- Liittynyt
- 22.10.2016
- Viestejä
- 7 817
Saavat myytyä ne symmetriset yritysliittyminä kovemmalla hinnalla.Maksaako tuo ulospäin menevä data niin paljon vai mikäköhän tuossa on syynä?
Follow along with the video below to see how to install our site as a web app on your home screen.
Huomio: This feature may not be available in some browsers.
Saavat myytyä ne symmetriset yritysliittyminä kovemmalla hinnalla.Maksaako tuo ulospäin menevä data niin paljon vai mikäköhän tuossa on syynä?
Edit, siis sehän on jo vuosi 2024, mutta edelleenkään ei Elisa kykene tuottamaan kuluttajaasiakkaille symmetristä kuituyhteyttä.
Oi voi.
Maksaako tuo ulospäin menevä data niin paljon vai mikäköhän tuossa on syynä?
Kun eivät ole "tuotteistaneet" 1/1Gbit/s kuluttajaliittymää.
Kyselin noin vuosi sitten Elisalta symmetristä 1GB valokuituliittymää, kun alue on Elisan kaapeli-TV aluetta. Valoo ja Valokuitunen tuollaista liittymää tänne jo tarjosivat. Elisaltakin tuli viikon päästä tarjous: yritysliittymänä 500 EUR / kk ja 36 kk määräaikainen sopimus, toimitusaika 3-4 kk tilauksesta. Jäi sitten tuo tilaamatta ja Valoo liittymä on nyt tulossa, rakennuspäätös tehty joulukuussa 2023.Kun eivät ole "tuotteistaneet" 1/1Gbit/s kuluttajaliittymää.
Laita se verisure siihen decon ethernet porttiin kiinni.
Decot toimivat yleensä niin että sen wan portiksi muodostuneen lisäksi kaikki muut portit ovat lan portteja.
Lounean yhteydet näyttää tosiaan pelaavaan entistä paremmin. Oma yllätys tuli lomilla etelän lämmössä. Hotellin tarjoama wlan toimi kohtuullisesti. Yllätys sitten oli hyvä kun tuli tarvetta katsella YLE:n ohjelmaa. Eli VPN yhteys kotio ja liikenteen reititys sitä kautta. Yllättäen VPN ilmeisesti kierti hotellin QOS purkin parametrit ja Lounean valokuituliittymän kautta sai sitten jopa nopeamman netin kuin suoraan. Ei ollut yhtään ongelmia YLE Areenan kanssa. Vastaava kokeilin joskus DNA:n 5G:llä ja homma tukehtui välittömästi järkyttävään latenssinvaihteluun kun mentiin kahteen kertaan 5G:n yli ja DNA:n reititys sekin tuntui hukkaavan pakettia.Oliko täällä jo Lounean uutinen? Lounea on käynnistänyt internetliikenteen vaihtamisen Tukholmassa | Lounea
Lounea on käynnistänyt internetliikenteen vaihtamisen Tukholmassa
Kotimainen valokuituyhtiö Lounea kertoo käynnistäneensä internetliikenteen vaihtamisen kotimaan lisäksi nyt myös Ruotsissa Netnodin remote peering palvelua hyödyntäen. Ratkaisulla parannetaan internetpalveluiden korkeaa laatua, alhaista viivettä sekä skaalautuvuutta.
Lounean teknologiajohtaja Riku Päärni kertoo, Lounea liittyi Netnod IX Helsinkiin, Netnodin liikenteen vaihtopisteeseen Helsingissä ja yhtiö voi nyt käyttää paikallista varmennettua infrastuktuuria vaihtaakseen liikennettä etänä Netnodin liikenteenvaihtopisteessä Tukholmassa.
- Tällä ratkaisulla Lounea kykenee peeraamaan globaalien internetpalvelutuottajien ja jakelijoiden kanssa suoraan Tukholmassa. Näin voimme tarjota yhä parempaa palvelun laatua ja alhaisempia viiveitä asiakkaillemme Suomessa, Päärni jatkaa.
Onhan tuonne mukavat latenssit ja lyhyt reitti, esim:
netnod-ix-ge-b-sth-1500.sunet.se [194.68.128.19]
on itselläni neljäs ja 11-12ms.
