHz taajuuksille ja jos verkko on rakennettu aikanaan max. 600MHz mukaan tai
  pahimmillaan 400MHz käyttöön. Ja voi olla aika nihkeää toimintaa operaattoreilta, kun jos haluavat vielä jakaa kaapelimodeemien käyttöä.

  Mitä itse kävin yhdessä taloyhtiössä, niin sekin rakennettu siellä -90 luvun alkupuolella ja joskus -90 luvun loppupuolella ajettiin satelliittikanavia D2-MAC systeemillä Canal Digitaalin kanavia. Ainakaan lähti
  satelliittilautanen pois sekä taisi muistaakseni tuo satelliittisysteemi aiheuttaa aikamoiset kohinat verkkoon. -90 luvulla vissiin enemmän ajettiin analogisia satelliittikanavia taloyhtiön verkkoihin, moni yhtiö
  taisi luopua systeemeistä.

  Mitä itse asuin 2015 valmistuneessa kerrostalossa reilu 3v, niin sielläkään ei ollu tähti2000 verkkoa vaan tähti1000 eli 5-1000MHz ja huoneistojakamossa se Triaxin palikka tuki 1000MHz saakka. Sitähän
  800-verkkoa tehtiin yllättävän pitkään ja vasta viime vuosina tuohon 5-1000MHz. Ongelmahan tuossa on se, että osa tallentavista satelliittibokseista ei tajua ollenkaan unicablen käyttöä eli vähentäisi kummasti
  kaapelimäärää.
   
 18. Pakana

  Pakana

  Viestejä:
  1 607
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Käytin huonoa esimerkkiä, tuo 3-25 vaihteluvälillä tarkoitin siis mobiililaajakaistan 3-25Mbps vaihteluväliä, joka vielä taitaa olla sellainen jota yksikään operaattori ei edes tarjoa.

  Perusajatus oli kuitenkin se että rakenteensa vuoksi sähköverkko ei ole automaattisesti rajoittuva kuten dataverkko, vaan ylikuormitus saa sen romahtamaan, jonka takia sen kuluttajakohtaista tehoa rajoitetaan aina, toisin kuin dataverkkossa.
   
 19. Johtaja_Jurmu

  Johtaja_Jurmu

  Viestejä:
  73
  Rekisteröitynyt:
  31.07.2019
  Kyllä täällä oli kunnan kattavassa kuitutyömaassa ihan perus settiä aurata kuitu pihaan. Teiden varressa taajamassa putkeen, muuten pitkälti auraamalla, aina kun mahdollista.
  Miksi pitäisi kaivaa pihalla? Nopeampi ja vähemmän tuhoa pihalle auraamalla.

  [​IMG]

  [​IMG]

  [​IMG]
   
  erihyva ja kjns tykkäävät tästä.
 20. Pakana

  Pakana

  Viestejä:
  1 607
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Joo, noinhan sen asian todettiin olevan jo noissa aiemmissa postauksissa.

  Ei tuossa ilmeisesti muuta rajoittavaa tekijää ole kuin se että tuollaisella isommalla kaivurilla ylttää toimimaan. Jos piha on niin ahdas että täytyy alkaa sellaisella minikaivurilla ronkkimaan, niin silloin ei auraus ole enää oikein vaihtoehto, tai sitten tarvitaan jokin pieni lähemmäs pintaa jättävä aura.
   
 21. Persojet

  Persojet

  Viestejä:
  2 159
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  upload_2019-8-6_13-25-12.png Ainakin on tyytyväinen kuidun vastaanottaja. Olisin varmaan itsekin.
   
  Ukko Ylijumala, Nebb ja Taker tykkäävät tästä.
 22. Johtaja_Jurmu

  Johtaja_Jurmu

  Viestejä:
  73
  Rekisteröitynyt:
  31.07.2019
  Koneita ja koneryhmiä oli kyllä jokaiseen tarpeeseen, kumitelaisesta minikaivurista jonkinlaisen uran jyrsivään koneeseen.
   
 23. Johtaja_Jurmu

  Johtaja_Jurmu

  Viestejä:
  73
  Rekisteröitynyt:
  31.07.2019
  Ei se oikein ymmärtänyt miksi reviirille tullaan tolla tavalla mylläämään :D
   
 24. Tinke-80

  Tinke-80

  Viestejä:
  421
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
 25. Johtaja_Jurmu

  Johtaja_Jurmu

  Viestejä:
  73
  Rekisteröitynyt:
  31.07.2019
  Ihan kätevä tapa kun maa sen sallii. Täällä oli jonkin verran sellaista kivikkoa johon vain kaivaminen kävi, ja hiekkaa piti kuulemma ajaa sitten monttuun. Savimaata ja muuta pehmeää maata kun on, niin auraamalla kerkeää melko pitkän pätkän päivässä.
   
