Kyllä se 5G yli kymmenkertaistaa ne bittiputket asiakkaille verrattuna 4G systeemeihin. Mutta valitetettavasti vain niillä mmWave taajuuksien 5G tukiasemilla kymmienien GHz taajuuksilla.
Näissä kerrannaisvertauksissa voi vähän vedätellä sen mukaan mistä poimii vertaukset.
Jos 4G oli ns gigabitti, jolloin 5Gssä käypää vertailukamaa on tosiaan nuo mmWave alueen tavoitteet.
Jos 4G ottaa vertailuun sen satamegaa, niin sitten 5Gssä käypää vertailu kamaa on allun gigabitti nopeudet.
Jos 3Gssä käytännön lähto oli vajaa 0,4 megabittisekunnissa, GSMllä 0,01 niin joo, kertoimet pienentyneet, tosin ne 2G ja 3G käytännön nopeudet harppo elinkaaren aikana.
Telialla taisi taas olla mainoskampanja, jossa ihmisiä pyydettiin samoihin aikoihin kertomaan miten 5G on mullistanut heidän elämänsä. Vastaukset näyttivät olevan ainakin facebookissa useimmiten, että ei millään tavalla ja pätkii entiseen malliin ja muuta avautumista. Taisivat myös mainostaa 5G tekniikkaa sillä, että miten se mahdollistaa sairaalassa leikkausrobotit ja työskentelyn kirurgille toiselta puolen maata kun viiveet katoavat kokonaan 5G tekniikalla. Itse en ymmärrä eikö siellä sairaalassa ole varaa laadukast...
Datayhteyksissä suurin tuntuva harppaus oli pakettidatan tulo. Se tuli jo 2G aikana (GPRS), ja kuparissa kuluttajilla ADSL.
Sen jälkeen se kehitys on ollut isoa, mutta sillä tavalla liukuvaa että ne sukupolvi harppaukset ei näy. ehkä arottaa vain mahdolliset kipuilut.
Vertaa sitä kun puhelimiin tuli kamerat, se oli isojuttu, ja kehitys on ollut valtavaa, mutta enemmän mäkeä kuin portaikkoa.
5G markkinoinissa sairaala viittaus taisi liittyä pieniin viiveisiin, reunalaskentaan jne. siihen aikaan ei tiedetty mihin kaikkeen 5G tulleen käyttään ja ilmeisesti jossain mailmalla joku oli tuolla tavalla yrittänyt kuvailla. Varmasti ymmärsi että siihen on pitkätie. Mutta sillä mielikuvaa mihin vaatimuksiin pyritään vastata.
Käytännön julkisuutta saaneet sovellukset lähteneet enemmän jostain kaivosympäristösstä, maanpäällisestä teollisuudesta, ja lokistiikasta.
ja ainakin itsellä viiveet on moninkymmenkertaiset 5G verkossa lähimpään Speedtest-net serveriin kuin kuidulla. Kuidun kautta viime on 0 tai 1 ms ja 5G räpellyksellä jokun 30 ms tms. Ja ne viiveet on ongelma valokuidussakin etäisyyden kasvaessa enkä ymmärrä miten 5G voisi ainakaan tuoda parannusta siihen viiveeseen mitä on jo kuidussa.
5G speksit ei vaadi jotain enimmäistä viivettä jonnekkin, vaan siinä on jo ihan radioyhteyden osalta vaihtelua millainen on mahdollista.
En tiedä missä olet testaillut ja minne. 30ms kuullostaa pitkältä , käyvästä 5G verkosta jopa Oulusta Helsinki/Espoo palvelimelle pitäisi mennä alle tuon.
Etelämmässä alle 10 ms.
Mutta erikseen sitten ne pienenviiveen kriittiset palvelut ja toteutukset, niissä ideana että viivekriittiset palvelut tuodaan lähelle, ja verkko, mukaan lukien se radioyhteys on pieniviiveinen. (*
Pidemmillä yhteyksillä data siirtyy kuituun jossa rajoitteensa, mutta sitä voi viilata vs bulkki putki. mantereen toiseen laittaa kuitu tuo viiveen saati toiselle puolelle palloa, joten uutta seelantia ei saa määräänsä lyhyemmäksi nyky tekniikoila
(*
Monessa arkisovelluksessa iso juttu voi olla sisämaassa ihan se mitäkautta bitit kiertää, eli viive ei tule niinkään siitä radiopinnasta, vaan siitä reitistä jossa kierretään puolisuomea.
Joo, 5G tekniikka ei ole käytännössä lainkaan 4G nopeampi, vaan lisä kapasiteetti on tullut oikeastaan vain lisääntyneesta taajuuskaistasta.
Niin no.
Tuota eroa voi häivyttää sillä mihin vetää viivan ja mitä vertailee.
Mhz tehokkuus varmaan se mitä haet, aiemmin ehkä sitä paljonko bittejä megahertisllä, mutta myös sitä paljonko niitä bittejä jollain maantieteellisellä alueella. Eli jos operaattorilla on se joku taajuuskaista käytettävissä, niin miten hyvää palvelua se voi jollain maantieteellisellä alueella tarjota.