Onkohan Valokuitusella (tai liittymän operaattorilla) sama, eli tuon Genexis GX6846B:n LAN1 on ainoa toimiva portti? Jotenkin oletin, että jokaisessa neljästä portista saa eri julkisen IP:n, mutta sitä ei varmaan 2000-luvun alun DSL-yhteyksien jälkeen ole tapahtunut (missä liittymän mukana tuli 5 julkista IP:tä, yksi modeemille ja neljä lähiverkolle).
Siellä sanotaan mm. "Kytkimen kaikki portit ovat oletuksena siltaavassa tilassa, jolloin päätelaitteeseen kytkettävät laitteet saavat IP-osoitteen suoraan palveluntarjoajalta." Kuitenkin myöhemmin puhutaan vain LAN1:een kytkemisestä. Tuosta ensimmäisestä kohdasta sain käsityksen että kaikki neljä porttia tarjoilee ulkoisen IP:n samaan aikaan (jopa julkisen), mutta voihan se olla vain yhdessä portissa kerrallaan. Harmi toisaalta, jos haluaisi esim. kaksi erillistä lähiverkkoa kahdelle reitittimelle, tai vaikkapa pelikonsolin suoraan ulkoverkkoon ilman palomuuria. Kaippa tuo selviää jahka kesemmällä kytkevät kuidut.Luepa se kuitusen käyttöönotto-ohje lipare. Taisi jotain mainintaa porteista olla.
Siellä sanotaan mm. "Kytkimen kaikki portit ovat oletuksena siltaavassa tilassa, jolloin päätelaitteeseen kytkettävät laitteet saavat IP-osoitteen suoraan palveluntarjoajalta." Kuitenkin myöhemmin puhutaan vain LAN1:een kytkemisestä. Tuosta ensimmäisestä kohdasta sain käsityksen että kaikki neljä porttia tarjoilee ulkoisen IP:n samaan aikaan (jopa julkisen), mutta voihan se olla vain yhdessä portissa kerrallaan. Harmi toisaalta, jos haluaisi esim. kaksi erillistä lähiverkkoa kahdelle reitittimelle, tai vaikkapa pelikonsolin suoraan ulkoverkkoon ilman palomuuria. Kaippa tuo selviää jahka kesemmällä kytkevät kuidut.
Avoimessa kuidussa, jos vain yksi nettipalvelu, perinteisesti kaikki kytkimen portti samalla yhteydelle. Mutta jos palvelu missä tarjolla vain yksi IP, niin se rajoittaa niiden käyttöä, mutta jos palvelu missä useampia IP niin voi käyttää niin montaa porttia kuin IP saatavilla. Jolloin helpolla onnistuua useamman kotiverko verkon tekeminen, kun lättäseen kuhunkin oman palomuuri reittimen. Julkiseen nettiin kai harvemmin haluaa mitään muuta laitetta kytkeä (no tyhmän kytkimen ehkä ).Onkohan Valokuitusella (tai liittymän operaattorilla) sama, eli tuon Genexis GX6846B:n LAN1 on ainoa toimiva portti? Jotenkin oletin, että jokaisessa neljästä portista saa eri julkisen IP:n, mutta sitä ei varmaan 2000-luvun alun DSL-yhteyksien jälkeen ole tapahtunut (missä liittymän mukana tuli 5 julkista IP:tä, yksi modeemille ja neljä lähiverkolle).
Onkohan Valokuitusella (tai liittymän operaattorilla) sama, eli tuon Genexis GX6846B:n LAN1 on ainoa toimiva portti? Jotenkin oletin, että jokaisessa neljästä portista saa eri julkisen IP:n, mutta sitä ei varmaan 2000-luvun alun DSL-yhteyksien jälkeen ole tapahtunut (missä liittymän mukana tuli 5 julkista IP:tä, yksi modeemille ja neljä lähiverkolle).
Voihan se kuitulaite olla teknisesti siltaava, vaikka osoitteet olisivatkin operaattorin 10. sarjan osoitteita.Juu ja kun sanotaan että jokainen LAN-portti on siltaavassa tilassa, niin käsitykseni mukaan siltaavassa tilassa voi olla vain yksi yhteys kerrallaan (eli vain se LAN1).
Juuri itse ihmettelin eilen sitä että kun oli kaksi ethernet-piuhaa, miksi toiseen ei tule yhteys. Vain sille mikä menee pää-decolle.