 26. Spoeghe

  Spoeghe

  Viestejä:
  159
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Kysyimpä huvikseen Elisalta talokuitua uusiksi, olikohan vuosi sitten viimeksi.

  2018 oli hintalappua 24k, nyt ilman tarkempaa laskemista "30k+" ja sekin klausuulilla Asuinalueesi kuuluu toisen operaattorin (DNA) kiinteän verkon rakennusalueeseen, joten Elisa ei siitä syystä ole rakentamassa sinne kuituverkkoa ainakaan tällä hetkellä."

  Tässähän oli se jännä, että parin vuoden sisään vetelivät tuosta toiselta puolelta ojaa kuulemma varakuitua puhelinmastolle. Nyt pienien tontinpalajärjestelyjen seurauksena se runkokuitu taitaa jo mennä mun tontillakin!:itku:
   
  Kaitzschu tykkää tästä.
 27. kjns

  kjns

  Viestejä:
  2 528
  Rekisteröitynyt:
  21.11.2016
  Kuten täällä on aiemminkin tuotu ilmi, niin se, että kuitu menee läheltä ei tarkoita sitä, että liityntäpiste on lähellä. Sen sun tontin kautta menevän kuidun lähimmät liityntäpisteet voi olla ihan missä tahansa, eikä siellä ole välttämättä mailla halmeilla minkäänlaista keskusta mikä tukis kuitujen tuomista kotitalouksiin.

  Jos se kerran on "DNA:n aluetta" niin saako niiltä jotain järkevää liittymää sinne, vai onko siellä vanhat paukkulangat maassa minkä yli myydään 8M adsl:ää viidelläkympillä kuussa?
   
 28. Spoeghe

  Spoeghe

  Viestejä:
  159
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Ei tietenkään pääse rosvoliittimellä kuituun kiinni.

  Tuo nyt vain on hauskaa jo elisaltakin että hinta on tänä vuonna kymppitonnin kalliimpi eikä ne viime vuonna DNA:n alueesta mitään puhuneet.

  DNA tarjoaa vanhaa kuparia=5/1 ADSL ja parhaiten kuuluvan mobiiliverkon, lisäantenneilla oon piikkilukemaksi saanut 120/25, ruuhka-aikana jäädään alle 30/20
   
 29. MiXAL

  MiXAL

  Viestejä:
  36
  Rekisteröitynyt:
  11.02.2019
  Elisan sopparissa lukee kuidun kytkentä-aikatauluksi 30 Elokuuta 2019 mennessä. Mitään ei ole vielä tapahtunut, joten miten nopeesti toi tapahtuu vai onko vain haave saada netti kuun lopussa?
   
 30. Samppa221

  Samppa221

  Viestejä:
  321
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Siis olet tilannut talokuidun? Meillä oli arvioitu aukeaminen 31.5 ja vieläkin on kesken.
   
  ztec tykkää tästä.
 31. MiXAL

  MiXAL

  Viestejä:
  36
  Rekisteröitynyt:
  11.02.2019
  Talokuitu juu. Huh huh...
   
 32. Samppa221

  Samppa221

  Viestejä:
  321
  Rekisteröitynyt:
  29.12.2016
  Kivetyksen korjaus jäänyt tekemättä, mutta kuitukieppi on löytänyt tiensä meidänkin pihalle :)

  Ovat alkaneet kaivamaan pääkuitua omakotitaloalueelle katuvalojen asennuksen yhteydessä.

  IMG_20190813_133602.jpg IMG_20190813_133335.jpg
   
  Pauski, Taker ja MiXAL tykkäävät tästä.
 33. Juusto

  Juusto

  Viestejä:
  34
  Rekisteröitynyt:
  05.07.2017
  Yleensä näihin tonttikaivuisiin ei kuulu (ilman eri hintaa) kivetyksen korjausta tai muutakaan viimeistelyä vaan kaikki jätetään ns. "kauhan jäljelle" ja kivet saatetaan korkeintaan heittää suuripiirteisesti paikalleen. Tästä pitäisi lukea sopimuksessa. Kaivajan on parempi olla lupaamatta liikoja, sillä OKT-asujien joukossa on pieni prosentti sen verran nipoa porukkaa, ettei heille riitä paraskaan mahdollinen jälki. Nämä samat ihmiset harvemmin ovat valmis myöskään maksamaan erikoisjäljestä, vaan tyytyvät tekemään viimeistelyt itse.
   
