No rakensin nyt päähäni sellaisen ajatusmallin, että menin ja tilasin sen Valoon liittymän. Nyt tilausvahvistuksessa palvelussa lukee, että rakennuspäätös on tehty ja suunnittelu on käynnissä. Ei kai tämä tarkoita välttämättä edelleenkään sitä, että kuitu olisi takuuvarmasti tulossa, mutta ainakin olen nyt hypännyt kelkkaan mukaan.
Tarkemmin, kun ajattelee, niin tässä saattaa pikemminkin olla edes ajan mittaan "konsolidaatiota" eli näitä erilaisia toimijoita lyödään nippuun ja kilpailu pikemminkin vähenee. Hintakilpailuun se ei välttämättä vaikuta, kaipa nuo mobiiliverkot pitää huolen siitä, ettei hinnat voi ryöstäytyä tai jengi irtisanoo sopimuksensa. Mutta siihen voi olla vaikutusta, millaisin ehdoin uusia liittymiä aikanaan saa rakennettua.
Kommentoin lanattua ja aiempiasi.
Jos rakentamispäätös tehty ja suunnittelu käynnissä, niin se nostaa todennäköisyyttä että liittymän saat sovitulla hinnalla. Varmaan se on vasta sitten kun liittymä valmis ja käytettävissä.
Isommat ovat ostelleen pienempiä operaattoreita ja sen ja muiden omistusmuutosten kehityksen uskotaan jatkuvan. Kilpailuviranomiaset tarraa sellaisiin kauppoihin joissa riittävän isosti kilpailu uhkaa vähentyä. Mahdollista että joissain kohtaissa kuitujen omistajien määrä vähenee, jos kauppa ja tilanne ei ylitä viranomaisten puuttumiskynnystä, jos ylittää niin kauppaan voidaan rajoittaa, asettaa ehtoja.
Jos haluat turvata mahdollisimman monipuolisen kuitupalvelujen saatavuuden, niin sitten kannattaa harkita tilaamista useammalta operaattorilta. tsekkaa kustannukset, ja huomioida että esim valoon tarjoukset sellaisia määräaikaisia että niissä liittymis kulut pitkälti vain määräaikaisen nettipalvelun kustannus, josta enemmän tai vähemmän voi säästää irtisanomalla nykyinen.
Määräaikaisissa tarkistaa irtisanomisajat(kustannus), jos perusajatus siitä luopua määriksen aikaan, kannattaa myös tseketa mitä nyky hinnastolla maksaa udelleen liittyminen/palvelun avaaminen, vaikka se takaa mitä vuosien päästä maksaa.
Kiinteistön houkuttelevuutta/arvoa kuitu yleensä nostaa, se paljonko riippuu kohteesta, ja ostajasta, jos alueella kuituverkko, niin siihen myöhemmin liittyminen usein mahdollista, jolloin menee jo korkolaskentaa. Miinnusta voi tulla joissain kohteissa jos kiinteistöllä menee operaattorin naruja ja ostaja joutuisi ne purkamaan (maksamaan siitä), verotusarvon nousu on miinusta, mutta nykyisellään siihen ehkä se oma valinta ei niinkään vaikuta, vaan alueen hintatason nousu.
Jos netin tarve on lähinnä se että tavis nettiliikenne sujuu, niin nettioperaattorin valinta , sen palvelu ei niin ratakisevaa, vaan mennään usein hintaedellä. Jos jotain tiedostettuja vaatimuksia, niin sitten kuluttaja liittymissä voi olla iso merkitys valinnassa, eikä homma ole muutamasta eruosta per kk kiinni. Joillain taasen muualle ei väliä, mutta nopeus, speedtest.net tulokset, siihen vaikuttaa myös toteutettu infra.