Ei mikään erityisen hyvä systeemi tuokaan, koska siellä oli sitten telkkari, maalämpöpumppu, yms laitteet suoraan julkisessa verkossa.
Ja tarvii se operaattoriNAT myös palomuurin, ja usein myös toisen NATauksen.Ehkä mattimeikäläiselle ei aukea, mutta monelle tuo kyllä aukeaa. Tosin jotkut operaattorithan ei oletuksena tunnu enää edes julkista iptä jakavan, vaan pitää erikseen pyytää.
Operaattorin kytkin on kyllä pieni riski, monet tottuneet niihin kytkyreittimiin, ja lätkineet niihin piuhoja. Yhden portin kuviolla asiakas vähän pakotettu jotain hommaan, tuurilla jotain muuta kuin kytkimenAinakin Valokuitusen ohje kyllä hyvin selkeästi kertoo, että kuitupäätteestä tulee julkinen osoite jne jne. sekä varoitusta tietoturvasta ja väliin pitää ostaa reititin.
Ehkä mattimeikäläiselle ei aukea, mutta monelle tuo kyllä aukeaa.
Operaattorin kytkin on kyllä pieni riski, monet tottuneet niihin kytkyreittimiin, ja lätkineet niihin piuhoja. Yhden portin kuviolla asiakas vähän pakotettu jotain hommaan, tuurilla jotain muuta kuin kytkimen
Siis Valokuitunen toimittaa neliporttisen kytkimen päätelaitteeksi. Sen perään pitää joku reititin laittaa ja jää kolme porttia tyhjäksi tai muuten on kaikki julkisessa verkossa.Operaattorin kytkin?? Mistä nyt puhut?
No parempi se kytkyreitin kuitupäätteen perään yleensä on kun ei mitään
Siis Valokuitunen toimittaa neliporttisen kytkimen päätelaitteeksi. Sen perään pitää joku reititin laittaa ja jää kolme porttia tyhjäksi tai muuten on kaikki julkisessa verkossa.
No se noissa kuitupäätteissä on usein että se ei ole mikään reititin vaan nimenomaan kytkin, jossa ei ole mitään reititys tai palomuuriominaisuuksia. Toimii siis lähinnä vain mediamuuntimena.Nonyt hiffasin mitä tarkoitettiin... Itse miellän kyllä tuon Genexiksen reittimeksi/päätelaitteeksi/"modeemiksi" ennemmin kuin kytkimeksi
Täällä BINGO!Valoo julkaissut kartat uusista alueista. Ainakin täällä menee kyllä todella paljon Elisan ja Valokuitusen valmiiden verkkojen kanssa päällekkäin. Kilpailu kuluttajista on tosiaan kovaa.
Nuo tuosta jää kyllä mielikuva että rakentamis päätöst tehty. Mutta jos et ole saanut vielä rakentamispäästöstä niin sitten epävarma, jos olet saanut rakentamis päätöksen samalla, tai erikseen, niin sitten tarkoittaa että rakkennetaan. ja peruminen vaatii jo jotain "ylitsepääsemätöntä". ja tuossa kerrotaan mitä touhutaan.Valokuituselta tuli meili. Nämä lienevät vain jotain automaatti viestejä, jotka eivät käytännössä tarkoita mitään? Eli voi vaikka lähemmäs se vuosi vielä mennä ennen kuin jotain oikeasti tapahtuu?
”Ennen kuin pääsemme aloittamaan rakennustöitä, meidän täytyy saada rakentamisen edellytyksenä olevat tarkat suunnitelmat ja lupa-asiat kuntoon. Usein niiden kanssa kestää viikkoja. Parhaillaan teemmekin hommia muun muassa niiden parissa.”
Ok, se tärkeintä.Rakentamispäätös on tehty Marraskuussa, sitä vain mietin että tarkoittaako tuo juuri tullu meili käytännössä yhtään mitään, vai onko jollain mennyt tuollaisen meilin jälkeen vielä kuukausia, ennen kuin, jotain konkreettista itselle päin on tapahtunut?
