Suomi - kuituyhteyksien kehitysmaa

Viestiketju alueella 'Internet, tietoliikenne ja tietoturva' , aloittaja xana, 19.12.2016.

Tagit:
 1. olkitu

  olkitu

  Viestejä:
  1 345
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Taiwanissa on länsimaalainen oikeuskäytäntö eikä se ole käytännössä yhteydessä Manner-Kiinaan. Mutta tämä keskustelu ei ole minusta tätä varten...

  Bugeja on aina softassa kuin softassa. Kukaan ei osaa kirjoittaa softaa ilman että olisi virheitä. Odotan että meillä Euroopassa oikeasti osoitetaan että tämä "bugi" on takaportti joka mahdollistaa pääsyn järjestelmään. Takaportti ei aina ole tarkoituksella vaan se voi olla oikeasti bugi mutta pitää korjata syystä tai toisesta. Sillä ei ole merkitystä. Mutta näitä takaportteja ei vielä ole löytynyt niin kannattaako niitä salaliittoteorioita jaella... Faktaa on se että Kiina että Yhdysvallat suojelee omia intressejä ja vakoilevat/tiedustelevat varmasti. Se että kunhan nyt saadaan oikeasti osoitettua että takaportti on.

  Niin kyllä Googlen palvelimet pystyvät ja kaistaa on esimerkiksi. Ja usein perheessä on aika monta netin käyttäjää ja voi olla että ei tapana olla istumasa koko perhe sohvalla ja katsomasa sitä Salkkaria iltaisin... vaan Netflix 4K lähetyksiä esimerkiksi niin vähän kaistaa tarvii. Ja ei ole yllättävää että vielä pelataan kotona jne...

  Tällä hetkellä voi näyttää että gigasta nettiä ei tarvi mutta odota se 10 vuotta niin tarvitaan jos katsotaan historiaa. Eihän 10 vuotta sitten tarvinnut 100M nettiä? Mutta nyt se on arkipäiväistä että tarve on. 10M netti ei oikein riitä. Toinen tärkeä asia mitä halutaan on viivettä - pelaminen netissä vaatii matalan viiveen esimerkiksi.
   
  joku tykkää tästä.
 2. haskapakkeri

  haskapakkeri

  Viestejä:
  107
  Rekisteröitynyt:
  30.04.2017
  Pitää nyt muistaa että tuo nopeuden vaihteluväli ilmoittamista mobiiililaajakaistoilla koskee hieman erillaiset säännöt kun kiinteillä yhteyksillä. Ja eihän sitä tietysti kannata juuri asen paremmin ilmoittaa kuin mitä vaatimus on. Joutuu vielä hankaluuksiin. Ilmeisesti autollekkin kannattaa ilmoittaa että 0.5 - 1.0 l / 1000km öljynkulutus on ihan OK niin voi ainakin yrittää kuitata asian olankohautuksella marmoritiskillä, vaikka jokainen aivan varmasti tietää sen että moiset kulutuslukemat eivät ole milläänlailla normaaleita tai hyväksyttäviä auton moottorille.

  Nettiyhteyden nopeuteen ja laatuun vaikuttavat tekijät | Traficom

  Onhan sitä jaettuja kiinteitäkin yhteyksiä kuten vaikka kaapeli-tv tai GPON -kuitukohteet jossa ei voi vedota siihen että kaista on jaettua viimeisellä maililla. Tosi onhan sitä jaettavaa kaistaa hieman erillailla ja siirtotie hieman optimaalisempi. Jännä nähdä miten tämä tilanne eskaloituu kun DNA kovasti hehkuttaa noita kiinteitä 5G -yhteyksiään että millaisilla pelisäännöillä niiden kanssa pelataan. Vai tuleeko tästä joku UkkoNetti v2 jossa pakko myydä alhaisempia nopeuksia että riittää kaista pysyä luvatussa. Jolloin sitten voi miettiä haluaako sitä ostaa kalliita ja "hitaita" vai halpoja ja "nopeita" mobiilliittymiä.

  UkkoNetin liittymissä oli varmasti hieman tolkullisemmat vaihteluvälit (en löytänyt tietoja), tosin aika masentavia lukuja jokasuhteessa muuten ja miettii että kunnat noihinkin rahaa pisti valtavia summia kiinni ja mitä saatiin vastineeksi.... Lueskelin joskus noita UkkoNet LTE -verkon rakennuskustannuksia. Oletan (en tiedä) että ovat käyttäneet valmiita mastoja mutta tukiaseman hinta oli noin 92 000€ (josta kunta jota käy sääliksi maksoi puolet, ja toisen puolen Ukkoverkko). Tukiasema voi palvella 200-300 asiakasta ja kannattavuusraja n. 30-40 asiakasta.

  https://www.esavo.fi/resources/publ...n kehittäminen E-Savossa ,valmis julkaisu.pdf

  Juankosken tarjousta kävin läpi. 5x UkkoNet -tukiasemia (5x 46 000€) = 207 000 (alv 0%).
  http://juankoski.hosting.documenta.fi/kokous/2016698-6.PDF

  Hinnathan oli sen 10M 29,90 €/kk, 20M 39,90 €/kk, 50M 59,90 €/kk ja tämä siis vuodelta 2017.

