Kyllä mobiililiittymät kuitenkin luo sellaisen uhan kuituoperaattoreille ettei kuituliittymien hinnat tule tulevaisuudessa nousemaan. Nopeasti peruskuluttajat äänestävät lompakollaan jos näin käy. Nyt jo moni ei ota 40e kuitua jos 30e saa 5gtä, koska on niin paljon kalliimpi. Ihan sama mitä se nopeus todellisuudessa on.
Ja yksikään kuituoperaattori ei ole tainnut hintojaan nostaa. Lähinnä hinnat on pysynyt samoina, mutta nopeudet kasvaneet.
Totta, halpakuituoperaattorit ovat laskeneet sen varaan että ne saavat keskimäärin riittävän tukevan liikevaihdon per liittymän, nyt markkinoinnissa on kyse siitä että vedetään hinnalla asiakkaita ja laskentaan sen varaan että pysyvät ja otta heillä on kiinteänyhteyden monopoli, kun kuparikilpailijat poistuvat markkinoilta.
Ja kuten sanoit niin silloin se ainoa todellinen kilpailia on mobiili. Ja koska mobiilissa on kilpailua niin mobiilikaan ei voi hinnoitella mielinmäärin. Ne ei kilpaile niistä asikkaista jotka ovat valmiita maksamaan nopeista yhteyksitä, vaan kilpailevat heistä jotka eivät ole valmiita maksamaan nopeuksista. Kuituoperaattorilla menee laskelmat pieleen jos se joutuu kisaan elle neljänkympin liittymistä, mobiilissa hinnat lähtee alle kympistä ja asiakkaat luopuu ennemmin kuidusta kuin mobiili liittymästä.
Lisäksi muistettava se että korot on nousseet, halpojenkin korkojen aikaan pienemmät kuitufirmat ovat kipuilleet niiden kanssa.
Pienilläkuitufirmoilla joiden ainoa liikevaihto tulee kuidusta eivät voi hakea lisäliikevaihto lisäpalveluilla, esim sisällön myynnillä, joilla esim KTV + internet palveluita tarjoavat yhtiöt saivat liittymäkohtaista liikevaihtoa kasvatettua. Suoratoista sisältöä tarjovat nettioperaattorit taasen kipuilevat operaattori riippumattomien suoratoistokilpailijoiden kanssa, ja koko businesta syö se että kuluttajat katsovat entistä kriittisemmin tilauksiaan.
Hintojen korotuksia ei löydy juuri ollenkaan näissä firmoissa joiden päätuote on myydä kuitua.
Valikoimalla tutkimus kohteen halutun väitteen tueksi, saa toki halutun tuloksen.
Kuitunettimaksuissa on alkanut näkymään hinnankorotuksia, mutta niitä hillitsee kilpailu, kuituoperaattori laskee sen hinnan millä se saa suurimman liikevaihdon(*, ihan riippumatta siitä riittääkö se terveeseen kannattavaan toimintaa. Jos se ei riitä, niin se joutuu luopumaan tuottotavoitteista ja tai neuvotteleen rahoitussopimukset uudestaan. Myös liiketoimintojen myynti voi olla vaihtoehtona ja omistajat sitten nielee mahdolliset tappiot. Uusi omistaja jatkaa terveemmällä rahoituspohjalla.
(*
Vähän kärjistäen, nettikuituoperaattoreilla se liikevaihto isoin juttu. jos infra kestää, niin liikevaihto voi yrittää hakea nopeammilla tuotteilla, se ei kuitenkaan suuresti lisää kustannuksia. Vaikka joku hidas liittymä olisi kannattavampi kuin menetetty asiaks, niin niiden ei kannata tarjota edes parinkympin tuotteita, sillä se johtaisi siihen että enemmän maksavat siirtyisi niihin.
Edit:
Nämä tonnin kytky liittymät on niin edullisia että niitä ei kannata hintojennousen pelossa vältellä, tekee päätöksen ihan sen määriksen perusteella ja katsoo sitten mitä jatkossa.