Tämän tulkkaan niin että se päätös tehty ja siitä olet saanut tiedon, nyt kertovat että tarvitsevat tarkat suunnitelmat ja lupa-asiat kuntoon, jos suunnnitelmat siinä kuosissa että lupa-asiat nyt työanalla, niin riippuu kohteesta, ja aktiivisuudesta, niin sitten voisi olla mahkuja sulien jälkeen aloittaa, voi toki venyä paljon pidemmälle. jo ihan noiden osalta.”Ennen kuin pääsemme aloittamaan rakennustöitä, meidän täytyy saada rakentamisen edellytyksenä olevat tarkat suunnitelmat ja lupa-asiat kuntoon. Usein niiden kanssa kestää viikkoja. Parhaillaan teemmekin hommia muun muassa niiden parissa.”
Rakentamispäätös on tehty Marraskuussa, sitä vain mietin että tarkoittaako tuo juuri tullu meili käytännössä yhtään mitään, vai onko jollain mennyt tuollaisen meilin jälkeen vielä kuukausia, ennen kuin, jotain konkreettista itselle päin on tapahtunut?
Täällä rakentamispäätös 2/2023,ulko+sisäboksi 9/2023,kaivuut tällä alueella alkoi yhdessä sähköyhtiön kanssa 10/2023,puhallukset 12/2023 ja 19.12. viesti että pitäkää virrat päällä sisäboksissa (+pyysivät boksin MAC tunnuksen) aloitamme käyttöönottoa,seuraavaksi ilmeisesti joku tulee vielä paikanpäälle asentamaan/testaamaan yhteyden.Rakentamispäätös on tehty Marraskuussa, sitä vain mietin että tarkoittaako tuo juuri tullu meili käytännössä yhtään mitään, vai onko jollain mennyt tuollaisen meilin jälkeen vielä kuukausia, ennen kuin, jotain konkreettista itselle päin on tapahtunut?
Ei kai tuossa mitään asentajan käyntiä enää tarvita jos kuitu on kiinni kuitupäätelaitteessa ja virrat päällä. Kun saavat kuidun koko matkalta kuntoon niin linkki nousee kuituporttiin ja se on siinä, enää operaattorin suunnasta tarvitsee liittymän aktivoinnin eli tuon liittymän tilaamisen, piuha kiinni purkkiin ja kovaa ajoa.Täällä rakentamispäätös 2/2023,ulko+sisäboksi 9/2023,kaivuut tällä alueella alkoi yhdessä sähköyhtiön kanssa 10/2023,puhallukset 12/2023 ja 19.12. viesti että pitäkää virrat päällä sisäboksissa (+pyysivät boksin MAC tunnuksen) aloitamme käyttöönottoa,seuraavaksi ilmeisesti joku tulee vielä paikanpäälle asentamaan/testaamaan yhteyden.
Vai meneekö käyttöönotto ihan etänä,Valokuitusen sivuilla on vain että Telialta tulee tekstiviesti kun yhteys kunnossa ja voi tilata netin.
Joo valoon yhteyttä. Pyydät julkisen IP:n kuitupäättelle. Se on dynaaminen, mutta ei tuo ole vielä kuukauden aikana kertaakaan vaihtunut. Heidän ohjeiden mukaan IPv6 olisi julkinen osoite, mutta en ole kokeillut sitä ottaa käyttöön vielä.Täällä olikin vähän aihetta sivuavaa keskustelua, mutta ei suoraan tähän auttavaa, joten löytyisikö asiantuntemusta:
Eli Valoon kuitu tuli, kuitupäätteenä Nokia XS-010, yhdellä LAN-portilla.
Ihmettelin miksei Qnap-NASiin saa yhteyttä enää ulkopuolelta ja huomasin, että tuo hemmetin purkki tekee jonkun IP-muunnoksen. Ulkoinen IP 109.204.176.xxx, mutta reititin näkee 100.64.43.xxx IP:n ja siitä sitten 192.168.jne sisäverkko.
Eli pitääkö vaatia Valoota laittamaan tuo kuitupurkki oikeasti siltaavaan tilaan (pitäisi olla mahdollista), vai pitääkö yrittää jotain porttiforwardointi-DMZ-mitälie-kikkailuja?
Valoo on tällä hetkellä niin kusessa yhteydenottojen ja valitusten kanssa, että sieltä ei alle kahdessa viikossa saa mitään vastauksia.