  Että jos joku on sitä mieltä että on ihan typerää haaskausta rakentaa tukirahoin kuituverkkoja, niin kyllä tuo Ukkonetin touhu oli minusta aivan pohjanoteeraus. Varmasti ollaan kunnissa oltu hieman kiukkusia, mutta ehkä sentää vaihteluvälit toteuituivat.

  En osaa sanoa missä hintaluokassa 4G (tai jatkossa 5G) -tukiaseman rakennuskustannukset liikkuu mutta jotenkin voisin kuvitella että tuo UkkoNetin tarjous voi olla melkolailla sinnepäin, että siinä voi sitten vähän kelailla miten paljon noita tukiasema mahtaa ilmestyä tässä jatkossa lisää. Ja kun ottaa huomioon laitteiden elinkaaren niin se on melko lyhyt verratuna kiinteään infraan, niin vielä vähemmän ymmärrän miten tuota ukkoverkon mallia on joskus voitu ajatella. Oliko ajatus että ukkoverkot vaihtaa verkkolaitteet omilla rahoilla kun ne investoinnit on kumminkin mennyt suurelta osalta tekniikkaan jonka elinkaari on jäätävän lyhyt ja rakentaa lisätukiasemia jos ei nopeuslupaudet rupea täyttymään.

  Surullista. En ole harmissani että se päätyi hyllytykseen. Ei minulla lähtökohtaisesti ollut tuota yritystä vastaan, mutta harmittaa asia kunnan ja kuntalaisten puolesta kun tuollaiseen upotettu valtavasti resursseja eikä käytetty niitä rahoja kiinteän infran rakentamiseen jonka elinkaari on hieman eriluokkaa josta olisi vielä tänään ja vuosikymmennien päästä iloa.

  Niin mitä tulee vielä noihin mihin tarvii nopeutta? Olen lueskellut paljon viimeaikoina vanhoja keskusteluja vuosien takaa että mihin tarvitsee kuitua koska on ADSL ja hyvin riittää. Varmasti riittikin, mutta väittäisin että aika harva viitsii kovin totisesti nykypäivänä vielä väittää kirkkainsilmin että joku 10/1 ADSL nyt ihan oikeasti riittää mihinkää kovin järkevää useimille enää. Tottahan jos ei ole parempaa tarjolla niin onhan sillä pakko pärjätä ja voihan se olla oikeasti paremmin toimivampi kun 4G. Mutta kyllähän se lähtölaskenta on jo alkanut että kannattaa jo ruveta henkisesti varautumaan että kuparit katoavat.

  Kuituyhteydessä nyt on vaan oikeasti se pointtinsa että se ollut parasta mitä rahalla on saanut jo vuosikymmeniä, se on sitä tällä hetkellä ja uskaltaisin väittää että myös melkoisen monta vuosikymmentä jatkossakin ja sama koskee päätelaitteita. Se että joku x yhteystyyppi/nopeus riittää juuri tänään minulle ja tähän omaan elämäntarpeeseen (muilla voi olla toki erillaisia mielihaluja ja vaatimuksia), joskus kannattaaa miettiä myös tulevaisuutta Ja millaiset tulevaisuuden näkymät tekniikalla on. Kuidulla toki parhaat mahdolliset, kaapelimodeemiverkollakin ilmeisesti pääsee vielä aika pitkälle nykytiedon varjossa. Kuparit taitaa soveltua jatkossa lähinnä kerrost/rivitaloihin jos VDSL2:n seuraajat lähtevät tulille. Tämä oli lähinnä viittaus siihen jos nyt sattuu vaikka kuitua saamaan kampanjalla omaan kohteeseensa tai on vaihtoehto valita moinen kohde jos se on mahdollsita, usein ei ole.
   
  MedHot tykkää tästä.
 3. petepeluri

  petepeluri

  Viestejä:
  2 486
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Netflixin 4k striimi vaatii kaistaa 15mbps, ei siis juuri mitään. Toki esim. pelien lataaminen vaatii kaistaa, kun ne voi olla luokkaa 100gt.
   
 4. Persojet

  Persojet

  Viestejä:
  2 159
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Itse lähinnä pidän siitä että yksi voi katsoa 4K streamiä, pleikkari sekä xbox voi ladata päivityksiä ja pelejä, ja tähän päälle voi pelata nettipelejä pc:llä eikä mikään noista vaikuta toisiinsa. Arjen huolettomuutta siis. Eikä sen väliksi kun tuo gigainen maksaa 24,90e/kk niin ei tuohon hintaan jaksa kärvistellä hitaallakaan. Mieluummin kun haluaa hetken mielijohteesta jotain alkaa pelaamaan niin se alle 10 minuutissa koneella. Tavoite ei ole se, että koko ajan pitää gigaisen kaistan olla tapissa, vaan että reserviä on niihin pieniin hetkiin kun haluaa jotain nopeasti.
   