  dot1q, Samppa221 ja Kapteeni Koukku tykkäävät tästä.
 34. Jorsetti

  Jorsetti

  Viestejä:
  400
  Rekisteröitynyt:
  07.01.2017
  Onko muuten jossain karttaa tai muuta vastaavaa informaatiota, että mikä alue kuuluu minkäkin operaattorin kiinteän verkon "ydinalueeseen" tai millä nyt haluaakin sitä kutsua? Vai onko tämä vain jotain summittaista urbaanilegendaa?
   
 35. jessenic

  jessenic

  Viestejä:
  555
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Jotain arvailuija voi tehdä HMV-päätösten perusteella: Säädökset ja määräykset | Traficom

  Esim. jos ottaa tuon Blue Lake Communicationsin päätöksen niin sivuilla 55-56 (Liite 2) on listattu alueita, joissa selkeästi yhdellä operaattorilla hallitseva markkina-asema.

  Screenshot_20190813-201934.png
   
 36. Pauski

  Pauski

  Viestejä:
  26
  Rekisteröitynyt:
  03.08.2019
  Saa nähdä kauan kestää kuidun tulo, kun teemme naapurin kanssa tilauksen kahden viikon päästä ja voidaanko sitä lopulta edes toteuttaa, sillä naapurin talon ja kadun välissä on pieni tonttiin kuulumaton, jonkun muun omistama pöheikkö/alue, siitä pitäisi mielestäni pystyä menemään läpi pihalle, mutta ei voi olla varma.
   
  Viimeksi muokattu: 14.08.2019
 37. Juusto

  Juusto

  Viestejä:
  34
  Rekisteröitynyt:
  05.07.2017

  MONITORi

  Tuolta voi katsella mitä operaattoreita kunkin kunnan alueella toimii. (Kiinteä laajakaista 12/2018 -> Kunta) Vähän kankea ja ei anna kovinkaan yksityiskohtaista tietoa. Verkon tarkka levinneisyys on ainakin toistaiseksi kaikilla operaattoreilla jonkin sortin "yrityssalaisuus" ja tiedon etsiminen on tehty hankalaksi.

  EDIT: Valitsemalla "Infokartat" saa näkyviin kiinteän verkon (väh. 100M) saatavuuden 1x1km ruutuina. Operaattorit täytyy sitten katsoa tuon toisen täpän alta ja operaattoreiden omien saatavuushakujen kautta.
   
  Leo_Greta tykkää tästä.
 38. Pauski

  Pauski

  Viestejä:
  26
  Rekisteröitynyt:
  03.08.2019
  Tässähän kävi ihan hyvin tulee ainakin 1 naapuri lisää, joten hinta laskee.
   
  Leo_Greta ja dot1q tykkäävät tästä.
 39. Persojet

  Persojet

  Viestejä:
  2 159
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Oli ilmestynyt Elisan kyltti kotitielle ja lähetin sitten viestiä, että mitä maksaisi kamppiksen aikana vetää kuitu meidän viiden asunnon rivariin. Nyt kuulemma tän kampanjan aikana _vaan_ 39300e. Taitaa jäädä tilaamatta. Ihme kampanjat niilläkin :lol:
   
  erihyva, Ukko Ylijumala ja Kaitzschu tykkäävät tästä.
 40. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 627
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Vajaa 8000€/per asunto. Toihan on siltikin reippaasti ylihinnoiteltu tai sitten se kuitu tuodaan jostain tyyliin yli 2km päästä.

  Luulisi, että jos taloyhtiö tekee sen esim. 5-10v, niin asennus olisi ilmainen teille. Mutta Elisallakin on tyyliin väh. 15asuntoa.
   
 41. ztec

  ztec

  Viestejä:
  218
  Rekisteröitynyt:
  07.07.2019
  Hinnat on mitä on, noin 50 metriä kuitua asennettiin ja se maksoi ~2500€. Ainoa asia mikä tässä on varmaa on se, että halpaa se ei ole. Henkkoht. olisin ehkä lykännyt vielä kuidun asentamista ja mennyt VDSL2:lla, tai vaikka jatkossa G.fast:illa. Koko järjestely kesti noin 8 kk, projektin aloittamisesta valmistumiseen.
   