Näköjään IPV6 ei ole käytössä ja en siihen(kään) pääse käsiksi, kun ei ole pääsyä kuituboxin hallintaan. Pitää yrittää Valoota tavoittaa. Tiedän jo valmiiksi että ensimmäisenä sieltä saa kiinni "oletko kokeillut irrottaa virtajohdon?"-droonin, mutta jospa se välittäisi pyynnön tekniselle puolelle.Joo valoon yhteyttä. Pyydät julkisen IP:n kuitupäättelle. Se on dynaaminen, mutta ei tuo ole vielä kuukauden aikana kertaakaan vaihtunut. Heidän ohjeiden mukaan IPv6 olisi julkinen osoite, mutta en ole kokeillut sitä ottaa käyttöön vielä.
Minä lähestyin tässä asiassa suoraan sähköpostilla pyysin välittämään viestin tekniselle puolelle suoraan. Myös jos sinne soittaa niin siellä valinnassa on se tekninen tuki erikseen, mutta jos pääset suoraan sinne puhelimella läpi niin laita tänään eurojackpot vetämäänNäköjään IPV6 ei ole käytössä ja en siihen(kään) pääse käsiksi, kun ei ole pääsyä kuituboxin hallintaan. Pitää yrittää Valoota tavoittaa. Tiedän jo valmiiksi että ensimmäisenä sieltä saa kiinni "oletko kokeillut irrottaa virtajohdon?"-droonin, mutta jospa se välittäisi pyynnön tekniselle puolelle.
Vaihtuvasta julkisesta IP:stä ei ole kauheasti haittaa, kun tuo Qnappi huomaa sen ja välittää pilveen uuden yhteystiedon. Tuo on jo pari kertaa tapahtunut ollessani matkoilla.
Valokuituselta tuli meili. Nämä lienevät vain jotain automaatti viestejä, jotka eivät käytännössä tarkoita mitään? Eli voi vaikka lähemmäs se vuosi vielä mennä ennen kuin jotain oikeasti tapahtuu?
”Ennen kuin pääsemme aloittamaan rakennustöitä, meidän täytyy saada rakentamisen edellytyksenä olevat tarkat suunnitelmat ja lupa-asiat kuntoon. Usein niiden kanssa kestää viikkoja. Parhaillaan teemmekin hommia muun muassa niiden parissa.”
Jos sun reititin saa 100.204.176.xxx osoitteen niin kyllä sen pitäisi olla julkinen.Täällä olikin vähän aihetta sivuavaa keskustelua, mutta ei suoraan tähän auttavaa, joten löytyisikö asiantuntemusta:
Eli Valoon kuitu tuli, kuitupäätteenä Nokia XS-010, yhdellä LAN-portilla.
Ihmettelin miksei Qnap-NASiin saa yhteyttä enää ulkopuolelta ja huomasin, että tuo hemmetin purkki tekee jonkun IP-muunnoksen. Ulkoinen IP 109.204.176.xxx, mutta reititin näkee 100.64.43.xxx IP:n ja siitä sitten 192.168.jne sisäverkko.
Eli pitääkö vaatia Valoota laittamaan tuo kuitupurkki oikeasti siltaavaan tilaan (pitäisi olla mahdollista), vai pitääkö yrittää jotain porttiforwardointi-DMZ-mitälie-kikkailuja?
Valoo on tällä hetkellä niin kusessa yhteydenottojen ja valitusten kanssa, että sieltä ei alle kahdessa viikossa saa mitään vastauksia.
Julkinen IP voi olla tuo, mutta CGNAT-avaruuteen viittaa reittimen IP joka menee 100.64.0.0/10 sisään jolloin mitään portteja ei voi olla auki.Jos sun reititin saa 100.204.176.xxx osoitteen niin kyllä sen pitäisi olla julkinen.
Joo, mun mokahan tuo oli. En oikeastaan tiennyt tuollaisesta puoliyksityisestä verkkoavaruudesta, mutta ei kai tuo silti estäisi upnp:n käyttöäJulkinen IP voi olla tuo, mutta CGNAT-avaruuteen viittaa reittimen IP joka menee 100.64.0.0/10 sisään jolloin mitään portteja ei voi olla auki.
Valoolla on tiettävästi verkossa kuitupäätteennä reittimiä, mutta ymmärtääkseni ei niissä verkoissa jotka on itse rakenuttanu, joissa ymmärtääkseni kuitumiinin. (GPON)Eli pitääkö vaatia Valoota laittamaan tuo kuitupurkki oikeasti siltaavaan tilaan (pitäisi olla mahdollista), vai pitääkö yrittää jotain porttiforwardointi-DMZ-mitälie-kikkailuja?