  Kisko, Datsyuk13, Tartaros ja 4 muuta tykkäävät tästä.
 5. MedHot

  MedHot

  Viestejä:
  1 033
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Tähän kyllä pakko kommentoida että isoimmat verkkoja toimittavat yhtiöt ovat Nokia ja Ericsson muistaakseni. Joita myös jenkkien viranomaiset suosittelivat käytettäväksi.

  Edit. Joista molemmat ovat valittaneet Huawein polkevan hintoja alle kannattavuusrajan.
   
  Taker tykkää tästä.
 6. HikinenM

  HikinenM

  Viestejä:
  290
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Henkilökohtaisesti ei tarvetta 500Mbps-1Gbps yhteydelle koska se olisi varmasti turhan kallis omakotitalon yhteydessä, mutta monesti kerrostaloissa sopimukset hyviä joten hinta on niin "pieni" että kannattaa. Mutta toiveena olisi saada tasainen 100Mbps kuituyhteys joka on vakaa päivästä toiseen. Riittäisi perheen tarpeisiin tällä hetkellä oikein mainiosti eikä yksi Netflix striimi verkossa saa pelin pingiä heittelehtimään.
   
 7. Nizi

  Nizi

  Viestejä:
  72
  Rekisteröitynyt:
  31.10.2016
  500mbps kuitu oli välissä ja kyllä sitä on kovasti ikävä aina välillä, 4G toimii kyllä nyt 100-200mbps välillä mutta siihen joku ruskamatkailijoiden ruuhka ja taivas repeää niin nopeudet läsähtää sinne 30-60 paikkeille ja sitten vituttaa. Tämä siis järeillä lisäantenneilla täällä syrjäkylillä. Ottasin kyllä tuon 500m kuidun kiljuen takasi ja maksaisin siitä 70e/kk, mutta kytkeminen maksaa 1500e joka kampanjoiden aikaan olisi maksanu 100e. Talo ei kampanjoiden aikaan ollu vielä minun omistuksessa.
   
  MedHot tykkää tästä.
 8. MedHot

  MedHot

  Viestejä:
  1 033
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Meillä tuo 50/50 tällä hetkellä ja kahden aikuisen taloudessa piisaa. Vaan sehän tässä on parasta kun yhdellä puhelinsoitolla sen sais 900/500 luokkaan mikä myös toteutuu sillä 1ms pingillä. Se vaan maksaa täällä Mikkelissä sen 69€
   
 9. jessenic

  jessenic

  Viestejä:
  553
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Halpahan tuo 1500€ vielä on yleiseen hintatasoon nähden. Ja että ylipäätänsä on saatavilla.
   
 10. olkitu

  olkitu

  Viestejä:
  1 345
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Dell’Oro: #1 Huawei increased market share at the expense of Ericsson, Nokia and ZTE; Mobile CAPEX flat; 5G Market Forecasts – Technology Blog

  Kyllä vahvasti näyttää että Huawei on suurempi kuin nämä kaksi... Näin se on että Kiinan valtion yhteistyöllä Huawei on polkenut hintoja. Samalla tavalla AliExpress toimittaa ilmaiseksi toimituksellakin tavaraa. Myynti pysyy hyvänä.
   
  MedHot ja Kaitzschu tykkäävät tästä.
 11. jkaart

  jkaart

  Viestejä:
  661
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Kyllä minulle riittäisi vaikka 24Mbps adsl yhteys, jos sais järkevään hintaan. Siinä ja kuidussa sentään ei seilaa nopeus 10-90% välillä luvatusta ruuhka aikana niin kuin tässä mobiilissa...
  Eli ei sillä nopeudella niin väliä kuhan se on tasalaatuista
   
 12. Desgorr

  Desgorr

  Viestejä:
  1 178
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Gigasen yhteyden hinta vain 24,90 € / kk, joten en näe juuri järkeä ottaa vähän halvempaa, mutta huomattavasti hitaampaa. Tuosta on kuitenkin silloin tällöin mukavasti hyötyä kun joutuu lataamaan jotain isompaa. Esim. pelejä pääsee pelaamaan nopeasti:

  upload_2019-6-21_13-34-53.png
   
  Fretplay, Datsyuk13, Tinke-80 ja 2 muuta tykkäävät tästä.
 13. Soo

  Soo

  Viestejä:
  38
  Rekisteröitynyt:
  19.02.2017
  upload_2019-6-21_15-24-20.png

  Kyllä kaikki suuremmat palvelut jaksavat hyvin täydellä kaistalla puskea sisältöä ja kyllähän se hymyilyttää ladata pelejä 2 minuutissa. Toivottavasti saadaan vielä 802.3bz standardi yleistymään nopeasti ja laitteita kunnolla kauppojen hyllyille, niin saadaan 2.5 - 5 Gbps nopeudet cat5e sisäverkkoisiin taloyhtiöihin.
  2.5GBASE-T and 5GBASE-T - Wikipedia
   