 42. Pauski

  Pauski

  Viestejä:
  26
  Rekisteröitynyt:
  03.08.2019
  Nyt olisi 5 kiinnostunutta, täytyy ruveta sorvaamaan elisan kanssa järkevää hintaa, sillä kaksi jotka ovat kiinnostuneita, ovat noin 80m päässä poikkikadulla. Kuitu on täällä käytännössä ainut vaihtoehto, sillä ylipitkän kuparin takia ei VSDL2 tule saamaan.
   
 43. kuitumies

  kuitumies

  Viestejä:
  231
  Rekisteröitynyt:
  08.07.2017
  Asutko 50m päässä Pasilan Ficix solmusta? ;)

  Vakavasti ottaen, sinun omaa kuitua on ainakin lähimmälle laiteasemalle. Ja yhteistä kuitua sinne Pasilaan.

  Kuparikaapelit eivät ole ikuisia. Niiden ylläpidon kalleus on syynä niiden pois keräämiselle.

  Ja eikös G.Fast ole tarkka kuparin pituudelle? Siitä ei ole kuidun korvaajaksi kovin monelle
   
 44. Grazer

  Grazer

  Viestejä:
  560
  Rekisteröitynyt:
  30.10.2016
  Vanhemmat nauttineet nyt kaksi vuotta valokuidusta Lounean alueella. Kyllä sitäkin sai odotella. Kuitusopimus tehtiin 2010, heti kun alue tuli kuitumyyntialueeksi. Ite ajattelin silloin että noh, siinä menee varmaan pari vuotta että saavat kuidun. Meni vähän enemmän. Alue kuidutettiin vuonna 2016-2017. Sitä odotellessa ehti nuoremmat sisaretkin muuttaa pois kotoa.

  Tuokin oli hyvä että tuon sai. Ei ollut lainkaan sanottua kun muita kuidun tilaajia oli alueella todella kehnosti johtuen alueen väestörakenteesta. Omakotitaloalue ja sopivasti perheiden 80-90-luvulla syntyneet lapset ehtineet muuttaa maailmalle ja useimmissa taloissa asuu vain kahdestaan jääneet vanhemmat niin ei ole oikein otollisia asiakkaita.

  Alueella 80-luvun alkupuolen kuparit ja aivan loppu. Muistan ite kun 2009 sai vielä juuri ja juuri 8 megaa ADSL:n kanssa läpi. Siitä sitten alkoi häviämään noin 1M/vuosi. Lasku sentään pysähtyi neljään megaan. Kesät oli erityisen pahoja, usein nopeus oli muutaman sadan kilobitin luokkaa ja katkoi ihan jatkuvasti.
   
  Kaitzschu tykkää tästä.
 45. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 627
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Aina, kun on tullut uudempaa tekniikkaa, niin on jouduttu tuomaan lähemmäs asiakkaita se kuitu ja lyhentämään kuparia. ADSL-linjaa mainostettiin toimivan jopa 8km päässä, taisi operaattoreilla olla se 5-5.5km aika rajana toimivuudelle. Mitä noita kaavioita on, että ADSL saisi n. 2km päästä vielä 8Mbit/s yhteyden, niin 24Mbit/s adsl2+ enään jossain 1km päässä. VDSL2 toimii enään 1km päässä suunnilleen samoissa nopeuksissa kuin ADSL2+.

  G.Fast saa 300m matkalla enään vajaa tyyliin väliltä 100-300Mbit/s ja 100m matkalla päästään sinne lähelle 1Gbit/s, mutta tuossa joudutaan pakosti käyttämään törkesti virheenkorjausdataa. Enkä usko, että operaattorit mielellään haluaa lyhentää noin paljon niiden kupareiden pituuksia ja tuo taitaa olla enään taloyhtiökäyttöön tarkoitettu. Luulen, että jopa taloyhtiöön vieläkin tuo G.Fast on liian kallis hankinta eli halvempi remontoida uudet kaapelit.

  Valokuidussa päätelaitteiden väli voi olla vaikka 10km, 50km tai vaikka 80km päässä ilman, että nopeus muuttuu. Nykyään päästään jopa 200km matkoja TN-SFP-LX Series | Transition Networks

  200km « Fiber Optic Transceivers, Direct-Attach Cables – SFP GBIC XFP QSFP – Quagwire
   
  Viimeksi muokattu: 19.08.2019
 46. Pauski

  Pauski

  Viestejä:
  26
  Rekisteröitynyt:
  03.08.2019
  Olisiko G.Fastissa edes mitään järkeä pientaloalueella, jos noin 100m on raja gigan yhteydelle, vaatisi kuitenkin paljon kuidun vetämistä ja tuskimpa operaattoria kiinnostaa yli 1000m kuidun veto vain G.Fastia varten ja samalla viedä rinnalla yhteys kuparilla taloihin.
   