Minulla on/oli juuri tuollainen tilanne. Vedin tästä päätietokoneelta CAT8-kaapelin katosta läpi ja yläpohjasta takaisin alas huoneeseen, jossa reititin on. Menisi Wifilläkin, mutta halusin täysin vakaan yhteyden joten laitoin tuon välin 10Gbps-nopeudella.Nyt saattaa tulla sarjassa tyhmät kysymykset, mutta kysyn silti.
Minulla ei ole omakotitaloon rakennettuna sisäverkkoa, mutta kaapeli-tv menee useampaan huoneeseen ja nykyinen nettiyhteyskin tulee kaapeli-tv verkosta.
Jos tilaan kuituliittymän, niin löytyykö markkinoilta järkevää ratkaisua jolla kuituliittymän voisi kytkeä tuohon kaapeli-tv:n koaksiaali kaapeleilla tehtyyn sisäverkkoon ?
Joku tällainen purkkiNyt saattaa tulla sarjassa tyhmät kysymykset, mutta kysyn silti.
Minulla ei ole omakotitaloon rakennettuna sisäverkkoa, mutta kaapeli-tv menee useampaan huoneeseen ja nykyinen nettiyhteyskin tulee kaapeli-tv verkosta.
Jos tilaan kuituliittymän, niin löytyykö markkinoilta järkevää ratkaisua jolla kuituliittymän voisi kytkeä tuohon kaapeli-tv:n koaksiaali kaapeleilla tehtyyn sisäverkkoon ?
Haulla MoCA network löytyy yksi ratkaisu, foorumilla on sekä hyvä että huono kokemus järjestelmästä.Minulla ei ole omakotitaloon rakennettuna sisäverkkoa, mutta kaapeli-tv menee useampaan huoneeseen ja nykyinen nettiyhteyskin tulee kaapeli-tv verkosta.
Toisessa ketjussa oli ilmeisesti ihan onnistunut verkko toteutettu. Mutta yksi pointti onohdettu, tämänketjun kysyjän kohde oli KTV kohde, jos todennäköisesti kupari KTV, niin vähän lisävarovaisuutta, ja jos tuota varten jotuu käyttään ammattilaista, niin kustannukset vähän tasaantuua vs parikaapeli ethernet.Suosittelen vain tekemään sen sisäverkkokaapeloinnin. Tuollaiset koksi-ethernet yms. muuntimet ovat kuin sammuttaisi tulipaloa kusemalla. Hetkeksi saattaa helpottaa, mutta viimeistään tuon boksin hajottua 3-5v päästä, saa sen sisäverkon tehdä joka tapauksessa. Pelkästään tuon boksin hinnalla kustantaa kaapelit ja rasiat ainakin kolmeen tai neljään huoneeseen. Kaapelin saa vedettyä yläpohjassa kuka vain ja pinta-asennetut rasiat saa parhaimmillaan todella huomaamattomasti tehtyä huoneen nurkkiin. Jossain tapauksissa kaapelin voi viedä huoneisiin myös listojen takana, jolloin ei tarvitse vintillä rymytä.
Nyt saattaa tulla sarjassa tyhmät kysymykset, mutta kysyn silti.
Minulla ei ole omakotitaloon rakennettuna sisäverkkoa, mutta kaapeli-tv menee useampaan huoneeseen ja nykyinen nettiyhteyskin tulee kaapeli-tv verkosta.
Jos tilaan kuituliittymän, niin löytyykö markkinoilta järkevää ratkaisua jolla kuituliittymän voisi kytkeä tuohon kaapeli-tv:n koaksiaali kaapeleilla tehtyyn sisäverkkoon ?
Valitettavasti meidän on ilmoitettava, että suunniteltu valokuituverkon rakentaminen alueellasi peruuntuu. Olemme arvioineet tilannetta huolellisesti, mutta valitettavasti alueella ilmenneet rakentamisen korkeat kustannukset estävät suunnitelmien mukaisen rakentamisprosessin jatkamisen.
Nyt täytyy vähän avautua täällä Valoon toiminnasta. Tuli juuri sähköposti että rakentamispäätös peruttu alueellasi.