  (⊙_☉), Taker, dot1q ja 3 muuta tykkäävät tästä.
 14. sra2010

  sra2010

  Viestejä:
  188
  Rekisteröitynyt:
  24.12.2016
  Datsyuk13, Spoeghe ja MiXAL tykkäävät tästä.
 15. Antti86

  Antti86

  Viestejä:
  72
  Rekisteröitynyt:
  24.12.2017
  Samoiten tässä lähettyvillä Kalajoella rupeavat tänä kesänä rakentamaan, 100€ liittymismaksulla saa 1000/1000m 39.90€/kk
   
  sra2010, Datsyuk13, laitsuZ ja 4 muuta tykkäävät tästä.
 16. Juusto

  Juusto

  Viestejä:
  34
  Rekisteröitynyt:
  05.07.2017
  Satasella? Tilauslomakkeella liittymän hinta on 600e jonka päälle tulee 150e päätelaitteesta, eli yhteenstä 750e. Satasella ei toimiteta ainuttakaan liittymää tai hinta on leivottu kuukausimaksuun sisään.
   
 17. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 624
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Tilaa valokuitu - Kalajoen Kuitu

  Ainaki tuolla on 30.6.2019 asti 100€ liittymismaksu, jonka jälkeen 600€. 149€ päätelaite, sis. asennuksen ja en tiedä antavatko käyttää muita päätelaitteita. Asennuksen arvo 80€
   
 18. Juusto

  Juusto

  Viestejä:
  34
  Rekisteröitynyt:
  05.07.2017
  Kas. Katsoinkin tuota Raahen kuidun tilauslomaketta. Nää satasen liittymät ovat kyllä jotain aika käsittämätöntä. Satasella ei kovin monta metriä kaapelia vedetä ja ellei osuuskunnalla tai perustettavalla osakeyhtiöllä ole kunnan/valtion apurahoja takanaan melkoista pottia, niin tuollainen osuuskunta/oy ei kauaa porskuta. Käsittääkseni näitä on jo kaatunut tai joutunut ainakin suuriin vaikeuksiin. Joku operaattori nämä sitten lopulta perii.

  Huvittavaa että vaikka satasella saa, niin joku jättää varmasti ottamatta :D
   
  Taker ja (⊙_☉) tykkäävät tästä.
 19. Spoeghe

  Spoeghe

  Viestejä:
  159
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  "Raahen Kuidulle on myönnetty 2 miljoonaa euroa valtiontukea valokuiturakentamiseen. Lisäksi Raahen kaupunki on sitoutunut samansuuruisen kuntaosuuden maksamiseen" Eli 4 miltsiä sieltä. Onhan siellä toki pitkästi vedettävääkin, Raahen keskustasta on 30km Vihannin taajaman itäpuolelle.
   
 20. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 624
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  FSP vai SSP taisi mainostaa aikanaan, että xxxx-xxxx välisenä aikana he vetävät 8 miljoonalla valokuitua maahan. Ja sekin jakaantuu useammalle vuodelle
   
 21. Persojet

  Persojet

  Viestejä:
  2 159
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Sais kyllä valtio ja kunnat tosissaan alkaa vetää kuitua. Ei oo mitään järkeä että kaupungissa olevat omakotitaloalueet kitkuttaa 4g:n tai kämäsen VDSL kanssa. On myös aika harhaanjohtavaa kun telia myy sivuillaan tuota VDSL kamaa valokuituna, oikeaa tekniikkaa ei mainita edes pikkupräntillä.
   
  Tartaros ja Taker tykkäävät tästä.
 22. Desgorr

  Desgorr

  Viestejä:
  1 178
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Tämä. Itseä ei ainakaan nappaisi muuttaa kämppään johon ei saisi kunnon kiinteää yhteyttä. Vanhemmatkin muutti tuossa joku vuosi sitten pienempään rivariin, niin aikalailla tuo valinta meni niilläkin sen mukaan mikä yhteys on tarjolla.
   
  Taker tykkää tästä.
 23. Juusto

  Juusto

  Viestejä:
  34
  Rekisteröitynyt:
  05.07.2017
  Vuoden 2016 aikana Lounea (ent. FSP ja SSP) investoi n. kuudella miljoonalla, 2017 n. 8milj. ja 2018 9,5milj. (pääosin valokuituun)

  Oleellista lienee montako liittymää tuolla Raahen kuidun neljällä miljoonalla saadaan.
   
  (⊙_☉) tykkää tästä.
 24. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 624
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Se, että saavatko ikinä takaisin omiaan rakennetusta valokuiduista. Nythän ne katkasi xDSL-saatavuuden.
   
 25. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 624
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Espoo rakensi julkisiin rakennuksiin valokuituyhteydet ja en tiedä, miten muissa kunnissa ollaan saatu tehtyä.

  Kaupunki, joka halusi valokuidun - Juuri nyt - Avoin Kuitu Telialta
   
 26. haskapakkeri

  haskapakkeri

  Viestejä:
  107
  Rekisteröitynyt:
  30.04.2017
  Kalajoenkuidun hinnastossa on mielenkiintoinen tuote.