  erihyva tykkää tästä.
 47. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 627
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Eihän tuossakaan ole enään järkeä eli tuossa kohti on järkevää vaan rakentaa se valokuitu asiakkaille. Ja Elisahan testasi Helsingin kolmella pientaloalueella G.Fast-liittymiä, niin keskimäärin 880Mbit/s liittymille. Tuo G.Fast vaatii vieläkin enemmän puhelinkaapelilta kuin VDSL2 eli 17/30MHz vs väh. 108MHz. Ja ADSL2 käytti vain 2.2MHz taajuuskaistaa.

  Ja tässähän minua vähän huvittaakin, kun johonkin alueelle on asennettu Telian avointa kuitua, niin Elisa on herännyt siinä vaiheessa rakentamaan VDSL2 nettiä alueelle. Mut joo onhan Elisa rakentanut pääkaupunkiseudulla kovasti VDSL2:sta.
   
  erihyva tykkää tästä.
 48. Pauski

  Pauski

  Viestejä:
  26
  Rekisteröitynyt:
  03.08.2019
  Nurmijärvellä ainakin on paljon alueita, missä VDSL2 on käytössä sen 800-900m, mutta sitten mennäänkin jo ihan pelkällä FTTC_ADSL ja pitäisi vetää rutkasti kuitua.
  Meillä vain sattui hyvä tuuri kuidun kanssa, kun olemme juuri siinä rajalla, missä kuparikaapelli päättyy joten ei VSDL2, mutta noin 100m päähän tuli/tulee uusia rivareita, joille elisa veti yli 1000m kuitua, muutoin hinta olisi ollut varmasti kymmeniätuhansia.
   
 49. Taker

  Taker

  Viestejä:
  251
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Täälläkin jyväskylän keskustassa jossain välissä vuoden 2012 ja 2015 välissä elisa vaihtoi hyvin toimineen kaapelinetin vdsl yhteyteen.

  Tarkkaan en osaa sanoa, kun tuo muutos tehtiin onneksi vain uusiomyynnin kohdalla.
  Itse huomasin tuon, kun laitoin vesivahinko remontin ajaksi netin tauolle, mutta takaisin kytkiessä yrittivät kaupata 50/5 vdsl yhteyttä samaan 39,90€ hintaan millä sai ennen 100/10 kaapelin.

  Pari viikkoa meni tapellessa ennen kuin suostuivat kytkemään tuon Ciscon epc3928 modeemin takaisin verkkoon. Ja toteutunut yhteys oli luokkaa 110/11, eli ei ollut mistään kapasiteettiin liittyvästä kyse.

  Toki nykyään täällä on ethernetin yli kulkeva 1gb/100mb kuitu, joka tuli saneerauksen yhteydessä taloon.

  Mikähän mahtoi olla syynä että Elisa halusi väkisin myydä huonompaa yhteyttä, kuin mihin talon piuhat kykenivät. Kuitenkin esimerkiksi elisa viihteen yhteydessä sanotaan/sanottiin että nettiyhteys toteutetaan kulloinkin saatavilla olevista yhteystyypeistä nopeimmalla.
  En ole mikään matematiikan alojen professori, mutta minusta 100/10 joka toteutuu 110/11 nopeudella on nopeampi kuin 50/5 joka saattaa jäädä reilusti tuon 50/5 lupauksen alapuolelle.

  Lähetetty minun TA-1004 laitteesta Tapatalkilla
   
 50. JiP

  JiP

  Viestejä:
  140
  Rekisteröitynyt:
  25.11.2017
  Kupariyhteyksissähän vaikuttaa myös moni muu asia kun se linjapituus, esim kaikki jatkokset ja ristikytkennät aiheuttaa aina hieman vaimennusta ja sitten esim se kuparin paksuus ja onko parikierrettyä vaiko vanhempaa nelikierrettä.

  Joissain paikoissa nuo kaapelit saattaa olla antiikkista paperieristeistä nelikierrettä ja jakamoissa hemmetin hapettuneet ruuviristikytkentärimat. Noitakin jakamoita voi olla melkosia harakanpesiä, jos kaapeleita ei ole päätetty rimoille vaan tehty kytkentäjä pikaliittimillä sinne sun tänne. Toki sekin vaikuttaa kuinka paljon siinä samassa kaapelissa menee muita yhteyksiä, eli kuinka häiriöinen se linja on.