Alunperin tein sopimuksen Global Connectin (oli joku toinen nimi silloin) kun ekana tarjosivat ilmaista rakentamista. Sitten tuli Valoolta (myös toinen nimi silloin) samanlainen tarjous. Tein myös sen kanssa sillä ajatuksella että perun sitten toisen kun toinen päättää rakentaa.
Tuli vielä Elisalta mielestäni edullinen tarjous silloin joku alta 600€, mutta sekin meni ohi suun.
Valoolta tuli ensimmäisenä rakentamispäätös 20.9.2022, niin samana päivänä tein kirjallisen perumisen GB:lle.
GB on nyt kaivanut tänne jo puoli vuotta kuituja. Sulattivat jopa maata matoilla, että saivat jatkettua hommia pakkasilla.
GB:ltä oli myös tarjous että olisin taas saanut ilmaiseksi, mutta en halunnut ottaa kun olisi sitten määräaikaiset jaksot menneet toistensa päälle.
LISÄYS: Sähköposteja on tullut useita missä vakuutellaan kaiken olevan kunnossa. Sain pääsyn niiden portaaliin jne. Kysyin myöskin aspasta kesällä, että miltä näyttää ja sanottiin vaan että suunnittelu on käynnissä.
Eli rakentamispäätöksen jälkeen sopimuksen voi purkaa toiseen suuntaan ilman seurauksia, mutta toiseen suuntaan on sakkomaksu. Ja miten voi olla että tehdään rakentamispäätös ilman että selvitetään onko alueella rakentaminen järkevää firmalle? Ihan amatöörimäistä toimintaa yritykseltä. Pistää sen verran vihaksi, että taidan kysyä kuluttajaneuvonnasta mielipidettä. Pitää vielä lukasta ennen se meidän välinen sopimus...
Edit, rakentamispäiväys ja lisätty kappale kommunikoinnista Valoon kanssa
2. Rakentamispäätöksen on oltava aidosti sitova päätös kuluttajan tilaaman liittymän rakentamisesta
Valokuituliittymän tilaussopimuksessa sovitun rakentamispäätöksen jälkeen ei voi olla enää epäselvyyttä siitä, rakennetaanko kuluttajan tilaama liittymä.
Liittymän toimituksesta vetäytyminen myönteisen rakentamispäätöksen jälkeen on yrityksen sopimusrikkomus
"Toimittaja sitoutuu aloittamaan verkon rakentamistoimenpiteet 12 kuukauden sisällä aluetta koskevasta rakentamispäätöksestä. Toimittaja tekee kuluttaja-asiakkaan tilaamaa liittymää koskevan rakentamispäätöksen viipymättä sen jälkeen, kun se on arvioinut rakentamisen edellytyksiä kyseisellä alueella, ja joka tapauksessa kuitenkin viimeistään, kun 12 kuukautta on kulunut siitä, kun Toimittaja on julkistanut aluetta koskevan rakentamispäätöksen."
Valoo on ymmärtääkseni sitoutunut noudattamaan KKV:n linjauksia: Vastuullisen valokuitukaupan pelisäännöt - Valoo
KKV:n ohjeet:
Ohjeistus kuluttajansuojan vaatimuksista valokuituliittymien sopimusehdoissa ja markkinoinnissa
Tausta Kuluttaja-asiamies on kiinnittänyt huomiota valokuitumarkkinan sopimusehtoihin, ehtokäytäntöihin ja markkinointiin. Tämän ohjeistuksen tarkoituksena on ohjata valokuitumarkkinalla toimivia…www.kkv.fi
EDIT:
Tästä Globalconnectin edustaja varoitteli että Valoo on lisännyt ehtoihinsa pykälän:
Itsellä olisi nyt ajankohtaisena asiana päättää kummalta tilauksen tekee, GC:ltä vai Valoolta. Valoon tämän hetkinen on tarjous on niin ylivoimaisen hyvä että se vetää puoleensa, mutta pelkään juurikin ylläolevan mukaista skeenariota.
Minä olen jo alusta alkaen epäillyt, että se on valittu strategia, tehdään näennäinen "rakentamispäätös", jolla yritetään kampittaa kilpailijat alueelta ulos..Ihmettelen vieläkin miten helkutissa voi tehdä sitovan rakentamispäätöksen ellei ole tehty kunnon karkoitusta, suunnittelua, kustannusarvioita ja kannattavuuslaskelmia. Rakentamispäätös jo sanana tarkoittaa, että on päätetty rakentaa.