  Teuvo Turbokuitu 10G. Kysy tarjous.

  Enpä tiedä mitä maksaa, veikkaan että hinta on jotain ettei tarvitse käytänössä myydä juurikaan mutta onhan se hienon näköistä kun on moinen tarjolla! Upeeta. Milloinhan muilla rupeaa näkymään yli gigabitin liittymiä :) Ei sillä että niillä nyt oikeesti ihan hirveesti mitään tekisi vielä tällä hetkellä kuluttajaliittymissä, mutta oishan se hienoa jaella nopeustestien tuloksia.
   
 27. vemppu

  vemppu

  Viestejä:
  164
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Elisahan tarjoaa tätä "korttelikuitua" myös... Tulee sadan reilun sadan metrin päähän... Eli naapuri saa "kuidun" 30/5 ja itselle tarjotaan 16/1 adsl:ää, vaikka teknisesti yhteys on jo vdsl2:lla toteutettu ja nopeus pyörii 25-30/3-4 päätelaitteen mukaan dslamille... Sopimus rajoittaa sitten 16/1:een... hienoa... Elisa ei taida panostaa kuituihin kuin uusissa asutuslähiöissä.
   
 28. Persojet

  Persojet

  Viestejä:
  2 159
  Rekisteröitynyt:
  17.10.2016
  Elisa sentään kyllä ilmoittaa tyypiksi VDSL2 sivuillaan ettei ihan niin paha ole.
   
  Taker tykkää tästä.
 29. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 624
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Hetkinen, jos VDSL2 dslam on teistä alle 200m päässä, niin pitäs saada se nopeusluokka 100/10Mbit/s helposti. Taisi olla 0-300m max 100/10Mbit/s, 300-700m 50/10Mbit/s ja yli 700m 30/5Mbit/s.

  Eli herää, onko siellä huonot kaapelit, kaapeli kastunut, löysää liitosta yms??? Sinne dslamiin voitaisiin hyvin ajaa 24/3Mbit/s ja yhdessä asunnossa oli kuulemma Elisan VDSL2 kellarissa ja joskus kokeilin ajaa ADSL2+ asetuksella, niin modeemi kätteli 20/1Mbit/s eikä yhtään yli.

  Ja itsellä oli joskus FSP:een kautta 24/1Mbit/s, niin se kätteli parhaimmillaan 25/1.2Mbit/s, vaikka matkaa taisi useampi sata metriä olla.
   
  vemppu tykkää tästä.
 30. vemppu

  vemppu

  Viestejä:
  164
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Toki, mutta tänäänkin eräs juuri vuokrahuoneistoon muuttanut työkaveri kysyi, että "mitä tämä kuituliittymä nyt tarkoittaa? Enkö saakaan samaa nopeutta mitä työpaikalla? Pitääkö mun nyt ostaa jokin laite kun huoneistossa ei ole mitään?"

  Mielestäni molemmilta ja varmaan kaikilta operaattoreilta harhaanjohtavaa mainostusta.
   
 31. vemppu

  vemppu

  Viestejä:
  164
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Esitin asiani huonosti mutta siis... Naapurille asti luvataan tuo 30/5... tänne reaalisesti tuli viime kesänä jatkuvasti 28/4 about... Eli vajaa kilsa on dslamiin... mutta nytkin itsellä tuohon dslamiin on vdsl2 toteutus mutta "Elisan sopimuksen mukaan" se rajoitetaan jossain "sopimuksen" mukaisessa "nielussa" 16/1. Oliko nyt selvemmin?

  [edit]
  Viime kesänä oli vielä Anviasopimus niin vdsl2 toimi täysin, mutta syksyllä sopimuksen loppumisen jälkeen vaihto Elisan sopimukseen johti "nieluun" joutumiseen ja se pudotti nopeudet vaikka dslam-yhteys on sama...
  [/edit]
   
 32. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 624
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  No niin, tuo muuttaa asioita tuon matkan osuudelta. Elisa ei tarjoo kyllä parempaa, jos ei sitten saa elisan ktv:tä koaksiaaliverkon yli tai kuitua.
   
 33. vemppu

  vemppu

  Viestejä:
  164
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Ei tietenkään tarjoa, koska eivät voi "luvata" mitään... harmittaa vain, että pelkkä paperi ajaa käytännön teknisen toteutuksen ohi... Eli miksi edes rajoittavat näitä dsl-liittymiä? - Kuitenkin sama hinta on kaikilla tämän tien asukkailla... Jos vain asut vähän kauempana niin saat hitaamman yhteyden... Reilua!

  [edit]]
  Kannatan siis noita Valtion ja EU:n panostuksia infran rakentamiseen. Olisi mukava jos noi panostukset herättäisivät operaattoreitakin panostamaan, eikä niin notta pitää joitain kuituyhteiskuntia (RY tms.) rakennella... - mun case tuli tässä esille ja jatkan itse vääntöä Elisan kanssa.

  Jatketaan tässä kuituyhteyksistä, kuten aiemminkin...
  [/edit]
   
  Viimeksi muokattu: 25.06.2019
 34. Leo_Greta

  Leo_Greta

  Viestejä:
  389
  Rekisteröitynyt:
  14.03.2019
  Täytyy kompata! Vanhempien taloon tuli aikoinaan muistaakseni 16/1 ADSL joka toimi ongelmitta paikallisen puhelinyhtiön kautta, aina siihen asti kun Elisa osti kyseisen yhtiön. Elisan jälkeen hinta nousi ja nopeus tippui muistaakseni 8/1 nopeuteen, kun väittivät ettei kyseistä yhteyttä EI OLE MAHDOLLISTA tuottaa vanhempien osoitteeseen! Pistää miettimään että: MITEN HELV****** se nopeampi yhteys onnistui aikaisemmin samoilla laitteilla?!

  Sitten Elisa keksi myydä 4G-yhteyden isälle, joka ei koskaan ole koskenutkaan PC:hen, tai mihinkään tietokoneeseen (okei, myönnetään tietokoneita on kaikkialla ja joo hän on käyttänyt niitä), sillä perusteella että se on halvempi ja nopeampi. Noh.... Tulos oli se että jouduin ajelemaan vajaa 300km porukoiden luo korjaamaan jotain vit** nettiyhteyttä pahimmillaan kaksi kertaa viikossa, että he pääsevät maksamaan laskut ajallaan!

  Nyt heillä on käytössä 10/1 ADSL, joka toimii ja toimii ja toimii ja toimii ja toimii, jne. Tosin edelleen Elisa... Ei hirveästi vaihtoehtoja kiinteän suhteen...

  Hidashan se on esim. omaan käyttöön, mutta heille se tekee sen mitä pitää, eli toimii.
   
 35. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 624
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Kai sä sentään pistit Elisalle 100-200€ per kertakäynnistä laskua perästäpäin menemään?
   
  Taker tykkää tästä.
 36. Melbac

  Melbac

  Viestejä:
  3 105
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Kaikki pelit sun muut on nykyään kymmeniä gigoja joten lataaminen sujuu nopsemmin,sama juttu esim windowsin päivityksissä sekä pelien patcheissa.Samoin nykyään 4k streamit yleistyy ja jos on esim perheellinen ja taloudessa on monta konetta niin ton 1G kaistan saa käytettyä aika hyvin(Se ei ole muuten yleensä 1Gb vaan jotain >800 riippuen isp:stä).Telkkareissakin on nykyään iptv clientteja ja netfliksejä/viaplaytä yms joilla voi katsoa jotain 4k streamiä,sama juttu kännyköissä eli kyllä sille kaistalle käyttöä löytyy.
   
  Viimeksi muokattu: 28.06.2019
  Taker tykkää tästä.
 37. jkaart

  jkaart

  Viestejä:
  661
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Meniköhän mun toive sittenkin läpi taloyhtiön hallituksessa, kun tuli paikalliselta operaattorilta mainos valokuidusta, että se olisi muka asuntoon mahdollista saada... :smoke:
  Tosin vaikutti aika geneeriseltä mainokselta jossa oli mm. tarjous liittymis maksuista yms. kuitujen vedoista, jos kuitua ei oltais vedetty. Kuituhan tähän taloon on vedetty jo vajaa 10v sitten putkiremontin yhteydessä, ei vaan olla otettu käyttöön vielä.
   
 38. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 624
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Jos huoneistoissa ja jakamossa on jo valokuidut asennettu valmiiksi, niin se on vaan sitten paikalliselta operaattorilta kysyttävä tarjous. Ja parhaimmillaan taloyhtiö saa sen operaattorin kuidun "ilmaiseksi" käyttöönsä vissiin pitkällä sopparilla.
   
 39. jkaart

  jkaart

  Viestejä:
  661
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Huoneistoihin tulee molemmat, kuitu sekä cat6 kaapeli. Kuitu vaan on jätetty päättämättä (jakamon päätä en tiiä). Ja tuossa alkuvuodesta kun operaattorilta asiasta kyselin niin he sanovat, että kuitu on mahdollista jos taloyhtiö ottaa sen käyttöön.
   
 40. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 624
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  No todennäköisesti taloyhtiö ei ole halunnut aikanaan maksaa kuidun "hitsauksesta" ja toivottavasti on riittävästi kytkentävaraa. Toi on järjetöntä jättää noin kesken asennusta. Ja jos siellä on cat6, niin se on helpompi/halvempi ylläpitää operaattorille.
   
 41. Melbac

  Melbac

  Viestejä:
  3 105
  Rekisteröitynyt:
  19.10.2016
  Eiköhän noissa ole valmiiksi jo liittimet?.Vai mitä sä tarkoitat tolla hitsauksella?.Oliskohan kyse ollut siitä ettei runkoyhteys ollut tarpeeksi nopea 10v sitten ja/tai olisi maksanut liikaa per asunto?.Vähän idioottimaista kyllä pitää 10v kuitua käyttämättömänä ja ilmeisesti käytetty jotain puhelinverkkoa tuomaan netti kämppiin?.:think::D:kahvi:
   
 42. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 624
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Jos kerta edellinen kysyjä pisti kuidut päättämättä asunnossa, niin siellä ei ole pahimmassa tapauksessa ollenkaan häntäkuituja asennettu. Valokuidun hitsauksella liitetään nimenomaan kaksi kuitua toisiinsa.

  Ja operaattoreille sen kuidun käyttö oli vissiin vähän eri luokassa 10v sitten kuin nykyisin kerrostaloihin. Jopa nykyään isot tuntuvat käyttävän ennemmin sitä kuparia.
   
 43. Leo_Greta

  Leo_Greta

  Viestejä:
  389
  Rekisteröitynyt:
  14.03.2019
  Olis kyllä pitäny :).
   
 44. jkaart

  jkaart

  Viestejä:
  661
  Rekisteröitynyt:
  18.10.2016
  Juurikin näin, häntäkuituja ei oo hitsattu vaan ovat itseasiassa sähkökaapissa palovarottimen suojahatussa :D odottamassa, jos joskus joku viittis hitsata ne...
  Voishan noi kuidut hitsata vaikka ite, jos ois vaan vehkeet...tosin edellisistä hitsauksista alkaa olla se 15v aikaa, kun koulussa oli kuituhitsauskurssi. Hitsausvehkeetkin on varmaan nykyään hienommat kuin sillon...
   
 45. haskapakkeri

  haskapakkeri

  Viestejä:
  107
  Rekisteröitynyt:
  30.04.2017
  Hienoa tietysti että on molemmat vedetty, eikös se ole vaatimus jo lainsäädännön puoleltakin nykyisin.

  En oikein ymmärrä mitä iloa siitä valokuidusta talojakamosta on kerrostalohuoneistossa jos vaihtoehtona on ethernet talojakamosta? Siis todella hyvä ja järkevä juttu tulevaisuuden kannalta mutta nykypäivänä. En ole asiaan kovin syvällisesti perehtynyt käytänössä, mutta en muista nähneeni kerrostalossa kuituliittimiä kytkettynä huoneistossa vaan vain RJ45 liittimet. En keksi mitään syytä miksi haluisin kerrostalokohteessa enemmin käyttöön kuidun kuin ethernet tökkelin. Mutta tottakai haluaisin/toivoisin että molemmat sinne tulee kun sitten vuosien päästä jotain satojen gigabittien yhteyksiä tarjotaan jotka ei CAT -kaapelissa kulje enää sieltä talojakamosta huoneistoon.

  - kuitujen päättämiskustannukset aivan eriluokkaa kun CAT -kaapelointi
  - päätelaitteet ei sinänsä ole kalliimpia oleellisesti, mutta täytyy olla erikseen sellainen missä on kuituliitäntä. Eli ei voi käyttää käytänössä esim. normaalia WLAN tukiasemaa reittimenä.
  - en tiedä, mutta voisin kuvitella että kuituportilliset kytkimet ovat kalliimpia.

  Kaapeli-tv on tietysti sellainen ?-merkki itselle, että saattaisiko tuosta kuidusta olla siinä apua, tietysti jos on olemassaoleva tähtiverkko jo niin halutaanko sitäkään sitten huvinvuoksi vaan korvata kuidulla.

  Kuinkahan paljon Suomessa on taloyhtiöitä missä on tehty asiallinen talokaapelointi mutta sitä ei sitten käytetä edes, ymmärrän toki jos on kaapeli-tv:n kautta netti niin ei kai sillä niin älytöntä väliä ole useimille (riippuen toki operaattorista, mutta DNA:lla samat nopeusluokat anyway, tosin mielummin toki tekniikka se ethernet jo parempien päätelaitteiden / latenssin / teoreettisen nopeuden takia) ja voi saada aika huonosti kannatusta tätä kautta.

  Minun "sijoitusasunnossani" on noin vuonna 2005-2006 tehty putkiremontti ja siellä ei ole käsittääkseni ainakaan näkyvillä missään mitää tietoliikennekaapelointeja. Ilmeisesti ei tarvisi olla modernia tietoliikennekaapelointia ainakaan lainasäädännön puolesta tuossa kohteessa, jos se on ollut vapaaehtoinen juttu niin olen aivan varma että siihen ole euroakaan haluttu sijoittaa lisää. Kohteessa ei ole toki myöskään kaapeli-tv:ta, onneksi sentään "korttelikuitu" hyvin lähellä, että sinne sai 24M ja myöhemmin 100M netin kuparia pitkin. Joskus taloyhtiön kokoukseen ehdotin tuota taloyhtiölaajakaistaa (eli oisi varmaan ollu VDSL2 koska samanlaisessa naapuritalossa VDSL2 taloyhtiöbitti ) asiaa ja sitä käsiteltiin mutta en muistanut mennä itse kokoukseen. Kuulemma eivät päättäneet hankkia :D Noh tuskin sitä olisi kukaan halunnutkaan edes eh ja silloinen isännöitsijä oli aivan täysin kujalla mistään internettiin liittyvistä asioista.
   
 46. Pakana

  Pakana

  Viestejä:
  1 607
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  M65 vaatii kyllä ne kuidut päätettäväksi asuntoihin, mutta eipä tuota määräystä muutenkaan noudateta kirjaimellisesti, vaan vähän koitetaan käyttää järkeä.

  Sinänsä se kuidun vetäminen rakennusaikana ei maksa käytännössä mitään, mutta sen päättäminen ja mittaaminen nostaa kyllä kustannusta, ilman että siitä on edes näköpiirissä mitään käytännön hyötyä, joten on ihan ymmärrettävää että niitä ei viitsitä tehdä.
   
 47. Lagittaja

  Lagittaja

  Viestejä:
  2 083
  Rekisteröitynyt:
  05.11.2016
  Ei ne nyt niin älyttömän paljon kalliimpia ole. Useimmiten vaan jos on SFP portteja niin sitten yleensä se on myös jollain tasolla hallittava joka tottakai on kalliimpi kuin tyhmä kytkin.
  Esim Mikrotik CRS106 1x RJ45 + 5x SFP on noin 50-60€.
  Eli ei se itse kytkin niin kallis ole. Mutta tähän pitää vielä lisätä ne SFP moduulit joiden hintaluokka on sitten jotain 10-20€ luokkaa kipale.

  SFP+ on sitten tietenkin kalliimpi.
   
 48. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 624
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  Vissiin 2008 ei ole ollut M65 pakollinen, kun käynyt yhdessä 2008 valmistuneessa kerrostalossa, niin siellä on cat5e kaapelia ja toinen jakamosta tuleva kaapeli oli pyhitetty puhelinlinjaksi. Eikä valokuituja huoneistossa.

  Mutta xxx-operaattorin kuituyhteys. Pari vuotta sitten päivittyi 2Mbit/s -> 10Mbit/s, hinnat laski ja max. 100/10Mbit/s vaihtui 1000/100Mbit/s eli vanha kytkin vaihtui uudeksi.
   
 49. kurkimies

  kurkimies

  Viestejä:
  2 624
  Rekisteröitynyt:
  21.08.2017
  No itse asun asunnossa, jossa on huoneistoon saakka valokuitu eli saneerattu myöhemmin valokuidulla. M65 on mainintaa, että jos asuntoon jää toimiva puhelinsisäverkko, niin riittää kuidulla saneeraus ja vanhemmissa asunnoissahan saataisiin saneerattua samalla antenniverkko eli vanhan kaapelin laatu saattaa olla mitä tahansa.

  Tähtiverkkohan ei ota edes kantaa, jos tarpeeksi hyvä, että siirretäänkö dvb-t, dvb-c, dvb-s vai analogisia kanavia. Vielä nykyisin radiokanavat tulevat analogisesti vaikka tv-kuva digitaalisesti. Ymmärrän kyllä miksi taloyhtiö ei välttämättä ota ktv-liittymää eli liittymismaksu saattaa olla liian kallis

  Nykyisessä asunnossa tulee yhteys ihan valokuitua pitkin, eikä ole ethernet-kaapelia eli tämä mahdollistaa tulevaisuudessa helposti nopeammat yhteydet ilman kaapelin vaihtoa. Eikä ole ktv:tä vaan antennin kautta tulee kanavat. Joutuivat käymään vaihtamassa 100Mbit/s kuituportista 1Gbit/s, että nousi 100/50Mbit/s -> 500/250Mbit/s.

  No yksi keino saada teille nopeat yhteydet on se ktv-liittymä ja nykyään eurodocosis 3.1 saadaan nykyään jopa 10/10Gbit/s eli saadaan aika hyvin menemään tietoa. Jolloin sitä remonttia saadaan siirettyä mukavasti se 10-20v eteenpäin.

  Tuolloin pahemmin taidettu käyttää ihmisten kotona kuituyhteyttä vaan ADSL/KTV-nettiä.
   
 50. Pakana

  Pakana

  Viestejä:
  1 607
  Rekisteröitynyt:
  22.10.2016
  Nuo rakennuksia koskevat sähkö- ja telepykälät tulevat tavallaan jälkijunassa aina, koska rakennuksen valmistumisajankohta ei ole se määräävä, vaan suunnitteluajankohta, joka tapahtuu usein vuosia ennen varsinaista valmistumista.

  Sinänsä sen kaapelin nimeäminen puhelinkäyttöön ei ole mitenkään väärin, ja muistaakseni siitä on tuossa M65:ssäkin jotain puhetta. Cat5e kaapeli ei tietysti ole se optimaalinen ratkaisu, mutta kyllä tässä vielä jokunen vuosi menee ennen kuin gigabitin verkkoyhteydet alkaa merkittävästi ahdistamaan.